Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Witaj Marysiu :wit . Zrobiłam sobie kilka dni laby i takie zaległości mi się porobiły ;:oj . Co do jabłonki to może i coś ją przygryzło ale nie wiem jak to sprawdzić . Póki co żyje bo ma jakieś 20 liści i wygląda dość łyso ale może jeszcze przetrwa . U Ciebie szał barw, faktur i kształtów ;:oj . Pięknie u Ciebie ! Iryski przecudne a ja ostatnio jakąś chorobę na nie załapałam :;230 . Pozdrawiam i słonecznej pogody na długi weekend życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Maryś szaliczek w oczekiwaniu na kwitnienia, u mnie też różyczki zawiązują pączki. Czy Alberich dobrze się u Ciebie sprawuje?
Kuklik piękny kolor ma dwa razy kupowałam kuklik i niestety nie przeżył ale może skuszę się kolejny raz?
Kusiorki ;:196
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Marysiu, ile ty masz różnorodnych krzewów i kwiatów ;:oj ja mam za mały ogród więc muszę się mocno ograniczać z
zakupem nowych roślinek, ale jednak znalazło się miejsce w ogrodzie na bzy i magnolie które tej wiosny zakupiliśmy ;:333
Antonówki to wspaniałe jabłuszka a moją chorą jabłoń przycięliśmy, ile się dało to opyliliśmy, zobaczymy jesienią co z nią będzie
czy jabłka dalej będą gniły na drzewie, ponoć walka z Brunatną zgnilizną jest trudna. Życzę miłego, majowego weekendu ;:4
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Podziwiam coraz to rzadziej spotykane roślinki u Ciebie. :D
Nieznane mi krzewy i ciekawe kwiaty ;:224
Goryczka cudna, olbrzymie krzaczory aronii i sympatyczne kukliki.
Czy kuklików nie gryzą opuchlaki - grynszpanowe żuczki :?:
Kapusta syberyjska bardzo ciekawa, od Ciebie z nasion już nadaje się do wysadzenia :D
Lola - 12 lat to już babcia, piesek rasowy szybciej się starzeje.
Ostatnio przeliczyliśmy wiek naszego kundla i wyszło = 112 lat ;:oj On jest ,jak Lenin ,wiecznie żywy.
U nas w nocy burza wszystko podlała :D
Miłej reszty majówki Marysiu ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu,fajny miałaś taki rodzinny dzień,ja lubię takie rodzinne spotkania ,a w ogrodzie też pięknie u Ciebie wszystko rośnie i kwitnie ,bieda straszna z tą suszą ,u mnie dalej nic nie padało,codziennie po trochu podlewam ,bo naraz nie dam rady,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Cudne ostrokrzewy. Jeszcze takich nie widziałam. :uszy
Czy ten wilczomlecz Griffitha nie wymarza???
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu! odrabiam powolutku zaległości. Zachodzę do Twojego ogrodu i :shock: Ogrom rozmaitości i to kwitnących! ;:215 Bardzo kolorowo wokół Ciebie, a pieseczki tęsknie wypatrują pieszczot, ;:168 ;:168 więc im ich nie żałuj.
Małżonkowi dużo zdrowia i radości imieninowo proszę przekazać, ;:167 a Tobie jak najmniej pracy i jak największych osiągnięć ogrodowo - warzywnych. Zdrówka. ;:196 ;:196

Ps. Moje maki wschodnie jeszcze w fazie liści. ;:204
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzień zapowiadał się chłodniejszy, ale koło 10 zrobiło się bardzo ciepło i cały dzień świeciło słońce. Dopiero pod wieczór ochłodziło się...wczoraj był cieplejszy wieczór. Po dwóch dniach leniuchowania, a raczej świętowania wzięłam się ostro do pracy i sporo zrobiłam. Nareszcie mam posadzone wszystkie kłącza i cebule. Przesiany kompost, a w nim posadzona kalarepka, reszta kompostu czeka na jutro bo pomidory pójdą w tunelu w pierścienie.
Parę dni temu opryskałam gnojówką z cytryn moje róże i wydaje mi się że dobrze im to zrobiło, za parę dni powtórzę oprysk ;:333

