Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Dla mnie każde tu kwitnienie jest ładne i oryginalne - nie może mi to jakoś spowszednieć pomimo upływu lat. Do tego u każdego jest inne, nawet te same rośliny kwitną inaczej - a już na pewno dla właściciela ładniej. :)

Na tym wątku można się naoglądać cudów różnych, choć póki co rośliny w znakomitej większości młode więc i kwiatuszków siłą rzeczy mniej. Ale jak już przyjdzie u Ciebie dzień kwiatowy - a dziś jak widzę nadeszła ta wiekopomna chwila - to jest na czym oko zatrzymać. :D

Dalszych sukcesów życzę! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / Do tego u każdego jest inne, nawet te same rośliny kwitną inaczej - a już na pewno dla właściciela ładniej. :) / ... /
- potwierdzam, że mój Szanowny Przedmówca ma 100% racji. Jakże inaczej ma być, po to wkładamy tyle serca, nieraz i "trochę" :lol: wyrzeczeń, żeby naszym milusińskim dogodzić, a od nich wymagamy jedynie zdrowego wzrostu i trochę (mogą być nawet niewielkie) kwiatków.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przez te urocze kwitnienie u Ciebie i Oli w końcu i ja chcę własnego kaktusika. Jestem w szoku. Nigdy ich nie lubiłam a teraz marzy mi się cały parapet takich kolorowych kwiatuszków jakimi te niepozorne rośliny potrafią nas obdarować. I nawet widzę piękno w ich kolcach ;:202

Czy dobrze widzę, że te dwa powyżej z Twoich ostatnich zdjęć mają kwiaty biało-szare? Tzn. spodnie płatki w odcieniach szarości?
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

;:63 ;:138 ;:433
Podobają mi się bardzo zwłaszcza ,że moje sztuk 2 mihanovichii nie uraczyły mnie w tym sezonie kwiatkiem .
Aglaonema commutata- pierwszy raz widzę kwitnącą ,kwiatek ciekawy.Biała pałeczka wygląda jak by była z cukru-śliczny.
A dlaczego wycięłaś kwiatek :?: osłabia roślinkę :?:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

hen_s pisze:Dla mnie każde tu kwitnienie jest ładne i oryginalne - nie może mi to jakoś spowszednieć pomimo upływu lat. Do tego u każdego jest inne, nawet te same rośliny kwitną inaczej - a już na pewno dla właściciela ładniej. :)
No tak...Dla mnie w tej chwili najpiękniejsze na świecie :D
hen_s pisze:Na tym wątku można się naoglądać cudów różnych, choć póki co rośliny w znakomitej większości młode więc i kwiatuszków siłą rzeczy mniej. Ale jak już przyjdzie u Ciebie dzień kwiatowy - a dziś jak widzę nadeszła ta wiekopomna chwila - to jest na czym oko zatrzymać. :D
Dalszych sukcesów życzę! ;:333
Serdecznie Henryku (nie) dziękuję! ;:180
Akwelan_2009 pisze: Jakże inaczej ma być, po to wkładamy tyle serca, nieraz i "trochę" :lol: wyrzeczeń, żeby naszym milusińskim dogodzić, a od nich wymagamy jedynie zdrowego wzrostu i trochę (mogą być nawet niewielkie) kwiatków.
Nawet te najmniejsze potrafią cieszyć, ale wiecie co...? ta radość byłaby mniejsza gdyby nie to Forum i Wy tutaj. Naprawdę potraficie docenić, co jest w danej chwili, o której mówimy ważne i potrzebne dla ducha. Dziękuję Mieczysławie - jak i wszystkim oczywiście również ;:180
marlenka pisze:Przez te urocze kwitnienie u Ciebie i Oli w końcu i ja chcę własnego kaktusika. Jestem w szoku. Nigdy ich nie lubiłam a teraz marzy mi się cały parapet takich kolorowych kwiatuszków jakimi te niepozorne rośliny potrafią nas obdarować. I nawet widzę piękno w ich kolcach ;:202
Znaczy się: cierniach oczywiście ;:306
Marlenko - mnie z gymno bardzo podobają się właśnie mihanovichii oraz tzw. "plaściory" jak G. ragonesii (i parę innych). Jednak nie przewiduję na razie zakupu innych gymno.
marlenka pisze:Czy dobrze widzę, że te dwa powyżej z Twoich ostatnich zdjęć mają kwiaty biało-szare? Tzn. spodnie płatki w odcieniach szarości?

