Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Jolu,imponujące i dorodne krzaczki ;:138 ;:167
Portrety wszystkie przecudnej urody ale żeby coś wyróżnić,to zdecyduję się na Margarette ;:138 Kolorek,bajka.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, ja uwielbiam bladawce... Pashmina, Gentle coś tam, Olivia, Desdemona, choć trochę za mało płatków ma, ale jeśli mogę odlecieć przy jej wąchaniu, to jak najbardziej... ;:306
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Koleżanki moje drogie, że ja czkawki nie miałam? ;:306 Ale jest mi niezmiennie miło być porównywaną do takiej piękności, jak moja ukochana Mme Hardy :tan
Jolu, nabyłaś niesamowitą ilość róż i teraz to doskonale widać, aż sama się pogubiłam, co u Ciebie już widziałam.
Pirouette i spółka tworzą świetną kompozycję, fajnie to wygląda, jejku jak lubię te czerwcowe widoczki różano-bylinowe. Żeby jeszcze tak dłużej to trwało. Wszystkie Twoje róże mają piękne kwiaty, aż głupio którąś wyróżniać.
Aaa, sezon liliowy jak widzę, też już masz otwarty :wink:
A jak klematisy, czytałam, że jeden złapał uwiąd, reszta zdrowa?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, ależ masz już wielkie te róże ;:oj Cudownie wyglądają z tą tabliczką - to nic, że wyblakła, dzięki temu nabrała stosownej patyny i jest... glamour ;:215 (inni za to specjalnie płacą :wink: )
Z utęsknieniem patrzę na Twoją Strawberry hill - moja niestety się nie przyjęła. Będę próbowała znowu ją posadzić, tym razem jesienią.
Queen of Sveden bosssska ;:180 Co roku wzdycham, jak ją widzę, a dalej jej nie mam ;:14
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Magduś Crown Princess Margaretta - dzisiejsza sesyjka specjalnie dla Ciebie ;:196

Obrazek

Obrazek

Gabi oj rzeczywiście Desdemona ma piękny zapach! Położyłam się i powąchałam :;230
Czekam na kolejne kwiaty nieco wyżej, żeby znów zanurzyć w nich nos ;:224

Alutka wreszcie się pokazałaś :D
Lilie już zaczęły, na razie Lolypop i jeszcze jedna pomarańczowa, za którą nie przepadam. Reszta w pąkach.
Klematisy średnio, co chwila któryś łapie uwiąd. Na szczęście mają więcej pędów i nie jest to aż tak bardzo widoczne.
JPII jest ogromniasty w tym sezonie, aż mu zabrakło podpory (ma tymczasówkę z leszczyny) i położył się na cyprysiku obok. Pąków jeszcze nie ma. Vivyan Pennel w tym roku wypuściła jeden pęd, który ma teraz 20cm :evil:
Na chwilę obecną kwitną z wielkokwiatowych tegoroczny Piilu i ubiegłoroczny Jerzy Popiełuszko.
Oto Jerzy Popiełuszko
Obrazek

Elwi dziękuję za miłe słowa ;:196 Mam jeszcze jedną fajną tabliczkę na drzwiach, jutro postaram się ją pokazać :wink:
Róże duże, bo w tym miejscu rosną już kilka lat. Nie pamiętam dokładnie, kiedy zaczynałam tworzyć tę rabatę, chyba w 2013/14.
Reszta to jeszcze maluchy i nie ma co pokazywać jeśli chodzi o całokształt. Może za rok.
Queen of Sweden koniecznie musisz miec!! Ona ma tak misterne kwiaty, przepiękne są.

Dzień minął zbyt szybko, jak to zwykle w sobotę bywa :roll: Zdążyłam zrobić może 30% z zaplanowanych na dziś prac :roll:

Na dobranoc zostawiam Wam migawki z popołudniowego spaceru z aparatem. Miłej niedzieli wszystkim tu zaglądającym życzę :wit

Glamis Castle

Obrazek

A Shropshire Lad

Obrazek

First Lady - od dziś śmiga bez spódnicy, poplamione miała praktycznie wszystkie liście :(

Obrazek

Ilse Krohn Superior

Obrazek

Souvenir du Dr Jamain

Obrazek

The Ancient Mariner ;:167

Obrazek

Obrazek

Jasminowo

Obrazek

Kielichowiec wonny

Obrazek

Pomidorowo

Obrazek

Dobranoc ;:19
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu różana sesja po deszczu piękna ale zdjęcie Pastelli ubranej w perełki po prostu idealne! Do katalogu jakiegoś. ;:180 Pashmina też cudna. ;:224
Powiedz, czy dobrze zrozumiałam? Musiałaś oberwać wszystkie liście First Lady? :oops:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Dziękuję Jolu,piękna jest ;:138
Piękne zdjęcie jaśminu,bardzo lubię ten krzew i słodziutkie pomidoasy :tan
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu piękny masz ogród, widać z dnia na dzień zmiany i to, że się rozwija!
A kolekcja ró, powojników i piwonii imponująca.
Z róż ujęła mnie Allbrighton ;:167 Cudna!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś ja też leżę żeby wąchać Desdemonę, ale warto. Zdjęć można narobić ile się tylko zechce, ale żeby można było tak zatrzymać sobie ten zapach ....

