Jeszcze raz od początku... cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku... cz. III

Post »

Ale masz wzorcowy warzywnik, az sie zawstydziłam, jak porównałam z moim :oops:
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witajcie!
Przykułam się do biurka i nic mnie nie ruszy sprzed komputera dopóki wszystkiego nie przejrzę. ;:333

Najpierw ogólnie. Szczególnym tytanem pracy nie jestem ale wszystko się we mnie przewraca jak widzę, że coś jest nie zrobione. :? W eMie niestety nic się nie przewraca.
Efektem tego jest to, że ogród pożera cały mój czas, a wieczorem nadrabiam zaległości domowe. :evil: Na FO nie zawsze wystarcza czasu.

Postanowienie: muszę zmniejszyć warzywnik i nie tworzyć nowych rabat!!!

Dzisiaj zrobiłam ponad 50 słoików dżemu truskawkowego i ledwie żyję (słoiki takie dżemowe, chyba 0,33 l.). Znaczna część truskawek została już zamrożona w postaci mixu i całych truskawek. Nie mogę już na nie patrzeć, sąsiedzi obdarowani. Jesienią chciałam część zlikwidować ale M się uparł. Teraz niech nadwyżki sam zagospodaruje. ;:108

Marysiu - walczę jak mogę, staram się je likwidować jak tylko pokażą łebki, mam bardzo dużo skrzypu i nie mogę z nim wygrać. :cry:

Gosiu - Grootendorst (goździkowa) kwitnie praktycznie do mrozów, z tym, że później mniej obficie.

Misiu - papryka udaje się nam zawsze, gorzej z pomidorami, męczyłam Tadeusza w Sulejowie na ten temat. Zobaczymy, może w końcu w tym roku się uda. Chciałam bez chemii ale chyba się nie da. :?

Elu - Ty podziwiasz mnie a ja Ciebie. Takiego zestawu rzadkich kwiatów jak TY, chyba nie ma nikt. U mnie nawet datury nie przetrwały zimy. ;:174

Beatko - łaskawa jesteś. :lol: Będą jednak cięcia, za duży ten warzywnik, zdjęcia są tylko z części, tam gdzie próbowałam ściółkować. :wink:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Warzywnik doskonały - nadaje się na wzorzec warzywnika do Sevres pod Paryżem :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - a wzorzec jakiej miary byś zastosowała? :;230 Mój warzywnik przyjmij jako przestrogę, lepsza różana rabata niż grządka z marchewką czy pietruszką. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

:wit
Piwonia Amabilis cudna :)
Róże wspaniałe, a warzywnik to po prostu marzenie.... nawet dużych rozmiarów

Ja nie mam nic, oprócz odrobiny pietruszki naciowej, tymianku, bazylii i mięty, a i szczypiorku.
Rośnie to to wszystko między kwiatami, z dala od ciekawskich oczu, jeszcze nie wypatrzyły...
Posiałam ostatnio pietruszkę i seler naciowy.
Nasionka poziomek czekają na przyszły rok.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helenko powiedz mi czy u Ciebie hortensje bukietowe mają pąki bo u mnie oprócz anabelki cicho ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

warzywniak na medal, a te truskawki akie ładne :) jak z okładki ;:173 ja tez zarażona Mariolowym eko podejściem ściółkuję jak na razie pod porzeczkami :D
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Późną nocą skończyłam wczorajsze buszowanie po FO, ale co zobaczyłam, to moje. ;:173

Justynko - wczoraj byłam również w Twoim ogrodzie, robisz się profesjonalistką, aż miło popatrzeć i topór wojenny chyba zakopany :lol: Myślę, że bardzo szybko dostaniesz areał pod warzywnik, czego Ci życzę. ;:167

Elu - aż sprawdziłam. Mają wszystkie, z tym, że Limonka i Vanilka dopiero zaczynają wiązać. Inne są o wiele bardziej zaawansowane. :wink:

Osiu - coraz bardziej się przekonuję do ściółkowania. Grządkę z dyniowatymi wyściółkowałam dosyć grubo i poza skrzypem nie przebiły się żadne chwasty. Mam też ściółkę na hostowisku i jest podobnie. Piwonie są przepiękne, żal tylko, że tak krótko kwitną.

