Oaza Spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oaza Spokoju

Post »

:wit

Wczoraj był piękny dzień, choć w prognozach miało padać, słonko wychylało się co jakiś czas i bardzo mile pracowało się w ogrodzie ;:173 poplewiłam rabaty, dokończyłam obsypanie korą cienistej, oplewiłam borówki, które dostały świeżutkiej kory sosnowej, jak również moje Rododendrony, Azalie i Hortensje, oj popołudniu dosyć porządnie czułam kręgosłup, ale byłam bardzo szczęśliwa,że udało mi się wykonać zaplanowane prace. Podczas gdy na grillu piekły się pyszności, [całą zimę się na nie czeka] zrobiłam sobie spacerek doglądający i podziwiający, zobaczyłam pierwsze rozwinięte kwiatuszki na moim lilaku Krasavitsa Moskvy ;:167 jakie one są piękne. Różanecznik Cheer otwiera coraz więcej kwiatów, Azalie Japońskie mają bardzo nabrzmiałe pąki :tan zakwitną lada moment. Floksy szydlaste biedne przyciapane przez deszcz, też otwierają coraz więcej kwiatuszków. Dzisiaj jest paskudnie, nie dość,że pada cały dzień to jeszcze zimnica okropna,czytam że od środy poprawa. Niestety mam tylko jedno zdjęcie wczorajsze, bo padły baterie w aparacie, a nikomu nie chciało się jechać i kupić nowe, więc fotorelacja kiepska :?

Obrazek

Zbyszku dziękuję ;:196

Jadziu faktycznie nasze kotki podobne, tylko u m nie jest kocurek, bardzo przytulaśny, bo od malutkiego u nas i traktuje naszą rodzinkę, jak mamuśkę, ostatnio wszędzie za mną po rabatkach hasa, drapanko zrobione ;:196 Już za chwileczkę Azalie buchną kwieciem, ach jak fajnie. Pozdrawiam ;:3

