Ogród Andzi cz.3
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Andzi cz.3
Piękny ognik.Mój w tym roku nie wypalił.Owoce są rzadko i teraz już robią się brązowe.Może dlatego,że jest bardzo wiekowy.Marcinki też jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Ognik rewelacyjny, ja swoje usunęłam bo co roku obmarzały i zbierały jesienią wszystkie liście, ręce miałam pokłute i pełne kolców.
U mnie tez sporo tej prasy ogrodniczej z poprzednich lat, teraz też korzystam tylko z tego co w bibliotece.
U mnie tez sporo tej prasy ogrodniczej z poprzednich lat, teraz też korzystam tylko z tego co w bibliotece.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Hortensje cudne ale i chryzantemki masz śliczne

Ognik piękny

Aniu
ognika widać tylko kawałek ma ponad 2 m wysokości...szerokość była skorygowana, podczas rozkładania agrotkaniny. Krzak dał sobie doskonale radę szybko wypuścił nowe gałęzie.

Wapienie spróbuj inaczej ułożyć w sztorc nie na płasko, powinny się opierać jeden o drugi...w środku powstaje wtedy kieszeń na rośliny, którą trzeba dopełnić niewielką ilością ziemi. Wielkość kamieni nie gra tu wielkiej roli...w małych kamieniach mniejsze rośliny powinny dobrze wyglądać.
Zobacz na fotce, górną warstwę...dzisiaj troszkę robiłam przy nowym skalniaku

Fotka ze starego skalniaka, zobacz jak są ułożone kamienie...wszystkie są małe, w szczeliny uzupełniane były ziemią.

Kamienie tak ułożone kontrolują wielkość roślin.

Janku
ognik można odmłodzić, przyciąć część gałęzi. Z tego co zaobserwowałam szybko się regeneruje i odrasta coraz gęstszy. Tak jak piszesz są trudności z plewieniem, gałęzie które są na dole kłujką...możesz spokojnie wyciąć to co przeszkadza, przez sezon odrosną nowe gałęzie.
Jolka
czasopisma z poprzednich lat są bardzo cenne, opis szczepień, przycinania, choroby bylin, krzewów, iglaków bardzo się przydają. Teraz sporadycznie jest coś napisane, jedynie kolorowe zdjęcia kuszą.
Aniu
Hortensje dalej zdobią, dokupiłam jeszcze jedną, Dębolistną...teraz mam problem gdzie ją posadzić
Oprócz niej jeszcze Tawułkę...ma mini listki, jakaś zadarniająca odmiana...miałam na nią oko już od dawna.
Zostawiam kilka zdjęć, zmykam trawnik wykosić.

Wapienie spróbuj inaczej ułożyć w sztorc nie na płasko, powinny się opierać jeden o drugi...w środku powstaje wtedy kieszeń na rośliny, którą trzeba dopełnić niewielką ilością ziemi. Wielkość kamieni nie gra tu wielkiej roli...w małych kamieniach mniejsze rośliny powinny dobrze wyglądać.
Zobacz na fotce, górną warstwę...dzisiaj troszkę robiłam przy nowym skalniaku

Fotka ze starego skalniaka, zobacz jak są ułożone kamienie...wszystkie są małe, w szczeliny uzupełniane były ziemią.

Kamienie tak ułożone kontrolują wielkość roślin.

Janku

Jolka

Aniu

Zostawiam kilka zdjęć, zmykam trawnik wykosić.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Aniu
Śliczne słoneczne ,kwitnące fotki
ale ognik!!
Ile lat on juz ma,że taki wielki,Dobrze chyba ma u ciebie, nie podmarza. ładnie rośnie
Zimowity ,hortensje śliczne,Moje anamonki już niestety nie kwitną

Śliczne słoneczne ,kwitnące fotki

Ile lat on juz ma,że taki wielki,Dobrze chyba ma u ciebie, nie podmarza. ładnie rośnie

Zimowity ,hortensje śliczne,Moje anamonki już niestety nie kwitną

Ognik ma już kilka lat, rósł wcześniej w przewiewnym miejscu...przemarzał co roku do granicy śniegu. Od trzech lat jest przesadzony na lepsze stanowisko...liście teraz też przemarzają ale kwiaty pokazują się co roku. Efekty kwitnienia widać pod postacią owoców. Ostatnie fotki są robione na własnych ustawieniach, ciągle się uczę...rano było rewelacyjne światło
Hortensja dębolistna, ma nie przemarzać w zimie...wiara nie wiara, ten facet co sprzedawał...integrował się z drugim

Berberys ma owoce.

