Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Podtarasie wygląda imponująco. ;:333
Szkoda tylko tych połamanych pomidorów, trudno potem coś więcej z nich wykrzesać.
Udało Ci się jakoś dać je do gromady czy musiałaś część pędów usunąć?
Idą upały to znowu będziemy latały z konewkami jak kot z pęcherzem.
Grażyna.
kogro-linki
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Dzięki Aniu. Niestety ale się okazuje że z nadmiaru głowa boli. U mnie te inne z dużą ilością owoców też zaczynają wysiadać. Widocznie nie nadają się do pojemników. Teraz mi zzółkły dolne liści u malinowego który jest posadzony razem z kokltailowym. Koktailowy natomiast czuję się świetnie z ogromną ilością owoców.
Mam taki ekologiczny nawóz za 18 zł za litr- substral, 100 % naturalny plus guano na 140 l wody. Ale już mi sie kończy.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grażynko kilka musiałam usunąć, ale krzaczki stoją. Nie wiem tylko po co, bo raptem z trzy owoce na nich są :roll:
Awatar użytkownika
Ewcik000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2016, o 14:33

Post »

Ja mam z Bajajami taki sam problem, wiążą jak durne, a o dojrzewaniu nawet nie myślą, liście wiecznie przywiędłe i wgl jak to ujął mój mąż jakieś "biedne", ale oblepione pomidorkami jak szalone, chyba też dziś je ogłowię :evil:
W użyciu była Magiczna, Florovit, oprysk magnezem i dalej to samo ;:14
Rosną w kastrach budowlanych, więc miejsca mają aż nadto, z Black Sea Man'em też mam problem, krzaczysko gigant, dorodne, ale międzywęźla co metr i raptem 4 piętra owoców ://////
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Ewcik000 Ale międzywięźla co metr w donicy? 4 piętra w donicy to bardzo dobry wynik. 4 grona ogólnie to pozytywny wynik, nie rozumiem co Cię martwi.
Awatar użytkownika
Ewcik000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2016, o 14:33

Post »

Poważnie? Wygląda łyso, bo wszystkie wilki mądrala mu oberwałam :///
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja podwiązałam i czekam co będzie dalej.
Na razie liście nie więdną więc chyba da się coś uratować, zobaczymy.
U mnie też liście pożółkły i tak się zastanawiam czy to przypadkiem nie jest reakcja na te zmiany temperatur.
Bo to szalone żeby w dzień było ponad 20 stopni a nocami tylko 10.
No i teraz znowu te zapowiadane upały, ludziom trudno to znieść a co dopiero roślinom obciążonym owocami.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Ewcik000 A pokaż no tego gagatka ;:306 Wilki musowo obrywać ;:108 .

Grażynko u mnie nawet poniżej 10 jest w nocy. Nie widzę jednak by to miało wpływ na pomidory w gruncie. Tylko te w donicach wykazują cały wachlarz niedoborów, a mają zdecydowanie nocami cieplej niż grunciaki. Oczywiście wachania temperatur nie pomagają :roll:
Przyczyna tkwi bynajmniej u mnie, w dużej ilości owoców w stosunku do małej ilości ziemi w donicach. Mam krzaki które pozawiązywały po 5 gron a owoce mają jak dłoń ;:173

Sybirskij Kozyr, Jarson1, Sinyj, NNKrym:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Bryła korzeniowa przerośnięta, wąsy im wychodzą przez dziurki ;:170 Zwyczajnie nie nadążam z dokarmianiem, na dokładkę dwa tygodnie mojej nieobecności i przerwa w nawożeniu w tym czasie, przy zbyt skąpym nawodnieniu, a potem na szybko leczenie objawowe, spowodowało taki chaos w donicach, że odkręcenie tego nie jest już tak do końca możliwe. Z utęsknieniem czekam by wszystkie zaczęły się czerwienić. Dlatego też większość została ogłowiona i będę likwidować jak tylko podojrzewają. Mam wysadzone kilka krzaków na jesienne, które dopiero wchodzą w kwitnienie, więc dzielnie je zastąpią. Nawet się "cieszę" z tej gamy niedoborów ;:306 bo przynajmniej pofotografowałam sobie objawy do artykułu o niedoborach i problemach w nawożeniu donicowych, który właśnie piszę na blog.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To pewno u mnie też ta sama przyczyna, chociaż stale dokarmiam, ale uczę się dopiero hodowli w donicach.
Najważniejsze że mamy swoje i wiemy na czym hodowane. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Wiecie co... jak czytam o waszych przebojach z liśćmi to aż mi głupio. I to chyba prawda że głupi ma szczęście, bo moje pomidory jakie zaniedbane są tak jakoś się uchroniły przed wszystkim. A nawet nie dostały nawozu na dobrą sprawę i ogólnie można rzecz że o nie nie dbam.
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

