Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Aniu Józefinkę kupiłam w ubiegłym roku, ładnie przezimowała (przykryta agrowłókniną), to podobno pancerny powojnik i trudno go zmarnować, zobaczymy jak sobie u mnie poradzi :wink:
Ja tez dziś wypatrywałam deszczu, niestety tylko z rana trochę pokropiło :roll: A niby cały dzień miał być deszczowy...
Z jednej strony to fajnie, dużo dziś zrobiłam, rozpoczęliśmy też sezon grillowy, no ale niestety jak jutro nie popada to znów trzeba będzie podlewać.

Aluś
niestety nie znam nazwy tego starego narcyza, to na pewno był jakiś kupiony wiosną już kwitnący i wysadzony do gruntu. Kolorek ma fajny, to prawda :D
Darń już opanowana, zostało mi tylko do skopania pół tej rabaty ;:215 Wiśnia Shirofugen i bukszpany posadzone, magnolia Rubra tez już dostała miejscówkę. Wiciokrzew Serotina od Jurka trafił pod drzwi wejściowe :D Posiałam dziś znów trochę warzywek :D
Rabata pod cisy też już gotowa, tylko jeszcze pod różaneczniki trzeba zrobić. Czas ruszać w tym tygodniu na zakupy :tan
Dziewczynki już dość dobrze się czują, niestety do środy obie na antybiotyku jeszcze muszą być :(

Paweł mszyca powiadasz ;:oj Muszę w takim razie jutro się dokładniej przyjrzeć :shock: i wyciągnąć działa ;:163
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te "łososiowe" hiacynty to chyba z tego samego źródła co moje :D Też wyszły różowiste.
Śliwa podskoczyła Ci imponująco.
Żonkile masz cudne, moje jakoś co roku przepadają, tylko jeden na razie kwitnie, innych nie widać.
Część ma tylko "szczypiorek".
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś już jestem ;:196
Zaglądałam do Ciebie, ale choroba pozbawiła mnie chęci nawet do pisania :( Jest już lepiej, więc powoli nadrabiam zaległości.
Wiosna u Ciebie szaleje na całego. Narcyzami jestem zachwycona...wszystkie piękne, ale Pink Charm wyjątkowo mi się podoba ;:215
U mnie narcyzy dopiero dzisiaj pokazały pierwsze kwiaty.
Natomiast róże szaleją. W ciągu kilku dni ruszyły niesamowicie, nawet maleństwa sadzone wiosną rozwinęły już listki ;:167
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, ale prace gigantyczne prowadzisz ;:oj O zrywaniu darni coś-niecoś wiem, sama to robiłam niedawno, horror ;:oj Cudownie wiosennie na Twoich rabatach ;:180 Biel narcyzów i hiacyntów wygląda super elegancko ;:215
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aga "łososiowe" z bierdonki :wink: najważniejsze, że kolorek ładny jest.
Żonkili teraz to mam mało rodzajów, kilka lat temu było co podziwiać - niestety musiałam je wykopać i przenieść w inne miejsce, w tak zwanym międzyczasie (gdy już obeschły i czekały na wkopanie) mój tato tak skutecznie je upchnął w domku narzędziowym, że dopiero po dwóch latach przy generalnych porządkach je znalazłam :evil: Oczywiście, już się do niczego nie nadawały ;:223
Też mam dużo liści, powinnam mieć sporo narcyzów takich "babcinych", przesadzonych z działki ROD rodziców (likwidowali ją chyba 2-3 lata temu), a tu d... nic się nie pokazuje.

Za to Bridal Crown w ilościach hurtowych pachnie nieziemsko ;:138

Dorotko ;:196 cieszę się, że już Ci lepiej. Po obejrzeniu Twojego murka zastanawiam się, gdzie by takie cudo u siebie zmieścić :;230
Pink Charm rzeczywiście uroczy jest.
U mnie też róże mocno ruszyły, czas by opryskać a tu deszcz :roll: LO już oblepiona mszycą :evil:

Elwi
no rzeczywiście, dzieje się :lol: A to jeszcze nie koniec tych "większych prac", w tym roku czeka mnie zagospodarowanie części działki (około 5 arów), która jeszcze od początku nie była ruszana ;:224 Niestety, żaden okoliczny rolnik nie posiada glebogryzarki :? więc jestem zmuszona czekać na wujka, który mieszka około 25km ode mnie i mam nadzieję, znajdzie czas przed wakacjami, żeby ogarnąć ten teren. Bardzo się nie spieszy, planuję tam posadzić truskawki, zrobić kawałek trawnika, miejsce na ognisko i może ze dwie małe rabatki ;:108
Biel w ogrodzie też bardzo mi się podoba, miałam kiedyś takie piękne tulipany białe z zielonymi smugami, niestety wyginęły :?
Jesienią trzeba będzie znów zapolować na cebule :tan

Pogoda raczej barowa :;230 w ogrodzie się nic nie podziała. Właśnie przewróciło mi na tarasie parasol, który ma bardzo ciężki około 30kg obciążnik ;:oj

Oby weekend był lepszy.

