Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Szczęściary... ja jeszcze muszę 24 lata pracować ;:145
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, byłam u Ciebie z rewizytą. Z wielka przyjemnością obejrzałam Twój wątek. Wiele w nim ciekawych spraw poruszasz.
Oprócz różnorodnych roślin, podobały mi się leśne grzyby. Suszonymi borowikami aż zapachniało.
Kotki masz słodziutkie. Belzebub-ozdobny rozśmieszył mnie, Fidel i Mikoline też ładne. Widać, że kotki są zdrowe, zadbane i co najważniejsze szczęśliwe.
Wiem co to kocia miłość. Moje domowe to wielkie pieszczochy, a i trzy działkowe lubią na kolankach posiedzieć. Teraz mają zimno. Dziś o 6-tej rano było minus -5 st C. Zrobiłam im domki na zimę, ale nie mam pewności, czy w nich się chowają. Co to znaczy, według Ciebie, kochać koty mądrze? Może robię jakieś błędy?

Lubię mieczyki. Nowe odmiany maja tak cudny, falbaniasty kwiat, że trudno opisać zachwyt. To najlepsze kwiaty do wazonu. Stoją w wodzie ponad tydzień.
Też miałam w tym roku około 50 sztuk mieczyków. Spotkałam się kiedyś, z przykrą dla mnie opinią, że mieczyki nie pasują do innych roślin oraz że się nieznośnie przewracają.
Nie zrozumiałam tego, więc przestałam dyskutować. Dla mnie mieczyki to tradycyjne kwiaty polskich ogrodów. Były u mojej babci i mamy w ogrodzie. Są więc i w moim.
Obok piwonii i irysów, margaretek i nagietków są stałym elementem mojego ogrodu. Róże są przepiękne, ale wiele innych kwiatów gości w moim sercu.

Podoba mi się kolekcja irysków SDB. Takie maluch są po prostu słodkie. Masz rację, że nie tylko nowe, może ładniejsze, odmiany irysów warto uprawiać. Ja tez cenię te starsze, tradycyjne. Mam ładne niskie IB, białe z niebieska bródką. Poszukam fotek.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Marysiu - teraz Mikolina jest w bardzo dobrej formie i trzymam kciuki, żeby to trwało jak najdłużej. A jakby jej się pogorszyło to jak zwykle będę robiła wszystko, żeby jej pomóc.
Bardzo się cieszę, że w kwestii emerytury podzielasz moje poglądy. Znam osoby które siedzą w domu i jęczą, że ich życie się skończyło...ale to nie moja bajka :D

Katarzynko-Vimen - 24 lata do emerytury :shock: ....pomyśl kochana o tym - ile jesteś od nas młodsza ;:306

Jolu albo Yoll - widziałam, że tak pisze do Ciebie Jagoda-JagiS i bardzo mi się to podoba!
Dziękuję za miłe słowa na temat mojego wątku, roślinek i...borowików, które teraz w okresie przedświątecznym pachną w moim domu naprawdę. A było ich w tym roku tyle, że mogłam obdarować nie tylko rodzinę ale także koleżanki :D
Pytasz co to według mnie kochać koty mądrze - otóż uważam, że jesteś tego najlepszym przykładem. Po pierwsze opiekujesz się nie tylko domowymi kiciusiami, po drugie sterylizujesz koty i dzięki temu nie przychodzą na świat kolejne pokolenia kotów niczyich, po trzecie dbasz aby koty działkowe miały na zimę zaciszne schronienie. U nas w Gdańsku rozstawiono budki dla kotów. Jedna stoi na naszym podwórku. Ma od kilku lat Burego lokatora, widzę że kilka sąsiadek dba o jedzonko dla niego. Myślę, że koty na pewno wprowadzą się do zrobionych przez Ciebie domków.
Wiesz mieczyki lubię od zawsze...Na mojej poprzedniej działce nie chciały rosnąć. Próbowałam przez pierwsze lata - ale cebule chorowały, porażał je chyba jakiś grzyb...i kwiaty ginęły po jednym lub dwóch sezonach. Zrezygnowałam z nich - bo nie lubię dręczyć roślin. Tutaj dają sobie radę ku mojej radości rosną ładne i zdrowe :lol: A jeszcze na dodatek na naszym FO znalazłam cudowną osobę Anitkę - Anitaaa, która ma wspaniałą kolekcję mieczyków i sprzedaje nadwyżki. Od niej pochodzą prawie wszystkie moje śliczności.
Nie rozumiem co to znaczy, że one nie pasują do innych roślin...To chyba kwestia gustu. Ja je lubię i koniec!
Koniecznie poszukaj zdjęć irysów...z przyjemnością je obejrzę'
==========================

Kwietniowe wspominki dzisiaj będą pod znakiem sasanek. Z wiosennych kwiatów chyba najbardziej lubię te Damy w Futerkach :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba na tym zakończę, żeby Was kompletnie nie zanudzić...
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Piękne sasanki. ;:180
Na wiosnę dostałam kilka od Jacka - ciekawe czy przetrwały...
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Marysiu! Jak u Ciebie sprawdzają się białe cebulice? Czy masz wrażenie, że gorzej niż te niebieskie? A białe szafirki czy są tak samo żywotne jak te szafirowe?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Sasanki są wyjątkowo sympatyczne. Mają dużo wdzięku. Bardzo żałuję, że u mnie słabo rosną.
Marysiu robisz ładne fotki. Kolory są ciepłe, naturalne, ostre obiekty na pierwszym planie, tło już mniej wyraźne, daje dobry efekt.
Futerko sasanek takie wyraźne, każdy włosek z osobna można zobaczyć.
Zdradzisz jak się nazywa Twój aparat fotograficzny?
Mój aparat robi fotki w zimnych barwach. Zieleń w niebieski odcień przechodzi, białe i czerwone kwiaty tracą ostrość, żółte też wychodzą jak plamy.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej napisałam wczoraj wszystkim odpowiedź....matko jedyna do kogo ja to wysłałam ;:202

