Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Żanetko ;:168 bardzo szkoda twojej pracy i roślinek,ale cóż poradzisz tak bywa :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie było mnie ledwie kilka dni a tutaj jak zwykle dużo wątku do przejrzenia... ;:218

I horror przeżyłaś, i lepsze wieści obiecałaś - do tego pokazałaś piękne hoje z grupy hoja lobbii (mam tylko jedną i to słabiutko u mnie rośnie) oraz kaktusowe(!) kwiaty chamaecereusa. ;:138

Dzieje się u Ciebie. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Żanetko, to rzeczywiście horror, na szczęście sytuacja opanowana. Też czekam na obiecane lepsze wieści :) .
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za słowa wsparcia!!!

Pati - na szczęście, choć nie wiem, jakim cudem :D
Kuba - mam nadzieję, że wskazówki Tomka dały Ci wiele przydatnych informacji. Tomku - dziękuję ;:180
Moniko - no troszkę, ale przy okazji miałam gruntowny przegląd korzeni :D
Lucynko - nie tylko można, ale się podłamałam! Myślałam, że to już po hojach... Bajzel w nazwówkach jeśli chodzi o lacunosy, przy kilku nie wiem która jest która. Ale taki problem to nie problem :D
Agnieszko - i tego się trzymam :D
Jacek! A ciekawa jestem szalenie, jak to się stało, że wleciałeś w te swoje skrzynki... Hm... Mogłeś się potknąć, albo ... to drugie :;230 A ta konstrukcja jest wzmocniona, tylko co poradzisz na - jak to ładnie nazwałeś - roztrzepanie...? ;:219 Huknęło aż jeszcze ten dźwięk mi w uszach huczy, dobrze że szyba nie poszła! Tu mam po prostu do wymiany tę rączkę zamykającą, przeskakuje jeden poziom, nie łapie dobrze i po upałach została na poziomie "rozszczelnienia". A ja się dziwiłam, czemu tak wiatr wyje w sypialni. Ta półka dodatkowa jest na wysokości rączki i po prostu rośliny przysłaniały jej poziom. I "po frytkach"...
Mieciu - bardzo dziękuję, co przeżyłam to moje :?
Jacku - to ja współczuję! Agawy przecież są niebezpieczne, ja o tym wiem, i szczęśliwie Tobie nic się nie stało! Takie przypadki jednak wiele uczą...
Małgosiu - o właśnie - tak bywa...
Henryku - pozwól, ze raz jeszcze wyrażę uciechę z Twojego powrotu ;:138 Dziękuję za miłe słowa. Co do H. lobbii - z tego, co wyczytałam to hoja leśna. I ukorzenia się doskonale w sphagnum. Nie wiem tylko, czy może to być jej docelowe podłoże... U mnie na razie część we mchu, część w kamykach...I nie wyczułam jej jeszcze. Myślę jednak, że zamówię sobie sphagnum i przesadzę je wszystkie, a jak rozwiną korzenie, to pomyślę co do nich docelowo. Może kokos...?
Basiu - dziękuję! I wedle życzenia...

... po tych nieprzyjemnych wydarzeniach czas na miłe.
Stałym bywalcom nie muszę, ale nowym pokażę coś, co mnie będzie napawać dumą i radością za każdym razem, gdy to się wydarzy.

Pamiętacie mój pierwszy wysiew? O rety, to już kawał czasu, trzy lata temu! W każdym razie jedną z porcji nasion była Uncarina roeoesliana, endemit Madagaskaru. Nasionka tak wyglądały:

Obrazek

Miałam okazję po raz pierwszy cieszyć się z jej kwitnienia rok temu. W niedzielę rankiem coś się żółciło w szklarence... Obdarzyła mnie kwitnieniem ponownie ;:138 ;:138

Obrazek

Obrazek

Natomiast do zdjęć specjalnych zawołałam już swojego M. Jeśli pamiętacie, pisałam kiedyś o sposobie zapylania tej rośliny, który dzieje się za pomocą żuczków żyjących na Wyspie. To dla nich są te paski na płatkach, stanowiące poniekąd platformę lądującą - idąc po tych paskach, schodzą aż do głębi, a roślinę zapylają wracając. I te paski, a także całą gardziel, mógł uchwycić już tylko mój M, ja nie umiałam. W każdym razie to wnętrze, tak wyjątkowo zapylane, wygląda coś jakby tak:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rok temu, gdy zakwitła po raz pierwszy, specjalnie dedykowałam ją Ojcom tego pierwszego wysiewu - Henrykowi i Markowi (mgr_). Nieustannie ta dedykacja jest dla Was, w szczególności dla Henryka, bez którego by ten wysiew tak naprawdę się nie odbył w ogóle! Albo padł po drodze :;230

