Miejsce na ziemi - Ave/2008r. cz.1/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monisiu, bardzo mi miło, że moje przepisy wywołuja "ssanie" nawet u osób z pełnym brzuszkiem :)
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Ewuniu
Dzięki za przepisy- w niedzielę próba generalna piersi kurczaka w cieście francuskim.Zobaczymy
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Paprykarzu nie lubię ;:185 ale placuszki drożdżowe z jabłkami , to i owszem , najlepiej w dużych ( hurtowych ) ilościach ;:137 Robię podobne , jak Ty . Problem jest tylko jeden...Jeśli będę je jeść , a nie będę nadal się ruszać ...to wkrótce sama zacznę wyglądać , jak drożdżowy placuszek :;230
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nakrmiłam dzisiaj moich ogrodowych Gości, zrobiło się ciemno, więc idę posłuchać żab i świerszczy, a potem do łóżeczka, bo jutro... lecę na zlot Forumowych Czarownic z Łodzi :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, takiej Babeczce jak Ty, to nie grozi :) zresztą praca w ogrodzie znakomicie redukuje zbędne kalorie :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo - czekamy na relacje ze zlotu czarownic :D
Bardzo miło jest spotkać realnie podobnych sobie zapaleńców....
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

I ty mówisz,że schudłaś 8 kilosów.Jakoś nie mogę w to uwierzyć,bo tyle pyszności u ciebie,że ja samym patrzeniem już przytyłam :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewuniu, tu znalazłam kawałek o oczku
http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3537
ale to nie to... :?
Gdzieś na forum, opisywałam sposób podłącznia pompki, robiłam zdjęcia.
Chyba w moim wątku, ale nie mogę tego wyszukać :cry:
Skrótowo odpisałam na PW i za tę pompkę- ręczę głową. :lol:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu - teraz to nawet jeszcze ciut więcej, ale przez te moje pyszności, to najpierw te kiloski sobie zafundowałam w znaczącym nadmiarze :) i jak dochtory zaczęłu grozić paluchami i straszyć takimi mało przyjemnymi rzeczami, to niestety trzeba było się wziąc za siebie. Słodkości są jednak moją piętą Achillesową i tak już zostanie, hihihihi.

Mariolko - Coma - to był naprawde przeuroczy zlot :)
Gucia i jej mąż oraz córka, których mieliśmy zaszczy poznać okazali się naprawdę cudownymi ludźmi :) W dodatku spotkaliśmy tam również Bożenkę-Babopielkę z mężem, bardzo sympatyczne małżeństwo.
Prawdę mówiąc idąc na takie spotkanie z osobami, które zna się tylko z netu, można czuć się nieco niepewnie - jak się samemu wypadnie i jacy będą gospodarze... ale okazuje się, że ludzie, którzy kochają naturę nie mogą być niesympatyczni :), a że U Bożenki-Guci kochają zieleninkę to pewność bankowa :)

Obrazek
Mam nadzieję, że Bożenka nie będzie miała mi za złe, że wstawiam tu zdjęcia JEJ ogródka i PO :)

Jak podjeżdżaliśmy na miejsce to od razu wiedziałam, że to tu - po prawej stronie ulicy ciągnął sie Bożenkowo-Guciowy PO. PIĘKNY.
Różnorodne nasadzenia, Widać dbałość o szczegóły, ogrom pracy i na pewno spory nakład finansowy i to na terenie, który przecież nie do Niej należy. Podziwiam szczerze.

Ogród na garażu - wygląda jeszcze niesamowiciej niż na fotkach.

Ogród przy domu jest niewielki, ale taki... że sama chciałabym taki mieć :) Dopiero jak się zaczyna wszystko dokładnie oglądać to widać jakie piękne i ciekawe są tam rośliny, krzewy i drzewa. No i oczywiście ta kaskada z oczkiem - fantastyczna- stworzona przez Pana Domu.

Obrazek
Dla mojej suczki ta część ogrodu była najciekawsza, tylko nie wiem co ją bardziej pociągało - te rybki czy chrupki :)

Gospodarze, niezykle otwarci, weseli, troskliwi - stworzyli świetną atmosferę tego spotkania. Nawet nasza suczka, która przybiegła za moim Połówkiem, została przyjęta :) i nie musiała na nas czekać w samochodzie.
Mimo, że na początku mieliśmy być króciutko, bo jechaliśmy na naszą działkę -no i to przeciez pierwsze spotkanie, tak miło nam sie gawędziło, że ponad 4 godzinki zleciały "jak z bicza trzasł". Pytlowaliśmy jakbyśmy się znali "od zawsze". Nawet mąż Guci zapytał, czy my się już wcześniej znaliśmy i był zdziwiony, jak odpowiedziałam, że widzimy się pierwszy raz :)

