Moje storczyki

ODPOWIEDZ
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Dorotko, moje maluchy storczykowe ukorzeniam w podłożu dla storczyków, nie stosuję żadnych specjalnych zabiegów i muszę powiedzieć, że do tej pory (tfu,tfu,tfu) każdy się przyjął.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Dorotko ..

;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Wielkie brawa i ukłony w Twoją stronę. Skoro z Dendrobium sobie poradziłaś, to i z Falenopsisem powinno być ok.
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja jakbym miała keiki, to bym go posadziła w taką samą ziemię jak dorosłe Phalaenopsisy (kora do storczyków). kiedyś przy przesadzaniu kilku Phalaenopsisów (1 byl, ale puścil 3 keiki spomiędzy liści) oddzieliły się 2 o bardzo słabych korzonkach. 1 usechł, bo był bardzo maleńki, a 1 żyje. ze względu na bardzo mała ilość korzeni (miał 3 takie na 1-2cm ) wsadziłam go w keramzyt, puścił 3 nowe korzonki i żyje.
dorcia
1000p
1000p

Post »

Założyłam dziennik dla storczyków :oops: , w którym staram się na bieżąco zapisywać zmiany w nich zachodzące. Inaczej nie da się zapamiętać, kiedy który przybył, wypuścił listek, czy nowy pąk. Z posadzonymi keikami mam 22 storczyki: falenopsisy, encyclię, zygopetalum, sabotki, cambrię, dendrobium: nobile, falenopsis, kingianum. A marzy mi się catleya :lol: :lol:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dorcia - taki dziennik to podstawa :) Inaczej bardzo szybko można się pogubić, o pamiętaniu poszczególnych wydarzeń (pęd, listek czy korzonek nowy, zakup etc.) nie wspominając :)
Z czasem warto pomyśleć o czymś bardziej zaawansowanym - paco w swoim pierwszym wątku pokazał fajny program - niestety nie jest on dostępny (póki co). Ja aktualnie przenoszę zawartość swojego notatnika do Access'a, upraszcza to znacznie późniejsze wyszukiwanie i dodawanie informacji :) I można tam podłączyć zdjęcie :)
I oczywiście etykietowanie roślin - żeby wiedzieć co z tej "kapusty" ;) wyrośnie :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja próbowałam założyć taki dziennik, ale z moim słabym zapałem i brzydkim pismem nie wyszło. chciałam prowadzić, ale bardzo szybko się zniechęciłam. teraz nie prowadzę, ale zazwyczaj pamiętam wazniejsze wydarzenia z zycia moich storczyków.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też mam podręczny notesik.
22 storczyki ;:138
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też bym chetnie zrobiła, ale to nie wypali. na pewno nie będzie mi się chciało potem prowadzić, a poza tym i tak się nie doczytam, co tam popisałam.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dusia, pisz na kompie ;:183
ja bym nie spamiętała 40 sztuk, który kiedy kwitł, jak długo itp ;:213
dziennika jeszcze nie prowadzę, ale mam spisane na razie na karteczce wszystkie potrzebne informacje (m.in. nazwy i właśnie okres kwitnienia/odpoczynku) ale moja kolekcja nie jest tak okazała jak Twoja :roll: jak się powiększy to na pewno założę sobie jakiś dzienniczek ;:198
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne pisze:Dusia, pisz na kompie ;:183
ja bym nie spamiętała 40 sztuk, który kiedy kwitł, jak długo itp ;:213
dziennika jeszcze nie prowadzę, ale mam spisane na razie na karteczce wszystkie potrzebne informacje (m.in. nazwy i właśnie okres kwitnienia/odpoczynku) ale moja kolekcja nie jest tak okazała jak Twoja :roll: jak się powiększy to na pewno założę sobie jakiś dzienniczek ;:198
pisałabym na kompie, ale żeby przejrzeć notatki musiałabym wchodzić w worda i na kompie się źle czyta... można też wydrukować, ale mi by sie nie chciało :P
a ważniejsze wydarzenia z życia moich storczyków i tak zwykle spamiętuję, bo mam raczej dobrą pamięć. np. wciąż pamiętam, w jakim roku i w jakim miesiącu kupiłam pierwszego storczyka, ile kwitł mi żółty piegusek itp.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Jeszcze młoda jesteś, stąd taka dobra pamięć ;:191
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no może tak ;P ale wszystkich rzeczy i tak nie pamiętam, tylko te wazniejsze wydarzenia, typu kupienie 1 storczyka, daty wystaw itp.
dorcia
1000p
1000p

Post »

Duśka, w naszym wieku już Ci się będzie chciało :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no może tak. i może będę ładniej pisac, to sobie zrobie jakiś zeszyt z notatkami na temat moich storczyków.

a co do moich storczyków, to część już wyniosłam do szklarni. Z Phalaenopsisów to kwitnie teraz 12/21. storczyki są takie cudne...
dorcia
1000p
1000p

Post »

Kupiłam 6 storczyków (po przecenie w LM po 6,90 za sztukę). Relacja po powrocie z pracy :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”