Można powiedzieć, że jeden rzeczywiście ma takie odcienie.
nolina pisze:;:63 ;:138 ;:433
Podobają mi się bardzo zwłaszcza ,że moje sztuk 2 mihanovichii nie uraczyły mnie w tym sezonie kwiatkiem.
Aglaonema commutata- pierwszy raz widzę kwitnącą ,kwiatek ciekawy.Biała pałeczka wygląda jak by była z cukru-śliczny.
A dlaczego wycięłaś kwiatek :?: osłabia roślinkę :?:
Małgosiu - dziękuję bardzo! Aglaonemy to moja doniczkowa miłość. Niestety, kwiatek osłabia roślinkę i trzeba go wyciąć, chociaż jedną mam już 17 lat i raz pod moją nieobecność kwitła chyba kilka dni i nic się nie stało. Niemniej ta dopiero co się ukorzeniła, przechodzi aklimatyzację, więc wolałam nie ryzykować.
Oczywiście dzięki, że cieszycie się ze mną ;:138
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
AleksandraBdg

Post »

Żanetko,
jak zwykle zaskakujesz!
Nowe "patyczki" naprawdę robią wrażenie swoją "innością".
Wybacz,za moje może głupie pytanie,ale dlaczego wycięłaś kwiat u Aglaonema ?
Szkoda go, naprawdę ładny, delikatny...
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - dziękuję za wizytę i pochwały "patyczków". Aglaonemę musiałam obciąć - pisałam o tym wyżej dla Małgosi. Kwiat choć śliczny, osłabia roślinkę, a ta dopiero co puściła korzenie, a poza tym się aklimatyzuje w nowym środowisku - nie ma potrzeby go osłabiać bardziej. A dziękuję, że podzielasz moje zdanie co do jego piękna :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Warto zaglądać do Twojego wątku, bo można zobaczyć rośliny, których nawet w ogrodach botanicznych się nie spotka. Moją uwagę przykuł mały ale bardzo ładny kwiat Echidnopsis cereiformis. Małe cudo ;:167
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Jak zwykle...warto tu zaglądać bo wciąż coś nowego...wszystkie kwiaty cudne, choć mnie zauroczyły gymno ;:138
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

