Może nie rzucałoby się to tak w oczy i nie denerwowało gdyby nie było aż w 99% wypowiedzi osoby tego słowa używającej.....
bo ona wszędzie te słowa pisze, mam nadzieję, że przeczytała moje wypowiedzi na ten temat.madzik pisze:Wyjątkowo poprę Duśkę w jednej kwestii - mnie owe bez umiaru używane "storki" doprowadzają do szału![]()
Może nie rzucałoby się to tak w oczy i nie denerwowało gdyby nie było aż w 99% wypowiedzi osoby tego słowa używającej.....
Podpisuję się pod tym obiema rękamiMadzik pisze:Wyjątkowo poprę Duśkę w jednej kwestii - mnie owe bez umiaru używane "storki" doprowadzają do szału![]()
Krytykujesz innych za dziwolągi słowne a tu taki wynalazek.Storczykowa pisze:ładny miniaturek, ale ten wielkokwiatowy biały podoba mi się najbardziej.
Krytykę należy umieć przyjąć z godnością. A z tego, co napisałaś w jednym zdaniu wynika, iż jesteś osobą konfliktową.Storczykowa pisze: bo na tamtym forum mnie krytykowali, a ja tego bardzo nie lubię i zawsze się zaczynam kłócić.
equestris przyszedł dzień przed tym jak wyjechałam, ma 1 pędzik (ale mu obleciały paczuszki), a drugi mu rośnie. mam jego fotki, ale takie słabe, bo robione przez moją M, może jutro je wstawię. kwiatki ma bardzo malutkie, ale jak kiedys będzie mieć dużo naraz, to na pewno będzie cudny. a inne storczyki też się mają dobrze. te 2, co straciły stożki wzrostu, puszczają nowe listki (w stożku wzrostu, nie keiki). kwitnie 18 Phal. jutro może zrobię fotki.Anusska pisze:Fajnie, że botaniki u Ciebie ruszyłyPewnie niedługo pokażesz nam zdjęcia ich kwiatów, jak zakwitną
Sprawdziłam w interecie (tutaj), że jest jeszcze szansa na kwitnienie niektórych Twoich botanicznych Phal. w tym roku :o
Podpisuję się pod tym obiema rękamiMadzik pisze:Wyjątkowo poprę Duśkę w jednej kwestii - mnie owe bez umiaru używane "storki" doprowadzają do szału![]()
Może nie rzucałoby się to tak w oczy i nie denerwowało gdyby nie było aż w 99% wypowiedzi osoby tego słowa używającej.....![]()
aż tak wielki to ten pęd chyba nie będzie... ale podobno może się ciągle wydłużać. sama roślinka jest mała, ale może obok lub z pędów puścić keiki. kwiaty ma słodkie, ale bardzo ciężko zrobić mu zdjęcie. próbowałam ponad 20 razy, zanim się udało.Anusska pisze:Dusiu, Phal. equestris oczywiście pięknySłodko wygląda taki maluszek, wyglądający ze zdjęcia
Pęd jak urośnie, to pewnie nie będziesz miała gdzie wcisnąć roślinki, bo za duża będzie, a jak jeszcze kilka keiki wypuści, to ja już nie wiem, gdzie go dasz
Hybrydy Phalaenopsis piękne (różowa jak dla mnie naj-, bo ma dużo ślicznych kwiatków), a botaników masz już całkiem sporo
jest zdrowiutki, tylko korzonków nie ma za wiele, ale puści. dzisiaj go wyjęłam z doniczki, by zobaczyć, jak w środku. trochę korzonków jest, więc ma czym pić, ale mogłoby być więcej. w porównaniu z hybrydami ma bardzo maleńkie kwiatki, ale i tak jest słodki. dzisiaj znowu je mierzyłam, mają teraz 2,4 cm, a wczoraj miały 2,2. kwiatków jest 3, oprócz tego pąki. jak przyszedł, to miał więcej pąków, ale mnie wtedy nie było, więc go nie zobaczyłam.AnnaL pisze:Phalaenopsis eqestris jest bardzo dorodny i wygląda na zdrowiutki, kwiatki jego zawsze mi się podobały i zachwycały. Na zdjęciach zrobiłaś porównanie wielkości jego kwiatka z kwiatem hybrydy phalaenopsisa - dla mnie to śliczny maluszek, który na głowę hybrydy
mi też się bardzo takie podobają. bardzo długo ich szukałam (1,5 roku) zanim udało mi się spotkać takiego. zaczęłam o nim marzyć jak zobaczyłam takiego u kogoś na forum. spotkałam go będąc na wakacjach i kupiłam, choć wiedziałam, że może się nie udać go dowieźć do domu. ale się udało i do dziś cieszy mnie swoimi kwiatami. jak go zobaczyłam w kwiaciarni, to mi prawie oczy wypadły ze zdziwienia, bo się nie spodziewałam mojego marzenia ujrzeć na wakacjach. taki Phalaenopsis jest bardzo oryginalny i ciekawy i może dlatego tak mi się podoba. lubię to, co oryginalne i niezwykłe.no i jak tu wybrać najpiękniejszego??? wszystkie bez wyjątku cudne ale najbardziej spodobał mi się ten biały z delikatnymi fioletowymi żyłkami na bokach
a jakiej wielkości są twoje? equestrisy podobno bardzo szybko osiągają dojrzałość do kwitnienia, więc nie będziesz musiała bardzo długo czekać. jeśli mają z 10 cm lub więcej to może nawet w przyszłym roku zakwitną. mój wcale nie jest duży, ma rozpiętość liści 28 cm (ale wydaje się mniejsze, bo listki są wygięte i zwisają w dół, a poza tym są wąskie. ten equestris zmieściłby się w całości na liściu mojego Phal., który może być jakąś daleką hybrydą gigantei, bo ma ogromne liście i podobne do gigantei kwiaty. ale słodki jest, choć taki maluśki... moim R. pewnie się nie podoba, bo oni wolą hybrydy, a ja lubię prawie wszystkie Phal. (nie podobają mi się tylko takie typu appendiculata).Dusiu, Twój equestris jest piękny! Bardzo podobają mi się jego kwiatki, a w porównaniu z różowym są takie maleńkie!
Oj, kiedy mój się tak rozrośnie i zakwitnie....