Figa na działce, w donicy
Re: Figa na działce?
Czyli wychodzi na to ,że figi doskonale aklimatyzują się w każdej glebie.W bardziej torfowej jest jednak większe ryzyko przelania i zagniwania korzeni.Z tego co ,,wiem,,figa lubi być przelana i przesuszona(w granicach rozsądku oczywiście).Moja ma ziemię z ,,B,,w tym roku więc bardziej torfową,ale drenaż pod korzeniami zrobiłam z kamieni akwariowych.Widzę ,że jej to służy.Podlewanie jest kontrolowane z racji stanowiska na jakim stoi(zadaszony taras)Dziękuję za wszelkie rady i będę tu namiętnie zaglądała i podgladała Wasze figowe wyczyny. 

Moje figowce nabierają rozpędu
To jest Peretta kupiona w tym roku

A to RdB też ale kupiony w zeszłym roku. Jest to figowiec który ma duży wigor

To jest Peretta kupiona w tym roku

A to RdB też ale kupiony w zeszłym roku. Jest to figowiec który ma duży wigor

Pozdrowienia z Wrocławia
Fajne, we Wrocławiu masz dobre warunki, mój figowiec posadzony miesiąc temu w szklarni na razie nic nie ruszył.
- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Obecnie nie można kupić fig w tej firmie Starkl gdyż jak napisali na swojej stronie mają co najmniej 2 miesięczną przerwę wakacyjną. Może zmianiają torf z trocinami w bananowcach na porządniejszą mieszankę, a na to potrzeba przecież dużo czasu.
Arturze, dobrze że jesteś przywiązany do jednego dostawcy fig którego prawie nie reklamujesz. Nie ma to jak lojalny i bezstronny klient, który przypadkowo tu i ówdzie bez przesadnego zaangażowania powtórzy nazwę ulubionej firmy. ;)
Lojalność to dobra cecha, ale osobiście (ogólnie) jestem zwolennikiem szerokiego wyboru ofert, bo dzięki temu klient może wybrać najlepszą a nie jedyną lub pierwszą z brzegu ofertę.
Jakie znacie inne firmy oferujące drzewka figowe obecnie (wyłączając serwisy aukcyjne gdyż tam jest zbyt szybko zmieniająca się oferta oraz wyłączając oferty firm gdzie brak jest produktu na stanie), proszę o podanie nazw firm, nazw łacińskich (i/lub handlowych), wysokości drzewek i cen.
Ja zaczynam
E-clematis: ficus carica brown turkey, 60-80 cm, cena 68 zł
Królestwo Roślin, ficus carica brown turkey, 50-70 cm, cena 56 zł
W tej ostatniej firmie kupowałem różne drzewka i mogę ją polecić z czystym sumieniem. Przesyłki dobrze zapakowane, rośliny zgodne z opisem, żywotne, starannie opisane, firma Polska.

Arturze, dobrze że jesteś przywiązany do jednego dostawcy fig którego prawie nie reklamujesz. Nie ma to jak lojalny i bezstronny klient, który przypadkowo tu i ówdzie bez przesadnego zaangażowania powtórzy nazwę ulubionej firmy. ;)
Lojalność to dobra cecha, ale osobiście (ogólnie) jestem zwolennikiem szerokiego wyboru ofert, bo dzięki temu klient może wybrać najlepszą a nie jedyną lub pierwszą z brzegu ofertę.
Jakie znacie inne firmy oferujące drzewka figowe obecnie (wyłączając serwisy aukcyjne gdyż tam jest zbyt szybko zmieniająca się oferta oraz wyłączając oferty firm gdzie brak jest produktu na stanie), proszę o podanie nazw firm, nazw łacińskich (i/lub handlowych), wysokości drzewek i cen.
Ja zaczynam

E-clematis: ficus carica brown turkey, 60-80 cm, cena 68 zł
Królestwo Roślin, ficus carica brown turkey, 50-70 cm, cena 56 zł
W tej ostatniej firmie kupowałem różne drzewka i mogę ją polecić z czystym sumieniem. Przesyłki dobrze zapakowane, rośliny zgodne z opisem, żywotne, starannie opisane, firma Polska.
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
W zeszłym roku wsadziłam do ziemi na działce trzy 1,5 roczne sadzonki uzyskane z nasion. Nasiona dostałam z chorwackiej figi.
Na zimę przykryłam kloszem 2 sztuki, a jedną zostawiłam na żywioł. Zima była łagodna. Wszystkie trzy sztuki mają się dobrze, oczywiście ta nie przykryta rośnie wolniej bo od podstaw. Jestem z nich bardzo dumna
jeszcze pod klosikiem

tydzień temu

Na zimę przykryłam kloszem 2 sztuki, a jedną zostawiłam na żywioł. Zima była łagodna. Wszystkie trzy sztuki mają się dobrze, oczywiście ta nie przykryta rośnie wolniej bo od podstaw. Jestem z nich bardzo dumna

