Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2

Post »

onectica pisze:No dzisiaj to musisz nas zaskoczyć na biało-czerwono ;)
Proszę bardzo, choć to fotka z poprzedniego roku, bo akurat biaława medio przekwitła:

Obrazek

czarny pisze:(...) I jeszcze literówka powinno być gavazzii.
Tutaj: http://hornad.fei.tuke.sk/~suba/Reb/idents/gavazzii.htm podają i tak i tak :wink:

ROBERTOBORO pisze:Coś mi tu nie pasuje. Na liście nie było WR 509 i WR 578 ale mogę to przemilczeć za odrost WR 578
Mogę się podzielić, ale one mają jakieś 0,5 cm. Wrzucę jutro fotkę to zobaczysz. Szczerze mówiąc to nie wiem czy uda się je ukorzenić :roll: A WR 509 domówiłem bo myślałem, że ta co mam mi padła, ale na szczęście przeżyła i teraz mam trzy ;:173

DAK pisze:(...) Poza tym mam jeszcze jedno zmartwienie - mój aparat gubi ostrość na czerwonych kolorach. Cudowałam już z czasem i przesłoną i nic nie pomaga, szczególnie przy dobrym oświetleniu czerwienie są zamazane. Jeszcze popytam fachowców, ale chyba będę musiała zaopatrzyć się w lepszy sprzęt, bo mnie to mocno denerwuje - w końcu większość ma czerwone oblicze.
Danusia mój aparat też za dobrze z czerwonym sobie nie radzi, szczególnie właśnie przy pełnym słońcu. Wtedy trzeba próbować zrobić fotkę pod odpowiednim kątem. Czasami muszę zrobić kilkadziesiąt zdjęć jednego kwiatka (rośliny) zanim się uda :wink:

moritius pisze:Lobiwki? I jeszcze jajoiana z pąkami - cholerka, fajnie by bylo, gdyby u mnie coś z lobiwiowych zakwitło (poza krzyżówkami chamacereus) :wink:. Ale pewnie jeszcze za małe są.
U mnie w tym sezonie trochę lobiwek będzie kwitło, a pierwsze kwiaty powinny być już za kilka dni :D

hen_s pisze:(...) Jedyne czego żałuję to tego, że nie wziąłem ich więcej
Ja też Henryku, ja też... :roll:

A teraz wrzucam fotki zrobione dzisiaj rano:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

No i pierwsze dwa kwiaty na ajlosterkowej hybrydzie:

Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie znam się na tych rodzajach - ale wydaje mi się, że ze wszystkich jakie pokazałeś, ta helioska (sobie 155) ma nie tylko pięknego koloru kwiat, ale również zupełnie inny wygląd kwiecia. Bardzo oryginalna. Oczywiście moim zdaniem :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj ;:oj ;:oj ;:138

To musi wystarczyć za komentarz. Jestem pod ogromnym wrażeniem!

U mnie też blisko do kwiatów a tu zapowiadają nawet duże przymrozki. :roll: Wszystkie rebucjowate na odkrytym balkonie... Nie jest dobrze. :(

Swoją drogą wolę HJ 543 (JU 543) jako M. pygmaea fa. nova (żółty kwiat) a nie M. pygmaea var. canacruzensis. Ponoć jest inna... Ta właśnie inność mi pasuje - też ją zamówiłem. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

E, zawsze przed połową maja są przymrozki. Moje kurduple już wyschły po podlaniu, więc jeśli tak jest to nie ma się czym przejmować, a jak tylko znów będą zapowiadać na plusie w nocy to znów trza lać =]

Co do tej gavazzii to tam właśnie pisze, że Mosti opisał w 1999 roku tę roślinkę, jako Rebutia gavazzii, od Leonardo Gavazzi. Inna sprawa, że opisał ją na podstawie numerku WR 493, gdzie w spisach Rauscha jest M. atrovirens v. raulii...

Z ciekawości wszystkie Twoje WR 509 wyglądają identycznie? Ja mam roślinki z własnego siewu, które niebawem po raz pierwszy zakwitną, ale mam jakby dwie różne formy (jedna porcja nasion). Zrzucam to na karb zmienności gatunku, ale tak do końca pewny nie jestem.