PS. Popełniłam dziś zamówienie powojnikowe :oops: Na liście znalazło się 14 sztuk i wyobraźcie sobie, że wszystkie mają już miejscówkę ;:224 Tylko kilka trejaży trzeba będzie dorobić :;230 Jutro jak dobrze pójdzie (tzn, jak pogoda pozwoli) jadę po różaneczniki ;:138
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Glebogryzarka to najbardziej udany zakup jaki poczyniłem w ubiegłym roku. Teraz już nie wyobrażam sobie, jak mógłbym funkcjonować bez niej. Jeśli byłabyś na kupnie, to rozglądaj się za taką, która swoje waży, nie będzie wyskakiwać z ziemi. Bieg wsteczny też byłby wskazany.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, no to szalejesz :D 14 powojników ;:oj - będzie na czym oko zawiesić :;230 Jakie odmiany wybrałaś?
I po różaneczniki jedziesz... Zazdroszczę :roll: Ja już nie mam miejsca na ich sadzenie, najwyżej jeden jeszcze by się zmieścił ;:224 Ciekawa jestem jakie odmiany kupisz? Liczę, że pokażesz ;:65
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Jurku zakup glebogryzarki w planach na przyszły rok, wiem, że przyda się w warzywniku - dzięki za wskazówki!
Ten kawałek, który mam teraz do zrobienia nie był uprawiany od około 10-15 lat, więc w tym przypadku tylko duża glebogryzarka, taka ciągnikowa może pomóc. Już nie mogę się doczekać, żeby to było zrobione.

Elwi listy były chyba trzy jeśli chodzi o powojnikowe zamówienie, a jak doszło co do czego to i tak poszłam na żywioł :;230 Potem sprawdziłam z listami i okazuje się, że jeszcze kilka pozycji do kupienia na nich zostało ;:306 Ale to już następnym razem. czternaście sztuk to i tak niezła kolekcja do posadzenia :roll:
Zamówiłam:
Innocent Glance PBR
Diamond Ball (to już moje drugie podejście do niego...)
Andromeda
Jan Paweł II
Jerzy Popiełuszko
Patricia Ann Fretwell
Vyvyan Pennell
Rooguchi
Purpurea Plena Elegans
Solina
Betty Corning
Jenny Caddick
Fay
i jeszcze powojnik wonny.
Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Zamawiałam z pewnego źródła, sadzonki zawsze przychodziły wypasione i oby tak też było tym razem.

Dziś byłam po rododendrony ;:138
Oczywiście w łapki też wpadły mi dwa bukszpany:
Obrazek

Jak oglądałam je dwa tygodnie temu to miały bardziej okrągły kształt a teraz to juz sama nie wiem, czy kulki czy stożki z nich zrobić :roll: Bardziej by mi kulki do koncepcji pasowały...
Rodki są następujące:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tak się prezentują:
Obrazek

Tak wygląda rabata przed domem widziana z drzwi wejściowych, widać, że dużo jeszcze do zrobienia, przede wszystkim trzeba połowę skopać ale najbardziej cieszy mnie to, że dużo roślin się tam zmieści ;:215
Obrazek

I Shorofugen z bukszpanikami
Obrazek

Na koniec bieżące zdjęcia parapetów
Obrazek
Obrazek

Wiosenne zdjęcia będą w weekend :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś niezłe zamówienie powojnikowe ;:224 Bardzo jestem ciekawa jak będą się spisywały.
Szalejesz zakupowo, że aż miło :D I trzech Króli widzę kupiłaś :wink: ...wszystkie pięknie zapączkowane. Jak zakwitną to proszę o zdjęcia :)
Rabata zapowiada się na hit sezonu ;:138
A na parapetach ciasno i zielono. Oj, będzie się działo w tym sezonie ;:215
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jola, królewską kolekcję zakładasz - Chrobry, Zygmunt August? ;:306 No, no ;:224 Ale okazy rododendronowe fantastyczne.
Oj, szalejesz z zakupami i innym głowę mącisz... A klematisy cudne odmiany, będę z niecierpliwością podglądać jak się sprawują i jak będą kwitnąć oczywiście. A w moim ogrodniczym nadal nędza powojnikowa i nic nowego na razie nie pojawi się, buuuuu, a mi się marzą Mazury i Maria Skłodowska-Curie i jeszcze takie tam :oops:
Jak roślinność, mocno ruszyła w górę? U mnie jakaś stagnacja wśród niektórych roślin.
Jolu, masz lilię Lady Alice?
Hartujesz już siewki parapetowe?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dorotko to nie koniec zakupowych szaleństw :;230
Wczoraj byłam w szkółce po cisy na żywopłot, oprócz nich wpadła mi w łapy wiśnia Kiku Shidare, jabłoń ozdobna Ola i mój wymarzony platan ;:167 Wszystko już wczoraj posadzone, jutro zrobię sesyjkę, dziś zabrakło na to czasu (sadziliśmy różaneczniki) :D
Tak wyglądały moje zakupy:
Obrazek

