Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze jest czasem zobaczyć ogród jako całość - gratuluję i tobie i Bogusi ( skopiowałam od niej płotek ). Pochwały naprawdę potrafią dodać skrzydeł.

Ja za dużo wzięłam sobie na głowę tej jesieni i po prostu chyba nie daję rady :(

Danusiu - również czekam na lilie, wczoraj dostałam maila że paczki "wyjdą" do połowy tygodnia - zdążymy przed mrozami :P
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Pozwoliłam sobie na rewizytę i mnie po prostu zatchnęło. Jak piękny może być młody ogród!
Widziałam, że marzysz o rabacie ziołowej, ale narzekasz na teren. Może spróbuj zrobić wzniesioną rabatę? Łatwiejsza w utrzymaniu i nie jesteś uzależniona od ziemi, która bywa różnie uprawiona. To jeden z moich pomysłów na przyszłość.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7 Ja tylko sobie spaceruję i ... podziwiam.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Ja też, podziwiam i wyobrażam sobie tą rabatę wiosną.....
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Danusiu widzę że też masz dużą działkę , no ale już też sporo nasadzeń :lol: bardzo podobają mi się te rabatki wzdłuż podjazdu i domu co je potworzyłaś . wyczytałam że dąb masz oj te liście ja nie mam ale u sąsiada rośnie płakać mi się chce - tyle grabienia :? No i masz kawałek leśny do zagospodarowania - ale fajnie :lol:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu, dziękuję za rady nt. dziwaczków. Przechowam w piwnicy, tak samo jak dalie, szczególnie, że chyba nie uda mi sie zebrać nasion, bo za późno wysiałam je wiosną i nie zdążą dojrzeć.

Mariolu, dzisiaj "przyszły" lilie, nareszcie. Mam nadzieję, że do soboty dotrzymają, bo przecież nie będę sadzić po ciemku. A jak Twoje cebule?

Aska, Ewa, Zuzia - miło, ze wpadłyście, zapraszam, podziwiajcie, bardzo lubię jak mnie chwalą, to taki kopniak w górę. Przydaje się, oj, przydaje!

Beatko, ja mam 4 potężne dęby. Nie dajemy rady sprzątać liści. Okrywają rabaty, roślinom to nie szkodzi, mam zabezpieczenie na zimę. Wiosną posprzątam. Kawałek leśny jest całkiem spory, ale trudny w uprawie, bo ziemia typowa dla lasu sosnowego, kwaśne piaski, no i plątanina korzeni. Wierzchnia warstwa ziemi jest wymieniona, niewielkie rośliny sobie poradzą (dąbrówki, hosty) ale dla większych roślin (różaneczniki, hortensje) trzeba kopać ogromne doły, zaprawiać i dopiero sadzić.

Czy już schować pelargonie do piwnicy?
I jeszcze jedno pytanie ws. pelargonii - otóż pozyskałam drogą niezupełnie legalną :oops: dwa małe kawałki pelargonii, nie mogłam się oprzeć urodzie kwiatków. Wsadziłam do doniczki i stoją na parapecie, od wschodu, co dalej? :?: Zostawić je, niech rosną do wiosny? Wynieść do piwnicy?
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Danusiu - dziękuję za wizytę w moim ogródku i miłe słowa. Obiecuję niedługo spędzić dłuższy czas u Ciebie, ( córcia stoi nade mną jak sęp i wygryza mnie z fotelika netowego).
Co zrobić... do jutra :)
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i jestem :P Odbyłam długi spacer po pięknym ogrodzie.
Danusiu - działkę masz pięknie położoną, pod lasem z wiekowym wspaniałym drzewostanem - który stanowi tło dla tworzonych rabat kwiatowych. Każda posadzona roślinka będzie od razu cudnie wyglądała, kolory zostaną wyeksponowane na tle istniejącej juz zieleni, jak ja Ci tego zazdroszczę...

Bardzo podobają mi sie okrężne rabaty wokół drzewa- np w Twoim przypadku - wokół brzozy. Podejrzyj u Eweliny w ogrodzie - na pewno zostaniesz natchniona ( zimozielone bluszcze, różaneczniki, kompozycje w przewróconych dzbanach czy donicach... ). Sama bym tak chciała, ale ja nie posiadam ani jednego drzewa.

Jeśli chodzi o lawendę i róże- Hania radzi, aby lawendę sadzić w odległości 50cm od róży, jednej i drugiej roślinie można stworzyć odpowiednie dla nich dołki z ziemią. Ja również uwielbiam taką kompozycję.

Bardzo ładnie rozpracowałaś alejki z rabatami. Podziwiam też ogrom włożonej pracy.

Ile to ja naliczyłam kociaków...4?