Aniu czytam,że bardzo Ci się spodobał Cheer, mam nadzieję,że go w końcu gdzieś upolujesz ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu, nie narzekaj że zimno, bo przynajmniej u Ciebie pada, a ja mam zimnicę, ale deszczu nic a nic. Nadal robię nieustające wycieczki z konewką, bo nawadnianie kropelkowe niestety nie wystarcza.
Wszystko u Ciebie wygląda świeżutko, szczególnie po deszczyku. Miałaś mnóstwo cebulowych różnego rodzaju. Ja w tym roku nie sadziłam nowych tulipanów i chyba w końcu całkiem z nich zrezygnują, bo i tak zawsze okazują się w zasadzie tylko jednoroczne. Teraz mam w wielu miejscach jedynie tulipanowy szczypior, co wygląda beznadziejnie. Chyba przestawię się na krokusy.
Cheer już chwaliłam w wątku różanecznikowym, cudny jest. :D Pozdrawiam niedzielnie ;:196
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu masz rację nie będę już narzekać,chętnie przesłała bym te chmury do Ciebie,sama niedawno narzekałam na suszę, roślinki potrzebują deszczyku. To pewnie dlatego,że marzyło mi się aby w niedziele posiedzieć w ogrodzie na leżaczku wśród roślin i poczytać książkę ;:173 Co do tulipanów masz rację, ładne są tylko w pierwszym roku po posadzeniu, powiem szczerze,że wszystkie które sadziłam w tamtym roku kupiłam po przecenach w B, za parę groszy, ale mam takie Narcyzy, co kępa przybywa i co rok jest ładniejsza, pewnie jakaś lepsza odmiana, albo warunki spasowały. Przesyłam pozdrowienia ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu mnie jeszcze sie nie zdarzyło ,żeby narcyzy zwiększyły kępę czy tulipany nie wiem od czego to zależy czy taka słaba gleba nie wiem zbyt przepuszczalna i wypłukuje wszystkie nawozy jakie daję swoim kwiatkom .Kermesina już pokazuje kolorek to samo Schneeperle oby tylko słonko się pokazało znów będzie spektakl. Najważniejsze ,ze grilowy sezon otwarty ;:333 też juz grilowa kiełbasa za mną chodziła i te roznoszące sie zapachy jak sąsiedzi grilowali . Fajny patriotyczny tulipan 2w1 w sam raz na majówkę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, ogród wykąpany w deszczu, kiciuś pilnuje kwiatków! Jeszcze tak pięknie kwitną Ci tulipany i szafirki, u mnie już tylko ostatnie spóźnialskie tulipanki, a szafirki już definitywnie skończyły błękitnieć! Iryski bardzo mi się podobają, i różanecznik śliczny!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bardzo ładnie urządziłaś ten swoj ogród.
Przyjemnie patrzy się na niego ;:108 ;:108
Tulipanki różne piękne.
I tawuły i narcyzki, szafirki, żurawki,wszystko pięknie zaprezentowane, ;:63 ;:63
A to bordowe drzewko to ?
Jakoś nie rozpoznaję. :oops:
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Krysiu , cudnie deszczyk podlał Ci ogród , u mnie w centrum nawet kropla nie spadła , może jutro bo coś zapowiadają , ale pewnie jak pojadę w sobotę to i tak będę podlewała .Piękne masz te białe tulipany a iryski skradły mi ostatnio serce i też je ostatnio dosadzam . Pięknie masz w ogrodzie , bo jednak duża przestrzeń robi wrażenie .Czekamy na azalie i różaneczniki ;:65
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu miło było się spotkać i poznać w realu! Z pewnym zdziwieniem zobaczyłam, że odwiedzałam już Twój ogród :D I ponownie zachwyciłam się cudownymi piwoniami i różami. Życzę miłej niedzieli ;:4
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu i mnie było milo poznać Cię w realu. Znałam Twój ogród, jest bardzo ładny.
Ten irysek mnie urzekł https://images89.fotosik.pl/173/45a6c7cf777ddbb3.jpg fajne zestawienie kolorków.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo piękny ogród, jestem naprawde pod wrażeniem !
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Krysiu,piękny ten Twój ogród ,taki subtelny ,nawet w deszczu świetnie wygląda ,dzisiaj znowu mamy brzydką pogodę ,zimno ,mokro i ponuro a wczoraj pogoda była jak marzenie ,aż nie do wiary ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Krysiu , nareszcie i u mnie podlewa , ale przymrozek zrobił niestety swoje ;:202 .mam nadzieję , że mimo to , rodki i azalie zakwitną na maxa .Piękny ten różowy RH.Dobrej pogody i ;:3
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani

Dzisiejszy dzień jest bardzo zimny, nawet przed chwilą wnosiłam do domu moje skrzynki z pelargoniami i lobelią do domu, bo taki lodowaty wiatr wieje,że się boję czy lobelia to by wytrzymała, bo pelargonie są jednak bardziej wytrzymałe i może im by się nic nie stało, ale co popatrzę na termometr to słupek rtęci coraz niżej ;:oj

W sobotę 11.05. byłam na przemiłym forumowym spotkaniu, odbyło się ono u Martusi Koziorożec bardzo miłej i sympatycznej osoby, było zwiedzanie bogatego: w różne zimo i nie zimo zielone krzewy oraz bylinki ogrodu, pogaduchy i żarty przy smacznie zastawionym stole, było bardzo fajnie, a myślę że i Gospodyni była zadowolona, bo chyba po tym uśmiechu to widać :D

Obrazek

Mąż Martusi przyrządził pyszną kiszeczkę którą żeśmy się zajadali, dziękujemy Bogusiu ;:180

Obrazek

Każdy z uczestników został obdarowany zielonym[ nie] dziękuję Martusiu ;:196
Fotergilla pięknie zakwitła u Martusi w ogrodzie i mogliśmy podziwiać te nietuzinkowe kwiaty, pierwszy raz widziałam tę roślinkę kwitnącą na żywo

Obrazek

U mnie niestety deszczowej pogody ciąg dalszy, pewnie to będzie tak,że teraz się wypada a później susza ;:223 cóż na to nie mamy wpływu i trzeba się z tym pogodzić.

