Storczyki platynkowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja też ciągle nie mam dosyć, a miejsca brak... ale jak widze ładnego to powstrzymać się nie umiem. a ja jestem kwiatowa od zawsze. jak byłam mała, to zbierałam ogrodowe,od 4 lat storczyki i się też zaczęło od 1, a terazmam troszke więcej...
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Storczykowa, a Twoje kolejne kwitnienia tez są słabsze? kwiaty drobniejsze? co ile kwitną Twoje storczyki?
platynka :)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Platynko Storczykowa raczej Ci tak szybko nie odpisze, bo dzisiaj rano wyjechała na 10 dni.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

oj,nie doczytalam... a chciałam sprawdzic,czy u koleżanek tak, jak u nas...
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Pytanko:)

Post »

Witajcie :D
Pozwolę się wtrącić, prosząc Was o pomoc ;:107 .
Czytałam posty i wiem, że rozmawiałyście o wtórnym kwitnieniu. Jak to jest?
Mój biały phalenopsis przekwitł, jedne pęd usechł cały, na drugim coś zaczęło się dziać,ale już uschło :( /
Liście są piękne, zdrowe i rosną szybko. Kiedy zakwitnie??
:?: :?:
Mam również dendrobium - jeszcze kwitnie a już wyrósł kolejny pęd, na którym są zalążki kwiatów. A phalenopsis kiedy??
Kupiłam kolejnego, jest na początku kwitnienia więc jeszcze nacieszy moje oczy ;:138 . Ale chciałabym się doczekać własnego sukcesu w pielęgnacji storczyków. Co robić??
Zwracam się o pomoc do storczyków znawców - widzę to, patrząc na Wasze cuda ;:195 !!!!!
Gratuluję ;:63 .
Pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Aniu, u mnie kwitną co pół roku, nawet rzadziej, taki ich urok... kiedy ścinałam po przekwitnięciu pęd nad trzecim oczkiem od dołu, nigdy mi nie zżółkł, ale nowy rósł z tego pędu zawsze w bok,dlatego mój największy biały jest teraz w kształcie kanciatej litery U...jeśli pęd uschnie,scinaj go, nic z niego już nie będzie...niestety,kolejne kwitnienia sa chyba słabsze i drobniejsze... no i trzeba długo na nie czekać :(((
a-nia251
50p
50p

Post »

Platynko, dziękuję za informację :D
Niektórzy mają szczęście - moja sąsiadka ma cudo różowego phalenopsisa. Po pierwszym kwitnieniu zgubił kwiaty a pęd usechł do połowy.
Za pół roku wypuścił nowy, piękny pęd a na nim jest obecnie pewnie z 25 pięknych, dużych kwiatów. Może sąsiadka jest czarodziejką :))).
Platynko, co robisz z phalenopsisami, które przekwitły? stawiasz je w innym miejscu czy zostawiasz tam, gdzie stały?
Mój ma nowe liście i nadal intensywnie rośnie. Co z nim robić?
Pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Aneczko, ja swoje kwitnące trzymam na parapecie,a przekwitnięte - na stoliku z ikei (ławie) - obok balkonowego okna, by miały światło dzienne. niestety, teraz na stoliku jest tylko zielono,bo wszystkie przekwitły, ale zdarza się, że i tam jest kolorowo :) odcienie fioletu, różu... moich pędy też różnie reagują, jak pisałam, nie żółkły te,które od razu po opadnięciu kwiatów cięłam nad trzecim oczkiem... najgorzej,gdy żółknie cały pęd z wieloma przyrostami..., ale przeciez nowy może być jeszcze ładniejszy...

inne niż phalaneopsisy wynosiłam na balkon... tam im było dobrze,bo od razu miały nowe,żywe,jędrne przyrosty

Obrazek
nuutka
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 15:47

Post »

Platynko, Twoja kolekcja jest oszałamiająca!!! przepiękne one!!!!
Nutka
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

niestety,większość właśnie śpi...przekwitły. ale jest jeszcze parapet - na nim 8 kwitnących i zapączkowanych i sypialnia, ale tam niedługo też będzie sennie, jak na to miejsce przystało. mały jszcze kwitnie,zobaczymy,jak długo...
nuutka
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 15:47

Post »

Platynko, nie martw się.... póki te przekwitną, tamte zaczną znów kwitnąć...
Nutka
a-nia251
50p
50p

Post »

Platynko, dziękuję :D !!!!
Póki co, zostawię go na parapecie. U nas od kilku dni leje ;:47 więc w domu ciemnawo nieco a tam mam światła. I chociaż raz nie stresuję się, że mają za mało wilgotności w powietrzu. Balkonu niestety nie mam więc będę kombinować.
A kolekcję masz cudną ;:63 ... gratuluję!
W tak doborowym towarzystwie storczykomaniaków ;:114 ;:114 aż wstyd mi się przyznać, że mam tylko dwa phalenopsisy a kwitnie jeden z nich. Za to dwa dendrobium są piękne. Jednego uratowałam - biedaczek marniał w kwiaciarni więc sprzedano mi go za 15 zł. Drugi kwitnie jeszcze a już ma drugi pęd i wkrótce pokaże mi nowe kwiatki :D .
Trzymajcie kciuki!
Pozdrawiam
:D
Ania
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

nie ma za co!ja się nie znam..., ale jeśli w czymkolwiek pomogłam - cieszę się.
a-nia251
50p
50p

Post »

Platynko, dzięki za słowa pocieszenia :D !
Bardzo podoba mi się Wasz pomysł z kupowaniem nowych kwiatków tak, by przez cały rok coś mi kwitło :!: Czekam tylko na wpływ na konto i biegiem do kwiaciarni ;:87 . Już kombinuję gdzie postawić jakiś stosowny stoliczek. Chcę mieć taki kawałek raju, podobny do Twojego ;:138 :!:
Również czekam na kolejne zdjęcia Twoich okazów!!!!
Pozdr.
Ania
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

mam takie pytanie: czy stożek wzrostu, który ma zdrowe korzenie, także napowietrzne, wypuści liście i będzie żył? jego pierwotne były popękane, spalone słońcem, odpadły. Stożek jest zdrowy, twardy, zielony... ZDJĘĆ NIE MA.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”