Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Post »

Ania, róże ciachałaś a kopce już masz rozgarnięte?
Ja już porozgarniałam i ... tyle młodych pędów połamałam że szok ;:223
Maścią ogrodniczą zawsze smaruję wszelakie cięcia czy to róż czy hortensji. Ostatnio cięłam tuje i też malowałam maścią zostawione podcięte gałęzie.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, ale łany krokusów ;:oj No, powaliłaś mnie nimi na kolana i teraz zbieram szczękę z klawiatury :wink:
Na Twoim miejscu Leosia przycięłabym dość mocno - tak w kulkę. Zobaczysz, że odpłaci się za to cięcie morzem kwiecia. To jednak rabatówka i wymaga dobrego cięcia i nieważne, że jest szczepiona na pniu. Tym bardziej jak ją ładnie uformujesz, to odpłaci się nie tylko kwiatami, ale ładnym kształtem ;:108
Maść na rany kup, bo ona przy takiej ilości róż jaką już posiadasz, jest niezbędna. Teraz czas cięcia i na pewno się przyda też na inne panny. A Purple Lodge nie przejmuj się. Na pewno jak ją zabezpieczysz maścią to da radę. Takie uszkodzenia są dosyć częste, bo to od wiązarki. Będę za Twoją trzymała kciuki ;:215 Będzie dobrze, królowe to wbrew pozorom silne babki :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu forsycja u ciebie zakwitła, więc ja przycięłam róże i rozsypałam kopczyki. :;230 Krokus Spring Beauty wyjątkowo piękny i miodunka pokazuje kwiaty. ;:215 Tulipan zaszalał, już chce kwitnąć. ;:oj Budka klimatyczna, będziesz mieć własne ptaki. ;:138 U mnie trwała walka o dwie budki. :)
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aneczko, cudowna wiosna u Ciebie :D
U mnie też już pomału się budzi.
Nawet tulipany sadzone tej wiosny już się pomału wychylają ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Aneczko nie chcę się chwalić ale moja forsycja lada dzień też wystrzeli kwiatami - brakuje jej dosłownie dzień pięknego słoneczka :heja
Najbardziej powalił mnie ten ostatni krokus - Spring Beauty - czyż wiosna nie jest piękna ? :)

Powiedź Aniu co do tej budki lęgowej, czy jest jeszcze szansa na jakąś rodzinkę jak powieszę taką budkę teraz. Mam w garażu rękodzieło mojego siostrzeńca ofiarowane mi w ramach jakiejś akcji Lasów Państwowych. Leży tak od jesieni i dopiero jak zobaczyłam u Ciebie to sobie przypomniałam. Nie jest już za późno na taką akcję :?:

Słonecznego dzionka ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie. :wit
Kochani odczuwam radosną ekscytację. Ba! Mam po prostu motyle w brzuchu. Status mojego zamówienia w F zmienił się z "zamówienie zostało opłacone" na "zamówienie w trakcie realizacji" ;:65 ;:65 ;:65 Lada moment przyjadą moje nowiutkie różane panny. ;:65 ;:65 ;:65
Trzeba gnać teraz rodzinkę do zajadania bananów na śniadanie, obiad i kolację. ;:306 By potem można było pięknotki focić. Obrazek

Zaruniu nie znam się aż tak na ptaszkach, by gadać ino samą prawdę a nie to co mnie się wydaje. Powiem jedno: nic nie tracisz. Zawieś budkę i albo ptaszki się wprowadzą albo w tym roku będzie ona stanowiła tylko piękną dekorację a wprowadzą się w przyszłym. Obrazek Choć w linku podanym niżej Monice jest napisane, że dorosłe ptaki mogą korzystać z niej jako miejsca noclegowego. jeśli tak by się stało, to na pewno w przyszłym sezonie wykorzystają to miejsce do wicia gniazda.
Krokusy Spring Beauty są naprawdę śliczne. Obrazek Kup je sobie jesienią w biedrze.