Basiu nic nam nie spadło ;:222 chociaż wczoraj wieczorem pojawiła się nadzieja, ale oprócz wiatru nic nie przywiało. Nasze podlewanie niestety nigdy nie zastąpi siąpiącego deszczyku. Dziękuję było bardzo wesoło ;:162

Bea a wiesz, że maki są widoczne całą zimę Obrazek
Kukliki kwitną, zaczynają róże rugosy, piwonie..szaleństwo!
Dawno u Ciebie nie byłam, muszę sprawdzić Twoje nowości...oj nie nadążam z pracami w ogrodzie i z odwiedzinami na FO Obrazek Wybacz i dziękuję!

Ewelinko ja nawet bez urlopu od FO nie mogę nadążyć, a już z pisaniem kompletna klapa ;:222
Po kolei łapiemy wszystkie choroby i nikt do tej pory nie wymyślił szczepionki Obrazek dziękuję pogoda wymarzona....no może nie do końca, bo teraz na odmianę wszyscy marzymy o deszczu Obrazek

Ewciu Alberich pozdrawia i powiem, że dobrze się spisuje ;:333 Teraz są takie śliczne odmiany kuklików i warto je mieć ...daj im jeszcze raz szansę. Buziaczki Obrazek

Wandziu trzeba jakoś zmieścić swoje zachcianki, a wszystkiego to i właściciele największych ogrodów nie mają. U nas jest kawał nieużytku, ale oddaliśmy go kiedyś synowi i dobrze bo mnie nie kusi zagospodarowywać kolejne fragmenty. Nie można tylko tyrać trzeba mieć czas na rozkoszowanie się ogrodem Obrazek
Nasza antonówka jest ogromna i o opryskach nie ma mowy, jedynie muszę kogoś znaleźć do przycięcia, bo wtedy lepiej owocuje, ale owocuje co roku niezawodnie.
Właśnie zrobiłam gnojówkę z chrzanu i wyczytałam, że jest na brunatną zgniliznę...ale jej nie mam...za to gnojówka strasznie śmierdzi Obrazek Dziękuję i Tobie życzę mi lego wypoczynku, bo weekend jeszcze trwa Obrazek

Agnieszko sama czasem odkrywam rośliny, o których zapomniałam Obrazek Ja nie mam opuchlaków, kiedyś pojawiły się na malinach ;:202 spadały z krzaczków na agrotkaninę i wszystkie je skrzętnie ;:14 , to jakiś jednorazowy nalot był. U mnie kapustka już wybujała i kwitnie, nawet jej nie zdążyłam zjeść w tym sezonie, ale młode listki można cały czas pozyskiwać.
Lola na razie się trzyma tylko ze wzrokiem ma problem ;:131 , kundelki żyją dłużej i powiem że są zdrowsze.
Ja też chcę podlania z góry ;:145 I dla Was miłego wypoczynku, przynajmniej z konewką nie musisz latać Obrazek

Martusiu spotkanie było bardzo wesołe, wszystkim humor dopisywał ;:162
Niestety ja też nie daję rady całego ogrodu podlać...nie chce mi się tak długo stać z wężem więc podlewam te najbardziej potrzebujące rośliny. Po paru podlaniach pokazało się więcej kwiatków na borówkach.
Ściskam serdecznie i całujęObrazek

Marysiu ostrokrzewy są nieduże i mam parkę ...no i już kwitną Obrazek
Jak na razie wilczomlecz nie wymarza, a mam go parę lat od Martusi zresztą i u niej też nie wymarza ;:215

Lucynko ja co odrobię zaległości to wpadam od nowa, bo musiałabym parę godzin poświęcić na FO a powiem szczerze szkoda mi czasu. Wieczorem późno wracam i wstaję wcześnie to padam ;:19 szybciutko i nie ma kiedy pisać. Pieski są dopieszczone, bo opiekunka ma w zasadzie w dzień tylko je ;:224 ale Sati typowy pies z azylu. Dziękuję Luciu za życzenia dla M i dla mnie też, chociaż mają marną szansę się spełnić, bo pracy dużo i co jedno skończę to od nowa trzeba zaczynać ;:223 ale jak zdrówko dopisze do damy radę Obrazek
p.s. moje maki liście to miały już zimą.

orliki szaleją!

