Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)

Drzewa owocowe
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)

Post »

seedkris jaka jest odpowiednia podkładka? Chciałbym zaszczepić pigwowca Cido i zastanawiam się czy jak kupię jakąś gruszę szczepioną na pigwie, utnę poniżej szczepienia aby odbiła podkładka i potem na tym zaszczepię Cido to czy się przyjmie? Czy do Cido można wykorzystać jakieś inne podkładki niż pigwa? A może aby nie kombinować lepiej kupić np.: pigwę Leskovacz lub Bereczki i na niej zaszczepić na wysokości 120cm?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Na dzień dzisiejszy mam zaszczepiony na gruszy. Wcześniej miałem na jarzębinę. Podobno niektóre gatunki irgi i pigwy też się nadają. Szczepiłem by uzyskać formę pienną i nie walczyć z odrostami, których pojawia się masa u podstawy krzewów.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
amatorroli
200p
200p
Od: 5 sie 2017, o 18:05

Post »

agilla pisze:Czy pigwowiec potrzebuje zapylacza?
Mam bardzo stary krzak i niestety nie owocuje. Parę owoców tylko na dolnych gałązkach.
Pigwowiec lubi odmładzanie. Przytnij go/ wytnij stare gałęzie. U mnie robię z nim porządki jak z czarną porzeczką.
gienia2000
200p
200p

Post »

seedkris pisze:Na dzień dzisiejszy mam zaszczepiony na gruszy...
Na jakiej? Czy można szczepić na dowolnej gruszy?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Grusza polna , taka z miedzy między polami. Na marginesie, na niej oprócz pigwowca jest jeszcze grusza azjatycka i europejska. W czasie kwitnienia mam żywą flagę narodową, biało czerwoną. Na górnych gałęziach kwitną grusze a na dolnych pigwowce.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skoro można jarząb to i pewnie głóg powinien się nadawać.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam pigwowce z profesjonalnej szkółki i oni szczepią na pigwie.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

agilla pisze:Czy pigwowiec potrzebuje zapylacza?
Mam bardzo stary krzak i niestety nie owocuje. Parę owoców tylko na dolnych gałązkach.
Jak słabo owocuje to może być obcopylny. Podczas kwitnienia postaw obok tego co rośnie
ucięte kwitnące gałązki z innego krzaka pigwowca w słoiku z wodą.
Koniecznie z innej odmiany . Jak zawiąże owoce to potrzebuje zapylacza.
Miałam to samo ze swoim , dosadziłam kilka wyhodowanych z nasion
i teraz mam owoców aż za dużo. :lol:
gienia2000
200p
200p

Post »

seedkris jaką metodą i w jakim terminie szczepiłeś pigwowca? Moje mają tak wiotkie i cienkie gałązki, że nie wiem jak to ugryźć :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Poproszę o polecenia pigwowca japońskiego, o największych owocach i o najwyższym pokroju. Jeśli nie idzie połączyć by były największe owoce, to chociaż największy pokrój roślin jakie odmiany u Was dały. :wit
Rysie
200p
200p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

A to już kwestia gatunku - japoński Chaenomeles japonica jest z natury mały i miękki, rozkłada się. Pół metra nie przekroczy zwykle. Małe owocki.

Większe ozdobne to zwykle pigwowiec pośredni, krzyżówka ogrodowa z następnym, powiedzmy na metr, półtora, też się rozkłada.

Pigwowiec okazały, Chaenomeles speciosa, jest sztywniejszy i dorasta ponad dwa metry, zależy jednak od odmiany, wiele odmian ozdobnych; kwiat ładny, u gatunku czerwony, owoc większy, z 5 cm, kulisty.

Katajski, Chaenomeles cathayensis, zwany niewłaściwie chińskim - gruby sztywny krzew, lub nawet drzewko, ze 4 metry lub lepiej, duże owoce a i kolce :wink: kwiat białoróżowy.

Pseudocydonia sinensis, też zwana pigwowcem chińskim, drzewko, u nas ze 6-10 m, kwiat jasnoróżowy, owoc owalny ponad 10 cm, cierpki. W sprzedaży dostępne są siewki, nie wiadomo kiedy zaowocują - w byłym ogrodzie miałem ośmioletnią i nic.

Z odmian owocowych Gold Kalif I Northern Lemon są duże i sztywniejsze, owoc dorodny i łatwo kroić, kwiat białoróżowy. Tamara wygląda jak pośredni, rozkłada się, kwiat ładny czerwony, dojrzewa z miesiąc wcześniej i to jej plus. Cido i Nina to japońskie maluchy.
:wit
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dziękuje. ;:136

Postawiłem piwniczke betonową, która ma służyć jako magazyn na narzędzia na działce i chce z słonecznej strony czyli wystawa wschodnia i południowa, jakieś drzewka, a północną czymś co zagai fajnie, nie będzie potrzebować pełnego słońca i też jakieś owoce będą na przetworzenie. Nie chce takich, z którymi trzeba się śpieszyć ze zbiorem, bo spadają czy miękkną, a jednego pigwowca mam jeszcze w spadku po babci i rosnie w cieniu wielkiego orzecha, to pomyślałem o nim jak ostatnio zbierałem owoce. :)
Rysie
200p
200p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

A to najlepiej te owocowe odmiany posadzić, przy czym jest jeszcze Maksym ( nie mam go lecz zamierzam), dojrzewa między Tamara a Kalif.
Wszystkie one od Svena Maksymiuka, szkółka Carya, są też po sklepach wysyłkowych.

Zbiór to nie problem, wcześniejszym owoce spadają gdy dojdą i mogą poleżeć pod krzakiem. Kłopot z późniejszymi bo one spadną od przymrozku a zmrożone już nie poleżą :wink:
Gold Calif i Northern Lemon obleciały po przymrozku ponad tydzień temu, część jeszcze niedojrzała, i przyszło całość szybko przerobić.
A jak szybko i prosto to wiadomo na co...
:wit
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja pomału z pigwowców się wycofuję. Nie mam pomysłów co z owocami zrobić. Ile można pić wody z pigwowcem i miętą?
Innych pomysłów nie mam. Syropów nie robię, bo cukru nie używam.
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Można zamiast cukru dodać jakieś słodkie owoce, ale w sumie to też będzie cukier. Mam trochę zamrożonej świdosliwy, to może spróbuję ugotować pigwowca z nią.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”