Ogród Biedronki 641 cz.3
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Biedronki 641 cz.3
Twoje epimedium Rubrum na podobnym etapie co moje
,swoją drogą urocze jest

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga o tę fotkę Ci chodzi?

To Mukdenia rossi'' ''Karasuba''
Mam ją jakiś czas,ale była źle posadzona.Teraz przesadzona do cienia i nawet zakwitła.Jesienią ma ładne liście.
Sabinko to Epimedium Rubrum. Inaczej nazywany kwiat elfów. Niska do cienia.U mnie rośnie lepiej w słońcu. Lubię rośliny mniej spotykane. nabieram z nimi doświadczenia.
Dorciu masz rację urocze jest,tylko jemu zrobić fotkę toteż wyzwanie. Szybko też wypuściło liście nowe,bo stare mu szybko usunęłam.
Nie wiem czemu ostatnio nie podpisywałam zdjęć.Obiecuję poprawę.

A to epimedium żółte . Dopiero zaczęło kwitnienie. A białe jeszcze nie wyszło.

Sanguinaria kanadyjska dziś się rozwinęła a jutro już może być bez kwiatów.

Jeffersonia dubia rozwinęła się. A diphylla już przekwitła.

Płomyki już zaczynają kwitnąć,ale jeszcze nie wszystkie.

To Mukdenia rossi'' ''Karasuba''
Mam ją jakiś czas,ale była źle posadzona.Teraz przesadzona do cienia i nawet zakwitła.Jesienią ma ładne liście.
Sabinko to Epimedium Rubrum. Inaczej nazywany kwiat elfów. Niska do cienia.U mnie rośnie lepiej w słońcu. Lubię rośliny mniej spotykane. nabieram z nimi doświadczenia.
Dorciu masz rację urocze jest,tylko jemu zrobić fotkę toteż wyzwanie. Szybko też wypuściło liście nowe,bo stare mu szybko usunęłam.
Nie wiem czemu ostatnio nie podpisywałam zdjęć.Obiecuję poprawę.

A to epimedium żółte . Dopiero zaczęło kwitnienie. A białe jeszcze nie wyszło.

Sanguinaria kanadyjska dziś się rozwinęła a jutro już może być bez kwiatów.

Jeffersonia dubia rozwinęła się. A diphylla już przekwitła.

Płomyki już zaczynają kwitnąć,ale jeszcze nie wszystkie.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Faktycznie Alu masz sporo ciekawostek roślinnych.
Tez staram się sadzić na rabatach rosliny aby przez cały sezon było kolorowo. cenię sobie kwiaty i krzewy późnego lata kwitnące do samych mrozów .
Czy mnie oczy nie mylą - Różeniec górski - duża kępa . Podziwiam bo u mnie chyba połowę mniejsza.
Co do wiosennych anomalii - masz rację długo zbierają sie na kwitnienie , myślałam,że tylko u mnie takie niemrawe
Tez staram się sadzić na rabatach rosliny aby przez cały sezon było kolorowo. cenię sobie kwiaty i krzewy późnego lata kwitnące do samych mrozów .
Czy mnie oczy nie mylą - Różeniec górski - duża kępa . Podziwiam bo u mnie chyba połowę mniejsza.
Co do wiosennych anomalii - masz rację długo zbierają sie na kwitnienie , myślałam,że tylko u mnie takie niemrawe

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Alu, u Ciebie już kwitną płomyki ?
- Biedronka641
Witam cieplutko.
Krysiu dziś jest i słoneczny dzień .Jest cudnie.Gdyby jeszcze troszkę nocą popadało,byłoby super.
Ja tak staram się sadzić np.cebulowe,żeby potem nie było pustych miejsc.Potem zasłaniają je np wychodzące hosty czy inne.Nie zawsze się da tak od razu wszystko skomponować
Tak to jest różeniec górski i nawet przyrasta.
Wisiu płomyki już zaczynają kwitnąć.Jeszcze to nie jest ich pełne kwitnienie. Lada dzień buchną kwieciem.

