Ogród przy domu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród przy domu

Post »

Aniu witaj.
Przyszłam się przywitać i pochwalić cudny ogród przy domu. ;:138
Nie czytałam,ale zdjęcia pooglądałam. Teraz już będę na bieżąco. :wit
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu..dziękuję ślicznie za podpowiedzi,bardzo się przydadzą.
Czerwone róże robią największe wrażenie , a jak kwitną tak obficie to już szał totalny. Faktycznie piękna róża.
Już te wszystkie podane przez Ciebie odmiany gogluję ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Zuzia111 w nie jednym ogrodzie tak jest, jedne rośliny przybywają inne wypadają. Ogród powinien się zmieniać nie powinien być monotonny. Róże to jeden z elementów...rosną całymi latami w jednym miejscu. Kwiaty za to pokazują się kilka razy w sezonie,
i tak według nie jest ok.

Janku podałam na pw jak nazywa się ta róża, przekręcona jedna literka i wysyłają coś zupełnie innego ;:108

Biedronka641 zapraszam :D Twoimi roślinami jestem zachwycona...przeglądam po kawałku poprzedni wątek, jeszcze mi się trochę zejdzie ;:215

stefcia po kilku latach dopiero zrozumiałam że roślina podpisana to prawdziwy skarb. Dzięki nazwie można się dowiedzieć w jakich warunkach trzeba coś posadzić...jeden sezon był do tyłu...prawie wszystkie rośliny, zostały nieprawidłowo posadzone.
Trzeba było pozamieniać, niektóre poszły na słonko inne w miejsce cieniste. Zanim się zadomowiły w nowych miejscach, prawie ich nie było widać. Dopiero w następnym roku stały się widoczne.

Zmniejszyłam fotografie z poprzedniej wiosny, wszystko jest lepiej widoczne...już niedługo, będą nowe fotografie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Buzia sama się uśmiecha na takie widoki. ;:128 Bardzo ładnie skomponowane rabatki ;:180 I ten żywokost, bo to chyba on ..podobają mi się wszystkie roślinki o pstrych listkach. No tak już mam. ;:oj
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Aniu, cudny masz ogród ! Jak miło ogląda sie takie wspominki...
A te wcześniejsze zdjęcia z różami, to miód na ;:167 , Mr.Lincoln i u mnie posadzony zeszłego roku na jesieni. Czekam z wytęsknieniem różanej odsłony, to niesamowicie piękna różyczka ;:180

A Rokoko jest na dwóch zdjęciach ? jeżeli tak, to na 2 fotce wygląda nieziemsko ;:oj ;:oj ;:oj
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Cudownie urządziłaś swój ogród. I masz oczko, a to moje marzenie....kiedyś będę miała :lol:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzia111 :D z pstrokacizną trochę przystopowałam, przy wejściu do domu jest na ciapane. Trzmielina, klon Flamingo...Barwinek większy 'Variegata' (Vinca major 'Variegata')... przemarza co roku i odrasta...kępki po kilku latach są bardzo zgrabne. Doklejone też są dwie hosty, jeszcze żeby nie był nie zapomnieć posadzona jest wierzba szczepiona na pniu Wierzba japońska całolistna Hakuro Nishiki...dzisiaj została pozbawiona gałęzi ubiegłorocznych. Po za tym rosną inne rośliny, fotografie będą w sezonie. Te pstrokacizny staram się przełamywać jednolitym kolorem, zielonym, białym...w każdym miesiącu coś innego kwitnie...nie jest monotonnie.

iwwa :) z Mr.Lincoln będziesz zadowolona, kwitnie dwa, trzy razy w sezonie...zależy od lata. Zobaczysz jaka ta róża ma ogromnie kwiaty ;:333
Rokoko jest inna bardzo zwiewna, nie utrzymuje długo kwiatów...szybko gubi płatki, za to pachnie wieczorami...fiołkami leśnymi. Takie mam skojarzenia. Jeszcze jedno mogę napisać, wypuściła kilka ogromnych grubych gałęzi..wycięłam je, tak mi się wydaje że dzikusy odbiły od korzeni.
Jeśli ma być dobrze, wypuści nowe gałęzie i zakwitnie. Na takie gałęzie trzeba zwracać uwagę na bieżąco.

