Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wyjątkowo poprę Duśkę w jednej kwestii - mnie owe bez umiaru używane "storki" doprowadzają do szału :evil:
Może nie rzucałoby się to tak w oczy i nie denerwowało gdyby nie było aż w 99% wypowiedzi osoby tego słowa używającej.....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

madzik pisze:Wyjątkowo poprę Duśkę w jednej kwestii - mnie owe bez umiaru używane "storki" doprowadzają do szału :evil:
Może nie rzucałoby się to tak w oczy i nie denerwowało gdyby nie było aż w 99% wypowiedzi osoby tego słowa używającej.....
bo ona wszędzie te słowa pisze, mam nadzieję, że przeczytała moje wypowiedzi na ten temat.

a moje Phalaenopsis kwitną. zdjęcia będą za jakiś czas. Liodoro zaczyna przekwitać jeden kwiat, mam nadzieję, że pozostałe jeszcze się będą trzymały, bo to mój ulubiony storczyk i uwielbiam go wąchać i oglądać. lueddemaniana w woreczku puszcza nowe listki i korzonki. pierwszy wyrośnięty u mnie listek jest maleńki, ale następne będą już coraz większe. korzonków jest 4. cieszę się, że wreszcie zaczęła rosnąć.druga lueddemaniana też rośnie ładnie. bellina, violacea i amboinensis też puszczają nowe listki.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie, że botaniki u Ciebie ruszyły :) Pewnie niedługo pokażesz nam zdjęcia ich kwiatów, jak zakwitną :lol:
Sprawdziłam w interecie (tutaj), że jest jeszcze szansa na kwitnienie niektórych Twoich botanicznych Phal. w tym roku :o
Madzik pisze:Wyjątkowo poprę Duśkę w jednej kwestii - mnie owe bez umiaru używane "storki" doprowadzają do szału :evil:
Podpisuję się pod tym obiema rękami ;:101 :roll:
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37

Post »

Storczykowa, skoro "storek" został już przez Ciebie skrytykowany w imię poprawności to mam uwagę. Mianowicie wciąż używasz słowa które do krwi jasnej mnie doprowadza (do tej pory nr 1, teraz jest to mój numer dwa po "storku"). Przykład pierwszy z brzegu a jest ich masa:
Storczykowa pisze:ładny miniaturek, ale ten wielkokwiatowy biały podoba mi się najbardziej.
Krytykujesz innych za dziwolągi słowne a tu taki wynalazek. :roll:
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze: bo na tamtym forum mnie krytykowali, a ja tego bardzo nie lubię i zawsze się zaczynam kłócić.
Krytykę należy umieć przyjąć z godnością. A z tego, co napisałaś w jednym zdaniu wynika, iż jesteś osobą konfliktową.

Poza tym, to obowiązuje regulamin forum w sprawie pisowni itp. - patrz: II. Obowiązki użytkownika, paragraf 2, podpunkt c. Ty nagminnie go "olewasz" brzydko pisząc, na co volcowitch zwrócił Ci uwagę nie raz.

Podglądam Twoje storczyki, bo uważam, że niektóre są dość ciekawe, ale czytając wszędzie "ja mam", "ja bym chciała" itd. naprawdę przechodzi ochota odwiedzania Twojego wątku. Później piszesz, że cyt."mnie i tak tu nie lubią". Na własne życzenie...
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

madzik pisze:Wyjątkowo poprę Duśkę w jednej kwestii - mnie owe bez umiaru używane "storki" doprowadzają do szału :evil:
I ja też się pod tym podpisuję.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Fajnie, że botaniki u Ciebie ruszyły :) Pewnie niedługo pokażesz nam zdjęcia ich kwiatów, jak zakwitną :lol:
Sprawdziłam w interecie (tutaj), że jest jeszcze szansa na kwitnienie niektórych Twoich botanicznych Phal. w tym roku :o
Madzik pisze:Wyjątkowo poprę Duśkę w jednej kwestii - mnie owe bez umiaru używane "storki" doprowadzają do szału :evil:
Podpisuję się pod tym obiema rękami ;:101 :roll:
equestris przyszedł dzień przed tym jak wyjechałam, ma 1 pędzik (ale mu obleciały paczuszki), a drugi mu rośnie. mam jego fotki, ale takie słabe, bo robione przez moją M, może jutro je wstawię. kwiatki ma bardzo malutkie, ale jak kiedys będzie mieć dużo naraz, to na pewno będzie cudny. a inne storczyki też się mają dobrze. te 2, co straciły stożki wzrostu, puszczają nowe listki (w stożku wzrostu, nie keiki). kwitnie 18 Phal. jutro może zrobię fotki.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Dusiu, koniecznie daj fotki, dawno nic nie pokazałaś
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

