Taki - sobie ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.3

Post »

No i słowo się rzekło, szpadel w dłoń i na wieś :;230

Teesbrook ;:167 ;:145

Ile masz odmian? Mam wrażenie, że cały czas pokazujesz inną odmianę :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness! ;:196

Paula! Mam teraz kwitnących ok 40 odmian więc nie za wiele. Jeszcze startuje do kwitnienia ok 5 odmian i to by było na tyle. W sam raz, żeby się nimi nacieszyć, zmieścić je w przydomowym ogrodzie, nie ścigając się z nikim. Gdybym miała do dyspozycji wiecej miejsca w słońcu, chętnie bym posadziła ok setki (mam swoje chciejstwa!), ale na więcej nie miałabym siły ;:185
Ale zdjęcia dalii się powtarzają, może to inne ujęcia i fazy kwitnienia, ale powtarzam :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Teesbrook Audrey, tę koniecznie muszę mieć!!! zapamiętasz? ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA....udziela się to Twoje chciejstwo daliowe.....u mnie w przyszłym sezonie na pewno zobaczysz więcej.....jakie nie wiadomo - co po drodze spotka, ale na pewno będę wypatrywać.......jeszcze jedna mi nie zakwitła, była złamana na samym starcie i teraz rachitycznie pnie do góry, czy zdąży objawić się kwieciem zobaczymy.....jak zakwitnie poproszę o nazwę......

pozdrawiam
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko masz rację - ogród dla przyjemności a nie bicia rekordów.
Kilka lat temu wysokich miałam ponad 60 odmian i ok 10 karłówek - roboty, dżwigania i układania kłaczy ... aż mi sie śniło.
W tym roku chyba z 20 kwitnie i też dobrze . Na tyle przeznaczyłam miejsca i sił.
Cudne ujęcia robisz - Teesbrook Audrey - to jedna z moich pierwszych odmian wiec ma pewnie z 15 lat i ciągle mi sie podoba. Kwiat ładny, płatki wycieniowane artystycznie i do tego środeczek jest ucztą dla pszczół i motyli.
Kwiaty H. plantaginea faktycznie silnie pachną - chętnie bym usiadła bo przy moich takiego krzesła brak.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

40 odmian to jest dużo. Ja bym musiała wszystko z ogródka wyrzucić żeby je zmieścić. U mnie to tak z 5 kęp i by było finito jeśli chodzi o stan obecny. Gratuluję zacięcia przy chowaniu tego na zime ;:224
I Miłko każdy ma swoje chciejstwa. Ja choruje na bez czarny 'Black Tower'. Znalazłam mu świetne miejsce w ogrodzie. Ale czy kiedyś będzie mój? tego nie wie nikt. Najważniejsze żeby twardo stąpać po ziemi i wiedzieć czy to się nam.. zmieści :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

http://imageshack.us/a/img534/4165/nngk.jpg
U mnie tak samo jako nn :?
Też mam wrażenie, że cały czas nowe dalie pokazujesz! Ale może za krótko zwiedzam Twój wątek? W każdym razie wszystkie mi się podobają!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku! Bo moje dalie naprzemian kwitną ;:306
A do tej dalii miałam pewne typy. To taka stara ogródkowa odmiana, która się dobrze przechowuje i ludzie sobie rozdają, nie mając pojęcia jak się nazywa ;:173

Paula! Ja kupiłam sobie bez czarny Black Lace, chociaż na niego w ogóle nie polowałam. Chciałam wymienic dziki na jakić ładnie wygladający, bo dziki lekko przesadził z rozmiarami :;230
5 dalii to fajnie! W sam raz, żeby sie nimi zachwycać. Na pewno bedę miała do podziału Golden Scepter (wysoka), Osaka (wysoka), Garden Show, może Preference i Burgund. To wszystko zdrowe, bujne odmiany, obficie kwitnące, bez fanaberii.

Krysiu- Christinkrysia! Teesbrook Audrey jest od Ciebie i co na nia patrzę - myślę o Tobie ;:196 Pewnie i ja kiedyś zredukuję swoją kolekcję, ale póki co... :wink:

Krystynko - Leszczynko! I ja mam takie przygody ze złamanymi daliami ;:145 Daj znać jak zakwitnie!
Jest tyle odmian, na pewno coć fajnego na wiosnę w ręce wpadnie :-)

Paula! Jesteśmy umówione :-)

Wczoraj zlikwidowałam resztki pomidorów w szklarni. Poszargane przez zarazę ziemniaczana, dokonały żywota. Resztkę zielonych pomidorów oberwalam i czekam aż dojdą. Ale najedliśmy się do syta, miałam kilka smacznych odmian, kilka takich sobie, 2 niewypały (zachorowały na wstępie). Mam kolejne typy na przyszły rok. Celem jest konsumpcja bezpośrednia, mam za mały warzywnik, żeby uprawiać na przetwory.
Ale rodzina zadowolona! Chłopaki brały do pracy do dogryzania przy kanapkach.
W szklarni pozostały papryczki: ostra maleńka i mała żółta słodka. Ostra to wcielony diabeł. Jedna maleńka pali w całym garnku.

