Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1
Re: Krokusy...
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź. Przy poprawie pogody wysadzę gdzieś między mieczykami, a może przy okazji i mieczyki wykopię.
Pozdrawiam serdecznie,
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wczoraj sadziłam nowe, świeżo kupione krokusy i miały takie malutkie (do 1 mm) kiełki.
Kupiłam Sky Blue i jestem bardzo ciekawa czy faktycznie będą tak błękitniutkie jak na opakowaniu.
Wszystkie swoje krokusy mam na trawniku ale nie mam ambicji na wzorową murawę i koszę sporadycznie - mam taką wielogatunkową łączkę.
Kupiłam Sky Blue i jestem bardzo ciekawa czy faktycznie będą tak błękitniutkie jak na opakowaniu.
Wszystkie swoje krokusy mam na trawniku ale nie mam ambicji na wzorową murawę i koszę sporadycznie - mam taką wielogatunkową łączkę.
Strasznie podobaja mi sie Wasze kwiatuszki.
Zakupilam wiec wczoraj 100 cebulek ''miesznki''. Wysadze je kepkami na granicy trawnika z rabatka.
Mam zamiar jeszcze dokupic i postaram sie je wkomponowac we wrzosowisko.
Ah wogle postanowilam zrobic galerie mojego skrawka ziemi. Moze w krotce będę mogla sie tym z Wami podzielic
Zakupilam wiec wczoraj 100 cebulek ''miesznki''. Wysadze je kepkami na granicy trawnika z rabatka.
Mam zamiar jeszcze dokupic i postaram sie je wkomponowac we wrzosowisko.
Ah wogle postanowilam zrobic galerie mojego skrawka ziemi. Moze w krotce będę mogla sie tym z Wami podzielic

- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja w tym roku nie zaszalałam z krokusami kupiłam ich zaledwie kilka sztuk a w większości były to krokusy jesienne. Niestety nie miałam jeszcze tej przyjemności zobaczyć jak kwitną,chociaż zakupiłam je w ubiegłym roku.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie Krokusiarze! Ja chciałam zameldować, że jestem właśnie w trakcie wysadzania tych ślicznych kwiatków. Posadziłam dopiero połowę... ale to powolna robota! Jak głęboko powinno się je sadzić? Zastanawiam się czy nie zrobiłam tego za płytko ...
Dokupione kolejne 100szt krokusow
oj bedzie pieknie wiosna.
Do tego kolejne hiacynty i exotic tulipany ( takie podwojne, przypominaja mi troche piwonie i druga paczka takich pomarszczonych). Ciekawe co z tego wyrosnie

Do tego kolejne hiacynty i exotic tulipany ( takie podwojne, przypominaja mi troche piwonie i druga paczka takich pomarszczonych). Ciekawe co z tego wyrosnie

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Ja mam w ogrodzie głównie mixy (jednak to najtańszy sposób zakrokusienia większej powierzchni), dopiero w tym roku kupiłam pierwszy raz konkretną odmianę i jestem ciekawa jak sobie poradzą (bo te "zwykłe" rośliny na ogół są jakieś takie trwalsze).
Co do głębokości sadzenia to ja dla wszystkich cebul stosuję zasadę - dziura 3 razy taka jak wysokość cebuli, ale nie biegam po ogrodzie z linijką. Generalnie jeszcze się na tym nie przejechałam.
A jak na wiosnę każdy wklei tu zdjęcia swoich kwiatków to będzie piękny wątek.
Co do głębokości sadzenia to ja dla wszystkich cebul stosuję zasadę - dziura 3 razy taka jak wysokość cebuli, ale nie biegam po ogrodzie z linijką. Generalnie jeszcze się na tym nie przejechałam.
A jak na wiosnę każdy wklei tu zdjęcia swoich kwiatków to będzie piękny wątek.
- ultraviolet
- 200p
Podobnie jak Ty bystrzanka stosuję tą zasadę.
Przekonałam się także , że krokusów nie warto sadzić zbyt głęboko ponieważ z czasem cebulki idą w głąb ziemi.
Przekonałam się także , że krokusów nie warto sadzić zbyt głęboko ponieważ z czasem cebulki idą w głąb ziemi.
Krokusiki wsadzone.
Wykopalam dol tak na okolo 3x wysokos cebuli jak radziliscie. Nawtykalam 50-60 w jedno miejsce i zasypalam
Mam nadzieje miec kepy krokusow na wiosne. Starajam sie zostawic im troche przestrzeni na rozrastanie. Mniej wiecej tyle ile same mialy szerokosci.
Takich dolkow mam 3 reszta idzie przed dom moze juz w srode

Wykopalam dol tak na okolo 3x wysokos cebuli jak radziliscie. Nawtykalam 50-60 w jedno miejsce i zasypalam

Takich dolkow mam 3 reszta idzie przed dom moze juz w srode

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja tam na balkonie sadzę swoje cebulki (krokusy, tulipany, narcyzy ? wszystko z własnej balkonowej hodowli* ? plus niedawno kupione irysy) za tydzień. 
No ale tu, we Francji, obecnie mamy jeszcze ponad 20°C w cieniu, a w słońcu nieznośny upał...
Pozdrawiam!
LOKI
* - w zeszłym roku na jesieni posadziłem kupne cebulki i bardzo mi się przez ten rok rozmnożyły.

No ale tu, we Francji, obecnie mamy jeszcze ponad 20°C w cieniu, a w słońcu nieznośny upał...
Pozdrawiam!
LOKI
* - w zeszłym roku na jesieni posadziłem kupne cebulki i bardzo mi się przez ten rok rozmnożyły.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam prośbę: Gdy będziecie wklejać nowe zdjęcia krokusów to wpisujcie też odmiany jakie na nich się znajdują ;)
Z góry dziękuje.
Z góry dziękuje.
A ja wczoraj byłam na działce i zobaczyłam że niektóre krokusy wychyliły noski
Czy to normalne?

Pozdrawiam. Ewa
- ultraviolet
- 200p
Mewa nie masz się czym przejmować o tej porze to normalne
Trzeba się cieszyć z tego bo to znak, że zbliżamy się do najbardziej wyczekiwanej pory roku WIOSNY !

Trzeba się cieszyć z tego bo to znak, że zbliżamy się do najbardziej wyczekiwanej pory roku WIOSNY !
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
A u mnie nic się nie dzieje... Pewnie dlatego, że dopiero dzisiaj w zupełności znikła czapa śniegu z cebulowej rabaty.