Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogrodowo-Nieogrodowo -jak zwykle u Jagusi [2013]

Post »

Eluś :)
Nie mam pojęcia czy ta Twoja piwonia to też 'Pink Princess'. Szczerze, to mam wątpliwości, czy moja to jest ta odmiana. Kupowana była na targu z taką nazwą, ale ja się waham czy to przypadkiem nie nasza rodzima 'Władysława' - podobne są do siebie a ja się nie znam na piwoniach na tyle żeby określić czym one się różnią. Dlatego pozostaję przy księżniczce, bo jest taka zwiewna i delikatna.
Fajnie, że masz nowe odmiany piwonii... jak już się nam rozrosną to się powymieniamy :D

Mariolciu :D
bla, bla, bla... Twoje argumenty wcale do mnie nie przemawiają... wręcz przeciwnie... akurat przy piwonii koperkowej to muszę przyznać, że wyjątkowo mało przyrasta... więc to, co dla mnie jest wadą dla Ciebie powinno być jej zaletą. Jeśli już miałabym jakiś problem, to ten którą z nich wybrać: czy pustą czy pełną. Obie prześliczne.

Iwonko :)
Ja też kupiłam bylinową 'Souvenir de Maxime' bo nie wiedziałam że tak się nazywa ta moja drzewiasta. Kto by pomyślał, że 'Kinkaku' to ta sama odmiana tylko inna nazwa. Dopiero helpmefind.com mnie oświeciło :D
Wyjazd do Lublina ciągle pod znakiem zapytania, bo nie wiem czy nie będziemy musieli jechać do teściów :(

Agnieszko :D
Wcale ich nie jest tak dużo... a potentatką pwioniową, jak określiła to Comcia, to zostanę, jak gromadzę te wszystkie odmiany na które mam chrapkę... jestem właśnie na etapie szaleństwa różano-piwoniowo-irysowego... więc chciejstw jest baaaaaardzo dużo tylko miejsca coraz mniej....
_________________________________________________________________________________________

zostawiam wam tojeść rozesłaną i wracam do pracy :)

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A irysy to jakie waćpani kolekcjonuje?? - ja kupiłam trochę syberyjskich,
kwitnie może 8-10 ( na ponad 20 posadzonych) i niektóre jakoś do siebie podobne ;:oj .
Tej różowej peonii nie mogę dopasować, kupowałam wtedy w cebule.pl m. in. Nymphe i Neon,
jedna z nich to jest (tak została zidentyfikowana) Aleksander Fleming a ta nie pasuje ani do nimfy ani do neona,
jest jaśniejsza, ale może zdjęcia w necie są podrasowane, albo ja nie umiem sobie dopasować.
Peonie są piękne, ale zajmują sporo miejsca, ja niby miejsce mam, ale tyły rabat przeważnie zajęte ;:oj .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WOW! Jagusia jakie piękne te Twoje piwonie ;:oj ;:63 ;:63 ;:138
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Prawdziwy piwoniowy szał!
Czy tojeść rozesłana jest zimozielona?
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Przecudne piwonie :)
Podobają mi się te delikatne, ale najwspanialsze są te pełne, strzępiaste w kolorze herbacianym (łososiowym?) :)
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Beatko piękne masz piwonie ja tez ich b.lubie ale mało miejsca.Cieszę się bo róże zaczynaja kwitnąć i mają dużo pączków mam ich trochę bardzo lubie te z pustym środkiem.W drodze powrotnej do domu w szkółce kupiłam piwonię delikatną bardzo malutką sadzonkę może coś z niej będzie .Po ilu latach twoja zakwitła
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagusiu wszystkie piwonie cudne,obojętnie nn,czy szlachcianki z nazwą
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jagusiu :wit :wit
Cudne Piwonie ;:63 ;:63 ;:215 i jaka kolekcja ;:333
Miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Piwonie super,polowałam kilka razy na Souvenira,ale zawsze trafiałam na różową.. :twisted: ,Tobie się udało ;:63 .Masz tyle kolorów w ogrodzie,pięknie.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Jogusiu jesteś właścicielką zagłębia piwonii... ;:138 cudne , cudne...
..a moja tojeść rozesłana coś wolno rozłazi się a i przy tym jest czasami częściowo skoszona...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Elu :)
Irysków jeszcze nie kolekcjonuję... mam kilka odmian, same nn... chociaż Tadzik pewnie umiałby nazwać te, które mi podarował...
Ja zauważyłam że niektóre piwonie, mimo że znam ich nazwy to nie za bardzo pasują do zdjęć w necie... Mnie niespecjalnie zależy na nazwach odmianowych - tylko po to żeby nie kupić dwa razy tego samego...
Ja mam upatrzone miejsce dla kilku odmian - tak z 8-10 kęp wiem gdzie bym posadziła...