To fajnie. Pamiętam, że ostatnio na jakimś zdjęciu z przed ładnych lat dojrzałam na tarasie donicę z dorodnym wielgachnym pomidorem koktailowym, ale tak naprawdę nie mam pojęcia jakim jeśli chodzi o odmianę ;:170 Piękny dorodny krzaczor, z liśćmi jak ozdobny i gronami czerwonych kuleczek spływający do ziemi ;:202 ;:306 Dacie wiarę, nawet nie wiedziałam, że miałam takiego pomidora. A to był czas kompletnej ekologii czyli głodzenia roślin na potęgę. Dostawały tylko biohumus. Ochrona? Jaka ochrona? Teraz latam z całą gama nawozów i stymulatorów, kropię mlekiem podlewam sodą. opryskuję aspiryną ;:306 Nie powiem owoce są, niektóre takie, że nie myślałam, że to możliwe w doniczkach, ale na liściach cała gama ;:224 niedoborów.
Ja już wysuwam wnioski na następny sezon. Kilka odmian z donic pójdzie tylko w grunt, kilka kompletnie do odstrzału, z kolei kilka z gruntu spróbuje w donicy. bo mam np. w gruncie Koralika ;:173 a taki sprytny krzaczek niski i plenny, do donicy idealny. Kompletnie nie wiem czemu trafił w grunt.
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Mam zagwozdkę z nazwami bo paski opisałam zwykłym długopisem i wcięło je jakby to był atrament sympatyczny ;:306 Teraz to jedynie odcisk po długopisie można brajlem wymacać, więc na dziś egzemplarze NN :;230
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to zawsze wychodzę z założenia, że na wariata najlepiej wychodzi :lol:
Jakby ta roślina wiedziała, że musi być wyrozumiała, bo ma do czynienia z laikiem :;230
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja też doszłam do podobnego wniosku jak wy.
Im bardziej człowiek się stara tym gorzej wychodzi.
No i wyciągnęłam też taki wniosek, że od przyszłego sezonu powracam do starych metod czyli mają rosnąć i tyle. ;:306
Nie żadna wyszukana ziemia tylko swój przesiany kompost i jeden nawóz eko.
A do tego tylko jednorazowe zasilenie solą Epsom i finito.
Przecież od lat coś tam uprawiam i nie było tyle starań co teraz a wszystko rosło jakby samo i niech tak zostanie.
Im więcej czytam o uprawach prowadzonych przez fachowców tym więcej wody z mózgu mam zrobione ;:306 i tylko niepotrzebnie dokładam sobie pracy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

O, to, to, to. Dokładam sobie pracy ;:108 Ale też kiedyś jak pomidor miał na liściu plamkę to nie zastanawiałam się jaki to niedobór, tylko dziwiłam, że owocuje ;:306 i cieszyłam się jeśli na krzaku były w ogóle jakieś owoce. "W miarę jedzenia apetyt rośnie" - teraz chcę z donicy dziesięciolitrowej wyciskać 10 kilo owoców :;230 i dziwię się, że mam niedobory, ot natura ;:306 ( w zasadzie to się nie dziwię, wszystkiemu winna moja niechęć do ogołacania krzaków pomidorowych z liści)
W końcu zakwitła balkonowa dynia :heja na razie po męsku.
Obrazek

no i zaczęły się zbiory szparagowej fasoli. Fioletowa odmiana ślicznie wygląda zmieszana z zieloną, ale po ugotowaniu nie da rady odróżnić która jest, która.
ObrazekObrazek
dojrzał pomidor, który ułamał się podczas burzy. Mam jeszcze takich kilka, niektóre są niewyrośnięte i raczej nie dojrzeją, ale z kilkoma jest szansa.
ObrazekObrazek
Papryk jest na tarasie niewiele w tym roku, i wielce tego żałuję, ale wyglądają bardzo miło dla oka.

ObrazekObrazek
Rodzynek zaczął upuszczać owoce
Obrazek
Taras pozostaje zielony, nieliczne kwiaty nie są wstanie zdominować tej monochromatycznej plamy
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehehe tośmy doszły do tych samych wniosków ;D

Aniu, co to jest to różowe kwitnące przed doniczką?
Zaskoczyłaś mnie trochę tym rodzynkiem. To się je?Znam ta roślinkę doskonale, ale nigdy jej nie posądzałam o bycie jadalną :O
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”