Kolejny rok......

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny rok......

Post »

Ewcia te niebieskie kwiatuszki to cebulica. Też je identyfikowałam niedawno.
Na ostrokrzewy chorujemy ale przeraża nas wymarzanie i kiepskie opisane odmiany jak już je w szkółkach znajdziemy oraz płeć w ogóle (owocują tylko panie w towarzystwie pana).

Może sadź cebulowe w doniczkach ? Może się kury zniechęcą :?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ewuś ja się nie mogłam doczekać kwitnienia forsycji i przycięłam tydzień przed nią. Już je uruchomiłam do życia i podsypałam dożycia. Niech się księżne budzą. Nowo posadzone mam zamiar podlać w tym tygodniu humusem . Dałam im dwa tygodnie na przystosowanie. Oczywiście nie będę lała tyle co pod inne roślinki tylko tak skromnie. Skoro nawozu nie dostaną. Chociaż pan z floribundyyy powiedział mi żebym podsypała. W malutkich ilościach. Forum mówi wyraźnie że w pierwszym roku niet. Także niet. U mnie miała być tylko jedna róża. Na chwilę obecną jest ich 13. Jeśli tylko będą ładnie rosły to myślę że będzie ich znacznie więcej.
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Ewuniu,a wspominałaś coś ,że blachę miałaś wkopać, myślisz że te korzenie od tui nie dadzą rady papie ? coś mi się nie wydaje. Dzisiaj jak wracałam od lekarza wstąpiłam na Janosika , na razie wystawione wszystko to co z zeszłego roku nie zeszło, mówię o hortensjach, nowości pewnie tak jak zawsze maj /czerwiec a później sierpień i jeszcze coś koniec września . ładnego mieli modrzewia na pniu za 35,00 gęsty ładnie przycięty ale jak dla mnie trochę za niski pień coś ok 1m a może i niższy ja chciałam takiego 160 cm
już niebawem będzie giełda to może tam coś wypatrzę, reszta szczepionych ładna ale niestety droga 100,00 i lepiej . Ewcia przed tobą kolejna próba do zaliczenia ,kończ ukorzenianie hortensji i bierz się za szczepienie iglaków i nie tylko , kasy zaoszczędzisz i sporo miejsca pod nowe chciejstwa - wierzę w Ciebie ,że Ci się uda, to już trochę wyższa szkoła, no ale co to dla Ciebie - kolejne wyzwanie............. czego życzę serdecznie - już zaklepuję kolejkę Ela ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Betinko odpowiedziałam u Ciebie o hostach :wink:
Romciu jadę w niedziele zawieżc szafę to przytnę różyczki do żywego
Ewuś ja z rozami dopiero zaczynam - dostałam jesienią 6 sztuk i mam nadzieję że ich nie ukatrupię . U poprzedniej włascicielki rosły bez żadnej chemi - zobaczymy jak będą rosły u mnie :roll: . mam nadzieję zobaczyc w tym roku w swoim ogrodzie kwitnące swoje(już ) róże
Madziu twoja działka już jest piękna a z tymi rożami to juz będzie bajka.
Elu - przenieśli mi drukarnie i nie mam dostępu do aluminiowej blachy a szkoda bo mogłam mieć jej sporo.
No kochana na tego modrzewia to bym się skusiła.
Nie mam zamiaru nic szczepić bo nie mam żadnej wiedzy w tym temacie i jest to dla mnie czarna magia.
Na chwilę obecną skupię się za ukorzenieniem mojego jałowca plożącego ktory leżac na korze puszcza od spodu korzonki. Podstawie doniczkę i cała filozofia :;230 :;230 :;230 Elu nasza hortensja White Dome wygląda tak :wink:
Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Ewuniu - ja też polecam modrzew,mam dwa młode drzewka i jestem z nich bardzo zadowolona.Hortensje pięknie puszczaja listka ,na pewno sie ukorzenią :wit
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Jadziu to drzewiaste więc nie mają innego wyjścia :wink: .
Miałam w zeszlym roku jechać do Boryslawic i kupić sobie modrzewia ale jakoś tak zeszło ze nie pojechałam
Pozdrawiam. Ewa
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś zobaczymy jak to będzie :) Hortenki ślicznie rosną. Kiedy planujesz je wsadzić do gruntu?
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Ewcia pięknie wygląda hortensja, jutro zrobię zdjęcia Anabelce Strąg , też jest okazała , ukorzeniłam kilka donic :D
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Madziu jak tylko zobaczę od spodu korzonki to bedę je wysadzać

Borówki całe w pąkach kwiatowych ;:138

Obrazek

a jedna która wystartowała ze trzy tygodnie temu ma już :shock:

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale będziesz miała owocu hohohooh :D Mniam. Moje jeszcze takie maleństwa. Chyba muszę dokupić więcej.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Elu cieszę sie że pamiętałaś .
I co skladamy zamowienie w future?

Madziu w tym roku w końcu chandler ma sporo pąkow kwiatowych - doszedł do siebie po tym jak mi zabraklo podłoża i posadziłam go w kompost ;:223 , ale liście miał piękne :;230

-- Wt 01 kwi 2014 19:25 --

Madziu ja mam ponad 10 odmian ale i tak malo co zjem ;:224
dzieciaki wchodzą pod siatkę i wyjadają .
jak nie skubnę o 6 rano to już koniec :;230
Pozdrawiam. Ewa
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehehe nooo to najważniejsze :D Że coś mu się udało. A w tym roku to już w ogóle zabłysnął.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jadziu to drzewiaste więc nie mają innego wyjścia :wink: Jak to rozumieć ??? czy Ty ich ukorzeniasz w ziemi czy w wodzie ?? Skąd wiadomo ze to drzewiaste ??
Ja tez planuje zakup borówek - ale kiedy to będzie ??? nie mogę się obrobić i zdążyć ze wszystkim ;:185
Serdecznie pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Tereniu
White Dome jest hortensją z gatunku arborescens taką samą jest Anabelle a ta się ukorzeni nawet bez ukorzeniacza - wystarczy patyka wetknąć do ziemi.
Skąd wiem że to drzewkowata?
Rośnie zaniedbana na moim osiedlu- namierzyłam ją jesienią i wiedzialam że wiosną po nią wrócę ;:306
Ten gatunek hortensji tylko raz próbowalam w wodzie ukorzenić i zgnily :roll: .
Moja Anabelka w ogrodzie jest z patyka ktorego dal mi wujo i kazal zamoczyć w ukorzeniaczu i wetknąc w ziemię.
Nie miałam ukorzeniacza i wetknęłam za komórką i zapomniałam. Po roku nie wiedziałam co tam rośnie :;230 :;230
Tereniu borowki koniecznie kup, im szybciej kupisz tym lepiej bo już będa w ogrodzie a po dwóch latach już będą spore krzaczorki .
Ja w zeszłym roku w szkólce widziałam Chandlera bardzo dużej donicy za 300 zl (jak dobrze pamiętam ) ale krzaczor na ponad 2 metry.
Chandler ma owoce jak 2 zl :wink: przy tym bardzo slodki -polecam
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewuniu bardzo Ci dziękuję ;:196 szkoda że nie wiedziałam wcześniej bo zgniły mi patyczki różowej Anabelki ;:223
Na przyszłość będę mądrzejsza ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”