Moja First LAdy, wzięła sobie do serca pogróżki i zaszalała. A miała ją dać na wygnanie, bo taka bida z niej była.
CPM i mnie zachwyca, zresztą które angielki nie zachwycają :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Zachwycająca L.Odier - u mnie to jednak z najstarszych róż, a ma zaledwie dwa pędy :( Mam dwie sztuki tej odmiany i są jednakowo bardzo słabe. Nie wiem dlaczego? Może to kwestia producenta? Inne, dużo młodsze róże lepiej sobie radzą, a ta jest po prostu do wykopania. Trzymam ją tylko dlatego, że lubię jej kolor i kwiaty, jednak co roku skłaniam się do wyrzucenia.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, mój JPII ostro oberwał zimą i tylko jeden pęd przetrwał, który zawiązał pąki kwiatowe, nawet rozkwitły, ale co z tego jak uwiąd od razu zaatakował :twisted: Już drugi rok z rzędu tak się dzieje i zaczyna mnie to denerwować. Za to pozostałe zawiązują małe pąki kwiatowe. Jerzy Popiełuszko bardzo ładnie wygląda z tymi pręcikami, lubię takie kontrastowe duety w klematisach.
Crown Princess Margaretta booooska ;:138
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aneczko dziękuję bardzo za miłe słowa ;:196
First Lady zostawiłam kilka górnych listków, reszta była porażona czarna plamistością i musiałam je oberwać.
Wygląda teraz tak jak na zdjęciu poniżej. Szału nie ma. W ogóle kapryśna jakoś, to jej trzeci sezon u mnie, a jak widać krzaczek niewielki :roll:

Obrazek

Magduś ja też uwielbiam jaśmin, szczególnie jego zapach tak intensywny po deszczu.
Pomidorasy jakoś sobie radzą w ten zimny czas, wczoraj w nocy było u nas 2,4C ;:oj

Basiu dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa :wit
Ogród powoli nabiera wyglądu, jednak potrzeba jeszcze kilku sezonów, żeby zrobić wszystkie zaplanowane rabaty.
Ani finansowo ani fizycznie nie da się tego ogarnąć szybciej :roll:
Allbrighton to moja wielka miłość, mam nadzieję, że w przyszłym sezonie się już rozbuja i będzie wyglądać jak z katalogu Austina :D

Wiolka to fakt, róże Austina są tez i dla mnie najpiękniejsze ;:167
Desdemonę posadziłam w słabym miejscu ;:223 Za blisko Pirouette... Pewnie będę przesadzać jesienią :?

Monia moją LO sadziłam jesienią 2012. Mocno ją przycięłam w tym roku, inaczej nie dałoby się wejść na rabatę.
Możliwe, że to zależy od producenta. Zdradzisz, gdzie kupowałaś? Ja mam od p. Chodunów.
Albo też miejsce jej nie pasuje.

Alutka widzę, że Twój JPII prawie identyko jak mój Omoshiro :roll: W ubiegłym roku piękne kwitnienie, a w tym jeden przypodłogowy kwiatek, wstyd było na FO pokazać :?
Zobacz, jak wygląda JPII

Obrazek

I kilka zdjęć ze spaceru po ogrodzie, dziś głównie widoczki.

Bylinowa

Obrazek

Rabata "wschodnia". Na pierwszym planie Eden Rose, za nim z tyłu Souvenir du dr Jamain.

Obrazek

Na pierwszym planie Fisherman's Friend

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Południowa

Obrazek

Wrzosowisko

Obrazek

Przed domem
Obrazek

Pomponella pięknie się zapowiada ;:138

Obrazek

Pirouette

Obrazek

Widok na rabatę wschodnią

Obrazek

Powojnik włoski Solina

Obrazek

Obrazek

I na koniec tabliczka, o której wspominałam Elwi. Wisi na drzwiach wejściowych.

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

O matko... !... ;:oj .. ale pięknie... Jolu, wcale się nie dziwię że robisz wielkie zakupy, bo miejsca masz że ho..ho...bardzo lubię oglądać ogólne widoczki... a nuż coś odgapię... ;:306
First lady rośnie u mnie już trzeci sezon i powiem że wcale nie jest tak wigorna jak czytałam... ciągle z niej malutki krzaczek, i nawet nie ma co ciąć... nie wypuściła jeszcze ani jednego pędu, tylko z tych co były... kwiat długo się otwiera, ale po deszczu zachowuje się nieładnie... płatki się sklejają i często gniją... grożę jej palcem, ale na razie nic sobie z tego nie robi... chyba ją przesadzę w inne miejsce...Edenowi też kiedyś pogroziłam, wzięłam z reprezentacyjnego miejsca na tyły i tam wziął sobie do serca moje grożenie... teraz rośnie i kwitnie pięknie... może z Lady trzeba postąpić tak samo ?

Tabliczka ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ależ Ty masz dużo terenu ;:215
Niesamowita ta Louis Odier ;:138 Moja jest starsza i niestety kiepska ;:222 Kupiona w sklepie miejscowym. Myślę, że jednak powodem może być nie tyle producent, co moja uboga ziemia ;:145 Moja Pomponella też ładna, ale nigdy nie była taka zapączkowana. Masz dobrą ziemię dla róż ;:333
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Cudne róże ;:138 a tą Pomponelle kupuję 3 rok i jakoś albo niedostępna a teraz nawet o niej na wiosnę zapomniałam bo wiadomo chciejstw z roku na rok przybywa zwłaszcza jak sie tak pobiega po takich ogrodach ja Twój ;:65 a wiesz tak się zastanawiam czy twoją Crown Princess Margaretta to ja mam czy jakaś inna cięzko kolor aparatem złapać bo nie jest żółta ale czysta kremowa też nie a mam takich 5 szt i nie wem co to???
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”