Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja jakbym miała keiki, to bym go posadziła w taką samą ziemię jak dorosłe Phalaenopsisy (kora do storczyków). kiedyś przy przesadzaniu kilku Phalaenopsisów (1 byl, ale puścil 3 keiki spomiędzy liści) oddzieliły się 2 o bardzo słabych korzonkach. 1 usechł, bo był bardzo maleńki, a 1 żyje. ze względu na bardzo mała ilość korzeni (miał 3 takie na 1-2cm ) wsadziłam go w keramzyt, puścił 3 nowe korzonki i żyje.
Założyłam dziennik dla storczyków
, w którym staram się na bieżąco zapisywać zmiany w nich zachodzące. Inaczej nie da się zapamiętać, kiedy który przybył, wypuścił listek, czy nowy pąk. Z posadzonymi keikami mam 22 storczyki: falenopsisy, encyclię, zygopetalum, sabotki, cambrię, dendrobium: nobile, falenopsis, kingianum. A marzy mi się catleya

- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Dorcia - taki dziennik to podstawa
Inaczej bardzo szybko można się pogubić, o pamiętaniu poszczególnych wydarzeń (pęd, listek czy korzonek nowy, zakup etc.) nie wspominając 
Z czasem warto pomyśleć o czymś bardziej zaawansowanym - paco w swoim pierwszym wątku pokazał fajny program - niestety nie jest on dostępny (póki co). Ja aktualnie przenoszę zawartość swojego notatnika do Access'a, upraszcza to znacznie późniejsze wyszukiwanie i dodawanie informacji
I można tam podłączyć zdjęcie 
I oczywiście etykietowanie roślin - żeby wiedzieć co z tej "kapusty" ;) wyrośnie

Z czasem warto pomyśleć o czymś bardziej zaawansowanym - paco w swoim pierwszym wątku pokazał fajny program - niestety nie jest on dostępny (póki co). Ja aktualnie przenoszę zawartość swojego notatnika do Access'a, upraszcza to znacznie późniejsze wyszukiwanie i dodawanie informacji

I oczywiście etykietowanie roślin - żeby wiedzieć co z tej "kapusty" ;) wyrośnie

- Storczykowa
- Storczykowa
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dusia, pisz na kompie
ja bym nie spamiętała 40 sztuk, który kiedy kwitł, jak długo itp
dziennika jeszcze nie prowadzę, ale mam spisane na razie na karteczce wszystkie potrzebne informacje (m.in. nazwy i właśnie okres kwitnienia/odpoczynku) ale moja kolekcja nie jest tak okazała jak Twoja
jak się powiększy to na pewno założę sobie jakiś dzienniczek 

ja bym nie spamiętała 40 sztuk, który kiedy kwitł, jak długo itp

dziennika jeszcze nie prowadzę, ale mam spisane na razie na karteczce wszystkie potrzebne informacje (m.in. nazwy i właśnie okres kwitnienia/odpoczynku) ale moja kolekcja nie jest tak okazała jak Twoja

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
pisałabym na kompie, ale żeby przejrzeć notatki musiałabym wchodzić w worda i na kompie się źle czyta... można też wydrukować, ale mi by sie nie chciało :PJeanne pisze:Dusia, pisz na kompie![]()
ja bym nie spamiętała 40 sztuk, który kiedy kwitł, jak długo itp![]()
dziennika jeszcze nie prowadzę, ale mam spisane na razie na karteczce wszystkie potrzebne informacje (m.in. nazwy i właśnie okres kwitnienia/odpoczynku) ale moja kolekcja nie jest tak okazała jak Twojajak się powiększy to na pewno założę sobie jakiś dzienniczek
a ważniejsze wydarzenia z życia moich storczyków i tak zwykle spamiętuję, bo mam raczej dobrą pamięć. np. wciąż pamiętam, w jakim roku i w jakim miesiącu kupiłam pierwszego storczyka, ile kwitł mi żółty piegusek itp.
- Storczykowa
- Storczykowa