W warzywniku pozostały fasolki na jesienny zbiór, por, seler i rukola, którą musze sprzatnąć, wyłuskać nasiona i posiać chociaż rządek w szklarence na jesienny zbiór.
Wszędzie jest pełno cebulek, bo szczypiory sie pourywały i nie wiem gdzie co jest. ;:306

Ale dość o zieleninie. Fotki na dziś:

Kupiłam w Auchan dwa powojniczki, mam nadzieję, że to dobry materiał, bo producent mi nie znany
Obrazek

I typowy widok: rusałaka na rozchodniku
Obrazek

Princessin Irene von Preussen
Obrazek

Kelvin Floodlight
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

ładne powojniczki, motyl na rozchodniku, u mnie też takie są, więc to chyba rzeczywiście kanon o tej porze roku.
Żółty Kelvin ładnie się prezentuje, a ja dziś mam jakąś kaktusową, ciemny róż, magenta. Oczywiście koloru nie umiem oddać na zdjęciu
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Wszystkie zakochałyśmy się w jednej dalii, jak Ty to podzielisz, Miłko ;:306
Za ładne zdjęcia robisz, po prostu :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko! Posiekam w blenderze! ;:306 ;:306 ;:306

Marzka! Poszperam, popatrzę, nie obiecuje, ale czasami mam nosa i wynajdę coś!

Właśnie doszłam do wniosku, że moja nn (Jacek przyjrzyj się swojej!) to na 95% to Acapulco (1967r)! :heja

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocham Cię szwagrze :;230 ;:167
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Miłeczko, dalie jak zwykle zachwycające, mnie jednak najbardziej urzekła ta duża żółta, może to nawet bardziej sentyment, bo wszystkie są piękne, ale taką lub podobną żółtą miałam kiedyś na poprzedniej działce, miała ogromne pełne kwiaty, rosła jak na drożdżach, była chyba wyższa ode mnie, a kwiatów miała całe mnóstwo, niestety to już tylko wspomnienie, nigdy drugiej takiej nie trafiłam. Powojniki ładniutkie, akurat oba mam, niestety żaden z nich w tym roku się nie popisał, być może pierwszy posadzony zeszłej jesieni był jeszcze za młody, a Multi Blue ma chyba z kolei za ciasno, więc będę przesadzać, mam nadzieję, że to nie kwestia odmiany, więc życzę Ci obfitego kwitnienia w przyszłym roku. A róże widziałam ;:108 i już są śliczne, co prawda tylko wirtualnie, ale jednak.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Krysiu- Christinkrysia! Teesbrook Audrey jest od Ciebie i co na nia patrzę - myślę o Tobie ;:196 Pewnie i ja kiedyś zredukuję swoją kolekcję, ale póki co... :wink:
Ja tez mam podobne uczucia a szczególnie przy Esther ;:196
Właśnie doszłam do wniosku, że moja nn (Jacek przyjrzyj się swojej!) to na 95% to Acapulco (1967r)!
Z moich notatek wynika, że oboje macie ją ode mnie. Uprawiała ją już moja mamusia, siostra na swej działce a potem ja jak wzięłam działkę - przywędrowała z innymi odmianami do mnie.
Czyli na pewno stara odmiana.
Chodzi o tą ?
https://lh4.googleusercontent.com/-e_xU ... %25202.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-U-9f ... 520KK3.JPG

Jeśli tak to zapisuję sobie wreszcie jej prawdziwe imię. U mnie miała na imię Bonia ( zdrobnienie imienia mojej siostry)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Nie pamiętam dokładnie, ale ta dalię dostałam chyba od sąsiada. Nawet chyba ma inne płatki. Moja ma bardziej "kaktusowy" charakter. Ale kilka fajnych dalii od Ciebie mam :tan Obiecuję, ze w wolnej chwili poszperam , żeby zidentyfikować Twoją piękność!

Ilonka! Musimy uskutecznić więc ogladanie róż w realu, ale chyba odłożymy na czerwiec, kiedy będzie co pokazywać ;:173 Żółty Kelvin Floodlight faktycznie robi wrażenie. Jak wiele dalii w moim ogrodzie, był kapersową pomyłką ;:306
Mam nadzieję, że mój Multi Blue poczuje sie dobrze tam, gdzie rośnie. Tego drugiego nie mam gdzie posadzić :;230

Paula! Z wzajemnością! ;:306 ;:167 Tylko umówmy się, że w marcu piszesz, co chcesz, a ja odkładam i wysyłam co mogę. Strasznie mi się nie chce wysyłać paczek z daliami, ale potem nie żałuję, jak widzę te piękności w ogrodach u ludzi!

Irminka! Jak z Paulą! Wysyłasz pw wiosną, a ja szykuję coś dla Ciebie! Nie będę siekać ;:306

Dziś bez zdjęć, bo nie miałam chwili wczoraj, żeby wziąć aparat ;:185 Po pracy byłam z wizytą , wróciłam z roślinami, jeszcze je wieczorem wszystkie posadziłam (i inne zaległe też).
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”