Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

:wit

Inez i Nadzieja
Inez pisze:Ot i narobił smaka
Nadzieja pisze:Tyle pączków - czekam na kwiaty.
Uwierzcie mi ja też nie mogę się doczekac :D a zakwitły były by lada dzień tylko z tą pogodą to nie wiadomo ciągle pochmurno i pada :(

-- 2 cze 2013, o 12:40 --

Eriocactus claviceps HU 500
Obrazek
Matucana aurantiaca
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Mam nadzieję, że zakwitnie M. aurantiaca ;:138 Ładna helioska i Notocactus spisał się na medal ;:333
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Notek ;:63 ;:63 Notocactusa też sprawdź, bo coś białego też tam jest ;:124
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Ja na Eriocactusie widzę jakby wełnowce ;:124 Sprawdź te białe kłaczki.
Matucana ;:167
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Witam

Emerald
emerald pisze:Mam nadzieję, że zakwitnie M. aurantiaca
Też mam taką nadzieję ale podejrzewam że nie wcześniej niż za 3 lata :( roślina jest jeszcze malutka ma ze 3,5cm na zdjęciu faktycznie wydaje się większa ;:131
emerald pisze:Ładna helioska i Notocactus spisał się na medal ;:333
Dzięki co do Notocactusa to kupiłem go z pąkami liczę ze za rok pod moją opieką powtórzy kwitnienie a może nawet zrobi to lepiej ;:173

Paula15 Dzięki za czujnośc ;:333 Wszystko pod kontrolą oprysk prewencyjny wykonano ;:163

Inez
Inez pisze:Ja na Eriocactusie widzę jakby wełnowce ;:124
Dobrze że nie tylko ja dbam o moje roślinki ;:180 Te białe to coś jakby właśnie wełna wełnowca ale samych wełnowców nie zaobserwowałem ale i tak na wszelki wypadek oprysk był bo robactwu na kaktusach brak tolerancji :!:
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Pogoda w tym roku marna :? pochmurno i pada od przynajmniej 4 dni :( a prognozy na następne 3 dni bez zmian :evil: a sporo roślin wykazuje chęci za kwitnąc prawdopodobnie pąki powiędną a nie otworzą się ;:145

Żeby było choc trochę optymistyczniej oto dalsza częśc nowości

Parodia erinacea
Obrazek
Mammillaria spinosissima
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14

Post »

Rafale, a jakbys doświetlił jakąś lampką? Ja sie na tym nie znam, jednakże Henryk z Janem i Marianem beda cos mieli w tym temacie do powiedzenia :)
trzymam kciuki
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Ta Twoja "Parodia" to chyba dawny rodzaj Wigginsia wrzucony później do worka z Notocactus, a następnie worek Notocactus wrzucono do worka Parodia :) Trochę niezrozumiałe takie łączenie rodzajów, bo wg. mnie fajnie jednak to rozdzielić :) W każdym razie roślinka ładna ;:333
Twoja Mammillaria spinosissima nie wiem czy to nie Mammillaria spinosissima ssp pilcayensis :) Zwykła chyba posiada czerwone ciernie :wink:
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

;:7

Kotolin21
kotolin21 pisze:Rafale, a jakbys doświetlił jakąś lampką?
Jestem tylko drobnym zbieraczem kaktusów ;:170 lampy to dla mnie za profesjonalna sprawa ;:131 Może kiedyś... na razie moje hobby jest na poziomie paranoi jak osiągnę poziom obsesji co pewnie prędzej czy później się stanie zamontuje lampy ;:306

Abaddon1986
abaddon1986 pisze:Ta Twoja "Parodia" to chyba dawny rodzaj Wigginsia wrzucony później do worka z Notocactus, a następnie worek Notocactus wrzucono do worka Parodia :)
Tak zgadza się po drodze zgubiłeś gdzieś jeszcze Malacocarpusa :lol:
abaddon1986 pisze:bo wg. mnie fajnie jednak to rozdzielić :) W każdym razie roślinka ładna ;:333
Dzięki wg mnie wrzucenie wszystkiego do wora Parodia też wielkiego sensu nie miała wcześniej jak dla mnie było to wszystko czytelniejsze. miało byc lepiej wyszło jak zwykle :evil: Zawsze był bajzel jest i będzie byle by nie próbowali jeszcze czegoś ,,ułatwiać" :lol:
abaddon1986 pisze:Twoja Mammillaria spinosissima nie wiem czy to nie Mammillaria spinosissima ssp pilcayensis :) Zwykła chyba posiada czerwone ciernie :wink:
Mam 2 książki z Mammillaria spinosissima w jednej z licznymi błędami Clive Innesa i Charlesa Glassa piszą że ,, z areoli wyrasta 20-30 białych żółtawych lub brązowawych cierni bocznych i 7-15 białych żółtawych cierni środkowych" a w drugiej Subik ,Kunte piszą że zazwyczaj żółte czyli jak u mojej więc sam nie wiem :( napisałem do jednego z naszych forumowiczów który zna się na Mammillariach co ono tym myśli. Ogólnie to bardzo możliwe że masz rację ;:108 dziękuje za czujnośc ;:333
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Mną to się jakoś bardzo nie sugeruj, bo ja przecież amatorem jestem, a nie profesjonalistą :D Czasami coś rzucę, bo może mam rację, a może nie mam i ktoś mnie z błędu wyprowadzi :) Tak się człowiek uczy :wink:
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Abaddon1986 Naprawdę bardzo dobrze zrobiłeś że zwróciłeś na to uwagę wiadomo każdy chciał by wiedziec co ma w kolekcji a sprzedawcy nie zawsze się przykładają w 100% do dokładności sprzedawanej rośliny a czasami sadzą jedno a wyrasta drugie a sami nie wiedzą o błędzie wysiewu bo na wszystkich kaktusach znac się nie da. Jak wiesz bo ja wiem że Ty wiesz :D zwróciłem się z prośbą o rozpoznanie do osoby wg. mnie bardzo w temacie Mammillaria jak odpisze to obaj będziemy bogatsi w ułamek wiedzy ;:136 Gdy następnym razem jakaś nieprawidłowośc lub wątpliwośc rzuci w oczy to bez wahania pisz ta prośba tyczy się wszystkich ;:108 po to chyba między innymi jest to forum.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Ferocactus setispinus
Obrazek
Mammillaria multidigitata
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rafal44 pisze:Aylostera heliosa
Obrazek
O, tototo! Super!
Przez te ciernie :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Onectica Mi też się podobają ;:108 chyba najbardziej oryginalny wygląd ze wszystkich Aylostera dla tego musiałem sobie taką sprawic :D

A oto dzisiejsza porcja nowości :D
Mammillaria yaquensis
Obrazek
Acanthocalycium violaceum
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Mammillaria surculosa
Obrazek
Brasilicactus haselbergii kwiat utrzymuje się już dwa tygodnie :shock: :shock: :shock:
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”