No a po 3 sztuki z jednej pozycji to minimum, tym bardziej, że M. einsteinii nie są samopylne ;)

A i hybrydka ajlosterki śliczna. U mnie parę różowych kropek, ale szału chyba jednak też nie będzie z ilością kwiatów u nich.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czarny pisze:(...) Z ciekawości wszystkie Twoje WR 509 wyglądają identycznie? Ja mam roślinki z własnego siewu, które niebawem po raz pierwszy zakwitną, ale mam jakby dwie różne formy (jedna porcja nasion). Zrzucam to na karb zmienności gatunku, ale tak do końca pewny nie jestem. (...) A i hybrydka ajlosterki śliczna. U mnie parę różowych kropek, ale szału chyba jednak też nie będzie z ilością kwiatów u nich.
Jutro jestem w domu więc zrobię wszystkim trzem fotki i będziesz mógł sobie porównać.
Moja hybryda też na początku miała tylko cztery pąki (o czym pisałem wcześniej), teraz naprodukowała jeszcze z pięć, może będzie jeszcze więcej - tyle, że będą się rozwijać w różnym czasie, a szkoda...

Poza tym przymrozki mi nie straszne - po prostu zasunę balkon :wink:
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Ja tam nie wiem tyle kwiatów :roll: a u mnie nic, głęboka zima, to wszystko pewnie pic na wodę fotomontaż ;:306
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Ja tam bym pylił tą cv. Sunrise pyłkiem tej fajnej helioski sobie 155 (o której odrost może kiedyś zapytam :wink:).

Kolorowo u ciebie, i dobrze. Przynajmniej tobie coś ciekawego kwitnie :D.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

hen_s pisze:U mnie też blisko do kwiatów a tu zapowiadają nawet duże przymrozki. :roll: Wszystkie rebucjowate na odkrytym balkonie... Nie jest dobrze. :(
Dziś w nocy to pół biedy - u nas zapowiadają ok. 4 stopni, ale ok. 6 maja -1. Chyba te z pąkami zacznę na noc wstawiać do mu. :(
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Nie wiem, ile było w nocy, ale jeszcze niedawno temu 6 stopni, więc nocą musiał być faktycznie zimno. Przypominam - Wrocław - najcieplejszy zakątek kraju! ;:218
Ja się tylko cieszę, że nie zrealizowałam swojego genialnego pomysłu z przedwczoraj i jednak nie podlałam
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczko co chwila spogląda zza chmur więc zrobiłem kilka fotek:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

przemek_pc pisze:(...) U mnie w tym sezonie trochę lobiwek będzie kwitło, a pierwsze kwiaty powinny być już za kilka dni.
No i nie trzeba było czekać kilka dni. Poranna niespodzianka (chociaż kwiatek jak na tę lobiwkę jest mały):

Obrazek Obrazek

przemek_pc pisze:
czarny pisze:(...) Z ciekawości wszystkie Twoje WR 509 wyglądają identycznie? Ja mam roślinki z własnego siewu, które niebawem po raz pierwszy zakwitną, ale mam jakby dwie różne formy (jedna porcja nasion). Zrzucam to na karb zmienności gatunku, ale tak do końca pewny nie jestem. (...) A i hybrydka ajlosterki śliczna. U mnie parę różowych kropek, ale szału chyba jednak też nie będzie z ilością kwiatów u nich.
Jutro jestem w domu więc zrobię wszystkim trzem fotki i będziesz mógł sobie porównać (...)
Po lewej moja "stara" WR 509, po prawej "nowe":

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hihi, to moje jeszcze trochę inaczej wyglądają. Ale myślę, że to kwestia warunków uprawy. Acz u tych nowych widać chyba lekko to co u mnie - jedna wydaje się mieć białe ciernie, druga bardziej brązowawe.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jeszcze mi powiedzcie jakiego ukorzeniacza użyć do ukorzenienia odrostów gonjianki - do tej pory nie stosowałem żadnych wspomagaczy, ale za bardzo mi na tych odrostach zależy...
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie doradzę, bo mogę powiedzieć tyle, że próbowałem i do roślin półzdrewniałych i niezdrewniałych i różnicy żadnej nie widziałem również w porównaniu do ukorzeniania bez ukorzeniacza =]

Bardziej różnicę widziałem w wilgotności, acz w jakim słoiczku zaś trzeba uważać na nadgniwanie.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ja obecnie mam jakiś czeski co kiedyś kupiłem, zdaje się do roślin półzdrewniałych.

Szczerze odradzam ukorzenianie pod słoikiem czy w dużej wilgotności. To nie te rośliny! Te z gór lubią wtedy podgniwać, potem nie ma czego już ratować. :idea:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odrosty nie są duże, powiedziałbym wręcz, że bardzo małe, więc jestem sceptycznie nastawiony do możliwości ich ukorzenienia.

Obrazek Obrazek

Zarówno te z lewej jak i z prawej są to klony (z tego co napisał Sibal) z roślin od de Herdt'ów. Jest jeszcze jeden, malusieńki, z rośliny od Fishera.
Pozdrawiam,
Przemek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”