Inez i Nadzieja
Inez pisze:Ot i narobił smaka
Uwierzcie mi ja też nie mogę się doczekacNadzieja pisze:Tyle pączków - czekam na kwiaty.

-- 2 cze 2013, o 12:40 --
Eriocactus claviceps HU 500

Matucana aurantiaca

Inez pisze:Ot i narobił smaka
Uwierzcie mi ja też nie mogę się doczekacNadzieja pisze:Tyle pączków - czekam na kwiaty.
Też mam taką nadzieję ale podejrzewam że nie wcześniej niż za 3 lataemerald pisze:Mam nadzieję, że zakwitnie M. aurantiaca
Dzięki co do Notocactusa to kupiłem go z pąkami liczę ze za rok pod moją opieką powtórzy kwitnienie a może nawet zrobi to lepiejemerald pisze:Ładna helioska i Notocactus spisał się na medal
Dobrze że nie tylko ja dbam o moje roślinkiInez pisze:Ja na Eriocactusie widzę jakby wełnowce
Jestem tylko drobnym zbieraczem kaktusówkotolin21 pisze:Rafale, a jakbys doświetlił jakąś lampką?
Tak zgadza się po drodze zgubiłeś gdzieś jeszcze Malacocarpusaabaddon1986 pisze:Ta Twoja "Parodia" to chyba dawny rodzaj Wigginsia wrzucony później do worka z Notocactus, a następnie worek Notocactus wrzucono do worka Parodia
Dzięki wg mnie wrzucenie wszystkiego do wora Parodia też wielkiego sensu nie miała wcześniej jak dla mnie było to wszystko czytelniejsze. miało byc lepiej wyszło jak zwykleabaddon1986 pisze:bo wg. mnie fajnie jednak to rozdzielićW każdym razie roślinka ładna
Mam 2 książki z Mammillaria spinosissima w jednej z licznymi błędami Clive Innesa i Charlesa Glassa piszą że ,, z areoli wyrasta 20-30 białych żółtawych lub brązowawych cierni bocznych i 7-15 białych żółtawych cierni środkowych" a w drugiej Subik ,Kunte piszą że zazwyczaj żółte czyli jak u mojej więc sam nie wiemabaddon1986 pisze:Twoja Mammillaria spinosissima nie wiem czy to nie Mammillaria spinosissima ssp pilcayensisZwykła chyba posiada czerwone ciernie