Obrazek

witch -Aga uwielbiam wiosnę! Obrazek O wiele bardziej niż lato. A w maju i czerwcu przeżywam totalny zielony odlot. Obrazek

Obrazek

Soniu i ja w weekend rozgarnę kopczyki.
Niestety nie bywam stale na działce, to też nie wiem czy jakiekolwiek walki o budkę były, ale rodzinka w nim będzie! ;:65
Mam nadzieję, że uda nam się też postawić i tę ostatnią budkę, która ma być jak chatka babajagi, ino że nie na kurzej a drewnianej nóżce. :wink:

Obrazek

Dorotko jeśli mi ręka nie zadrży to obetnę Leosia krócej. Obrazek
Wiem, że maść na rany trzeba zakupić. Jak tylko trafię do jakiegoś "budowlańca" to jako pierwsza powędruje na wózek zakupowy.

Obrazek

Zuz kopce zamierzam rozgarniać w ten weekend. Tak samo mam zamiar zasilić powojniki, róże i w sumie całą resztę obornikiem lub wiórami. Maść na pewno zakupię.

Obrazek

Zeniu masz znajomych na moich działeczkach?

Obrazek

Bietko ja będę nawoziła w ten weekend ale skoro u Ciebie wegetacja późniejsza, to może poczekaj jeszcze kilka dni..?

Obrazek

Dorciu Obrazek

Obrazek

Kasiu -klarag na pewno owa radosna ogrodniczka miała rację. Nie raz miałam okazję oglądać słabo lub źle przycięte róże i co za tym idzie, ich późniejszy nieciekawy pokrój. ;:222 Tylko tak jakoś mnie zawsze ręka drży, gdy mam sekator w dłoni. Obrazek

Obrazek

Madzagos dziękuję za wizytę i pochwałę. ;:168

Obrazek

Ewelka zdecydowanie wszystko rwie się do życia. a ja zdecydowanie LUBIĘ TO! ;:333

Moje wysiewy :oops: :
Obrazek

Moni -Alania budki nabyłam na alle...o. Jeśli tylko chcesz to wyślę ci linka na PW.
Co do wysokości zawieszania to proszę:
http://ptasieogrody.pl/wiki/Jak_dobrze_powiesi ć_budkę
http://www.jestemnaptak.pl/ptaki-w-ogro ... dki-legowe

Obrazek

Mati bo wiosną cieszy zdecydowanie każdy kwiatuszek, nawet ten najmniejszy. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak kolorowo! Jak krokusowo! Jak wesoło!
Ale ja z pytaniem o iryski Harmony. Czy to żyłkowane czy holenderskie? Zawsze mam problem z odróżnieniem.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ania, paleta zasiewowa imponująca Obrazek
Toto w środku, to chyba już czeka na pikowanie?
Piszesz że przy przycinaniu zawsze Ci ręka drży z sekatorem... to wpuść mnie, ja za to jak biorę go do ręki to wyłazi ze mnie demon cięcia Obrazek
To jest to co tygryski lubią najbardziej Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Dziękuje Aniu za słowo wyjaśnienia i podpowiedzi. Masz racje wszak nic nie tracę, a jeśli żadna Rodzinka.pl ;:306 nie zagości w tym sezonie lęgowym, to chociaż będą miały "noclegownie" :;230
Kochana jak takie cuda sprzedają jesienią w Biedrze to gdzie ja byłam o tej porze roku :? No głowa mała jak mi się spodobały - normalnie elita. ;:333
ps. Jednym z największych producentów szafranu na świecie jest Iran, za to największym na FO jesteś decydowanie ty Aneczko ;:108
Tylko ciachać te pręciki - zbierać - i liczyć kasę ;:oj Z początkiem wiosny powinnaś zmieniać nagłówek wątku na :
" Szafranowe zagłębie Aneczki "

Spokojnego wieczoru i słodkich snów ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja kopczyki mam rozgarnięte i prawie wszystkie róże przycięte,a nowe z F już do mnie jadą,jutro będą :heja
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ja już dzisiaj otrzymałam róże z F. Jestem zawiedziona, do tej pory przysyłali kubeczki a teraz ani kubeczka ani gratisu nie ma. Sadzonki za to całkiem ładne. Część już posadzona. Niech teraz zdrowo rosną i okażą się strzałem w dziesiątkę.
Podzielam Twoją radość odnośnie ptasiej rodzinki. U mnie w budkach też gniazda.
Dzisiaj przycięłam część róż i rozgarnęłam część kopczyków. Jutro jadę dalej z tym koksem.
Maść używam już kolejny rok. Ale dzisiaj po jakimś czasie doszłam do wniosku że podniszczam nią pąki pod cięciem i w końcu przestałam ją używać.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

sweetdaisy pisze: Piszesz że przy przycinaniu zawsze Ci ręka drży z sekatorem... to wpuść mnie, ja za to jak biorę go do ręki to wyłazi ze mnie demon cięcia
Hahaha ja mam tak samo :;230 . Miałam pamiętać o tym żeby ciąć "tylne" pędy delikatniej, a te z przodu mocniej i znowu wszystko przycięłam konkretnie ;:306