A to żagwiny.
Krysiu dziś jest i słoneczny dzień .Jest cudnie.Gdyby jeszcze troszkę nocą popadało,byłoby super.
Ja tak staram się sadzić np.cebulowe,żeby potem nie było pustych miejsc.Potem zasłaniają je np wychodzące hosty czy inne.Nie zawsze się da tak od razu wszystko skomponować
Tak to jest różeniec górski i nawet przyrasta.
Wisiu płomyki już zaczynają kwitnąć.Jeszcze to nie jest ich pełne kwitnienie. Lada dzień buchną kwieciem.

A to żagwiny.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Bardzo podoba mi się Jeffersonia dubia - muszę na nią zapolować. Czy długo kwitnie ?
- Biedronka641
Aniu kwitnie już parę dni,ale jestem zawiedziona drugą, bo już przekwitła i to bardzo szybko.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Płomyki jak je nazywasz u mnie dopiero za dni parę...Wreszcie mam wodę!!! Rośliny odżyły może jakieś kolory pokażą się w większej masie..Różeniec - cudeńko ! Chryzantemy chyba przepadły... ale sadzonki są tanie na ryneczku to znowu zapoluję. Nie pokazała mi się jeszcze ostróżka biała ale może się zastanowi...inne z ociąganiem ale się wreszcie pokazały!
Dziś cały dzień spędziłam na działce choć się nie zapowiadało! Był piękny dzień!

Dziś cały dzień spędziłam na działce choć się nie zapowiadało! Był piękny dzień!

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ALU,napisz coś o zawilczyku rutewkowatym,bo to nowa dla mnie roślina...
A trochę anemonów już nazbierałem
Jeffersonia też ładniutka;podejrzewam,ze to z tych droższych roslin
Sławek
A trochę anemonów już nazbierałem

Jeffersonia też ładniutka;podejrzewam,ze to z tych droższych roslin

Sławek
- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Alu, to nie do wiary, że u Ciebie już tyle kwitnie. Płomyki?
Moja Jeffersonia diphylla w tym roku wcale nie zakwitła. Chyba, że przeoczyłam.
Piękny ten kremowy psiząb.

Moja Jeffersonia diphylla w tym roku wcale nie zakwitła. Chyba, że przeoczyłam.

Piękny ten kremowy psiząb.

Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
No to Jeffersonie dubie musze koniecznie posadzić
Ostatnio zachwycałam się Twoimi storczykami, dziś pogrzebałam pod kora i są !!!
Wszystkie odmiany wyszły, wystarczyło troszkę słońca

Ostatnio zachwycałam się Twoimi storczykami, dziś pogrzebałam pod kora i są !!!
Wszystkie odmiany wyszły, wystarczyło troszkę słońca

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Masz rację,trudno zrobić zdjęcie kwiatkom epimedium, co do mukdenii to czytam,że też masz w cieniu ,moja pierwsza w słońcu była i nie wiem czy to był powód-suma sumarum zmarniała , wawrzynka nie ukorzeniałam i nawet nie próbuję,jak na razie to chucham i dmucham na niego
- Biedronka641
Maryniu cieszę się,że masz w końcu wodę.Szkoda,że tak późno.Nie wyobrażam sobie ogrodu o tej porze beż dostępu wody.Chyba bym robiła rewolucję w zarządzie.
Nie myśl ,że chryzantemy przepadły.Moje też nie wszystkie się jeszcze odbijają.Podlewam je i myślę pozytywnie,że się odbiją Ja też dziś coś wolno,ale porobiłam w ogrodzie. Wysadziłam resztę cebulowych nie zimujących.
Po za tym przesadziłam moje Brunnery,które były rozproszone w rożnych miejscach w ogrodzie do kupy. Pewnie nie będą cudne,ale przynajmniej w jednym miejscu.
Sławku co ci mogę napisać o zawilczykach. Mam je od zeszłego roku na wiosnę.To malizny, które wsadzając do ogrodu miały po dwa pazurki w wielkości zapałek. Mam ich parę odmian,ale pokazywać jeszcze nie mam co. Nie były też tanie.Sam się przekonaj, bo są w ofercie i nawet tańsze niż u tej osoby u której kupowałam na targach rok temu. To pisałam o zwilczykach czyli o annemonellach.Anemonów nie mam,ale je zagoszczę do ogrodu,bo mi się podobają.
Zapewniam Cię,że jeffersonnie były dużo tańsze niż zawilczyki.
Marysiu chinait mogłaś przeoczyć jeffersonie , bo u mnie jak szybo zakwitła,to po dwóch dniach już widziałam tylko jej opadnięte kwiatki.Natomiast dubbia długo była w pąkach, bo jeszcze przed świętami i zakwitła paroma kwiatami i nadal kwitnie, choć jest młodsza od białej.
Aniu Anar13 dubię szczerze polecam, bo choć młodsza to wydała więcej kwiatów i kwitnie dłużej. Może to też zależy od miejsca jej posadzenia. Piszesz,że wszystkie storczyki Ci wyszły.U mnie wyszły,ale bez jednego najstarszego.Jeśli lada dziennie nie wyjdzie będę za nim grzebać.
Dorciu mukdenia lubi cień i jeśli go nie ma to zamiera. Tak było u mnie.
Teraz wiem,że my sami popełniamy błędy,że coś u nas nie rośnie.

