Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27
- irminka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27
Masko, tak sobie leżę, klikam i nagle czytam u Ciebie o piwoniach, i... oświecenie, że przecież miałam wydobyć z chaszczy cudo piwoniowe, które zakwitło tak pięknie, a ja o nim zapomniałam na śmierć ! Lecę! 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To ja mam propozycję jak wydobędę nasionka z Klipka to ogłoszę kto chce, kto chce, bo teraz to ja zapomnę, dobrze?
Jak nie dojrzeją nasiona nie będzie ogłoszenia
.
Misiu Dziękuję i jak tylko będzie to będzie, ale wrócimy do tego
Danusiu to Ty mi powiedz jak się nazywa ten obojniak co owocuje i ja sobie takowego zamówię
Ciąć pewnie trzeba bo może owoce drobnieją?
Iwonko i Ciebie proszę o nazwę dwupłciowego kiwi
Afrykańską piękność zobaczyłam na FO u Beatki, a nasiona znalazłam na Al. Kupiłam przy okazji dużo różnych z czego połowa może wyszła
Jak nie dojrzeją nasiona nie będzie ogłoszenia

Misiu Dziękuję i jak tylko będzie to będzie, ale wrócimy do tego

Danusiu to Ty mi powiedz jak się nazywa ten obojniak co owocuje i ja sobie takowego zamówię

Iwonko i Ciebie proszę o nazwę dwupłciowego kiwi

Afrykańską piękność zobaczyłam na FO u Beatki, a nasiona znalazłam na Al. Kupiłam przy okazji dużo różnych z czego połowa może wyszła

Marysiu moje samopylne kiwi to Dr Szymanowski, ale nie wiem jak owocuje, bo mam już 3 lata i ani to ani te dwupienne nie raczyły mnie zaszczycić owocem...
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Marysiu, z kiwi eM zrobił porządek. Z odkładów pięknie mi się ukorzeniła.Córcia się ucieszy. Będzie miała od razu z owocami. Moja to Kokuawa, ale może też być Issai. Te co nie owocują to na pewno z pestki hodowane, Bo z odkładów mają owoce od razu, a z patyków po 2 latach. Żeby choć jednego kwiatka pokazały, a tu nic, ani sztuki.
- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiesz, Marysiu, a ja bardzo lubię jak ogród pokrywa się liśćmi. Wprawdzie jest to widok schyłkowy, ale ma niepowtarzalny urok.
Malinowe asterki mam, tylko bardzo późno się u mnie otwierają (jak wszystko zresztą). Czas marcinków i astrów (nowo-angielskich lub nowo-belgijskich, nie pamiętam) jest cudowny ze względu na ich koloryt.
Pozdrawiam. Niech te Wasze przymrozki idą już w diabły!
Malinowe asterki mam, tylko bardzo późno się u mnie otwierają (jak wszystko zresztą). Czas marcinków i astrów (nowo-angielskich lub nowo-belgijskich, nie pamiętam) jest cudowny ze względu na ich koloryt.
Pozdrawiam. Niech te Wasze przymrozki idą już w diabły!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- Maska
- Kontakt:
Kasiu może kupię jakieś szczepione kiwi, żeby od razu owocowało. Nie chodzi mi o ogromne zbiory, ale spróbować bo ja lubię kiwi
Danusiu moje kupione było w renomowanej szkółce, ale jak tu reklamować jak kupione było kilkanaście lat temu i w dodatku przesadzane dwa razy z ogrodu do ogrodu
Lisico lubię liście ale w lesie na spacerze albo na plantach, a u mnie w ogrodzie póki suche to ładne ale jak zmoczy deszcz
Już nie wspomnę że trzeba uważać żeby się na nich nie przejechać
Nawet nie wiesz jaką radość czuję jak patrzę na tą kępę astrów, które posadziłam jesienią zeszłego roku. Wszystkie się przyjęły, rozrosły i wspaniale kwitną. Jak je ogrzeje słońce to siada na nich rój pszczół, trzmieli i motyli. Na wiosnę muszę je przesadzić, bo rosną teraz wszystkie razem wysokie średnie i niskie. Chyba na razie przymrozków nie będzie, bo mam okno uchylone i nie jest zimno jak poprzednich nocy. Dobrej nocy Lisiczko 

Danusiu moje kupione było w renomowanej szkółce, ale jak tu reklamować jak kupione było kilkanaście lat temu i w dodatku przesadzane dwa razy z ogrodu do ogrodu

Lisico lubię liście ale w lesie na spacerze albo na plantach, a u mnie w ogrodzie póki suche to ładne ale jak zmoczy deszcz

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu dotarłam do kiwi ,ale owoców jak na lekarstwo nie to co dwa lata temu .Mam również kilka innych odmian ,ale nie owocują są jeszcze młode .
Dr Szymanowski dostał jakiejś zarazy i padł . Jak na złość znaczniki się zniszczyły i nie wiem ,która jest ,którą
. niestety to u mnie już tradycja z tymi znacznikami
Miłego dnia
Dr Szymanowski dostał jakiejś zarazy i padł . Jak na złość znaczniki się zniszczyły i nie wiem ,która jest ,którą