Hortensja dębolistna, ma nie przemarzać w zimie...wiara nie wiara, ten facet co sprzedawał...integrował się z drugim

Berberys ma owoce.

- magry
U mnie hortensja dębolistna nie przeżyła.Koleżanka posadziła również i miała tylko dwa lata.Tobie może uda się chociaż jak znam zimy lubelskie to musi dostać chyba
pierzynę puchową.
pierzynę puchową.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aneczko ogród masz jedyny w swoim rodzaju, nie tylko za sprawą pięknie kwitnących roślin, ale tych kamieni.
Także mam kilka wapieni w ogrodzie, ale one po każdej zimie bardzo się kruszą.
Ogniki kwitną zjawiskowo.
Miałam u siebie trzy kolory, ale co roku wymarzały do granicy śniegu, więc wykopałam.
Pełne zawilce japońskie tak ładnie kwitną, na moich bardzo szybko płatki jakoś opadają, kwiaty małe i nie wyrośnięte, nawet zdjęcia nie robiłam.
Miejsce na nowe skalniaczki szykujesz?
Miłego dnia.
Także mam kilka wapieni w ogrodzie, ale one po każdej zimie bardzo się kruszą.
Ogniki kwitną zjawiskowo.
Miałam u siebie trzy kolory, ale co roku wymarzały do granicy śniegu, więc wykopałam.
Pełne zawilce japońskie tak ładnie kwitną, na moich bardzo szybko płatki jakoś opadają, kwiaty małe i nie wyrośnięte, nawet zdjęcia nie robiłam.
Miejsce na nowe skalniaczki szykujesz?
Miłego dnia.

Janku
hortensja z opisu nazywa się ,HARMONY' znosi przymrozki do -23*C...korzenie trzeba tylko kopczykować korą na zimę. Na razie jestem pozytywnie nastawiona
Śniegu też raczej nie powinno brakować, świerki też podrosły...gałęzie można uciąć i użyć do okrycia roślin.
Taju
kamienie M mi przywozi, otoczaki i wapienie...trzeba je wykorzystać, dlatego pomysł na jeszcze jeden skalniak...kamienna ścieżka też powstaje. Rozglądam się też za niskimi roślinami skalnymi...po przeróbkach tego kawałka dojdą jeszcze paprocie, funkie...przy ścieżce będą ciekawie wyglądać.
Skalniaczki przygotowują się już do zimy...tylko pierwiosnek, wyskoczył z kwiatami

Czy tej koniczynki na dole fotki można się w jakiś sposób pozbyć, wyskakuje dosłownie wszędzie...jest nie do opanowania

Taju

Skalniaczki przygotowują się już do zimy...tylko pierwiosnek, wyskoczył z kwiatami

Czy tej koniczynki na dole fotki można się w jakiś sposób pozbyć, wyskakuje dosłownie wszędzie...jest nie do opanowania

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Aniu o hortensję dębolistną zapytaj Jolę1 u niej rośnie i jakoś na razie nie przemarzła.
Masz bardzo ciekawe roślinki na skalniak to nie dziwię się że powstaje kolejne miejsce dla nich.
Też bym chciała żeby mi M kamienie zwoził, ale na razie to ja zwożę skąd się da.
Ta koniczynka to szczawik chwast okropny, korzenie ma dość głęboko i jeszcze do tego rozłazi się i sieje jak może, bardzo ciężko się go pozbyć, trzeba dokładnie wyrywać i starać się wyrwać wszystkie korzenie.
Podpowiedz jeszcze co to za roślinki na 4 i 5 zdjęciu od góry.
Masz bardzo ciekawe roślinki na skalniak to nie dziwię się że powstaje kolejne miejsce dla nich.
Też bym chciała żeby mi M kamienie zwoził, ale na razie to ja zwożę skąd się da.
Ta koniczynka to szczawik chwast okropny, korzenie ma dość głęboko i jeszcze do tego rozłazi się i sieje jak może, bardzo ciężko się go pozbyć, trzeba dokładnie wyrywać i starać się wyrwać wszystkie korzenie.
Podpowiedz jeszcze co to za roślinki na 4 i 5 zdjęciu od góry.
- magry
Do szczawika używam widelca.Inaczej nie da się usunąć go z korzeniami.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Iwonko
pierwsza roślina to Dzwonek Poszarsiego, kwitł na niebiesko...pod koniec Lipca tak wyglądał...