Obrazek

Obrazek

codziennie odkrywam jakieś nowe kwitnienie

Obrazek

Obrazek

kwitnie kłokoczka południowa

Obrazek

pigwa

Obrazek

Wszystko błyskawicznie przekwita i zawiązuje owoce...agrest, jagoda kamczacka, świdośliwa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zaczyna ostatni pierwiosnek kandelabrowy

Obrazek

pełniki i jaskier pełny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję, że mimo moich zaniedbań odwiedzacie mnie ;:180
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu ;:196
Cudeńka pokazujesz, cudeńka ;:138 A ta błękitna Goryczka ;:oj
Orliki i u mnie ruszają, ale jakoś opieszale w porównaniu z Twoimi, a właściwie to wydaje mi się, że przez zimę mi kilka wypadło, bo ich do tej pory nie widzę w miejscach, w których je posadziłam.

Widzę, że zapowiada się też obfitość owoców - oby tylko zimni ogrodnicy przeszli bokiem obok naszych ogrodów i działek.

Także dołączam się do Imieninowych życzeń dla Pana Męża ;:136

Marysiu, co do tamaryszka to bardzo dziękuję za propozycję, ale na razie nie mam miejsca, bo w kolejce czekają moje dwa bóle głowy - czyli chciejstwa, które kupiłam jeszcze w zeszłym roku, a teraz nie wiem, gdzie je wsadzić ;:219 - to perukowce jeden czekoladowy i jeden seledynowy.
Ale pozwolę sobie propozycję zapamiętać na przyszłość :)

Pozdrawiam serdecznie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, coś nas ta woda ciągle omija. Róża u Ciebie już zaczyna! W tym sezonie mega przyspieszenie w naturze.
Nawet patrząc po owockach, wszystko jakieś takie duże... ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
To z czasem na F.O. mamy podobnie ;:224
Ale nazbieraliście ciekawych krzewów :!: Sama nie wiem, kiedy. :shock:
Zastanawiam się kto to wszystko sadził, skoro M. ma chory kręgosłup.
Zazdroszczę prawdziwej pigwy :D Cudnie wygląda podczas kwitnienia.
Nalewka z pigwy od sąsiadów wygrała w rankingu na najprzedniejszą z nich ;:215
Jestem w szoku ,że już różyczka pierwsza u Ciebie zakwitła ;:138
Marysiu nie szalej w ogrodzie proszę ;:196 To jest jakiś rodzaj obłędu, że człowiek sam sobie tyle zadaje roboty i jeszcze dokupuje roślin :lol:
Uściskaj Męża imieninkowo od nas :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..widzę że zapowiada się piękne owocowanie drzew, a potem to wszytko przerobić. ;:oj . Śliczne orliki, nie doceniałam ich...od jakiegoś czasu dostrzegłam ich piękno ;:333 . Moje się zbierają aby zakwitnąć, ciągle jeszcze w pączkach. Piękny tamaryszek, też go mam, młodziak jeszcze ale też już kwitnie. Pozdrawiam z działeczki ;:167 .. bo mi zaraz zasięg ucieknie. :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ogród cały w kwiatach, widzę że róża chyba jadalna w pąkach, moje też zaczęły kwitnąć.
Co do zawiązków owoców na borówkach masz rację, moje też marnie kwitły, będzie mało owoców. Za to porzeczki jak nic się nie zadzieje obrodzą obficie.
Cały czas myślałam, że pigwa ma różowe kwiaty, a tu białe ;:oj człowiek uczy się całe życie ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
U ciebie zawsze coś nowego, ciekawego można zobaczyć.
Sporo różnych , ładnych kwitnień :)
Czy dobrze widziałam? zawiązki świdośliwy ??
Moje borówki dopiero kwitną .
A deszcz dalej mnie omija. :(
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Pierwszy pęknięty pączek różany ;:138
Nawet niektórych roślin nie zgaduję po prostu oglądam i podziwiam, jaki Ty masz Marysiu bogaty ogród botaniczny.
Mam nadzieję, że moje owoce świdośliwy w tym roku obronię przed ptakami. Z reguły bywają szybsze :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”