Miłego dnia

Pozdrawiam Alicja
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Marysiu czyżby jednak zapowiadała sie wizyta w Twoim kolorowym szaliczku
.Masz czas ,żeby się namyślić co byś chciała z mojego ogrodu

- Maska
- Kontakt:
Alu tym razem podejdę do kiwi z rozsądkiem i kupię w doniczce z owockami, nie ma czasu czekać 10 lat na owoce
bo one są malutkie i jako staruszka nawet ich nie znajdę
Ja sobie już robię spisy tych ważnych roślin dopisując lokalizację
Jadziu o czymś nie wiem?

Ja sobie już robię spisy tych ważnych roślin dopisując lokalizację

Jadziu o czymś nie wiem?

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale się naczytałam i naoglądałam Marysiu
Masz ślicznego kotka, z takim białym żabotem 
Czytam o kiwi, ja też mam i tego obojniaka i męskie + żeńskie i nic , nawet kwitło , ale owoców nie ma . Ale jeszcze poczekam , rośnie przy wyschniętej brzoskwinie i nie przeszkadza . Piwonie też bym przesadziła bo obrosły je krzewy ,że nie widać, ale taki beton ,że poczekam do przyszłego roku. A jakiego masz derenia? Asterki super, ja je uwielbiam
jesienne kolorki , śliczności
Krwawnik śliczny, może dostanę nasionka ? Ta dzida też niezwykła
Ładni9e rośnie też u Ewy, widzę ,że u niej , jak i u mnie przymrozki. No niestety mi zrobiły szkody. Zmarzły wszystkie pomidory. W jedną noc zrobiły się czarne, a owoce miękkie, a dużo jeszcze było, ale trudno
Kwiatki też niektóre klapły
Ale asterki kwitną, chryzantemki od Joli
i jest ok. Śliczne niebo na Twoich zdjęciach jak zawsze

Czytam o kiwi, ja też mam i tego obojniaka i męskie + żeńskie i nic , nawet kwitło , ale owoców nie ma . Ale jeszcze poczekam , rośnie przy wyschniętej brzoskwinie i nie przeszkadza . Piwonie też bym przesadziła bo obrosły je krzewy ,że nie widać, ale taki beton ,że poczekam do przyszłego roku. A jakiego masz derenia? Asterki super, ja je uwielbiam

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu sąsiadce kiwi padło ,uschło
a ja chyba też kupię jakąś nową owocującą odmianę i też w donicy .
Też nie wiem kiedy te moje nowe odmiany zaowocują a owoce kiwi są bardzo smaczne .

Też nie wiem kiedy te moje nowe odmiany zaowocują a owoce kiwi są bardzo smaczne .
Pozdrawiam Alicja
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Fajna ta Klip Dagga.a jeszcze fajniejsza,że moja córcia to Dagmara, i często nazywamy ja Daga.A tutaj taka roślinka o takiej nazwie
Jak ja radzisz wysiewać do gruntu na wiosnę czy do doniczki na parapet??
I kiedy najlepiej ???

Jak ja radzisz wysiewać do gruntu na wiosnę czy do doniczki na parapet??
I kiedy najlepiej ???
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Dobry wieczór, Marysiu [chociaż to już raczej noc].
U mnie wieczór, bo pan majster dopiero sobie poszedł. No, jakąś godzinę temu, ale najpierw musiałam uporać się z bałaganem. Tak sobie policzyłam, że to barachło potrwa u mnie jeszcze ze dwa 'tydnie', ale trudno, jakoś to przeżyję.
Najbardziej boli brak czasu na przyjemności, a szczególnie na zaległości na FO.
W ogrodach jesiennie, kolorowe 'babie lato', liście lecą z drzew, tworząc barwne szeleszczące dywany. Jakże ja to lubię i jak bardzo chciałabym teraz sobie spacerować, poczuć zapach jesieni ....
Dobrej nocy, wspaniałej niedzieli.
U mnie wieczór, bo pan majster dopiero sobie poszedł. No, jakąś godzinę temu, ale najpierw musiałam uporać się z bałaganem. Tak sobie policzyłam, że to barachło potrwa u mnie jeszcze ze dwa 'tydnie', ale trudno, jakoś to przeżyję.
Najbardziej boli brak czasu na przyjemności, a szczególnie na zaległości na FO.