Druga roślina to Orostachys aggregatus...
Janek
używałam noża do podcinania i wyciągania...o widelcu nawet nie pomyślałam
dzięki za podpowiedź
na pewno wypróbuję.
Nowy skalniak i ścieżka powstaje w ślimaczym tempie...dzisiaj udało się przykryć górę agrowłókniną i posadzić kilka roślin. Cała góra zostanie wysypana białym żwirkiem...rośliny będą kompletowane na bieżąco. Przy ścieżce zostało posadzonych kilka żurawek i dwie funkie, dojdą jeszcze paprocie...jak się rozrosną powinno być ok.
z boku widać kawałek mieczyka, kiedy można je wykopać...jeszcze chyba za wcześnie

Takie rośliny przybyły...tawułka, nazwy niestety nie znam...kilka razy spotkałam, w końcu kupiłam...listki są mini, od razu wpadła mi w oko.

Goryczka

Skalnica

Jeszcze jedna goryczka, kwiat- koloru białego...jest jeszcze jedna, posadzona na wiosnę...dzisiaj zmieniła lokum na lepsze

Druga roślina to Orostachys aggregatus...
Janek

Nowy skalniak i ścieżka powstaje w ślimaczym tempie...dzisiaj udało się przykryć górę agrowłókniną i posadzić kilka roślin. Cała góra zostanie wysypana białym żwirkiem...rośliny będą kompletowane na bieżąco. Przy ścieżce zostało posadzonych kilka żurawek i dwie funkie, dojdą jeszcze paprocie...jak się rozrosną powinno być ok.

Takie rośliny przybyły...tawułka, nazwy niestety nie znam...kilka razy spotkałam, w końcu kupiłam...listki są mini, od razu wpadła mi w oko.

Goryczka

Skalnica

Jeszcze jedna goryczka, kwiat- koloru białego...jest jeszcze jedna, posadzona na wiosnę...dzisiaj zmieniła lokum na lepsze

- magry
Ania- Nie należy podcinać go nożem ponieważ oprócz tego,że rozmnaża się z nasion, z powodzeniem odrasta z korzeni.Widelcem można podważyć głęboko i
wyciągnąć z korzeniami.Ja go nawet do kompostu nie daję chociaż nie wiem czy słusznie.Bardzo ładne sadzonki.Skalnica trifurcata fajnie wygląda nawet
bez kwiatów.A goryczki białej nie mam.Zdradzisz gdzie kupiłaś ?Teraz popatrz na zdjęcie pierwsze goryczki.W prawym dolny rogu,pod jej listkami,jest inna
roślinka o łopatkowych liściach.Starannie oczyść z tego bo tak samo trudne do wyplenienia.Wyczytałem dzisiaj,że szczawika można jeść w sałatkach
a tego
raczej nie.
wyciągnąć z korzeniami.Ja go nawet do kompostu nie daję chociaż nie wiem czy słusznie.Bardzo ładne sadzonki.Skalnica trifurcata fajnie wygląda nawet
bez kwiatów.A goryczki białej nie mam.Zdradzisz gdzie kupiłaś ?Teraz popatrz na zdjęcie pierwsze goryczki.W prawym dolny rogu,pod jej listkami,jest inna
roślinka o łopatkowych liściach.Starannie oczyść z tego bo tak samo trudne do wyplenienia.Wyczytałem dzisiaj,że szczawika można jeść w sałatkach

raczej nie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Goryczkę nabyłam w Frolexpolu....wszystkich odmian było chyba ze cztery...bezłodygowa w lecie padła, wiec teraz nie brałam. Wiadomo że bezłodygowym trzeba stworzyć odpowiednie warunki, chodzi mi o glebę...w glinie wymieszanej z torfem długo nie pociągną.
Chwaścior rosnący przy goryczce od razu wyrwałam, był dobrze widoczny
Szczawik jako sałatka, fuj...wystarczy go pomiędzy kamieniami, na talerzu dziękuje

Dzisiaj chwilkę po 6 rano...do tej pory jest mgła. Następny otoczak dostałam, trzeba dwie osoby żeby go przenieść...przetoczyć niestety się nie da, oj ciężki jest......

Chwaścior rosnący przy goryczce od razu wyrwałam, był dobrze widoczny

Szczawik jako sałatka, fuj...wystarczy go pomiędzy kamieniami, na talerzu dziękuje

Dzisiaj chwilkę po 6 rano...do tej pory jest mgła. Następny otoczak dostałam, trzeba dwie osoby żeby go przenieść...przetoczyć niestety się nie da, oj ciężki jest......