...i nawet kaktusy Ci kwitną! Nawet...bo z tego co pamiętam, nie wynosisz ich do żadnej piwnicy, czy na strych - tylko do umiarkowanie chłodnego pomieszczenia w mieszkaniu...chyba że coś pokręciłam.
Ja w tym roku zbieram się do prawdziwego przezimowania (na strychu w pracy) tych kilku kaktusów, jakie u mnie jeszcze zostały - z ciekawości, czy zakwitną...
Kwiatki Echidnopsis cereiformis przeszły mi koło nosa - zebrało im się na rozkwit akurat kiedy wyjechałam, fajnie że Ty i Ewa pokazujecie te drobiny... Aglaonema ma świetny kwiatostan - nic, że zostawiony na chwilę - ważne, ze upamiętniony! - kolba jest znacznie bardziej ozdobna niż u difenbachii. Myślisz, że difenbachie też kwitnienie osłabia? - nigdy im nie usuwałam kwiatostanów...
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny raz wielkie dzięki ;:180
gracesz pisze:Warto zaglądać do Twojego wątku, bo można zobaczyć rośliny, których nawet w ogrodach botanicznych się nie spotka. Moją uwagę przykuł mały ale bardzo ładny kwiat Echidnopsis cereiformis. Małe cudo ;:167
Grażynko - on się jeszcze nie rozwinął w pełni. Obawiam się jednak, że do końca nie będzie mi dane tego zobaczyć chyba, że się drugi pączuś jakoś rozwinie. Dziękuję za ciepłe i miłe słowa!
brombiel pisze:Jak zwykle...warto tu zaglądać bo wciąż coś nowego...wszystkie kwiaty cudne, choć mnie zauroczyły gymno ;:138
Agnieszko - mnie jak kwitną również ;:306 i również dzięki!
bebos pisze:...i nawet kaktusy Ci kwitną! Nawet...bo z tego co pamiętam, nie wynosisz ich do żadnej piwnicy, czy na strych - tylko do umiarkowanie chłodnego pomieszczenia w mieszkaniu...chyba że coś pokręciłam
Dzięki ;:180 Nic Beatko nie pokręciłaś. tylko dodam, że w dodatku przy parapecie i to wszystko.
bebos pisze:Ja w tym roku zbieram się do prawdziwego przezimowania (na strychu w pracy) tych kilku kaktusów, jakie u mnie jeszcze zostały - z ciekawości, czy zakwitną...
Jak to mawia Henryk - jeśli kaktus został dobrze przezimowany, zgodnie z jego potrzebami, to nie ma powodu, by nie kwitł, jeśli ma do tego zdolność. Kurcze, to jest świetna frajda oglądać ich kwitnienia, zwłaszcza te własne, te "wypracowane" przez siebie! Koniecznie próbuj!
bebos pisze:Kwiatki Echidnopsis cereiformis przeszły mi koło nosa - zebrało im się na rozkwit akurat kiedy wyjechałam, fajnie że Ty i Ewa pokazujecie te drobiny... Aglaonema ma świetny kwiatostan - nic, że zostawiony na chwilę - ważne, ze upamiętniony! - kolba jest znacznie bardziej ozdobna niż u difenbachii. Myślisz, że difenbachie też kwitnienie osłabia? - nigdy im nie usuwałam kwiatostanów...
Mam nadzieję, że załapię się na ten drugi pączek.
A teraz opowiem Ci, jak to było z moją aglaonemą.
Dostałam pierwszą 17 lat temu od swojej uczennicy. Niestety - jest to o tyle przykre wspomnienie, bo zginęła w wypadku dwa lata temu. Byłam jednak przekonana, że jest to diffenbachia, tak zresztą było napisane na doniczce o ile pamiętam. Ja tak naprawdę za "doniczkowymi" jakoś nie przepadałam - ta jedna w towarzystwie kilku zwykłych rosła sobie, bo moje roślinne zainteresowania wiadomo, szły w innym kierunku. Niemniej przekonana, że mam diffenbachię, wycinałam ten kwiatostan, choć nie zawsze, bo tak ktoś mi powiedział, że trzeba. Jak nie wycięłam, to się nic nie stało, ale podobno trzeba.
Dopiero od dwóch lat jakoś tak inaczej na te "doniczkowe" patrzę, a zwłaszcza gdy zaczęłam przeglądać Forum. Aglaonemy się spodobały bardzo, szykowałam na nie miejsce, podobnie jak na diffenbachie.
W końcu zapytałam Iwonę (raflezja), która mi potwierdziła, że ta moja to raczej aglaonema. Niemniej i diffenbachia, i aglaonema, to ta sama rodzina Araceae - obrazkowate, więc chyba i przy kwiatostanie przydatne jest to samo działanie. Skoro ktoś kiedyś tam dobrych parę lat temu kazał mi te kwiaty wycinać, to chyba się powinno. Może ktoś bardziej zaawansowany w obrazkowych się wypowie jeszcze.

A ja dziękuję za wszystkie miłe słowa (z nadzieją proszę o jeszcze kolejne :oops: ) - i o kaktusach, i moich aglaonemach.
Skoro się kaktusy spodobały, to dziś przy pełnym rozkwicie - kilka impresji na temat kwitnącego w pełni Gymnocalycium mihanovichii:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz G.ragonesii
Obrazek

i dzisiaj pękł kolejny ;:138 ;:138 ...Gymnocalycium mihanovichii variegata ;:167 :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak sobie wyglądają wszystkie trzy:
Obrazek

I z tym widokiem ja zostawiam Was na parę dni, gdyż przed nami wakacyjny miniwypad. Wielu kwitnień i do zobaczenia! ;:136
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Gymnokalicja bardzo ładne i urokliwe. Widać, że i Ciebie zauroczyły. ;:173

Przyjemnego wypoczynku!! :wit
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:I z tym widokiem ja zostawiam Was na parę dni, gdyż przed nami wakacyjny miniwypad.
No jaki wypad! Ja się jeszcze nie ustosunkowałam z wdzięcznością do Twojego fotowykładu o cięciu grubosza, bo nie zdążyłam, a tu już jakaś przerwa na reklamę się szykuje!! Ależ ten świat pędzi! Zatrzymajcie na chwilę tą karuzelę! ;:219

A tak serio to oczywiście, że baw się dobrze, siły regeneruj i wracaj szybciutko :wit
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Wypoczywaj ,nabieraj sił,bo ktoś musi obrabiać zieleninkę ;:306
No i proszę jak się posypało kwiatkami ,też masz kwitnące cierniste :D
Gymnocalycia ślicznie kwitną ;:215
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Widać, że również Ty Żaneta nie byłaś w stanie oprzeć się urokowi gymniaczków ;:136
i bardzo dobrze, bo to śliczne roślinki, zresztą widać to na Twoich zdjęciach ;:215
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”