W ogrodach jesiennie, kolorowe 'babie lato', liście lecą z drzew, tworząc barwne szeleszczące dywany. Jakże ja to lubię i jak bardzo chciałabym teraz sobie spacerować, poczuć zapach jesieni ....
Dobrej nocy, wspaniałej niedzieli.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,rozprawiacie o kiwi ,ja swoje wyrzuciłam bo rosły takie malutkie ,że nic z nich nie było,ale Marysia Mar przysłała mi patyczki swojego kiwi ,ona ma taką pojedynczą odmianę i dość spore owoce mają ,z tych patyczków przyjęła się jedna i rośnie ,na razie jest malutka, zobaczymy ,czy zdążę zjeść to kiwi
,pogoda dzisiaj była cudowna,troszkę poobcinałam iglaki przy nowej ścieżce i tyle ,wczoraj zebrałam maliny i zrobiłam sok,ale to wszystko idzie mi niemrawo ,pozdrawiam i buziaczki 

- Maska
- Kontakt:
Karolinko czyli kiwi nie zawsze się sprawdza, a nawet powiedziałabym że się nie sprawdza
Kotek w ogrodzie nie jest mój
przychodzi do mnie od sąsiadów i wręcz przepędza inne koty czyli traktuje mój ogród jak swoje terytorium
Derenia kupiła mi Marta takiego w doniczce już z owocami. nie wiem czy ma jakąś nazwę? muszę sprawdzić
Ja też uwielbiam asterki bo teraz są kolorową ozdobą ogrodu! Nasiona zbieram przeróżne co się da
więc jak będę miała posuszone to napiszę
Szkoda pomidorków, a z mrożonych może da się przecier zrobić
Cóż październik i musimy się liczyć ze spadkiem temperatur
Miło mi że zdjęcia Ci się podobają
Alu trzeba będzie poszukać odmiany stosownej do naszego klimatu, ale już sobie nie obiecuję za wiele
Aniu posiałam nasiona KD w tunelu w kwietniu oczywiście do doniczek. Początkowo żałowałam że tak późno, bo roślinki długo były nie wielkie, aż jak wystartowały to potem już szybko rosły. Teraz mam nadzieję że nasiona dojrzeją. Roślina jest ciekawa i ma takie sztywne pędy, że przy deszczach nie pokłada się
Koniecznie musisz córci posiać tą roślinkę
Lucynko dziękuję że wpadłaś, wytrwaj jeszcze trochę, każdy remont jest up......wy. Pomyśl jaką będziesz miała kąpiel w luksusowej łazience
Współczuję, że nie możesz robić toco lubisz, ale liście za dwa tygodnie jeszcze będą
W niedzielę nie będzie przynajmniej majstra to może ją wykorzystasz na to co lubisz. Utulam
Martusiu może trzeba zrezygnować z tych egzotycznych owocków? Widziałam Marysi kiwi ale jakoś nie udało jej się przysłać mi patyczków więc już ją nie proszę. Chyba wole kupić roślinę ukorzenioną i najlepiej z owocami tak jak dereń który mi kupiłaś.
Czytam o Twoim rozkojarzeniu i myślę że za dużo masz obowiązków, a wiesz metryka robi swoje. Może trzeba z czasem z czegoś zrezygnować, ale to już sama musisz zdecydować
Jutro niedziela to ospoczniesz, czego Ci z serca życzę i popatrzysz inaczej na świat, bo dzisiejsze Twoje zdjęcia jakieś smutne są
Dobrej nocy i śpij dobrze
Dzisiaj była słoneczna, ciepła sobota i wieczorem temperatura nie spadała za bardzo, więc mam nadzieję że groza przymrozków minęła.
W ogrodzie kolorowo dzięki marcinkom

ale kwitną też inne kwiatuszki

Trawka skoszona i opadających liści nie ma
więc jesień dopiero zagląda
Dobrej nocy!

Kotek w ogrodzie nie jest mój

Szkoda pomidorków, a z mrożonych może da się przecier zrobić

Alu trzeba będzie poszukać odmiany stosownej do naszego klimatu, ale już sobie nie obiecuję za wiele

Aniu posiałam nasiona KD w tunelu w kwietniu oczywiście do doniczek. Początkowo żałowałam że tak późno, bo roślinki długo były nie wielkie, aż jak wystartowały to potem już szybko rosły. Teraz mam nadzieję że nasiona dojrzeją. Roślina jest ciekawa i ma takie sztywne pędy, że przy deszczach nie pokłada się

Koniecznie musisz córci posiać tą roślinkę

Lucynko dziękuję że wpadłaś, wytrwaj jeszcze trochę, każdy remont jest up......wy. Pomyśl jaką będziesz miała kąpiel w luksusowej łazience

Martusiu może trzeba zrezygnować z tych egzotycznych owocków? Widziałam Marysi kiwi ale jakoś nie udało jej się przysłać mi patyczków więc już ją nie proszę. Chyba wole kupić roślinę ukorzenioną i najlepiej z owocami tak jak dereń który mi kupiłaś.

Dzisiaj była słoneczna, ciepła sobota i wieczorem temperatura nie spadała za bardzo, więc mam nadzieję że groza przymrozków minęła.
W ogrodzie kolorowo dzięki marcinkom

ale kwitną też inne kwiatuszki

Trawka skoszona i opadających liści nie ma

Dobrej nocy!