porobiłam dzisiaj fotki equestrisowi i nie tylko. ma rozwinięte 3 kwiaty, oprócz tego kilkanaście pączuszków i drugi pęd. podoba mi się, mimo, że taki maleńki. zmierzyłam kwiatek, ma ok. 2,2 cm. inne storczyki mają się dobrze, keiki Phal. pink panther ma już 3 cm i kilkucentymetrowe korzonki (2, a następne rosną). pomarańczowy woskowy Phal., który od ponad 10 miesięcy ciągle ma jakieś kwiaty, otworzył następny pąk. ma 2 pędy puste, a na dwóch ma po jednym kwiatku. żółta Vanda w szklarni puszcza nastepny pęd, ciekawe, czy ten urośnie i zakwitnie.
a to zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
na ostatnim zdjęciu botaniczne (bez violacei) i MM.
w górnym rzędzie: lueddemaniana, equestris, Mini Mark
w dolnym: bellina, lueddemaniana, amboinensis (?).
dzisiaj dla belliny i liodoro zrobiłam fiszki z nazwami, ale zrobiłam je dopiero po zrobieniu zdjęć, więc ich tam nie widać.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dusiu, Phal. equestris oczywiście piękny :) Słodko wygląda taki maluszek, wyglądający ze zdjęcia :wink:
Pęd jak urośnie, to pewnie nie będziesz miała gdzie wcisnąć roślinki, bo za duża będzie, a jak jeszcze kilka keiki wypuści, to ja już nie wiem, gdzie go dasz :lol:
Hybrydy Phalaenopsis piękne (różowa jak dla mnie naj-, bo ma dużo ślicznych kwiatków :wink: ), a botaników masz już całkiem sporo :shock:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dusiu, Phal. equestris oczywiście piękny :) Słodko wygląda taki maluszek, wyglądający ze zdjęcia :wink:
Pęd jak urośnie, to pewnie nie będziesz miała gdzie wcisnąć roślinki, bo za duża będzie, a jak jeszcze kilka keiki wypuści, to ja już nie wiem, gdzie go dasz :lol:
Hybrydy Phalaenopsis piękne (różowa jak dla mnie naj-, bo ma dużo ślicznych kwiatków :wink: ), a botaników masz już całkiem sporo :shock:
aż tak wielki to ten pęd chyba nie będzie... ale podobno może się ciągle wydłużać. sama roślinka jest mała, ale może obok lub z pędów puścić keiki. kwiaty ma słodkie, ale bardzo ciężko zrobić mu zdjęcie. próbowałam ponad 20 razy, zanim się udało.

