Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Jakie śliczne zdjęcia wiosennym kwiatuszkom zrobiłaś ;:138 Czy znasz nazwę odmiany krokusa z ostatniego zdjęcia :?:
Miłek amurski tak pięknie się rozkwitł, mój w poprzednim sezonie nie zakwitł wcale, a w tym roku miał pączek, kwiat rozwinął się ale mocno zdeformowany. Przyczyniły się do tego śnieg i mróz.
Moje lilie czekają w doniczkach, bo jest stanowczo za mokro, żeby je posadzić. Pewnie wysadzę je na początku kwietnia.
Zamówienie bogate, szczególnie piękne ciemierniki. Ja zamówiłam sobie korsykańskiego, a w B. kilka tygodni temu, kupiłam białego i od razu wsadziłam do gruntu, na razie dobrze sobie radzi, chociaż już przekwitł. Mam wielką ochotę na tybetańskiego, ale podobno jest dość chimeryczny.
Sprzęt do oprysków wygląda bardzo bojowo.
Ja jesienią nie usuwam liści, bo przykrywają rośliny i chronią przed zimnem. Warstwa liści, oczywiście nie może być gruba, bo pod wpływem wilgoci, rośliny mogłyby zgnić. Wiosną liście są już przeważnie prawie rozłożone i dżdżownice wciągają je do ziemi. Sprzątania jest więc niewiele.
Co do wycinania drzew wzdłuż dróg, to rzeczywiście prawda. Ostatnio słyszy się coraz więcej głosów, że trzeba je usunąć, bo stwarzają zagrożenie dla kierowców. Osobiście z takim stanowiskiem się nie zgadzam ;:185
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też mi się podobają ciemierniki, ale za suche piaski są u mnie.
Gdzie Olu zamawiałaś topinambur?
Mój M nie przeżyje jak mu nie kupię go do uprawy. :D
Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Madziu ciemiernik jest jedną z niewielu kwitnących bylin o tej porze. Jak mogłam go nie mieć. Ale zaraz są przecież odmiany kwitnące później..Kiedyś mi się nie podobał..

Marysiu teraz jest całkiem sporo odmian dostępnych przez i
internet. Białego pełnego kupiłam w ogrodniczym, chciałam różowego ale żaden z nich nie miał zielonego kła. Staram się wybierać rośliny z oznaką życia.

Lidziu niestety nie wiem co to za krokusy. Zbieram opakowania i nawet zdaje mi się że miałam i
od tego ;:218 Ciemierniki także sadzę od razu do ogrodu. Fajnie by było jak by zakwitły jeszcze tej wiosny. Lilie postanowiłam sadzić od kwietnia do gruntu. Na sadzenie do donic nie mam miejsca. Co do drzew to latem dają miły cień i ..te "pieńki" szczególnie widoczne o tej porze, są piękne i nieraz podziwiam je. Zagrożeniem dla kierowcy jest głównie drugi kierowca (najczęstsze wypadki to tzw.zderzenie czołowe) i własna brawura ;:219

Marysiu pw. topinambur wykorzystam też jako zielony parawan. On ponoć nie jest zbyt wymagający. Choć na piaskach za pewne jest mniej okazały.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę że pszczółki zaczęły u Ciebie pracować całą parą :D na szóstym zdjęciu prawie w każdym krokusie jakaś siedzi.
Tęsknię już za ich bzyczeniem :( u mnie niestety pada deszcz i grad.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękne kolory masz ;:138 . Dałabys trochę tego sloneczka bo u mnie brzydko ciągle chmury :( . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu trafił się ostatnio jeden cieplejszy dzień i pszczoły chciały go wykorzystać, roślin kwitnących o tej porze jest niesamowicie mało w okolicy i w ogóle.

Ewelinko słoneczko już u mnie nie gości, niebo jest zakryte szarymi chmurami, na szczęście są w nich dziury i widać niebieskie niebo miejscami.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oleńko ;:196
Fantastyczne ciemierniki kupiłaś. ;:138
Kiedyś myślałam, że są trudne w uprawie ale przekonałam się, że to zależy od gatunku i miejsca, gdzie rosną.
Najlepiej rosną zwykłe białe i orientalne. Gorzej z tymi pełnymi. Moje po tej zimie wyglądają bardzo biednie.
Bardzo dobrze, że zaopatrzyłaś się w nakolanniki. Też mam takie od dawna, kiedy nabawiłam się bólu w kolanach.
Oczywiście podczas pielenia z podkładką. Tak się zawzięłam do tej roboty, że zapomniałam
o niej (podkładce oczywiście nie robocie :;230 ) i prawie cały dzień zasuwałam na gołej ziemi.
Bardzo dobre nakolanniki znajdziesz w LM na dziale dla hydraulików.
Wykonane są z nieprzemakalnego tworzywa i mają w środku grubą warstwę gąbki.
Miłego świętowania :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu mi też zdarzało się kiedyś pracować w ogrodzie bez opamiętania ;:14 Teraz to się zmieniło. Dziękuję za informację, w sumie moje nakolanniki są całkiem w porządku.

A to efekty odwiedzania sklepów ogrodniczych :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

A ja wszystko w kucki robię.
Muszę się przestawić na klęczenie na kolanach - byłoby to mniej obciążające, ale jakoś nigdy o tym nie pamiętam w trakcie pracy.

Narobiłaś mi smaka na orlika ,,Black Barlow", muszę się rozejrzeć po ogrodniczych.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu jak mi się śpieszy pracuję tak samo.

W końcu wysiałam nasiona z marca i lutego :roll: które wymagają osłon.
Posadziłam w ogrodzie iryska japońskiego, bodziszka orientalnego, dwa wrzośce i gipsówkę różową. Niestety usechł bodziszek przechowywany w oryginalnym opakowaniu kupnym, przechowywany wraz z innymi bylinami i kłączami w piwnicy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu podobnego orlika nabyłam też w markecie i rośnie i jest taki jak na obrazku :D Irys oryginalny!
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Olu, bardzo fajne zakupy.
W tym roku nie zbierałam liści z rabat, powyrywałam tylko chwasty, posypałam nawozem i przywaliłam ziemią z kompostownika.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysieńko to miło, mam nadzieję że mój będzie także taki jak na zdjęciu. Mam jeszcze do posadzenia czerwonego. Trafiłam kiedyś w necie na niebieskiego wąziutkiego iryska ensata, nie tak rozlanego jak większość, niestety zapomniałam nazwy. Ten mój to Freckled Geisha.

Małgosiu dziękuję :) To nawet fajny pomysł. Tam gdzie pozostawiłam liście ziemia jest bardzo sucha więc ni powinny gnić.

Ptaki nadal mają apetyt i odwiedzają stołówkę dla nich przygotowaną. Na górze bogatki, na dole mazurki zbierają to co upadło sikorom.

Obrazek Obrazek

Sikory modraszki

Obrazek Obrazek

Wczoraj sypnęło trochę gradem, a potem deszczem. Położyło niektóre krokusy, ale rannikom zimowym nic się nie stało.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Och , jak ślicznie u Ciebie ;:63 , kolorowo ;:138 Krokusy, ranniki... a jakie masz leniuszki sikorki ;:306
U mnie karmnik nadal wisi, ale ptaszki już go nie chcą, same sobie coś zbierają , zwłaszcza ,ze u mnie sporo jagódek róznych . A iryski teraz się sadzi ? te wczesne co właśnie kwitną tez ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”