Storczyki platynkowe
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- platynka80
- 500p
Pytanko:)
Witajcie
Pozwolę się wtrącić, prosząc Was o pomoc ;:107 .
Czytałam posty i wiem, że rozmawiałyście o wtórnym kwitnieniu. Jak to jest?
Mój biały phalenopsis przekwitł, jedne pęd usechł cały, na drugim coś zaczęło się dziać,ale już uschło
/
Liście są piękne, zdrowe i rosną szybko. Kiedy zakwitnie??
Mam również dendrobium - jeszcze kwitnie a już wyrósł kolejny pęd, na którym są zalążki kwiatów. A phalenopsis kiedy??
Kupiłam kolejnego, jest na początku kwitnienia więc jeszcze nacieszy moje oczy
. Ale chciałabym się doczekać własnego sukcesu w pielęgnacji storczyków. Co robić??
Zwracam się o pomoc do storczyków znawców - widzę to, patrząc na Wasze cuda
!!!!!
Gratuluję
.
Pozdrawiam

Pozwolę się wtrącić, prosząc Was o pomoc ;:107 .
Czytałam posty i wiem, że rozmawiałyście o wtórnym kwitnieniu. Jak to jest?
Mój biały phalenopsis przekwitł, jedne pęd usechł cały, na drugim coś zaczęło się dziać,ale już uschło

Liście są piękne, zdrowe i rosną szybko. Kiedy zakwitnie??

Mam również dendrobium - jeszcze kwitnie a już wyrósł kolejny pęd, na którym są zalążki kwiatów. A phalenopsis kiedy??
Kupiłam kolejnego, jest na początku kwitnienia więc jeszcze nacieszy moje oczy

Zwracam się o pomoc do storczyków znawców - widzę to, patrząc na Wasze cuda

Gratuluję

Pozdrawiam

Ania
- platynka80
- 500p
Aniu, u mnie kwitną co pół roku, nawet rzadziej, taki ich urok... kiedy ścinałam po przekwitnięciu pęd nad trzecim oczkiem od dołu, nigdy mi nie zżółkł, ale nowy rósł z tego pędu zawsze w bok,dlatego mój największy biały jest teraz w kształcie kanciatej litery U...jeśli pęd uschnie,scinaj go, nic z niego już nie będzie...niestety,kolejne kwitnienia sa chyba słabsze i drobniejsze... no i trzeba długo na nie czekać
((

platynka 

Platynko, dziękuję za informację
Niektórzy mają szczęście - moja sąsiadka ma cudo różowego phalenopsisa. Po pierwszym kwitnieniu zgubił kwiaty a pęd usechł do połowy.
Za pół roku wypuścił nowy, piękny pęd a na nim jest obecnie pewnie z 25 pięknych, dużych kwiatów. Może sąsiadka jest czarodziejką
)).
Platynko, co robisz z phalenopsisami, które przekwitły? stawiasz je w innym miejscu czy zostawiasz tam, gdzie stały?
Mój ma nowe liście i nadal intensywnie rośnie. Co z nim robić?
Pozdrawiam

Niektórzy mają szczęście - moja sąsiadka ma cudo różowego phalenopsisa. Po pierwszym kwitnieniu zgubił kwiaty a pęd usechł do połowy.
Za pół roku wypuścił nowy, piękny pęd a na nim jest obecnie pewnie z 25 pięknych, dużych kwiatów. Może sąsiadka jest czarodziejką

Platynko, co robisz z phalenopsisami, które przekwitły? stawiasz je w innym miejscu czy zostawiasz tam, gdzie stały?
Mój ma nowe liście i nadal intensywnie rośnie. Co z nim robić?
Pozdrawiam

Ania
- platynka80
- 500p
Aneczko, ja swoje kwitnące trzymam na parapecie,a przekwitnięte - na stoliku z ikei (ławie) - obok balkonowego okna, by miały światło dzienne. niestety, teraz na stoliku jest tylko zielono,bo wszystkie przekwitły, ale zdarza się, że i tam jest kolorowo
odcienie fioletu, różu... moich pędy też różnie reagują, jak pisałam, nie żółkły te,które od razu po opadnięciu kwiatów cięłam nad trzecim oczkiem... najgorzej,gdy żółknie cały pęd z wieloma przyrostami..., ale przeciez nowy może być jeszcze ładniejszy...
inne niż phalaneopsisy wynosiłam na balkon... tam im było dobrze,bo od razu miały nowe,żywe,jędrne przyrosty

inne niż phalaneopsisy wynosiłam na balkon... tam im było dobrze,bo od razu miały nowe,żywe,jędrne przyrosty

platynka 

- platynka80
- 500p
Platynko, dziękuję
!!!!
Póki co, zostawię go na parapecie. U nas od kilku dni leje
więc w domu ciemnawo nieco a tam mam światła. I chociaż raz nie stresuję się, że mają za mało wilgotności w powietrzu. Balkonu niestety nie mam więc będę kombinować.
A kolekcję masz cudną
... gratuluję!
W tak doborowym towarzystwie storczykomaniaków
aż wstyd mi się przyznać, że mam tylko dwa phalenopsisy a kwitnie jeden z nich. Za to dwa dendrobium są piękne. Jednego uratowałam - biedaczek marniał w kwiaciarni więc sprzedano mi go za 15 zł. Drugi kwitnie jeszcze a już ma drugi pęd i wkrótce pokaże mi nowe kwiatki
.
Trzymajcie kciuki!
Pozdrawiam

Póki co, zostawię go na parapecie. U nas od kilku dni leje

A kolekcję masz cudną

W tak doborowym towarzystwie storczykomaniaków

Trzymajcie kciuki!
Pozdrawiam

Ania
- platynka80
- 500p
Platynko, dzięki za słowa pocieszenia
!
Bardzo podoba mi się Wasz pomysł z kupowaniem nowych kwiatków tak, by przez cały rok coś mi kwitło
Czekam tylko na wpływ na konto i biegiem do kwiaciarni
. Już kombinuję gdzie postawić jakiś stosowny stoliczek. Chcę mieć taki kawałek raju, podobny do Twojego
Również czekam na kolejne zdjęcia Twoich okazów!!!!
Pozdr.

Bardzo podoba mi się Wasz pomysł z kupowaniem nowych kwiatków tak, by przez cały rok coś mi kwitło

Również czekam na kolejne zdjęcia Twoich okazów!!!!
Pozdr.
Ania
- platynka80
- 500p