Radości z Waszych kolejnych odwiedzin i pozostawionych po sobie śladów w postaci postów nie było końca

Dzięki stokrotne za jedno i drugie

Wydawałoby się,że miesiąc październik to niezbyt odpowiedni miesiąc do zwiedzania ogrodów botanicznych?
Wprawdzie nie ma już w nich tylu kolorów co wiosną,czy latem ale cieszą jeszcze oko rośliny bujnie rosnące i kwitnące o tej porze roku.
Decyzję o wybraniu się do Royal Botanic Gardens Kew w Londynie podjęliśmy jeszcze wiosną tego roku.
Nasi znajomi ze Szkocji zaprosili nas do siebie z zamiarem zorganizowania wycieczki do Londynu ich samochodem na moją sugestię.
Wybraliśmy się tam na cztery dni a były w nich dwa dni na zwiedzanie Londynu i dwa dni na dojazd i powrót.W dniu powrotu zahaczyliśmy jeszcze o Liverpool,żeby zwiedzić Muzeum Beatlesów

Wyprawa,muszę przyznać męcząca-dziewięć godzin jazdy samochodem z Glasgow do Londynu ale wierzcie mi,że warto było i to bardzo

Ze zrobionych zdjęć wspaniałych obiektów liczonych w setkach zdołałem jak do tej pory opracować zaledwie sto kilkadziesiąt z nich samego ogrodu botanicznego i aby Was nie zamęczyć swoją fotorelacją na dziś przygotowałem połowę z nich i zapraszam do obejrzenia części pierwszej

Królewskie Ogrody Botaniczne Kew
Kew Gardens to najwspanialsze na świecie królewskie ogrody botaniczne znajdujące się pomiędzy Richmond i Kew w Richmond upon Thames, w południowo-zachodniej części Londynu.
Od 2003 roku Kew Gardens znajdują się na liście UNESCO.
Powstały pod koniec XVIII w. Kew Gardens to rozległe skupisko ogrodów i szklarni o łacznej powierzchni blisko 122 ha,które stanowi wyjątkowy zbiór roślin, drzew i kwiatów z każdej części świata. Niemal wszystkie z gatunków rosną na wolnym powietrzu, natomiast w ogromnych cieplarniach ze szkła i kutego żelaza stwozrono egzotyczne klimaty ? od lasów deszczowych aż po mokradła i pustynie. Spośród nich największy zachwyt budzi palmiarnia o okrągłych kształtach, tworzona w latach 1844-48. Powstały w 1899 r. Temperate -House był wtedy największą cieplarnią na Świecie.Źródło tekst:HolidayCheck.
Do Królewskich Ogrodów Botanicznych prowadza cztery bramy,my wchodzimy Bramą Elżbiety.

Można zwiedzać na kołach można na nogach,my wybraliśmy to drugie bo w końcu ileż można w taką imprezę zainwestować

Zaczynamy od zapoznania się z planem ogrodu.

Jedna z wielu charakterystycznych budowli w ogrodzie.

Wspaniała,monumentalna sosna kamienna.

.

Młodzież jednej z londyńskich szkół na lekcji biologii w ogrodzie z ochotą i uśmiechem na twarzy pozowała mi do zdjęć.

Rozłożysta,obficie kwitnąca hoja Jociec wspaniały-Aeschynantus speciosus,w poprzednim poście pokazałem moje kwitnące maleństwo.

Dużym zainteresowaniem cieszył się pawilon akwarystyczny.

Tyle na dziś-pozdrawiam i dziękuję za uwagę