Zielone zakątki w moim domu - Ewelina
Ewelinko kolejny raz oglądam Twoją kolekcję i napatrzyć się nie mogę. Masz tyle sliczności, że aż dech zapiera. Jeśli chodzi o niezidentyfikowaną crassulę (tą co ma takie jakby koraliki) to jest crassula marnierana. A listki echeverii wykop z ziemi i połóż luzem na wierzchu, wtedy powinny bardzo szybko puścić korzonki i malutką rozetkę.

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu, bardzo dziękuję za zidentyfikowanie mojej "krasulki", a także za podpowiedź w sprawie Eszewerii.Zrobię , jak radzisz.
Tymczasem małymi kroczkami zmierzamy w stronę grudnia... no i proszę bardzo - Epiphyllum, czyli Zygocactus , czyli Szlumbergera, vel "Grudnik" , inaczej mówiąc kaktus Bożego Narodzenia ,za moment zakwitnie. Już ma pączki !

Bardzo sie z tego cieszę
;:49
Tymczasem małymi kroczkami zmierzamy w stronę grudnia... no i proszę bardzo - Epiphyllum, czyli Zygocactus , czyli Szlumbergera, vel "Grudnik" , inaczej mówiąc kaktus Bożego Narodzenia ,za moment zakwitnie. Już ma pączki !

Bardzo sie z tego cieszę

- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Taki śliczny, a mojemu maluchowi spadły wszystkie pączki.
Mówiłam,że jestem totalna ciapa, ale może się w końcu podszkolę.
Mówiłam,że jestem totalna ciapa, ale może się w końcu podszkolę.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie jesteś żadna ciapa ! Szlumbergera to chimeryczna dziewczynka...nie lubi zmiany miejsca. Kiedy już zawiąże pączki przenoszenie jej bywa ryzykowne.U mnie stoi cały czas na tym samym parapecie, kiedy pojawiają sie małe pączuszki ustawiam ją w bardziej wyeksponowanym miejscu i staram się już nie ruszać. Teraz też spadł jakiś pączuszek, ale nie jest źle...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Beatko , na stół ta misa jest zdecydowanie za duża...no i brak światła dla kaktusów - wykluczony.Beata T pisze:Jaka szkoda że kaktusiki lubią słońce, a tak ładnie by taka kompozycja wyglądała na stole![]()
A może jakaś podpowiedz co postawić na stole - małego, gdy w oknie gęste firanki......
Grudnik już się pospieszył , śliczny taki mały a już kwitnie :P
Ja na stole stawiam przeważnie kwitnące niemal na okrągło Fiołki afrykańskie. Mam ich sporo, mieszkają na parapetach, a gdy któryś zaczyna kwitnąć dostaje "delegację" np. na stół- to niewysoka roślinka, która , gdy dodać ładną doniczkę , wygląda po prostu jak mały bukiecik kwiatów. Znosi taki okresowy brak dużej ilości światła tym bardziej,że po kwitnieniu znowu wraca na parapet

To są Fiołeczki , które obecnie nadal kwitną. na ostatnim zdjęciu do rzwinięcia kwiatków szykuje się Sępolia od Mirabilis

Ewelinko nie zakopuj go, tylko połóż luzem na ziemi to szybko wypuści maleńkie listeczki, a jak wsadzisz go do ziemi to nie pójdzie tak szybko. Jeśli chodzi o korzonki to same się zagrzebią.Ewelina pisze:Ostrożnie wykopałam jeden z posadzonych listków Eszewerii i...okazało się ,że ma już korzonki i to nawet spore ! I co , mam go zakopać ponownie?ania007 pisze:listki echeverii wykop z ziemi i połóż luzem na wierzchu, wtedy powinny bardzo szybko puścić korzonki i malutką rozetkę.![]()
![]()

- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Już dwa razy robiłam podejście do zakupu sępolii, ale żadna nie była taka śliczna jak Twoje, więc nie kupiłam.
Ale, jak oglądam Twoje , to znowu jestem chora, jutro lecę na giełdę.
A grudnik rzeczywiście upadł mi na dywan, ciapa jestem, niestety !
Ale, jak oglądam Twoje , to znowu jestem chora, jutro lecę na giełdę.
A grudnik rzeczywiście upadł mi na dywan, ciapa jestem, niestety !
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękne fiołki, jak ja bym wam pokazała swoje to chyba wszyscy by padli ze śmiechu
doniczki mają w sam raz, podlewam tylko na podstawki
obawiam się ze to kwestia miejsca w którym rosną
na północnym parapecie miały lepiej jednak tam stać teraz nie mogą ;o((
rosną w pokoju południowym na sgmencie - może to jest przyczyna
doniczki mają w sam raz, podlewam tylko na podstawki
obawiam się ze to kwestia miejsca w którym rosną
na północnym parapecie miały lepiej jednak tam stać teraz nie mogą ;o((
rosną w pokoju południowym na sgmencie - może to jest przyczyna