No właśnie, a róże cieszą oczy praktycznie do późnej jesieni...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i nieproszony gość...

Obrazek

Szukałam, szukałam i ... znalazłam ... gałązkę Elmshorna w tym gąszczu... :?

Obrazek

I na koniec moja faworyta :lol:

Obrazek

Oj, chyba wystarczy. A chciałam jeszcze pokazać hostowisko. Musi jednak poczekać. ;:173
Ogród Heleny cz.3
ella52
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 18:36

Post »

:wit

O matko,piękności pokazujesz ;:138 szczególnie Gożdzikowa przypadła mi do gustu, zresztą wszystkie śliczne, bo róże to moja wielka miłość.Pokaż jakie jeszcze rosną u Ciebie.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale piękności aż prawie poczułam jak pachną ;:180
Twoja faworytka ma każdy kwiat inny.Ja tez mam taka róże i jest moją ulubioną,tylko ma więcej żółci ;:65
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

;:215 ;:215 ;:215 ;:215 ;:215
Wspaniałe róże :)
Dziękuję za odwiedziny i dobre słowo...
Uczę się, w większości na błędach, przesadzam w nieskończoność...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grootendorst utworzyła przepiękny krzak ;:173 Reszcie nic nie brakuje.
Twój Westerland ma jakiś inny kolor ;:oj To na pewno on?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Heleno jak patrzę na tak piękne róże jak Twoje to ;:145 że nie mam takich... ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Helenko, jak zwykle zachwycam się Saharą. ;:167 Uwierzysz, że pierwszego roku Herkules mi się nie podobał, a teraz jestem nim oczarowana.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Burza przetacza się gdzieś obok, widać tylko błyskawice.
Na moich piaskach ani śladu niedawnych opadów, przydałoby się trochę ciepłego deszczyku. :lol:

Elu52 - jak wiesz róże mam "przetrzebione", coś tam jednak zostało i sukcesywnie będę pokazywała. Grootendorst spisuje się naprawdę świetnie, myślę o drugim egzemplarzu. Na tych moich hektarach, to idealne rozwiązanie.
Elu załóż wreszcie wątek!

Ewuniu - kolor kwiatu Sahary zmienia się w zależności od tego jak długo kwitnie, stąd ta różnorodność. :wink:

Justynko - pociesz się, że wszyscy popełniamy błędy, a ciągłe przesadzanie jest nierozłącznie związane z ogrodem. W ubiegłym roku, M przy śniadaniu zawsze pytał: To co dzisiaj przesadzamy? Taki złośliwiec. :;230

Aniu - chyba jednak to Westerland, kolor wyszedł mocno przekłamany. Piszę "chyba", bo z tej szkółki miałam już First Lady, która okazała się Cinderellą :cry: Jutro obejrzę ją dokładnie. Sądzę jednak, że te kolorki to zasługa moich "wybitnych" zdolności fotograficznych. :oops:

Misiu - nie przesadzaj, jest tyle przepięknych różanek na FO, a moje różyczki to nie żadne rarytasy, ale te najbardziej popularne. ;:173 Może nie masz za dużo róż, ale innych kwiatów, to i owszem. :lol:

Beatko - co do Herkulesa to nie dość, że Ci wierzę, to powiem jeszcze, że on mnie nadal nie zachwyca. :? Ten kolor niby lekko lawendowy, a w pełnym rozkwicie wygląda jak przybrudzony biały. Rozgrzesza go oczywiście piękny zapach. Moją miłością są róże o klasycznych kwiatach. Gdybym mogła, to zatrzymałabym wszystkie róże w pół rozkwicie. ;:108

Wczoraj obiecałam pokazać swoje młodziutkie hostowisko. Niestety, nie znam jeszcze na pamięć nazw poszczególnych host, tak, że na fotkach brak podpisów. :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze kilka w innych miejscach ogrodu, m.in. Sum and Substance. Hosty podziwiałam zawsze i mam nadzieję, że z czasem moje hostowisko dorośnie i wypięknieje.
Ogród Heleny cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”