Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Maniaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sty 2016, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw

Post »

Poradźcie proszę - jest sens dosiać jeszcze pomidory? Znajomy dzisiaj podpytywał czy bym miała odstąpić rozsadę, chce wysadzić do gruntu, zastanawiam się czy dosiewać czy uszczuplić swoje 'zapasy'...
Łatwiej kijek pocienkować niż go później pogrubasić.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Odmiany wczesne tak.Poranek możesz uprawiać z siewu do gruntu.
Maniaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sty 2016, o 10:30

Post »

Przejrzałam porządnie opakowania, informację czy wczesne czy nie znalazłam tyko na kilku odmianach.
A na tych nie ma informacji:
Cerise
Malinowy Kapturek
Tigerella
Back from Tula
Maskotka
Bawole serce
Malinowy Smaczek
Ildi
Idyll
Kmicic
Venus
Koralik
Ola Polka
Perun

Może pamiętacie czy któryś z nich jest wczesny. Oczywiście jeżeli z głowy nie ma szans, to poszukam na forum.
Łatwiej kijek pocienkować niż go później pogrubasić.
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się że Maskotka jest wczesna bo moja już zaczyna kwitnąć :)
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maniaa pisze:Przejrzałam porządnie opakowania, informację czy wczesne czy nie znalazłam tyko na kilku odmianach.
A na tych nie ma informacji: (...)
Może pamiętacie czy któryś z nich jest wczesny. Oczywiście jeżeli z głowy nie ma szans, to poszukam na forum.
Pomogę z tymi, które mam i już mam opisy (najwięcej tu sobie na forum sprawdzałam przez szukajkę :wink: ) : Kmicic wczesny, Koralik średniowczesny, Bawole Serce-Oxheart średniowczesny choć z wypowiedzi wynika, że sporo osób zrywało niewybarwione i dojrzewały już w domu.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

vanilia pisze:
aria pisze:Nie, sieję po 2-3 nasionka do paletki 24 oczka 5x5 cm i takie jednostki sadzę w grządkę. Już wysiałam, a posadzę po 15 maja, będą miały pierwsze liście właściwe.
Pytam bo pisałaś, że wysadzasz razem z bryłą korzeniową więc myślałam że po jednym nasionku do jednego okienka, wychodzi na to że rozdzielasz je potem przy sadzeniu? Robisz tak z ogórkami czy z resztą dyniowatych też?
Vanilio, nie rozdzielam siewek ogórków, sieję po 2-3 nasionka do okienka paletki i taką jednostkę sadzę do gruntu, po 2-3 siewki razem.
Inne dyniowate traktuję inaczej, każda rozsada ma swoją specyfikę. Piszę o tym jak robię w poszczególnych wątkach :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Namoczyłam nasiona fasoli Hestia, jeszcze takiej nie uprawiałam, to karłowa fasola wielokwiatowa, ma piękne kwiaty, mam nadzieję, że strąki będą smaczne ;:3
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Hestia ma bardzo smaczne strąki , tylko w fazie kiedy ma już wykształcone nasiona , pojawiają się w nich włókna i wtedy nie jest już tak smaczna . Super udaje się w pojemnikach na balkonie - moja rosła w skrzyni na tarasie .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01

Post »

Robię rozsadę kilku gatunków roślin, głównie papryk i pomidorów. Nie wydają mi się bardzo wybiegnięte, pomimo tego, że mają mało słońca. Jednak mają bardzo wiotkie liście, jakby podwiędnięte, łatwo się drą, mają tendencję do sczepiania się razem i wtedy łatwo je uszkodzić, np. podczas przesuwania doniczek. Czego to przyczyna? Za mało podlewam, za dużo podlewam, za mało słońca? Dzisiaj wystawiłam je na słoneczko na dwór, korzystając z ładnej pogody i tego, że akurat jestem w domu w ciągu dnia. Wieczorem będę pikować pomidory do większych, półlitrowych doniczek.
Na zdjęciu liść Kmicica, chociaż problem dotyczy również innych roślin (choć chyba akurat na tych ziemniaczanych liściach jest najbardziej widoczny):

Obrazek
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Za mało słońca i za wysoka temperatura, już dawno powinnaś je wystawiać na słońce, trzeba kombinować , jakiś mały tunel albo osłona od wiatru wtedy by były krępe i zwarte.
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p

Post »

Ze za mało słońca to ok, ale za wysoka temperatura? One w domu mają w dzień niecałe 19C, liście im zaczęły fioletowieć... Byłam pewna, ze to pobieranie fosforu zostało zatrzymane przez zbyt niską temperaturę...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Brak turgoru roślin może wynikać z deficytu potasu,od którego zależy gospodarka wodna roślin. To że pomidorki są takie wiotkie ,może być też spowodowane brakiem wapnia
Wapń pełni szereg bardzo istotnych funkcji w roślinie. Wchodzi m.in. w skład ścian komórkowych i decyduje o ich przepuszczalności, aktywuje enzymy, neutralizuje kwasy organiczne, wpływa na rozwój i wzrost korzeni. Odgrywa podstawową rolę w stabilizowaniu pektyn tworzących blaszkę środkową ściany komórkowej.
http://www.wrp.pl/wap%C5%84-te%C5%BC-wa ... o%C5%9Blin
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p

Post »

Dzięki KaLo. Na razie poprzesadzałam wszystkie pomidorki do większych doniczek, niektóre miały naprawdę mało ziemi i na pewno wszystko już wyjadły. Dostały teraz sporo nowej uniwersalnej z Biedronki, następne podlewanie zrobię z obornikiem końskim. Od jutra też będę starała się codziennie wynosić je na słońce, chociaż przy wietrze w Gdańsku będzie ciężko... Miejsca na nie mam tyle co na ścieżce od furtki do drzwi wejściowych, ale gdzieś musi się zmieścić jakiś pseudo-mini-foliak :lol:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Siejecie już ogórki na rozsadę?
Asia
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p

Post »

Pelasiu, ogórki do gruntu będę siała mniej więcej za dwa tygodnie. Nie spieszę się przy mojej pogodzie. Na dniach - może dzisiaj - wysieję kilka eksperymentalnych sztuk ogórków sałatkowych z przeznaczeniem do szklarni.

Co do moich pomidorów - nie chcę zapeszać, ale wczoraj przesadzone w świeżą ziemię wyglądają już dużo lepiej :heja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”