Nie powiem, że nie próbuję zapylić, ale żuczek ze mnie marny... i raczej nie sądzę, by coś wyszło. Ale grzech byłoby nie spróbować pobawić się w żuczka, w trutnia nawet nie będę próbować :;230

To nie koniec kwitnień ani niespodzianek, mam kolejne nowości, ale tak naprawdę to bardzo się cieszę na jutrzejszą paczkę, w której idzie do mnie coś pięknego, ale sza! Wszystko w swoim czasie ;:306

Dziękuję Wam serdecznie za wizyty i pozdrawiam cieplutko, cieplutko! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Takie rzeczy, to tylko u Ciebie :D . Fotografowanie platformy lądującej dla żuczków, a również gardzieli, do której żuczki są kuszone- do głowy by mi nie przyszło :D . Jak zwykle oryginalnie i ciekawie ;:215
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

piasek pustyni pisze:/ ... / ale żuczek ze mnie marny... i raczej nie sądzę, by coś wyszło. Ale grzech byłoby nie spróbować pobawić się w żuczka, w trutnia nawet nie będę próbować :;230.
- jeżeli nie wychodzi być żuczkiem, trutniem, to może lepsze efekty będą przy "próbie" jako pani żuczkowa lub trutniowa :tan, może coś konkretnego i oczekiwanego wyjdzie, nie wolno się zniechęcać ;:108 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Naprawdę zajrzałaś kwiatuchowi aż do żołądka... niezwykłe zdjęcia ;:oj
Z daleka kwiatek też wygląda dobrze, wyróżnia się z zielonego tła. Gratuluję, że to roślina z własnego wysiewu tak Cię obdarowała! Jest się z czego cieszyć ;:138
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dopiero teraz przeczytałam o wypadku ;:202 Dobrze, ze niewiele strat.....

Uncarina roeoesliana - ciekawa roślina. Przypomina euphorbie.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko ;:oj rewelacyjne zdjęcia :!: Gratulacje :D wielka radość gdy zakwitnie roślina wypieszczona od nasionka ;:215
Kwiatek śliczny :D
Jestem ciekawa co tym razem nam pokarzesz ;:65
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uncarina roeoesliana - Sposób jej zapylenia czyni z niej bardzo ciekawą roślinę ;:108
P.S. Ciekawość mnie zżera co sobie kupiłaś :?: :D
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jak on tam wlazł, ten Twój M? :shock:
:wink:

Super! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Uncarina roeoesliana oraz pozostałe unkariny u Ciebie mnie bardzo interesują. Pisałem o nich, piszę i będę pisał z wielkim sentymentem bo hodując te rośliny bardzo je polubiłem. Niestety u mnie one zbyt długo miejsca nie zagrzały ale ów sentyment pozostał. :wink:
Tobie jak widzę z nimi idzie doskonale, jestem pod wrażeniem! ;:oj
Pokazuj je jak najczęściej! :D
tak naprawdę to bardzo się cieszę na jutrzejszą paczkę, w której idzie do mnie coś pięknego
Mam nadzieję, że będzie Pani zadowolona... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Ooo nadrabiam sobie spokojnie Twój wątek, patrzę na zdjęcie z "rozpierduchą" i pierwsza myśl: KOTY!! ;:306
Już je nawet w myślach po kolei uśmiercałam, swojego zresztą też (gdyby coś takiego mi zrobił... oj życia by nie miał!!)... a tu czytam i się okazuje że to TY :;230
Szczęście, że nie masz dużych strat bo wyglądało to tragicznie.

Uncarina choć nie w moim klimacie, to bardzo ładna, pochwalić trzeba!!
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Chyba bym się popłakała widząc takie pobojowisko.Ale, o cudzie piszesz,że niewiele strat, to dobrze, choć każda strata boli.
Ten piątek był straszny.W nocy z czwartku na piątek jechaliśmy do Mielna.Wiało i lało niemiłosiernie baliśmy się,że natrafimy na jakieś złamane drzewo,bo przecież tam dużo lasów.I całe szczęście,że radio nie chciało odbierać, bo jakby nas jeszcze postraszyli dodatkowo tym, co działo się w Gdańsku, to już regularnego cykora byśmy mieli.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

lucy23-61 pisze:Chyba bym się popłakała widząc takie pobojowisko. Ale,
..nie dziwi nic, bo Żaneta jest jednak szalona. Mam na to dowód :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.