Moje, moje - Mania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Mi także - zwłaszcza, że moje oczy są dla nich dzisiaj najłaskawsze :)
Właśnie sprzątnęłam balkon, zrobiłam małe przegrupowanie i pogrupowanie zielonych /balkon powoli się zapycha/ i te - jako jedyne.......mnie nie poturbowały ;:214
O opuncjach nawet pisać nie będę.....................bo jeszcze przestaną mi rosnąć
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hobbit przepiękny! mój na razie to takie maleństwo, ale rośnie, na całe szczęście :)
Ja też bardzo lubię grubosze (mam ich z 10), ze względu na brak kolców. Stoją na balkonie wokół reszty "kłujoków" chroniąc tym samym dzieciaczki bawiące się tam.
Ale z kaktusów z kolcami nigdy nie zrezygnuję, bo jest w nich coś urzekającego :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

luczek95 pisze:a jak się podcina grubosze??
Łukasz, bierzesz coś ostrego i ciachasz....;) A poważnie - poszukaj na forum, jest tu bardzo dużo o cięciu gruboszy, j anie podejmuję się doradzania.
Bibi - ja mam już powoli dość aloesów, rozmnażają się jak szalone, zresztą już powydawałam sporo odrostów a tu - bach, nowe. Będę obdarowywać na wczesną jesień (podobnie jak gruboszami zeszłego roku, hehe), więc ew. proszę o przypomnienie tak za jakiś czas).
Za komplementy wszystkim dziękuję....
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

A tu podwójna radość, tyle, że ciernie jakoś tak zawsze przeszkadzają w pełnym rozkwicie:
Obrazek

Nowy nabytek echinofossulocactus crispatus:
Obrazek Obrazek Obrazek

A tu czekam na przyszłe szczęście - Stapelia hirsuta:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maniu ależ się u Ciebie dzieje :D bardzo mi się podoba Twój nowy nabytek to Echinofossulocactus? Okazałe ciernie :D A pączuś to u jakiejś stapelki? Piękności ;:91
Chętna bym była oczywiście na aloesika, bardzo mi się on podoba. A Ty Maniu pisałaś w wątku Spy o tym, że chciałabyś Echinopsisa multiplexa także jeżeli nadal jesteś zainteresowana to mam jeszcze 2 odnóżki, mogą być Twoje :D odezwij się na PW jeśli się zdecydujesz
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Bibi, tym bardziej się na kwitnienie stapelii cieszę, bo jest to przypadkowy nabytek forumowy z zeszłego roku i nie wiem nawet /organoleptycznie/, jak to to kwitnie. Dostałam nieukorzeniony "kawał zielonego" i, wyglądało dość smutno, ale tej wiosny wypuściło nowy człon - no i te kwiaty. Forumowiczka zrobiła mi niesamowity prezent.
Coś czuję, że nie tylko te kłujące, ale i /podobno/ śmierdzące sprawiają wielką frajdę - ja w każdym razie codziennie podglądam rozwój tych pąków, już mają z 1,5 cm /ostatnio kilka mm/.
Nowy nabytek to faktycznie, wg sprzedawcy echinofossulocactus crispatus i jest dotarł do mnie w bardzo dobrym stanie. Po delikatnej kwarantannie już siedzi na słońcu. Zobaczymy, co z niego będzie. Aż strach sobie wyobrazić np. wełnowce, bacząc na jego budowę...
Z wymianą proponuje pogadać tak w okolicach września, teraz człowiek wyjeżdża, pogoda delikatnie mówiąc - różna - zresztą ja preferuję wszelkie zabiegi w okolicach wiosny lub jesieni. Zresztą, może coś jeszcze u mnie wypatrzysz....
pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maniu, nie wiem jak to się stało, ale jakoś nigdy wcześniej w Twoim wątku nie byłam. Dziś weszłam i siedzę urzeczona. Widziałam gdzieś na początku niezidentyfikowaną Euphorbię, taką z pięknymi cierniami. Jeśli nadal nie znasz jej nazwy, to chętnie pomogę :) Śliczne masz rośliny. Teraz już będę częstym gościem :)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Maniu, siedziałam zastygła z wrażenia z tego echinofossulocactus crispatus - ciernie cudne i całość niesamowita. A w ogóle to jak zwykle u ciebie zawsze ciekawie. :lol:
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Maniu podpatrzec to ja już u Ciebie podpatrzyłam ( oprócz aloesa) jeszcze 2 inne piękności, ale ja nie mogę w tej chwili na wymianę zaoferować za dużo, bo moja przygoda kaktusowo-sukulentowa dopiero się zaczyna i roślinki jeszcze się nie porozrastały :( :oops:, ale może uda nam się jakoś to załatwić, pożyjemy, zobaczymy :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Rosiowa Gosiu, Bibi - się jakoś dogadamy na pewno, wszak dopiero połowa sierpnia :)
Dak, raz coś wpadnie, czasem coś wypadnie..... crispatus jak na razie daje radę, ale kto wie, czy u mnie podoła. Trochę roślinek mi powypadało z kolekcji...

U mnie kolejne kwitnienie, z dedykacją dla Dawida:
Stapelia po raz pierwszy pokazała swój urok - i co dziwo - nie śmierdzi, jak przestrzegano:

Obrazek
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Cudowna! Włochata taka... może dlatego tak nie śmierdzi? Tudzież jeszcze nie zdążyła nektaru wytworzyć, czy co tam u niej śmierdzi...?
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Maniu piękny jest kwiat tej Twojej stapelki Maniu ;:8
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49

Post »

Mania pisze:Rosiowa Gosiu, Bibi - się jakoś dogadamy na pewno, wszak dopiero połowa sierpnia :)
Dak, raz coś wpadnie, czasem coś wypadnie..... crispatus jak na razie daje radę, ale kto wie, czy u mnie podoła. Trochę roślinek mi powypadało z kolekcji...

U mnie kolejne kwitnienie, z dedykacją dla Dawida:
Stapelia po raz pierwszy pokazała swój urok - i co dziwo - nie śmierdzi, jak przestrzegano:

Obrazek
O!!! Wspaniała:) Moja ma małe, aksamitne brunatne kwiaty... może moja nie jest stapelią? i tez nie śmierdzi..
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Ale piękna! Włochata jakby z moherowej włóczki na drutach zrobiona!

Gratuluję!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

No ...niestety - obwieszczam, że i moja podśmierduje...wręcz - cuchnie - ale (ku pocieszeniu) tylko z bliska :)
Po przekwitnięciu jednego rozwijają się kolejne 2 pąki. Urokliwa roślinka - a ma tylko 3 człony. Małe a cieszy :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”