Elizabetka po śląsku - 2 cz.2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj Elżbietko jak masz ładnie w śląskim ogródku :D
a te świerki ,a azalie jak rozkwitną - będzie cudnie.
Uważaj na barwinka ,bo nie rośnie ,nie rośnie ale jak ruszy to wszystko nim zarośnie.
Pod róże Elizabetko proponowałabym raczej podsypywanie skoszona trawę jeśli nie masz kory -
ja tez nie mam ,bo nie mam tyle kasy - :wink: - lub pozostawienie czystej ziemi.
Każda roślina pod krzewem to zagrożenie dla róży ,to niechybnie mączniak na róży,plamistość liści i inne choroby grzybowe.
Róża musi - a raczej powinna mieć przewiew,Słońce i dobrą wentylację.
Będziesz miała kłopot z choróbskami jeśli pozwolisz tam rosnąć jakimś zadarniającym roślinkom.
Ale to mój punkt widzenia ,tylko mój ,nie musisz brać tego po uwagę.
Pozdrawiam ,a jak Marta? ;:21
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Kryśko...Twoje rady zawsze się sprawdzają i myślę, że to nie przypadek, że nie dostałam tego dzwonka. A tego barwinka będę pilnować. :uszy
A moja Marta jest po egzaminach gimnazjalnych i teraz pomału szykuje się do balu i składania podań do szkół. Mam nadzieję, że u Twojej Marty wszystko gra ale chętnie posłucham co też u niej słychać.
:D
Pozdrawiam cieplutko i pa. :D

A to moje dynie i słoneczniki- a tak- posiałam słoneczniki bo te, które wsadziłam do ziemi o czasie nie wyrosły i się lekko wkurzyłam. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Siałaś już kiedykolwiek dynie?
Ciekawa jestem co Ci z nich wyrośnie.
Ja siałam arbuza i melona - były wielkości piłki do siatkówki,ale była radocha. :D
Marta jest po balu ,po testach ,teraz ma bierzmowanie no i czeka na punkty bo
jeśli ma szanse na pierwsze ze swojej listy LO to czeka ją jeszcze test w czerwcu.
Jeśli następne z listy to tylko liczenie punktów.
Wszystko inne u Marty ok. :D :D :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Zgadzam się z Krysia co do róż ,ja swoje też posadziłam jak mi pasowało ale licho rosły ,chorowały .W zeszłym roku zrobiłam specjalna grządke ----różanecznik ,przeryłam trawnik ,posadziłam róże ,odchwaszczam i róże rosną zdrowo i jak kwitną :shock: :lol:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

KaRo pisze:Siałaś już kiedykolwiek dynie?
Ciekawa jestem co Ci z nich wyrośnie.
Ja siałam arbuza i melona - były wielkości piłki do siatkówki,ale była radocha. :D
Marta jest po balu ,po testach ,teraz ma bierzmowanie no i czeka na punkty bo
jeśli ma szanse na pierwsze ze swojej listy LO to czeka ją jeszcze test w czerwcu.
Jeśli następne z listy to tylko liczenie punktów.
Wszystko inne u Marty ok. :D :D :D
Tak siałam dynie....dwa lata temu w górach ale były mizerne natomiast w tym roku wsadzę już gotowe sadzonki ale wyżej w miejscu nasłonecznionym i wilgotnym (metoda prób i błędów).
W ubiegłym roku siałam koło domu na górce kompostowej i nawet porobiłam przetwory np. dynia w occie i dżem razem z jabłkami. Ten dżem to rewelacja i polecam wszystkim.

Posiałam pierszy raz melona ale na razie nic nie wschodzi. Zobaczymy.

Cieszę się Kryśko, że u Marty i u Ciebie wszystko w porządku. Pozdrawiam i trzymam kciuki.Pa :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

bogusia177 pisze:Zgadzam się z Krysia co do róż ,ja swoje też posadziłam jak mi pasowało ale licho rosły ,chorowały .W zeszłym roku zrobiłam specjalna grządke ----różanecznik ,przeryłam trawnik ,posadziłam róże ,odchwaszczam i róże rosną zdrowo i jak kwitną :shock: :lol:
Jak to dobrze, że czuwacie nade mną. :D
Słyszałam Bogusiu, że byłaś chora. Pod wieczór wpadnę do Ciebie na grządkę to pogadamy. Pa pozdróweczki :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Eluś ,ja wczoraj byłam z moim M u Gabrysi i po obejrzeniu jej ogródka rozchorowałam się ,ale na krótko ,dziś wszystko wróciło do normy ----jest co u niej oglądać :shock: nie można niczego zazdrościć innym bo ja uważam ,że każda z nas dochodzi do tego co ma w ogródku wyrzeczeniami i ciężką pracą ,a jest radość wtedy jak ,,ktoś,,mu w tym pomaga :P .Tuż dziołcha rękowy podwinąć i do roboty :lol: :P
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bogusiu cieszę się z Waszego spotkania z Gabunią. Musiało być przesympatycznie.
A jeżeli chodzi o te zakasane rekawy to tak masz rację ciężko pracujemy i potrafimy pogodzić pracę zawodową, która zajmuje przynajmniej mi 10 godzin dziennie łącznie z dojazdem, domem i naszymi ogródkami oraz spotkaniami wirtualnymi w gronie forumowym. Nie mówiąc o spotkaniach przy grilu z rodziną czy przyjaciółmi. W końcu mamy maj i trzeba się cieszyć z każdej chwilki a reszta to.....po prostu .... marność swiatowa. :idea:

Obrazek
Mam już posadzone na stałe miejsce tj. wzdłuż ścieżki od domu do furtki gazanie i dalie miniaturki.
A dzisiaj na kompostowniku sadziłam w końcu dynie.
No i imprezka urodzinowa mojej córki też zaliczona.
Pozdróweczki. :D
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

A co byś powiedziała o takim nabytku na jesień?

Jesienią go chcę "podkopać", bo się bardzo rozrósł, więc się mogę podzielić;) :D
Obrazek
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tak Elizabetko - czas,czas ciągle nam go brakuje i musimy wybierać z tych przyjemności te najbardziej nas "pociągające." Reszta czeka w kolejce,dojrzewa .
Pracując zawodowo nie wszystko można dojrzeć na czas i w wymiarze jakim by się chciało.
Elizabetko to ścieżka prowadząca do domu?
Czemu nie obsadzisz jej niziutkimi bylinami,poduchowatymi i skalniakowatymi by mieć to z głowy na dłużej?
Wystarczyłoby potem dosadzić gdzie nie gdzie takie pojedyncze jak teraz pokazujesz roślinki ale reszta byłaby juz zagospodarowana bez konieczności ciągłego odchwaszczania .
Czy nie myślałaś nad takim zagospodarowaniem tego miejsca?
Widzę,że u Ciebie leje :) u mnie pochmurno ale bez deszczu drugi dzień.
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

Halżbiytko! dawno u Ciebie nie byłem, w ogóle dawno nie byłem na forum. Zaglądam i się zachwycam. Koniecznie muszę nadrobic zaległości, a tak przy okazji to wpadnij do mnie kiedyś znów jak będziesz miała chęć i czas oczywiście :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Iwcia&Patyrek pisze:A co byś powiedziała o takim nabytku na jesień?

Jesienią go chcę "podkopać", bo się bardzo rozrósł, więc się mogę podzielić;) :D
Iwonko trafiłaś w czuły punkt. Piękną masz tę serduszkę istny cud. Mam różową a o białej myślałam ale nie doszłam jeszcze do tego....po prostu trzeba jechać na górkę do Wielopola w sobotę do ogrodnika ale tych sobót jest tak mało no i jeszcze nie dotarłam.
Jeżeli tylko możesz to po prostu brakmi słów. ;:87 ;:173 ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

KaRo pisze:Tak Elizabetko - czas,czas ciągle nam go brakuje i musimy wybierać z tych przyjemności te najbardziej nas "pociągające." Reszta czeka w kolejce,dojrzewa .
Pracując zawodowo nie wszystko można dojrzeć na czas i w wymiarze jakim by się chciało.
Elizabetko to ścieżka prowadząca do domu?
Czemu nie obsadzisz jej niziutkimi bylinami,poduchowatymi i skalniakowatymi by mieć to z głowy na dłużej?
Wystarczyłoby potem dosadzić gdzie nie gdzie takie pojedyncze jak teraz pokazujesz roślinki ale reszta byłaby już zagospodarowana bez konieczności ciągłego odchwaszczania .
Czy nie myślałaś nad takim zagospodarowaniem tego miejsca?
Widzę,że u Ciebie leje :) u mnie pochmurno ale bez deszczu drugi dzień.
Pozdrawiam :lol:
W ubiegłym roku kupiłam na jesieni na wyprzedaży młode poduszkowce ale nie przetrwały zimy bo była bezśnieżna i mroźna a w tym roku nie doszłach jeszcze do tego może dotrza też na jesieni ale tym razem okryja tak jak hebe i orliki agrowłókniną. Tak to Kryśko mosz łotosz tyn czas jak stare m.... :D :D :D
Pora dni loło a teraz jak wyszłach na dwór to trzeba byłoby przyjść sie z konewką bo już mom sahara.
Pozdróweczki. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Janek pisze:Halżbiytko! dawno u Ciebie nie byłem, w ogóle dawno nie byłem na forum. Zaglądam i się zachwycam. Koniecznie muszę nadrobic zaległości, a tak przy okazji to wpadnij do mnie kiedyś znów jak będziesz miała chęć i czas oczywiście :)
Janku dzięki za odwiedzinki i musza pedzieć, że sie wybiyrom do Ciebie już od downa. Wiysz jak to jest mam do Ciebie bardzo daleko :D Spodziywej sie mie ...wiym, że zaś mnie zaskoczysz swoimi cudeńkami. :D
Pozdrawiam i do zobaczenia. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

To może do mnie masz bliżej?
Dawaj ,Elizabetko do mnie , wysępisz trochę niskich bylinek.... :wink: :D
Zablokowany