Niektóre już przekwitły.Inne z innych miejsc kwitną.

URL=https://imageshack.com/i/eyl2q52Qj]
[/URL]

A taki płotek sobie sprawiłam w mojej.B.
Nie myśl ,że chryzantemy przepadły.Moje też nie wszystkie się jeszcze odbijają.Podlewam je i myślę pozytywnie,że się odbiją Ja też dziś coś wolno,ale porobiłam w ogrodzie. Wysadziłam resztę cebulowych nie zimujących.
Po za tym przesadziłam moje Brunnery,które były rozproszone w rożnych miejscach w ogrodzie do kupy. Pewnie nie będą cudne,ale przynajmniej w jednym miejscu.
Sławku co ci mogę napisać o zawilczykach. Mam je od zeszłego roku na wiosnę.To malizny, które wsadzając do ogrodu miały po dwa pazurki w wielkości zapałek. Mam ich parę odmian,ale pokazywać jeszcze nie mam co. Nie były też tanie.Sam się przekonaj, bo są w ofercie i nawet tańsze niż u tej osoby u której kupowałam na targach rok temu. To pisałam o zwilczykach czyli o annemonellach.Anemonów nie mam,ale je zagoszczę do ogrodu,bo mi się podobają.
Zapewniam Cię,że jeffersonnie były dużo tańsze niż zawilczyki.
Marysiu chinait mogłaś przeoczyć jeffersonie , bo u mnie jak szybo zakwitła,to po dwóch dniach już widziałam tylko jej opadnięte kwiatki.Natomiast dubbia długo była w pąkach, bo jeszcze przed świętami i zakwitła paroma kwiatami i nadal kwitnie, choć jest młodsza od białej.
Aniu Anar13 dubię szczerze polecam, bo choć młodsza to wydała więcej kwiatów i kwitnie dłużej. Może to też zależy od miejsca jej posadzenia. Piszesz,że wszystkie storczyki Ci wyszły.U mnie wyszły,ale bez jednego najstarszego.Jeśli lada dziennie nie wyjdzie będę za nim grzebać.
Dorciu mukdenia lubi cień i jeśli go nie ma to zamiera. Tak było u mnie.
Teraz wiem,że my sami popełniamy błędy,że coś u nas nie rośnie.

Niektóre już przekwitły.Inne z innych miejsc kwitną.

URL=https://imageshack.com/i/eyl2q52Qj]

A taki płotek sobie sprawiłam w mojej.B.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Alu szkoda, że te zawilczyki takie drogie, także się do nich przymierzałam, ale ta cena i nie wiem, czy przezimują.
Ładny płotek kupiłaś, u nas w B. ich raczej nie było.
M w weekend będzie robił płotek na różaneczniki, żeby podeprzeć jakoś, bo tak się rozpanoszyły, że wjazd na posesję zagrodziły.
Ładny płotek kupiłaś, u nas w B. ich raczej nie było.
M w weekend będzie robił płotek na różaneczniki, żeby podeprzeć jakoś, bo tak się rozpanoszyły, że wjazd na posesję zagrodziły.

- Biedronka641