Myśle, że jeśli polubiliśmy kogoś w necie, to w realu bywa jeszcze lepiej :)

Tak więc Zlot udał się znakomicie, mam nadzieję, że i Gospodarzom nie zrobilismy zbyt dużego kłopotu. Bardzo Ci Guciu dziękuję za zaproszenie i mozliwość oglądania tych wspaniałości "własemi ślepiami".
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Piękna recenzja, dobrego, kochanego człowieka.
Och, Ewaś.... to takie budujące. :P
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

Kochana Ewo w tobie cała nadzieja :cry: :cry: zerwałam dzisiaj dynie jadalną taką żółciutką i co dalej z nią robić nie znam żadnego przepisu mam ją po raz pierwszy
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gucia-Bożenka poprosiła mnie o przepis na sernik, który zabrałam do nich na spotkanie. Oto on :)

Sernik z rosą

Obrazek

Składniki

na ciasto:

• 2 szklanki mąki
• 10 dkg margaryny
• 1 łyżeczka smalcu
• 10 dkg cukru pudru ( szklanka)
• 1 jajo+ 2 żółtka (białka zostawiamy na wierzch sernika)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść tak jak na półkruche ciasto, czyli
1. do przesianej mąki dodajemy proszek, wkładamy schłodzony tłuszcz i siekamy nożem (w cieście kruchym i półkruchym ograniczamy kontakt ciasta z ciepłem rąk do minimum)
2. na środku robimy zagłębienie i wlewamy rozbełtane jajka i dodajemy cukier
3. Szybko (bo ręcznie) wgniatamy płynne składniki w mąkę z tłuszczem
4. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny (im dłużej tym lepiej)

Masa serowa:
• 1 kg sera w wiaderku ([najsmaczniejszy z Wielunia "Mój ulubiony"- to sekret tego sernika , ale inne też moga być :) )
• 1 szklanka cukru
• 2 ,5 szklanki mleka zimnego
• 0,5 szklanki oleju
• 4 żółtka (białka zostawiamy na wierzch sernika) + 2 jaja
• 1,5 op. budyniu śmietankowego (60 gramowego) - tylko proszek, budyniu nie gotujemy na mleku

Piana:

• 6 białek, ( które są ze składników na ciasto i masę)
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1. Zagniecione kruche ciasto schłodzić w lodowce przez 30 minut. (Można dłużej nawet całą noc, wtedy je ścieram do blachy na tarce z grubymi oczkami).
2. Jeśli ciasto było krócej w lodówce i jest miękkie - rozwałkować, podsypując lekko mąką i wyłożyć na blachę. Wcześniej blachę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną (lepsza od bułki tartej)
3. Serek + cukier utrzeć, dodać powoli mleko + miksować dalej.
4. Dodawać kolejno jaja, potem budyń i na końcu olej.
Masa jest rzadka, (ale tak ma być)
Wlewamy masę na surowe kruche ciasto, na blaszkę.
5. Pieczemy 1 godzinę w temp. 180 - 190 st C
6. Ubijamy białka. Kiedy piana jest ubita dodajemy stopniowo cukier (cały czas ubijając). Na koniec dokładamy mąkę i delikatnie mieszamy. Piana powinna być sztywna.
7. Po godzinie wyjmujemy ciasto i kładziemy na gorące ciasto ubitą pianę.
8. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 5-8 minut ( aż złapie lekko zloty kolor – jeśli spieczemy pianę za mocno, nie uzyskamy efektu rosy)

A potem czekamy jak ostygnie. Na wierzchu ciasta jak będzie stygło powinny pojawiać się malutkie kropelki rosy. Ale i bez rosy jest pyszne. Smacznego!!!
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, a to ma byc coś słodkiego, na bieżącą konsumpcję czy przetwory ? :) Daj znać i zaraz coś poszukam :)
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

Nie mam zielonego pojęcia nigdy nie jadłam ani tak ani tak :cry: :cry: a ty jak lubisz
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Ewa :D
Ja też się cieszę ,że mogłam poznać tak symatyczną osóbkę jak Ty :D no i mężulka też masz ekstra, a o suni już nie wspomnę :wink: jeszcze ją widzę jak próbowała pić wodę z oczka Bożenki :lol:
Szkoda tylko że zdrówko mi trochę nie dopisało :cry: ale mimo wszystko warto było jechać te 160 kilometrów żeby się z Wami spotkać :D
P.s Z tych pierogów to jeszcze w domu się śmieliśmy tak fajnie to opowiadałaś ;:112
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”