Gosiu :D
Dziękuję, mnie też się bardzo podobają....

Beatko :)
Zimozielona to ciężko powiedzieć.... raczej zimobrązowa, :;230 gdyż jej liście jesienią przebarwiają się na ten właśnie kolor... ale tojeść nie jest zimozielona. To bylina, chociaż zdobna także zimą... mimo tego że pędy zamierają na zimę to te zbrązowiałe listki ciągle zdobią.

Justynko :)
Ano właśnie ciężko stwierdzić, które ładniejsze... ja kocham wszystkie...

Halinko :)
A jaką sobie kupiłaś? Pełną czy pustą?
Ja swoją delikatną pełną dostałam dosyć dużą, kwitła w następnym roku po posadzeniu. Natomiast ta wyhodowana z nasionka zakwitła teraz 4 lata po wschodzie :)

Kasiu ;:196
Święta prawda.... niezależnie od odmiany, koloru itp wszystkie wyglądają jak królowe :)

Teresko :)
Odmian wcale nie jest tak dużo.... o wiele więcej zdjęć...czasem myślę ze zanudzam pokazują te same rośliny w różnym stadium rozwoju....

Zuziu :)
Jeśli różową drzewiastą to tez nie masz co narzekać - piękna jest - też miałam taką zupełnie przez przypadek, piękna była ale niestety kret podrył korzenie i zanim się spostrzegliśmy dlaczego marniej, to już było za późno :(

Misiu :)
Podobno ona potrafi być bardzo ekspansywna to może powinnaś się cieszyć że u Ciebie tak się nie rozłazi... wyobraź sobie jakby do twojego kurdybanka i barwinka dołączyła jeszcze jedna zmora....
______________________________________________________________________________________
Dzisiaj spędziłam bardzo miły dzień. Pojechaliśmy na wycieczkę. Zahaczyliśmy na chwilkę o dom Misi [Beatki] - pech że na chwilkę bo czekały na nas lody i ciastka :( ale czas gonił.... Kolejny przystanek u Lory.... nieco się przedłużył, bo wpadłam do niej akurat w momencie kiedy zakładała nowy wątek:

Obrazek

chwilkę to trwało... w sam raz żeby napić się kawki i dobrego domowego winka.... jak zwykle jednak czas, czas, czas.....

Obrazek

i poszłyśmy na obchód ogrodu - ciekawe na co ja się tu gapię......:

Obrazek

a tutaj buszujący.... w na skarpie :D

Obrazek

nie mogłam sobie odmówić.... wspaniałe, klimatyczne, tajemnicze.... miejsce pod winoroślą:

Obrazek

i wreszcie ,...... Misia się wdrapała na sam szczyt skarpy, specjalnie po to żeby sobie ze mną zrobić zdjęcie na liliowcowych schodach....:

Obrazek

szkoda, ze jeszcze nie kwitły :(

na zakończenie [albowiem już jest baaaardzo późno a jutro a raczej dzisiaj na 7 do pracy] moja róża sahara - nic a nic nie robiła sobie z deszczu ..... ze słońca tez jak widać nic sobie nie robi :D

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagusiu cudne fotki z wizyty u Misi, miło Was obie widzieć ;:196
Róża niesamowita ;:oj kolorek bardzo energetyczny i.... taki zmienny i kwiatów masa ;:oj
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Super spotkanko i to foto na liliowcowych schodach. Fajnie Was widzieć takie radosne :)
Bardzo ładna różyczka.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagusiu jak miło Was zobaczyć razem z Misią chociażby na fotkach.
Mam nadzieję w realu także.
Z pewnością sprawiłaś Misi wielką radość odwiedzinami. :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Wspaniale wygląda ta morelowa piwonia! A odwiedziny widać, że udane ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”