Taki - sobie ogród cz.6
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.6
Wtrącę się póki co, przekwitłe kwiaty nawet trzeba ściąć, po pierwsze szpecą, po drugie roślina niepotrzebnie się wysila.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewka! Kwiaty obcina się przy pierwszych objawach więdnięcia tuż nad miejscem wyrastania. Wtedy roślina jest pobudzana do kolejnych kwitnień. Ja mam ten sam dylemat! Nie wiem, która najpiękniejsza!
Małgosiu! Mam kilka rabat w różnych miejscach i dalie są trochę pomieszane. Spróbuję coś cyknąć, jak będzie ładne światło!
Cieszę się Sylwia, że wkręciłaś się w dalie! No i że te, które kwitną u Ciebie, podobają Ci się! Co jeszcze masz?
Kasiu! Brakuje mi fotek Twoich piękności, może pokażesz w Dalie - foto2016? Mam trochę grzybieniastych, ale chyba pomyliłam jakieś labelki, bo tam, gdzie miały rosnąć, kwitnie coś innego
I mnie się zdarza!
Dorotko! To fajna sąsiadka, że się podzieliła! Pokaż, jak będą kwiatki!!!
I jeszcze takie widoczki:

Małgosiu! Mam kilka rabat w różnych miejscach i dalie są trochę pomieszane. Spróbuję coś cyknąć, jak będzie ładne światło!
Cieszę się Sylwia, że wkręciłaś się w dalie! No i że te, które kwitną u Ciebie, podobają Ci się! Co jeszcze masz?
Kasiu! Brakuje mi fotek Twoich piękności, może pokażesz w Dalie - foto2016? Mam trochę grzybieniastych, ale chyba pomyliłam jakieś labelki, bo tam, gdzie miały rosnąć, kwitnie coś innego

Dorotko! To fajna sąsiadka, że się podzieliła! Pokaż, jak będą kwiatki!!!
I jeszcze takie widoczki:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- LadyK
Dobrze umieszczę poźniej w wolnej chwili. Na razie większość można podpatrywać w wątku Pana Stanisława.
Pozdrawiam Katarzyna
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To przez Ciebie się wkręciłam
W zeszłym roku na początku było mi żal obcinać kwiaty, ale stwierdziłam, że skoro Ty tak mówisz, to nie ma co filozofować i obcinać. I rzeczywiście kwitnienie mnie zaskoczyło bardzo pozytywnie. W tym roku już nie mam skrupułów, bo wiem, że jak dobrze pójdzie to jeszcze mi się te kwiaty znudzą
Oprócz tych (od Ciebie) co wymieniłam wyżej mam: Nadję Ruth, Myijamę Fubuki, Thomasa Edisona, Creme de Cassis, Lake Carey, Eveline, Alaunę Clair Obscur, Crazy Love i White Perefction. Te pogrubione to też od Ciebie

Oprócz tych (od Ciebie) co wymieniłam wyżej mam: Nadję Ruth, Myijamę Fubuki, Thomasa Edisona, Creme de Cassis, Lake Carey, Eveline, Alaunę Clair Obscur, Crazy Love i White Perefction. Te pogrubione to też od Ciebie

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Dalie coraz piękniejsze
, ale mojej faworytki jeszcze nie widzę. Czekam cierpliwie
.
He, he, u Ciebie też rośnie 2-metrówka, ciekawe, ile jeszcze pociągnie w górę
.
W przyszłym roku zmniejszę tej swojej "żyrafie" jedzonko, może tak już nie wystrzeli.

He, he, u Ciebie też rośnie 2-metrówka, ciekawe, ile jeszcze pociągnie w górę

W przyszłym roku zmniejszę tej swojej "żyrafie" jedzonko, może tak już nie wystrzeli.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Jakie cudne dalie, no coś niesamowitego
przepiękne , w dodatku wszystkie z nazwami --szacun 

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Jestem ciekaw, jaka to dalia ta 2m od p.Stanisława? Mam podobną i ostatnio z Grześkiem wykluczyliśmy, że to nie 'Lilac Time', jak sądziłem.
'Take Off' prześliczna! A na 'Creme de Cassis' nie mogłem się napatrzeć przed miesiącem, jak dalie dopiero zaczynały, a ona już brylowała. Jest niesamowita!
'Take Off' prześliczna! A na 'Creme de Cassis' nie mogłem się napatrzeć przed miesiącem, jak dalie dopiero zaczynały, a ona już brylowała. Jest niesamowita!
- LadyK
U mnie z kolei 2 metry to ma Lady Darlene, wichura mi ją przewróciła razem z palikiem i co podniosę to dalej lezy. A od Pana Staszka to mi tak teraz wyskoczyła w górę Wyn's pure magic.
Pozdrawiam Katarzyna
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Ja jutro pokażę Wam swoją która ma dobrze ponad dwa metry i nadal pedzi w górę.