Jadziu mam takie jedne narcyzy,zauważyłam że nie znacznie ale jednak kępka się powiększa, nie nawożę ich specjalnie, rosną niedaleko Jalitah, więc może czerpią sobie nawóz który sypię różom :D Pogoda doprowadza mnie do szału miałam wolny dzień, oczywiście,że wyszłam do ogrodu coś niecoś zrobiłam ale szybko uciekłam bo nie chcę być chora. Pozdrawiam ;:196

MartusiuTulipanki chyba tak długo się trzymają bo zimno, za to irysy cierpią zakwitają po jednym, one potrzebują słonka a u mnie jak na lekarstwo w ostatnich dniach go. Pozdrawiam ;:196

Aniu myślę że pytasz o klonika, mam dwa o bordowych pięknych liściach, jestem z nich bardzo zadowolona, kupiłam teraz niedawni Orange dream o jasnych listeczkach zobaczymy jak się będzie zachowywał, dziękuję i pozdrawiam ;:196

Elusiu tak tak czekamy i czekamy na rozwinięcie się tych śliczności, ale u mnie słonka brak tylko płacze i płacze z nieba, ja narzekam a Ty się cieszysz ale i ja się cieszę ,że u Ciebie polewa, mam nadzieję że jednak mróz nie zniszczył Ci pąków na Azaliach i Rodkach. Pozdrawiam ;:196

Marysiu Bardzo przyjemnie było na spotkaniu i jest mi bardzo miło,że poznałam Cię w realu. Dziękuję i zapraszam ponownie ;:196

Dorotko jeśli Ci się podoba to przypomnij się w czerwcu, kępka się już rozrosła chętnie się podzielę, tylko proszę przypomnij, bo ja mogę zapomnieć :oops: Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę załatwienia ważnych spraw beż stresu ;:196

Zbyszku fajnie,że odwiedzasz i podoba Ci się mój ogród. Pozdrawiam ;:196

Martusiu Koziorożec, tak pogoda na spotkaniu była wyśmienita i dobrze, bo mogliśmy podziwiać piękny i bogaty w przeróżne roślinki Twój ogród, pozdrawiam ;:196

Moje roślinki wczoraj :D

Na pierwszy rzut Dąb błotny i jego maleńkie listeczki :tan sadziłam w tamtym roku

Obrazek

Tez nowość z tamtego roku

Obrazek

Iryski się trochę rozkręciły, reszta ma pąki ale stoi w miejscu jak zaklęta ;:218

Obrazek

Za to Floks kanadyjski nadrabia za resztę ociągających się i bije swą niebieskością po oczach
Obrazek

Liscie Epimedium nabrały rumieńców, kocham tę fazę u nich ;:167

Obrazek

I taki tulipanek się otworzył

Obrazek

Azalia Azurwolke się rozkręca

Obrazek

i takiego gościa spotkałam

Obrazek ;:100
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu ;:196 z radością powitałabym takiego gościa ;:108 może pomógłby mi wytępić te ślimory, które w tym roku są w zaskakujących ilościach .Tyle malutkich ropuszek widziałam i żadna nie ma ochoty na nie. O kurcze zapomniałam zajrzeć do mojej języczki pomarańczowej czy jeszcze ma liście ,albo już pożarte. Milutkie spotkanie na szczycie to rozumiem ;:333 w poprzednich latach też takie spotkania były w większym gronie . Też uwielbiam te liście Epimedium w takiej fazie są urocze.Krysiu u mnie też tulipany narcyzy rosną przy różach, a wielkiego ich zadowolenia nie widzę. Udanego tygodnia, chociaż raczej zimnego i mokrego jak wynika z prognoz ;:222 Trzymam kciuki za Jalitah
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy u Was też takie widoki ;:145 ja tu mieszkam 12 lat czegoś takiego nie było, żeby 14 maja tak sypało i sypie cały czas, właśnie wróciłam bo strzepywałam z roślin ten mokry i ciężki śnieg ;:131

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”