Witajcie

.
No i mamy wrzesień

. Dziewczynki od wczoraj rozpoczęły przedszkola

. Emilka została w przedszkolu z małym kręceniem głową a Weronika miała dzień bardziej organizacyjny więc byłam razem z Nią. Zapoznałam się z grupą terapeutyczną i dowiedziałam wszelkich informacji o ośrodku. Weronika będzie miała terapię z koniami oraz z psem a także szereg innych ciekawych zajęć. Dzisiaj po raz pierwszy zabrał Ją bus i jak zwykle największą tremę miałam ja

. Emilka sprawowała się bardzo fajnie ale niestety nic nie zjadła . Mam nadzieję, że po pewnym czasie przekona się do obiadów w przedszkolu. Teraz pozostaje tylko przyzwyczaić się do porannego wstawania bo to największy kłopot u Emilki . Ja korzystając z wolności posprzątałam na spokojnie w domu

. Muszę przyznać, że czuję się jakoś tak dziwnie , taka cisza

. Jak tylko temperatury będą trochę niższe to znajdę sobie zajęcie w ogródku bo póki co ziemia sucha i nie bardzo mam ochotę na przesadzanie. O sadzeniu cebulowych też jeszcze nie ma mowy więc cierpliwie czekam . Pokażę Wam kilka fotek ale robiłam je wczoraj już jak się ściemniało więc nie powalają jakością.
Krysiu trochę przesadzam ,masz rację ale to był taki chwilowy kryzys

. Może i mam już sporo nasadzeń ale tak jak piszesz to wszystko młode. Ja jak to młody, niecierpliwy ogrodnik chciałabym już mieć busz

. Poza tym napatrzyłam się na kolorowe ogrody Forumowiczów i łaknę koloru

. Ogólnie brakuje mi ognistych barw dlatego w przyszłym roku na pewno postaram się bardziej

.
Chryzantema .
Lucynko masz rację ogródek sobie poradzi a dziewczyny wyprawione do przedszkoli i teraz trochę więcej czasu mam. Jednak doszły nowe obowiązki z porannymi budzeniami i przygotowaniami tak więc musimy Wszyscy przyzwyczaić się do tej zmiany. Najgorzej chyba będzie w okresie zimowym gdy będzie ciemno za oknem

. e mniej mam nadzieje, że damy radę

.
Bonica.
Iwonko witaj

. Trawnikiem tak bardzo się nie przejmuję bo taki prawdziwy założymy dopiero za kilka lat jak w miarę ustalę kształt ogrodu. Trawę sialiśmy tylko w kilku miejscach a w pozostałych jest trawa z chwastami

. Chryzantem jest cała masa masz rację. Mają takie piękne intensywne kolory i warto je mieć. Ja mam tylko takie stonowane bo białą i różową. Dokupię na pewno więcej .
Dalia.
Dorotko może trochę przesadziłam z tą monotonią ale miałam chwilowy kryzys

. Wy macie takie bajecznie kolorowe rabaty a u mnie jakoś tak jeszcze tego nie widać. Faktycznie rok dla ogrodu to bardzo dużo bo jak przeglądam fotki to sama nie mogę się nadziwić jak to wszystko podrosło. Dosadzę trochę więcej roślin o widocznych kolorach i na pewno za rok będzie ładniej .
Hibiskus .
Marysiu przestaję narzekać

. Ja po prostu uwielbiam różowe i białe kwiaty i tego koloru jest u mnie sporo. Ostrożnie podchodzę do żółtego, pomarańczowego ale chcę to zmienić bo takie kolory są potrzebne

. Mam też trochę czerwonego ale nie umiem uchwycić na zdjęciach

. Czerwiec i lipiec obfitował w piękne barwy ale ten mój sierpniowy ogród mi się nie podobał. Muszę to koniecznie poprawić . Nie będę już narzekała bo rośliny się pogniewają i co ja wtedy zrobię .
Floksy.
Izabelo Ty zawsze mi schlebiasz, dziękuję

. Właśnie takich kwiatów mi potrzeba i za rok postaram się nadrobić kolorem. Mam nadzieję, że wysiewy wyjdą mi lepiej niż w tym roku .
Nowy duet , Elmshorn i Hanna.
Złocień wielki.
Schneewittchen.
Budleja z NN.
A to nie wiem co . Kupiłam kiedyś na ryneczku i nie pamiętam nazwy. Powtarza kwitnienie i jest dość niskie.
Kolejna róża NN. Przypomina mi kwiat Comte de Chambord ale to raczej nie ona.
Werbena coraz bardziej mi się podoba.
Jeżówka od Moniki. White Double Delight albo Coconut Lime ,niestety nie zaznaczyłam nazwy odmiany i nie pamiętam która to jest.
Kosmosy.
Teraz kilka fotek róży Abraham Darby. Bardzo mi się spodobała, stworzyła ładny krzaczek i teraz ma mnóstwo kwiatów. Zdecydowanie radzi sobie teraz lepiej niż podczas pierwszego kwitnienia. Wtedy kwiaty były mocno palone przez słońce. Piękna róża a jaki ma zapach !
Anabellka.
Na koniec olbrzymie aksamitki .
Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego popołudnia

.......