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Krysiu! Właśnie obejrzałam Twoją "tyczkę"
Dobre! Ale jak obficie kwitnie! Tylko jak ją oglądać? Przez lornetkę?
Kasiu! Może to tegoroczne deszcze i słońce na przemian powodują gigantyczność tych dalii? Pamiętam jak bardzo dawno temu powywracało mi dalie, które miały ponad 2,5m , a przedtem i potem (w innych sezonach) miały nie więcej niż 1,5m.
Florek! Jak pisałam, podejrzewam Pink Lady. Stara amerykańska odmiana. Może urosnąć jak "słonecznik za sr.....m".
Take Off tak wygląda, bo dostała jedne z najlepszych miejsc w ogrodzie i garść guana. Były lata chude, gdzie wciśnięta w półcieniu wyglądała jak sierota magistracka. Ale odmiana dobra, bo jest kilka lat w moim ogrodzie i ładnie przyrasta i sie przechowuje.
Karola! Przy tej ilości trzeba je jakoś okiełznać! Z nazwami i labelkami wiadomo jak sadzić
Cieszę się, że Ci się podobają.
Aniu! Rany! Która to Twoja faworytka, bo nie pamiętam...
A jak jej już nie mam w tym roku...? A żyrafę wreszcie pokaż, bo jestem ciekawa!
Sylwia! Koniecznie zrób im wszystkim zdjęcia, ale takie poglądowe z większą głębią ostrości. Alaunę Clair Obscure pieść i karm, bo ja sobie zamawiam. Coś do niej nie mam szczęścia więc może od Ciebie się uda?
Mariola! To Preference! Bardzo ja lubię, tez mam wiele lat w ogrodzie! Niefanaberyczna, to lubię!
Wczoraj zebrałam ostatnie wiśnie i je smażę. Jeszcze muszę z jabłek soku dorobić i dolać do cydru, bo wczoraj się nie wyrobiłam.
Tak tylko przechadzam się z sekatorem, bo pogoda do prac nie sprzyja, a podagrycznik się panoszy! Ptaków w koronach drzew całe stada. czasami, jak przysiądę na ławeczce, metr ode mnie piegże żerują na dereniu. Cis od sąsiada ma też sporo owoców - przylecą grubodzioby i dzwońce!
Na dziś:
Crazy Love

Tahoma Moonshot - nowość zza oceanu

Biedronkowa Sisa - kupiłam w czerwcu, żeby coś do pustej donicy posadzić

Faberge

Gitt's Attention

Złota Miłka

Kolejne zdjęcie nn

Kasiu! Może to tegoroczne deszcze i słońce na przemian powodują gigantyczność tych dalii? Pamiętam jak bardzo dawno temu powywracało mi dalie, które miały ponad 2,5m , a przedtem i potem (w innych sezonach) miały nie więcej niż 1,5m.
Florek! Jak pisałam, podejrzewam Pink Lady. Stara amerykańska odmiana. Może urosnąć jak "słonecznik za sr.....m".

Karola! Przy tej ilości trzeba je jakoś okiełznać! Z nazwami i labelkami wiadomo jak sadzić

Aniu! Rany! Która to Twoja faworytka, bo nie pamiętam...

Sylwia! Koniecznie zrób im wszystkim zdjęcia, ale takie poglądowe z większą głębią ostrości. Alaunę Clair Obscure pieść i karm, bo ja sobie zamawiam. Coś do niej nie mam szczęścia więc może od Ciebie się uda?
Mariola! To Preference! Bardzo ja lubię, tez mam wiele lat w ogrodzie! Niefanaberyczna, to lubię!
Wczoraj zebrałam ostatnie wiśnie i je smażę. Jeszcze muszę z jabłek soku dorobić i dolać do cydru, bo wczoraj się nie wyrobiłam.

Na dziś:
Crazy Love

Tahoma Moonshot - nowość zza oceanu

Biedronkowa Sisa - kupiłam w czerwcu, żeby coś do pustej donicy posadzić

Faberge

Gitt's Attention

Złota Miłka

Kolejne zdjęcie nn

Miłka
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Mnie najbardziej zachwycają pełne dalie. Złota Miłka, fantastyczna!
Tylko ta zza oceanu jakaś lichutka
trza by ja ugościć po staropolsku 

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Przepiękne , cudne Dalie nadal
ale tam widziałam śliczne floksy też 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Ale śliczna ta Złota Miłka
, no nie jeszcze trochę i znowu zacznę kombinować jak przechowywać karpy, są takie śliczne dalie 

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Miłka nie wiem, czy drabina ktorą posiadamy w ogrodzie pozwoli jej spojrzeć w oko 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna