Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Wtrącę się póki co, przekwitłe kwiaty nawet trzeba ściąć, po pierwsze szpecą, po drugie roślina niepotrzebnie się wysila.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewka! Kwiaty obcina się przy pierwszych objawach więdnięcia tuż nad miejscem wyrastania. Wtedy roślina jest pobudzana do kolejnych kwitnień. Ja mam ten sam dylemat! Nie wiem, która najpiękniejsza! :wink:

Małgosiu! Mam kilka rabat w różnych miejscach i dalie są trochę pomieszane. Spróbuję coś cyknąć, jak będzie ładne światło!

Cieszę się Sylwia, że wkręciłaś się w dalie! No i że te, które kwitną u Ciebie, podobają Ci się! Co jeszcze masz?

Kasiu! Brakuje mi fotek Twoich piękności, może pokażesz w Dalie - foto2016? Mam trochę grzybieniastych, ale chyba pomyliłam jakieś labelki, bo tam, gdzie miały rosnąć, kwitnie coś innego ;:306 I mnie się zdarza! ;:131

Dorotko! To fajna sąsiadka, że się podzieliła! Pokaż, jak będą kwiatki!!!

I jeszcze takie widoczki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłko, ależ fantastyczne te kwiaty masz :) Zidentyfikujesz moją dalię? Proszę :D

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze umieszczę poźniej w wolnej chwili. Na razie większość można podpatrywać w wątku Pana Stanisława.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

To przez Ciebie się wkręciłam :wink: W zeszłym roku na początku było mi żal obcinać kwiaty, ale stwierdziłam, że skoro Ty tak mówisz, to nie ma co filozofować i obcinać. I rzeczywiście kwitnienie mnie zaskoczyło bardzo pozytywnie. W tym roku już nie mam skrupułów, bo wiem, że jak dobrze pójdzie to jeszcze mi się te kwiaty znudzą :wink:

Oprócz tych (od Ciebie) co wymieniłam wyżej mam: Nadję Ruth, Myijamę Fubuki, Thomasa Edisona, Creme de Cassis, Lake Carey, Eveline, Alaunę Clair Obscur, Crazy Love i White Perefction. Te pogrubione to też od Ciebie :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dalie coraz piękniejsze ;:63 , ale mojej faworytki jeszcze nie widzę. Czekam cierpliwie ;:170 .
He, he, u Ciebie też rośnie 2-metrówka, ciekawe, ile jeszcze pociągnie w górę ;:65 .
W przyszłym roku zmniejszę tej swojej "żyrafie" jedzonko, może tak już nie wystrzeli.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie cudne dalie, no coś niesamowitego ;:138 przepiękne , w dodatku wszystkie z nazwami --szacun ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jestem ciekaw, jaka to dalia ta 2m od p.Stanisława? Mam podobną i ostatnio z Grześkiem wykluczyliśmy, że to nie 'Lilac Time', jak sądziłem.
'Take Off' prześliczna! A na 'Creme de Cassis' nie mogłem się napatrzeć przed miesiącem, jak dalie dopiero zaczynały, a ona już brylowała. Jest niesamowita!
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie z kolei 2 metry to ma Lady Darlene, wichura mi ją przewróciła razem z palikiem i co podniosę to dalej lezy. A od Pana Staszka to mi tak teraz wyskoczyła w górę Wyn's pure magic.
Pozdrawiam Katarzyna
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ja jutro pokażę Wam swoją która ma dobrze ponad dwa metry i nadal pedzi w górę.

:wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Właśnie obejrzałam Twoją "tyczkę" ;:306 Dobre! Ale jak obficie kwitnie! Tylko jak ją oglądać? Przez lornetkę? :wink:

Kasiu! Może to tegoroczne deszcze i słońce na przemian powodują gigantyczność tych dalii? Pamiętam jak bardzo dawno temu powywracało mi dalie, które miały ponad 2,5m , a przedtem i potem (w innych sezonach) miały nie więcej niż 1,5m.

Florek! Jak pisałam, podejrzewam Pink Lady. Stara amerykańska odmiana. Może urosnąć jak "słonecznik za sr.....m". ;:306 Take Off tak wygląda, bo dostała jedne z najlepszych miejsc w ogrodzie i garść guana. Były lata chude, gdzie wciśnięta w półcieniu wyglądała jak sierota magistracka. Ale odmiana dobra, bo jest kilka lat w moim ogrodzie i ładnie przyrasta i sie przechowuje.

Karola! Przy tej ilości trzeba je jakoś okiełznać! Z nazwami i labelkami wiadomo jak sadzić :wink: Cieszę się, że Ci się podobają. ;:196

Aniu! Rany! Która to Twoja faworytka, bo nie pamiętam... ;:131 A jak jej już nie mam w tym roku...? A żyrafę wreszcie pokaż, bo jestem ciekawa!

Sylwia! Koniecznie zrób im wszystkim zdjęcia, ale takie poglądowe z większą głębią ostrości. Alaunę Clair Obscure pieść i karm, bo ja sobie zamawiam. Coś do niej nie mam szczęścia więc może od Ciebie się uda?

Mariola! To Preference! Bardzo ja lubię, tez mam wiele lat w ogrodzie! Niefanaberyczna, to lubię!

Wczoraj zebrałam ostatnie wiśnie i je smażę. Jeszcze muszę z jabłek soku dorobić i dolać do cydru, bo wczoraj się nie wyrobiłam. ;:185 Tak tylko przechadzam się z sekatorem, bo pogoda do prac nie sprzyja, a podagrycznik się panoszy! Ptaków w koronach drzew całe stada. czasami, jak przysiądę na ławeczce, metr ode mnie piegże żerują na dereniu. Cis od sąsiada ma też sporo owoców - przylecą grubodzioby i dzwońce!

Na dziś:

Crazy Love
Obrazek

Tahoma Moonshot - nowość zza oceanu
Obrazek

Biedronkowa Sisa - kupiłam w czerwcu, żeby coś do pustej donicy posadzić
Obrazek

Faberge
Obrazek

Gitt's Attention
Obrazek

Złota Miłka
Obrazek

Kolejne zdjęcie nn
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Mnie najbardziej zachwycają pełne dalie. Złota Miłka, fantastyczna! ;:138 Tylko ta zza oceanu jakaś lichutka :;230 trza by ja ugościć po staropolsku :;230
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Przepiękne , cudne Dalie nadal ;:138 ale tam widziałam śliczne floksy też ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale śliczna ta Złota Miłka ;:215 , no nie jeszcze trochę i znowu zacznę kombinować jak przechowywać karpy, są takie śliczne dalie ;:108
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka nie wiem, czy drabina ktorą posiadamy w ogrodzie pozwoli jej spojrzeć w oko ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”