Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malgosia_u
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 09:45

Post »

Śliczne storczyki :) Gratulacje, mam nadzieję, że moje też kiedyś takie będą :D
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu- na pewno będą jeszcze śliczniejsze, bo przecież wszystkie są piękne, ale swoje są zawsze najładniejsze. :)
Duśka- moja misa jest szaro- czarna w takie mazańce.

A przy okazji muszę się czymś pochwalić.

Otóż przy zakupie nowych storczyków dość mało uwagi zwracam na etykiety przyklejone do doniczek, ponieważ tam najczęściej nie ma zbyt wielu interesujacych mnie informacji. Dziś przy okazji kolejnego podlewania Phalaenopsis spotkała mnie miła niespodzianka. Na jednym ze storczyków dostrzegłam miniaturowy napis podający jego nazwę, mianowicie było tam napisane ,Pioneer'. Najśmieszniejsze, że storczyka mam już ponad pół roku i podlewań też sporo już u mnie przeszedł, a ja dopiero dziś zauważyłam , że on ma imię. Oczywiście sprawdziłam szybko w necie, co to za jeden, bo miałam dwie opcje do wyboru- kupione były wtedy dwa i oba już na przekwitnięciu, więc nawet ich dobrze nie oznaczyłam i nie obfociłam. Po sprawdzeniu okazało się, że pełna nazwa tego storczyka wygląda następująco : Phalaenopsis Ever Spring Pioneer ,Champion', a podaję ją dlatego, że może ktoś ma takiego samego i nie bardzo wie, jak się on nazywa. Wygląda zaś tak. Fotki słabe bo nieliczne z ostatków kwitnienia. Jest szansa na nowe, bo ma ładny pędzik i spore pączki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajny ten zamgławiacz, pomyślę chyba nad kupnem takiego "wynalazku", bo zimą o odpowiednią wilgotność ciężko :?
A nowy nabytek śliczny :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Grażyno, świetne odkrycie ;:215 , a kwiaty Phalaenopsis Ever Spring Pioneer ,Champion' bardzo ciekawe ;:228
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, prawdę mówiąc to nie bardzo się nimi nacieszyłam, bo zaraz na drugi dzień po zakupie opadły, ponieważ były juzżprzekwitnięte i nawe źle wyszły na zdjęciu. Teraz mam nadzieję nacieszyć się jego kwiatami z własnego kwitnienia.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam chwilkę czasu więc chcialabym pokazać, co ciekawego działo się u moich storczyków w ostatnim czasie.

Najpierw uroczy kwiatek mojego ,seledynowego' Phalaenopsis w bardziej realnej barwie.

Obrazek

Wreszcie rozwinął się długo wyczekiwany własny kwiatek Dendrobium ,Anna Green', ale podczas rozwijania się pączka, kwiatek obrócił się warżką do góry.

Obrazek

Tak wygląda mój pierwszy reanimowany storczyk dzisiaj.

Obrazek

To nabytek z ostatniego tygodnia Ludisia.

Obrazek Obrazek Obrazek

Najbardziej urocze są te połyskujace diamentowo, ale w sumie zamszowe liście.

A to nabytek z wczorajszego popołudnia w świetle dziennym i sztucznym

Obrazek Obrazek Obrazek
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

ten ostatni śliczny :P bardzo mi sie podoba
gelka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny... ten ostatni jest podobny do mojego, ale twój jest jaśniejszy.
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

ten różowy jest przesłodki. Boże co się ze mną dzieje - dokąd nie miałam kwiatów nie znosiłam różowego koloru, a teraz... szaleństwo. ale niesamowity to jest ten kwiatek dendrobium :D
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Grażynko dendrobium Anna Green śliczne :) :) :shock: coraz bardziej mi się marzy dendrobium, jakie ono jest w uprawie? czego potrzebuje? Pozostałe kwiatki też bardzo ładne ale Ana Green najładniejsza :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Blue Monkey pisze:Grażynko dendrobium Anna Green śliczne :) :) :shock: coraz bardziej mi się marzy dendrobium, jakie ono jest w uprawie? czego potrzebuje? Pozostałe kwiatki też bardzo ładne ale Ana Green najładniejsza :D
według mnie nie jest wcale takie łatwe jak wszyscy uważają. na pewno trudniejsze od Phal. jedyne Dendrobium, które powtórzyło u mnie kwitnienie, to to fioletowe z 1. strony mojego wątku, nie wiem, czy w tym roku zakwitnie, ale chyba nie, bo rok temu miało pęd, a w lutym kwitło. no chyba, że zakwitnie później, bo jego pseudobulwa niedawno zakończyła wzrost. bardzo mi się podobają takie zielone Dendrobia, może za ileś tam lat sobie kupię, ale na razie nie mam za bardzo doświadczenia w ich uprawie.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blue Monkey pisze:Grażynko dendrobium Anna Green śliczne :) :) :shock: coraz bardziej mi się marzy dendrobium, jakie ono jest w uprawie? czego potrzebuje? Pozostałe kwiatki też bardzo ładne ale Ana Green najładniejsza :D
Wszystkim odwiedzającym moją storczykową kolekcję dziękuję za miłe słowa o storczykach, ale to głównie zasługa ich urody, a nie moja.
Co do Dendrobium pH. mam 3 szt, kupowałam kwitnące z wiedzą, że są łatwe w uprawie. Postępowałam podobnie jak z Phalaenopsis- tylko to jedno wypuściło po 6 m-cach pęd kwiatowy, który w większości zmarnował się przez moją R i nieopatrzne otwieranie okna w mroźne wieczory. Uratowałam te dwa pączki, z których jeden się rozwinął, a liczę, że drugi niedługo.
Sądząc po tym, że dwa pozostałe nie mają pędów kwiatowych, choć wypuściły u mnie ładne pędy z psb, to mam wątpliwości, czy takie łatwe w uprawie. Ale z drugiej strony patrząc, to i Phalaenopsisy nie zawsze chcą regularnie kwitnąć, choć panuje opinia, że są najłatwiejsze. Po prostu trzeba sprawdzić samemu.

A to jeszcze fotki ,Anna Green' z poprzedniego kwitnienia
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Przepiękna ta Anna

ale bardzo podoba mi się też ostatni nabytek z serii phalaenopsis ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Przepiękna ta Anna

ale bardzo podoba mi się też ostatni nabytek z serii phalaenopsis ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

nie mogę napatrzeć się na nią :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”