PEPSI żeby zrobić oczko, potrzebne jest miejsce, szpadel, folia...wąż żeby wystarczał do oczka, wodę trzeba dopuszczać jak są upały. Zacznij robić, M nie wytrzyma zacznie pomagać ;:172 Powstanie jeśli nie etapami to od razu. Woda przyciąga, owady, ptactwo, jeże.
Pomagają zwalczać owady, ślimaki...radują oczy. Na pewno będziesz zadowolona. Żeby zachować czystość bez pomp i tym podobnych spraw, potrzebna jest duża ilość roślin ze strefy głębokiej, płytkiej, pływających. Trzymam kciuki niech oczko powstaje jak najszybciej.

Dalsza część letniego ogrodu...trochę napiszę jak to powstawało. Strona przed oczkiem wodnym, posadzone są Hosty, hortensja, irysy...wszystko co rośnie i jest wytrzymałe na zalewanie wodą. Jeśli są kilkudniowe opady stoi w tym miejscu woda.
Cis też nie wypadł, dalej przyrasta...
Obrazek

To miejsce też było podtapiane, powstała podwyższona rabata skalna. Hosty, żurawki, jodła Luminetta...rosną już wyżej, woda do tego miejsca nie sięga. Przed sklaniakiem rośnie też drzewko szczepione na pniu...Brzoza karłowata betula nana. Dzisiaj korona została zmniejszona do kilku cm...trzeba ją odmładzać co jakiś czas...na jesieni nie można było przejść.
Obrazek

inna część z rojnikami...śnieg w tym miejscu stopniał...żeby im nic nie było, nadają jeszcze duży mróz...
Obrazek

nowe przejście zrobione w tamtym sezonie...nie wiem ile roślin wykończyłam, będzie widać w tym roku...rabata jest cebulowo- bylinowa...rosną lilie, jeżówki, orliki, czosnek biały...Bożykwiat Meada, kilka róż. I drobne cebulki, niskie.

Obrazek

dalsza część rabaty bylinowo-cebulowej...zakończona wiązem Jacqueline Hillier.

Obrazek

Ta sama rabata, środek...widoczny czerwony klon, jest już prawie ogołoconyz nowych gałązek, tegorocznych...zostanie tylko płaska góra...efekty będzie widać w następnym sezonie. Zabieg na przyszłość, dużych drzew nie można wycinać...trzeba zgłaszać odpowiednim władzom...
Obrazek

jeszcze jedno drzewo Tulipanowiec...wysokie drzewo ale czubek można mu jeszcze skrócić ;:224 będzie bezpieczniej :)

Obrazek
na kwiaty czekam już 10 lat....
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ooo, matulu, jakie hosty ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu Mr Lincoln z lilią przecudny. ;:oj Jednak dojrzały ogród wygląda wspaniale o każdej porze roku. ;:215 Jak masz potrzebę porządkowania go, to nic cię nie powstrzyma. :wink: Próbowałam latem wykorzystać nożyce elektryczne do formowania bukszpanów, ale nie sprawdziły się. Ręcznie można delikatniej i precyzyjniej przyciąć. Mamy obydwie ukochane, małe słodziaki. ;:167 Ogrody będą w niebezpieczeństwie. ;:108 Karol już wysypuje ziemię z doniczek, a na rabatach dopiero będzie się działo. ;:306
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Narobiłaś apetytu na wiosnę.... zapatrzyłam się- a za oknem pada deszcz i będzie po śniegu a mają przyjść mrozy i znowu będzie powtórka z zeszłego roku..
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alania :wit kilka host jest nie dzielonych przez kilka lat...mają po metrze średnicy...część innych zostało pozmniejszanych. Co zostało to zostało, część poszła do ogrodu mamy. Ona się ucieszyła ale brat ;:224 :;230 Trzeba pamiętać że jak się sadzi są malutkie, jednak zostawione w spokoju, co roku rosną.