jeszcze pod klosikiem
tydzień temu

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród

- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Kontakt:
Kozino, gratuluję sukcesu i przezimowania roślin, życzę aby zawiązały ładne owoce (jeśli pobrano nasiona z odpowiedniej odmiany).
Pestka@ siewki ogólnie dużo później i słabiej owocują. Jeśli wysiano nasiona figi wymagającej zapylania to owoców niestety nie będzie wcale (pojawią się zalążki owoców ale nigdy nie dojrzeją). Stąd wyższość odmian rozmnażanych wegetatywnie i zawiązujących owoce bez zapylania nad siewkami. Plusem siewek jest nieco szybszy wzrost.
Pestka@ siewki ogólnie dużo później i słabiej owocują. Jeśli wysiano nasiona figi wymagającej zapylania to owoców niestety nie będzie wcale (pojawią się zalążki owoców ale nigdy nie dojrzeją). Stąd wyższość odmian rozmnażanych wegetatywnie i zawiązujących owoce bez zapylania nad siewkami. Plusem siewek jest nieco szybszy wzrost.
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Z przyjemnością stwierdzam, że moja figa rośnie. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że tak ją w zimie mocno zasuszyłam, że zwyczajnie uschła. Stała w zimnym przedsionku (około 5-10 stopni w zimie) i zapomniałam o podlewaniu.
Obecnie odrasta z części podziemnej.

I jeszcze ciekawostka.
W zeszły weekend oglądałam między innymi ogrody wokół pałacu Hohenzollernów we wschodniej części parku Sanssouci w Poczdamie.
I tak sobie pomyślałam, że gdybym miała większą posiadłość i trochę więcej kaski, południowy stok i większy zapał do pracy to skopiowałabym pomysł. Otóż figi tam rosną w specjalnych oszklonych "pokoikach" zamykanych na zimę. To zielone - to krzewy winorośli.
Zerknijcie.

Obecnie odrasta z części podziemnej.

I jeszcze ciekawostka.
W zeszły weekend oglądałam między innymi ogrody wokół pałacu Hohenzollernów we wschodniej części parku Sanssouci w Poczdamie.
I tak sobie pomyślałam, że gdybym miała większą posiadłość i trochę więcej kaski, południowy stok i większy zapał do pracy to skopiowałabym pomysł. Otóż figi tam rosną w specjalnych oszklonych "pokoikach" zamykanych na zimę. To zielone - to krzewy winorośli.
Zerknijcie.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Mój figowiec RdB czuje już jesień. Najstarsze liście zaczynają żółknąć. Ładnie zdrewniał na całej długości tegorocznego przyrostu. Szkoda że nic nie zawiązał . Degustację trzeba przełożyć na przyszły rok.

Pozdrowienia z Wrocławia
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
A mój obsypał się owocami!
Ma ich dużoooo
Tyle tylko,że nie zdążą dojrzeć,wiosna zawitała do mnie w tym roku wyjątkowo późno.
Cieszę się jednak,że ma tych owocków pełno jak na tak młody/mały krzew

Ma ich dużoooo
Tyle tylko,że nie zdążą dojrzeć,wiosna zawitała do mnie w tym roku wyjątkowo późno.
Cieszę się jednak,że ma tych owocków pełno jak na tak młody/mały krzew

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
To Ci figa ładnie obrodziła w tym roku szkoda tylko że owoce nie zdarzą dojrzeć. 

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KaRo jest w sieci kilka przepisów na zielone figi tylko czy zielone to to samo co nie dojrzałe?
W tym roku w połowie sierpnia w Aldi można było kupić ciekawe sadzonki m.in. figę i granat ale doczytałem że muszą zimować w temp pow,+2 st.C i zrezygnowałem.
W tym roku w połowie sierpnia w Aldi można było kupić ciekawe sadzonki m.in. figę i granat ale doczytałem że muszą zimować w temp pow,+2 st.C i zrezygnowałem.
Kilka dni temu znalazłem jedną figę Przeoczyłem ją, była bardzo dojrzała trochę podsuszona. W smaku bardzo dobra. Z tego krzaka jeszcze tak smacznej nie jadłem.
Powoli figowiec szykuje się do zimy. Liście zaczęły przebarwiać się na żółto.

Powoli figowiec szykuje się do zimy. Liście zaczęły przebarwiać się na żółto.

Pozdrowienia z Wrocławia
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
No i ja zaraziłem się chęcią posiadania figi
,tylko mam problem z zakupem. Jestem zrażony do znanego portalu aukcyjnego.U Starkla nie ma w ofercie,a poza tym tam wszystko takie drogie,że ....
Czy możecie napisać gdzie można kupić dobrą sadzonkę w sklepie wysyłkowym?

Czy możecie napisać gdzie można kupić dobrą sadzonkę w sklepie wysyłkowym?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie przypominam sobie abym coś takiego widział wiosną .Myślę jednak że aby obniżyć ceny, wszystkie sadzonki pochodzą z wczesnowiosennych rozmnożeń a zimowane byłyby o wiele droższe.