Dziś musiałam podjechać do ogrodnika po ziemię do różaneczników, i oczywiście przytargałam ze sobą jeszcze piwonię drzewiastą, trzy serduszki i pięć sasanek :;230 W przyszłym tygodniu jadę do Bydgoszczy i pewnie też coś stamtąd przytargam (priorytet to kora przekompostowana i sadzonki pomidorów). Do tego mam zamówione wrzosy w szkółce u Wolskiego i przymierzam się jeszcze do zakupu bylin w jednym ze sklepów internetowych :roll: To już zdecydowanie trzeba leczyć ;:223

Aluś w planach były same "króle" ale niestety u ogrodnika dostępne były tylko te trzy, które kupiłam. Jeden z nich już posadzony.
Powojniki powinny przyjechać w tygodniu, więc w przyszły weekend znów szykuje się sadzenie :wink:
Roślinki tak sobie, przyznam że w ubiegłym roku były bardziej do przodu.
Nie mam tej lilii o którą pytasz, wiesz przecież że ja bardziej "różowa" jestem :;230
Siewek jeszcze nie hartuję, ale w przyszłym tygodniu chyba już zacznę te bardziej podrośnięte wynosić. Dziś przepikowałam ostróżkę hiacyntową, cynię skabiozową, astry, kleome i werbenę patagońską. Generalnie z tych wcześniejszych wysiewów jestem bardziej zadowolona, te siane w kwietniu słabo wychodzą i jakieś takie mizerne są :roll: Nie wiem, czy poza kosmosem i groszkiem będzie coś z tych siewek :roll:

Nie miałam czasu zrobić zdjęć, planuję małą sesyjkę jutro z rana. Tymczasem dwa uchwycone w tak zwanym międzyczasie :wink:

Cisy przygotowane do sadzenia
Obrazek

I wiosennie, tulipanowo, na pierwszym planie Van Eijk, dalej jego brat Salmon Van Eijk
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

No pięknie Jola szaleje ;:oj ;:138 Mam tylko Patricie z tw. Zam. I dopiero co wyłazi z ziemi :? A veronica Choice już prawie kwitnie ;:14 ja właśnie zaczne interesować się powojnikami bo pasują do roż a rabatka bez nich będzie brzydsza :roll: . a co myślisz o bukszpanach tzn tych obwódkach czy lepiej z lawendy do roz ?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Zadziwiasz mnie tegorocznym szaleństwem zakupowym ;:306 ale co się dziwić,tyle terenu jeszcze masz do obsadzenia... ;:224 Napracujesz się podczas sadzenia zakupów. Mam nadzieję, że sfotografowałaś też i nowe nasadzenia.
Jabłoń Ola jest piękna, tez ją kiedyś chciałam, ale na moje chciejstwa to kilka hektarów trzeba zakupić.
Moje siewki też różnie rosną, jedne ładnie idą do przodu, drugie z kolei marnieją i padają chyba na zgorzel. Ale od kiedy wyniosłam na balkon (już od tygodnia ich nie zabieram do domu), to poprawiły się, przede wszystkim ładniej rosną nić nie wybujało bardziej ;)
Tulipany piękne ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Joluś przy Twoich hektarach szaleństwo zakupowe jeszcze długo potrwa :)
Cisy pięknie będą wyglądały przy ogrodzeniu ;:215 Czeka Cię sporo pracy przy sadzeniu, ale jak się rozrosną, to będzie efekt ;:224
Tulipany Van Ejik są ;:167 Gdzie je kupowałaś?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Mati mi się podobają i bukszpany i lawendy :lol: Obwódkę bym zrobiła z bukszpanów, ale lawendowe obrzeże też ciekawie wygląda.

Aluś fotki zaraz będą, właśnie zgrywam :D
Dziś wystawiłam po raz pierwszy te większe sadzonki - kosmos, zatrwian i szałwię. No i podpędzone dalie. Zostają na noc, zapowiada się 6 stopni, więc powinno być ok. Mam taką nadzieję, już mi się ich nie chce wnosić :;230

Dorotko cisy posadzone od razu, kilka muszę dokupić.
Obydwa Van Eijk są z Biedronki. Jeszcze raz dla Ciebie Salmon Van Eijk:
Obrazek

Jeszcze raz Bridal Crown
Obrazek

Narcyz Tahiti, nie dość, że tylko jeden ocalał, to jeszcze zakwitł w stronę sąsiada, więc oglądam jego plecy :;230
Obrazek

Piękne tulipany, których nazwę muszę odszukać
Obrazek

Rabata bylinowa powoli zarasta, na tym zdjęciu widać nowe serduszki.
Obrazek

Cisy po posadzeniu
Obrazek

Nowy zakup wiśnia Kiku Shidare Zakura
Obrazek
już przekwita
Obrazek

oraz jabłoń ozdobna Ola
Obrazek
i jej kwiaty, dopiero rozkwitają
Obrazek

Wymarzony platan ;:167