========================

Sprawdziłam - na szczęście do nikogo...w kosmos poszło!
Dziewczyny kochane - odpowiem wszystkim jutro.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam sasanki. Niezłą kolekcję już zebrałaś ;:oj Zawsze marzyły mi się sasanki typu papageno. I mam. Natura zrobiła mi niespodziankę i moje niektóre samosiejki są właśnie takie. Brakuje mi jednak sasanek bladoróżowych. Odkąd "zapuściłam" skalniak mam mnóstwo siewek, które rozdaję na prawo i lewo by nie zdominowały skalniaka ;:224
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam moich wszystkich gości w ten leniwy niedzielny wieczór...to był dla mnie dzień odpoczynku po przedświątecznym i świątecznym zamieszaniu :lol: Mam nadzieję, że wybaczycie dłuższą nieobecność na forum.

Kasiu-Vimen - jeśli sasanki od Jacka przyjęły się to powinny przezimować bez problemów.

Izo-Tamaryszku - białe cebulice o dziwo sieją się u mnie lepiej niż te niebieskie. Natomiast białe szafirki posadziłam chyba po raz czwarty. Jak nie odrosną na wiosnę - to już więcej próbować nie będę!

Jolu - sasanki nie lubią wilgotnego podłoża. Zapewne to jest przyczyną - że słabo rosną w Twoim ogrodzie.
Jolu - mój aparat to lustrzanka Nikon D 40. To już staruszek. Mam go od 2008 roku i pewnie niedługo trzeba będzie rozejrzeć się za czymś nowym.

Izo-Tu-Jo - pamiętam tę Twoją siewkę o cechach papageno. I pamiętam też brzydkie uczucie zazdrości jakie mnie wtedy ogarnęło ...co przyznaję ze wstydem :oops: ....
Mogę w przyszłym roku zebrać dla Ciebie nasiona z tych różowych sasanek, jeśli będziesz chciała się pobawić.
==========================================

23-25 kwiecień...

Obrazek biała szachownica kostkowata

Obrazek szachownica Michajłowskiego

Obrazek żonkil 1

Obrazek ułudka

Obrazek Pierwiosnek

Obrazek zawilec

Obrazek prymula

Obrazek żonkil 2

Obrazek szafirek

Obrazek omieg kaukaski

Obrazek bratek i tobołki

Obrazek
tulipan botaniczny Tarda

Obrazek zawilec grecki

Obrazek żonkil 3

Obrazek hiacynty

Obrazek barwinek fioletowy

Obrazek porzeczka krwista

Obrazek
migdałek

Obrazek forsycja
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwietniowe widoczki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Marysiu!

W Starym Roku mała wiadomość: Twoje grzyby (którymi podzieliła się ze mną Jagi ) uświetniły moje menu wigilijne, a zupa z nich spotkała się z wielkim entuzjazmem zgromadzonych.
Wielkie dzięki! ;:196

Czy podjęłaś jakieś ogrodowe rezolucje na rok 2016?
Ja tak. Będzie to rok cebulowych!
Od marca będę je tropić w sklepach (dalie), a w sierpniu uganiać się za narcyzami.

Najlepsze życzenia Noworoczne dla Ciebie, pana Leszka i kotów ;:167 ;:167
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Marysiu,
śliczne primule widzę u Ciebie i białe i fioletowe ząbkowane. Te w rudych kolorach też piękne. Jakoś ostatnio wołają do mnie gromkim głosem. Chyba czekam na nie z utęsknieniem.
Czy to 'Belzebub Ozdobny' zdobi ścieżkę dostojną postawa? Spojrzenie ma magnetyczno - zabójcze. Pozdrowienia dla pozostałych kociaków.

A dla Ciebie wspaniałe Noworoczne Życzenia zdrowia i szczęścia.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Witaj Marysiu :) przypędziłam z rewizytą do Ciebie i jestem zachwycona Twoim królestwem! ! Doczytałam do 10 str i muszę zamykać coś szykować bo dziś imprezka u mnie... ale będę miała do Ciebie kilka pytań, napiszę je już w Nowym Roku. Ściskam serdecznie i życzę wielu przyjemności w Nowym Roku ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dzieńdobrywieczór, Marysiu! ;:196
Jestem głównie po to, by złożyć Ci życzenia, ale po drodze zobaczyłam takie piękności, że musiałam się zatrzymać i popodziwiać. Wszystkie! ;:215
Jednak szczególnie zauroczyły mnie Twoje sasanki. Takie dorodne, rozrośnięte kępki i ślicznie kwitną. ;:138
.................................. Nasionka poszły pocztą, kiedy dojdą, trudno przewidzieć. Za dużo dni świątecznych... ;:224

Teraz już to, po co przydreptałam.
W nadchodzącym roku życzę Ci spełnienia każdego z marzeń, dobrego zdrowia, byś miała dużo sił dla bliskich i dla działeczki.
Niech Ci wszystko pięknie rośnie i zachwyca. Wielkiego Rogu Obfitości!!! ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu wiosna w Twoim wykonaniu jest taka czysta i przejrzysta :D i mogłabym do uprzykrzenia powtarzać pochwaly pod adresem zdjęć ;:168 Przesyłam ucałowania w ostatni dzień roku z życzeniami zdrowia i pięknych kwitnień na Nowy 2016 ;:196 a koteczki wygłaskaj ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”