cyma2704 ;:3 Bukszpan i trzmielinę formowałam na prosto, zwykłymi nożycami...ręce bolą po takim zabiegu, ale trzeba kombinować tym co się ma pod ręką. Słodziaki fakt będą pomagać, wcześniej dzieci teraz wnuki. Pamiętam też doskonale syna...zabrałam go żeby oczyścić truskawki. Posadzony był w niskiej spacerówce. Trwało to tylko moment...jak się obejrzałam miał buzię napchaną ziemią z kretowiska. Zero wody, czegoś żeby oczyścić usta...użyłam palca. Teraz słabo mi się robi, na tamto wspomnienie ;:124 Co zjadł to jego nikt mu nie odbierze...dobrze że się nie pochorował. Teraz trzeba zwracać uwagę na rośliny, niektóre są ,,trujące''...róże mają kolce, dyptam w upalne dni olejki eteryczne, tojad, datura trujące soki w liściach, na paprociach, trawach można przeciąć rękę do kości. Teraz trzeba te rośliny jakoś zabezpieczyć, przed dotykaniem :roll:

Alina-277 ;:167 o mrozach już wiem, dzisiaj jest marznąca mżawka. Dopiero po 22 ma być plus 5*C. Zaczną się wysiewy, kwiatów i warzyw. Kwiatów to nie wiem, jak zostanie miejsce na parapecie. Alinko, zobacz na pw.
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p

Post »

Alunia serce mi pika na na Twoje pięknie skomponowane rabatki ;:oj ;:138
Przecudne widoki ;:215
Zdradź co będziesz wysiewać :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno pomidory- różne odmiany, por, kilkanaście pietruszek...z wymiany papryki, są też nasiona zebrane z ubiegłego roku. Z kwiatów na pewno ubiorek baldaszkowaty Iberis unibellata , ubiorek hiacyntowy Empress...zostaną wysiane bezpośrednio w ogrodzie. Kleome ciernista-zostanie wysiana wczesną wiosną na rabacie. Wysiał się też na pewno tytoń leśny- sadzonki zostaną po pikowane w różne miejsca. Te rośliny znam wiem jak wyglądają...nie zostaną potraktowane jak chwast.
Zostaną też wysiane jakieś inne rośliny jednoroczne, tarasowe. Myślałam też o paprociach, nigdy nie wysiewałam tych roślin...ciekawe czy by coś z tego było ;:108 Marzą i się pierwiosnki...wysiewałam bardzo dużo razy. Tylko raz skiełkowały, po za ty nigdy :?
Zamówiłam też gotowce...Rojniki...tylko został przelew do zrobienia, kolekcja się powiększy. Jeszcze będą jakieś nasiona z wymiany, nie chcę zapeszać ;:196

Czosnek Mount Everest...marzą mi się inne kolory ;:108 w tym roku wysieję zebrane nasiona tego czosnku...wiem że bez problemu kiełkują.
Obrazek

Rodgersja kasztanowcolistna
Obrazek

PEŁNIK

Obrazek

Kielichowiec wonny
Obrazek
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p

Post »

Aniu gratuluję wysiewów ;:138 nasionka pierwiosnków jak masz to wysiej teraz do kuwety i wystaw na zewnątrz na pewno będą czuły się docenione i obficie wzejdą :D ;:oj ;:oj masz piękny pełnik ;:215 czy okrywasz go na zimę :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pełnik rośnie nie okryty, w tamtym roku zmienił miejsce...teraz rośnie blisko oczka. Pierwiosnków nie mogę postawić na zewnątrz, pies...kradnie doniczki, wysypuje zawartość i gryzie. Na parapecie też nie mogą stać, kot w ubiegłą zimę zrzucił doniczkę z pierwiosnkami omszonymi. Została tylko do sprzątnięcia ziemia...część ziemi, wiało solidnie...pofrunęła z wiatrem. Ręce opadają na futrzaków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”