Aneczka, a wiesz, że ja od kiedy zmienił mi się status zamówienia wpychałam w dzieci banany, robiłam koktajle kiwi i banan, do szkoły dorzucałam banany z hasłem żeby skórki wróciły w śniadaniówce ;:306 a dzisiaj przy sadzeniu zapomniałam totalnie o tych skórkach i dopiero jak taka szczęśliwa, dumna z siebie po posadzeniu 15 róż weszłam do domu to patrzę, a tam miska z tymi skórkami.. Myślałam, że mnie trafi ;:223 ;:223 Jutro będę kroić na mniejsze kawałki i zakopywać obok krzaczków. Za sklerozę trzeba płacić ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam po południu dwie godzinki na działeczce. Porozgarniałam różom większość kopców. I tak jak dziewczyny, tak i ja połamałam sporo "albinosów" siedzących pod ziemią. :oops: Mimo, że byłam naprawdę ostrożna, bo czytałam że dziewczyny swoje połamały. ;:224 Poprzycinałam niektóre róże jeszcze krócej, po tym jak się rozpędziłam skracając czuprynę piennego Leosia.

Magnolia Suzan. Z tego to raczej kwiatka nie będzie..?
Obrazek

Zara nie przesadzaj. Krokusów mam raptem niecałą setkę. I to w różnych miejscach porozrzucane. Zdecydowanie nie można tego nazwać łanami. A nasza Sabinka ma na bank jeszcze więcej krokusów. Widziałaś?
Myślę, że jest jeszcze szansa na zadomowienie się ptaków w budce. Tylko działaj jak najszybciej. I będziesz w sezonie producentem swojego własnego tasiemca Rodzinka.pl ;:306
Krokusy Spring Beuty, które tak Ciebie zafascynowały były w biedrze, w tych droższych paczkach premium. 10 szt za 3,99. (sprawdziłam przed chwilą na archiwalnych zdjęciach) :wink:

Obrazek

Zuz toto w środku to lewkonia. Może w weekend się nad nią zlituję..? :roll:
Dziś ciachnęłam piennego Leosia. Prawie na jeża. ;:131 Normalnie jestem z siebie dumna! Co więcej! Tak mi się spodobało, że ogołociłam jeszcze raz Pomponellę, Larissę i The Fairy. ;:215

Obrazek

Wandziu Harmony są iryskami żyłkowanymi. :D Sprawdziłam własnie u wujka Gugla, bo ja też nie rozróżniam. Jakoś nie zagłębiałam się nawet w ten temat. ;:131

Obrazek

Dorciu no teraz to i ja mam kopce rozgarnięte. Większość... bo pięć mi zostało na jutro.
Musze sprawdzić pocztę! Może i moje jutro dotrą? Byłoby idealnie, bo w sobotę działkuję z Połówkiem. ;:215

Obrazek

Madziu ufff... alez mi ulżyło, że zawiedli Cię dodatkami a raczej ich brakiem a nie jakością krzaczków. ;:333
Urlop wzięłaś, że już dziś działasz na działce? Aha! Stale mam Cię o to zapytać i jak zwykle zapominam: czy zmierzasz w przyszłości budować się na działce?

Obrazek

Sabinka ha ha ha! ;:306 Wcale się nie zdziwię jak i ja po organizacji tony bananów zapomnę o nich jak już przyjdzie co do czego. ;:306 Fuksiara! Róże już posadzone! U mnie nadal straszą wizje kopania różano -clematisowych dołków. :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ale hiacyntów będzie ;:oj martwię się tylko że nie zrobiłam oprysku różom,a nie wiem czy nie jest już za późno
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorciu to tylko skromna część hiacyntów... ;:131

Oprysk? Ale czym? Miedzianem?
Ja też nie robiłam żadnych oprysków. I miedzianem to nawet nie zamierzam a przeciw grzybowym, to nie wiem kiedy się zaczyna. :oops:

Obrazek

Obrazek

...to nadal nie wszystkie. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”