Pozdrawiam,
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko miło czytać takie ciepłe słowa.
Oglądam ogrody forumowe pod kątem adaptacji cudzych pomysłów do mojego. Pomysły z donicami, kaskadą kwiecia z przewróconego dzbana, koszyki, beczki podobają mi się, ogladam, podglądam i dopasowuję. Chciałabym mieć wszystko od razu, już, teraz, ale niestety tak się nie da. Za mało czasu, no i natura ma swoje prawa.
Dzisiaj sadziłam lilie. Podobnie jak coma95 - Mariola - miałam cebule w różnych rozmiarach. Były bardzo duże, takie wypełniające dłoń, ale były małe, wielkości cebulki tulipana. Co dziwne, większość tych małych miała potężne korzenie. Wykopywałam dołki ogromne, żeby te korzenie właściwie ułożyć. Po skończonej pracy robiłam fotki, bo coś tam jeszcze kwitnie.
W wolnym czasie obrobię i wstawię do fotosika.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm, przypuszczam, że jak się nasycę różami, to będę chorować na lilie, nie wiedziałam, że cebule mogą się aż tak różnić wielkością :shock:
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, ja też byłam zaskoczona rożnicą w wielkości cebul. W ogóle po raz pierwszy widziałam cebule lilii i one mają łuski, które się dość łatwo odłupują.

A teraz ogród jesienią, ale niezupełnie.
Najpierw róże. Kwitną coraz słabiej, ale co dziwne, niektóre maja mnóstwo pąków. Rozum nakazuje obrywać, ale te przebarwione są takie piękne.
Pienne z pąkami
Obrazek
Obrazek
Okrywowe też mają pączki
Obrazek
Obrazek
A tutaj już kwiaty
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
No i reszta kwiecia
jakieś rumianki
Obrazek
wieczornik damski
Obrazek
Nachyłek
Obrazek
Rozchodnik
Obrazek
Nagietki
Obrazek
dalie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
powojnik
Obrazek
hortensja bukietowa, przesadzana dwukrotnie, nadal kwitnie
Obrazek
chryzantemy - ciekawe czy zakwitną?
Obrazek
dąbrówka objedzona przez ślimaki, tylko ta jedna, innych nie ruszyły
Obrazek
A teraz wiosennie - coś wyrasta z sadzonek, które dostałam od Marioli (coma95)
Obrazek
róża sadzona z gołym korzeniem, badylek bez liści
Obrazek
sadzonki samodzielnie uczynione zaczęły rosnąć
szałwia
Obrazek
mięta ananasowa
Obrazek
nasturcja samosiejka wykiełkowała z tegorocznych nasion
Obrazek
A na tych fotkach to już prawdziwa jesień
Obrazek
Obrazek
morwa na złoto - zabiedzone drzewko, któremu ktoś próbował dopasowac bryłę korzeniową do doniczki
Obrazek
mahonia wystrojona w korale
Obrazek
irga również strojnisia
Obrazek
borówka - też ma owocka
Obrazek
Obrazek
klony jeszcze z liśćmi
Obrazek
a dęby już nagie
Obrazek
bluszcz na dywanie z liści dębu
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Za diabła nie wiem co ci tam rośnie :) Stawiam na jakiś rozchodnik....

Ucieszyłaś mnie swoimi zdjęciami bo w sobotę u Joli a w niedzielę u Moniki nabawiałm się kompleksów. Bo ja nie zdążyłam uprzatnąć liści a u nich porządeczek jak w pudełeczku :oops:
Na dodatek nie udało mi się rozpalić ogniska i spalić choć części już zagrabionych liści....

Ale w międzyczasie wymyśliłam ( bo wyczytałam na forum :) ) że mam taki zaciszny i trudno dostępny zakątek który osłonię siatką, poupycham liście i przekompostuję !!!

Dalii nie miałam ale już mam - dostałam :) Zatem w następnym roku też będę się cieszyła ich kwiatami. Jak widzę u ciebie każda jest inna kolorem i rodzajem. Powojnik to ten co niedawno kupiłaś ?

Zazdrościłam wszystkim że nowo posadzone róże wypuszczają listki a wczoraj dostrzegłam że moim też się przytrafiło :)
Piękne masz iglaki - ozdoba ogrodu nawet zimą a to nieczęste.....
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozchodnik? Niech będzie.
Liści z rabat nie sprzątam, rośliny będą miały ochronę przed mrozem. Tylko trawnik jest wygrabiony, no ale trawnik to "działka" mojego M.
Ten kwitnący klematis, to mój pierwszy, kupiony jakoś pod koniec lata. Początkowo uschła mu jedna gałązka, więc ją odcięłam i zaczął rosnąć, kwitnie cały czas na tym jednym pędzie.
Dalie kupowałam w "Praktikerze" - było więcej, ale tylko te trzy wyrosły. Chyba były za bardzo przesuszone, bo już dość późno było.
Jeszcze tylko róże opatulę, ale jeszcze nie pora. W "temacie róż" słucham Hanki.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Masz piękny okaz mahonii.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Danusiu, masz przepiękny ogród, las ze starymi drzewami pod nosem i tyle "przyrody".
Brak słów, żeby wyrazić to szczęście. Cudnie urządziłaś swój ogród. Gratuluję :-)

Pozdrawiam cieplutko ;-)
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”