a przed chwilą stworzyłam sobie bloga o mojej kolekcji. zainspirował mnie jeden z użytkowników tego forum i uznałam, że to dobry pomysł i postanowiłam też pokazywać swoją skromną, ale piękną kolekcję.
http://storczyki-lunki.blogspot.com/
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Phalaenopsis eqestris jest bardzo dorodny i wygląda na zdrowiutki, kwiatki jego zawsze mi się podobały i zachwycały. Na zdjęciach zrobiłaś porównanie wielkości jego kwiatka z kwiatem hybrydy phalaenopsisa - dla mnie to śliczny maluszek, który na głowę hybrydy :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Dusiu, Twój equestris jest piękny! Bardzo podobają mi się jego kwiatki, a w porównaniu z różowym są takie maleńkie!
Oj, kiedy mój się tak rozrośnie i zakwitnie....
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Phalaenopsis eqestris jest bardzo dorodny i wygląda na zdrowiutki, kwiatki jego zawsze mi się podobały i zachwycały. Na zdjęciach zrobiłaś porównanie wielkości jego kwiatka z kwiatem hybrydy phalaenopsisa - dla mnie to śliczny maluszek, który na głowę hybrydy :lol:
jest zdrowiutki, tylko korzonków nie ma za wiele, ale puści. dzisiaj go wyjęłam z doniczki, by zobaczyć, jak w środku. trochę korzonków jest, więc ma czym pić, ale mogłoby być więcej. w porównaniu z hybrydami ma bardzo maleńkie kwiatki, ale i tak jest słodki. dzisiaj znowu je mierzyłam, mają teraz 2,4 cm, a wczoraj miały 2,2. kwiatków jest 3, oprócz tego pąki. jak przyszedł, to miał więcej pąków, ale mnie wtedy nie było, więc go nie zobaczyłam.
no i jak tu wybrać najpiękniejszego??? wszystkie bez wyjątku cudne ale najbardziej spodobał mi się ten biały z delikatnymi fioletowymi żyłkami na bokach
mi też się bardzo takie podobają. bardzo długo ich szukałam (1,5 roku) zanim udało mi się spotkać takiego. zaczęłam o nim marzyć jak zobaczyłam takiego u kogoś na forum. spotkałam go będąc na wakacjach i kupiłam, choć wiedziałam, że może się nie udać go dowieźć do domu. ale się udało i do dziś cieszy mnie swoimi kwiatami. jak go zobaczyłam w kwiaciarni, to mi prawie oczy wypadły ze zdziwienia, bo się nie spodziewałam mojego marzenia ujrzeć na wakacjach. taki Phalaenopsis jest bardzo oryginalny i ciekawy i może dlatego tak mi się podoba. lubię to, co oryginalne i niezwykłe.
Dusiu, Twój equestris jest piękny! Bardzo podobają mi się jego kwiatki, a w porównaniu z różowym są takie maleńkie!
Oj, kiedy mój się tak rozrośnie i zakwitnie....
a jakiej wielkości są twoje? equestrisy podobno bardzo szybko osiągają dojrzałość do kwitnienia, więc nie będziesz musiała bardzo długo czekać. jeśli mają z 10 cm lub więcej to może nawet w przyszłym roku zakwitną. mój wcale nie jest duży, ma rozpiętość liści 28 cm (ale wydaje się mniejsze, bo listki są wygięte i zwisają w dół, a poza tym są wąskie. ten equestris zmieściłby się w całości na liściu mojego Phal., który może być jakąś daleką hybrydą gigantei, bo ma ogromne liście i podobne do gigantei kwiaty. ale słodki jest, choć taki maluśki... moim R. pewnie się nie podoba, bo oni wolą hybrydy, a ja lubię prawie wszystkie Phal. (nie podobają mi się tylko takie typu appendiculata).

a u storczyków ok. kwitnie sporo, ale Liodoro niestety zaczyna przekwitać. szkoda, bo tak go lubiłam... w przyszłym roku pewnie zakwitnie znowu, bo chyba mu u mnie dobrze. a najbardziej nie umiem się doczekać kwitnienia lueddemanian. ta ze słabszymi korzonkami pewnie jeszcze długo nie zakwitnie, ale może to dobrze, bo przynajmniej zdąży nabrać sił i dobrze się zakorzenić. ona straciła wszystkie korzenie po przesadzeniu z wyschniętego mchu (był tak wyschnięty, że nie szło go wydłubać) do kory. ale przeżyła i po wsadzeniu pod torebkę foliową po podłożu zaczęła puszczać nowe korzenie, teraz ma 4, puszcza też listki. pierwsze listki będą malutkie, ale każdy następny już coraz większy. druga lueddemaniana jest zdrowiutka, z 2 starymi pędami, które może przedłużyć. botaniczne są bardzo ciekawe...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Dusiu, mój equestris jest malutki, w rozmiarze S- sadzonki. Na razie ma cztery listki, ale widać że rośnie.
Do kwitnienia sobie jeszcze poczekam....ale tak jego kwiaty będą tak piękne, że warto czekać :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”