Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
Lubię takie widoki
R(A). tamboensis ma super ciernie-też ją miałam, ale złapała jakieś chol.....wo i musiałam wyrzucić, bo nic nie pomagało 
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Leszku, u mnie przez całą zimę temperatura na balkonie wahała się w granicach 2-7 st. A nierzadko spadała krótkotrwale (nocami, w największe mrozy) poniżej zera (do -3).
Ale poniżej 12 powinno być ok (powyżej 15 rebucje zaczynają rosnąć). Oczywiście zupełna prohibicja. Nawet kropelki od października/listopada do marca/kwietnia.
Ale poniżej 12 powinno być ok (powyżej 15 rebucje zaczynają rosnąć). Oczywiście zupełna prohibicja. Nawet kropelki od października/listopada do marca/kwietnia.
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Ładne i zadbane te Twoje roślinki
Moje faworytki to teresae i obydwie albopectinaty za typ uciernienia ale widok kwiatów może moje preferencje zmienić radykalnie
Moje faworytki to teresae i obydwie albopectinaty za typ uciernienia ale widok kwiatów może moje preferencje zmienić radykalnie
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Fajne maluchy. Za 2 lata planuje mieć takich kilkaset choć będą to raczej siewki
No i szykuj tę hacjende z ogrodem bo za parę lat to one takie małe nie będą.
- przemek_pc

Mojej R. tamboensis (tej bez numerka) też wiecznie przędziorki się czepiają - walczę z nimi chemią i chyba na razie jest ok. A przynajmniej taką mam nadziejęPaula15 pisze:Lubię takie widokiR(A). tamboensis ma super ciernie-też ją miałam, ale złapała jakieś chol.....wo i musiałam wyrzucić, bo nic nie pomagało
------
Dzisiaj powinienem powrzucać fotki moich mediolobiwek... ale aż się boję komentarzy Kolegi Marka
------
Albopectinata bez numerka kwitła w tamtym sezonie tak:Martada pisze:Moje faworytki to teresae i obydwie albopectinaty za typ uciernienia ale widok kwiatów może moje preferencje zmienić radykalnie

Ta z numerkiem jest jeszcze nieletnia, więc wdzięków swoich jeszcze nie okazuje
A co do R. teresae Knizego, to jak dla mnie jest to jakaś forma helioski.
- przemek_pc

Jeszcze trochę miejsca na balkonie jestczarny pisze:Fajne maluchy. Za 2 lata planuje mieć takich kilkaset choć będą to raczej siewkiNo i szykuj tę hacjende z ogrodem bo za parę lat to one takie małe nie będą.
- Ewa1821
- 200p

- Od: 19 lip 2012, o 21:11
albopectinata
piękna jest
dopisuję do swojej listy 
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- przemek_pc

- przemo1413

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Adenium tak trochę nie równo wschodzi ale spokojnie jak już wszystkie wykiełkują to te co wyrosły najpóźniej nadrobią straty i wszystkie będą rosły równo
teraz tylko trochę
i będą ładnie rosły 
-
AleksandraBdg
Bardzo ładne sieweczki! Tak jak mówi Przemek na początku nie rosną równo. Każda sieweczka jest inna!
Ale już na tym etapie potrafią cieszyć oczy
Ale już na tym etapie potrafią cieszyć oczy
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Albopectinata cudo
A adenium 
- przemek_pc

Fotek cd.
Teraz kolej na mediolobiwki:
R(M). atrovirens var. haefneriana, R(M). atrovirens var. huasiensis WR313, R(M). atrovirens var. ritteri RH1386, R(M). atrovirens var. zecheri WR650

R(M). haagei var. amblypetala WR295A, R(M). malochii KHM9840, R(M). nigricans var. carmeniana WR690, R(M). odehnalii SE109

R(M). pectinata var. orurensis, R(M). pectinata

R(M). pectinata var. atrovirens, R(M). pygmaea var. diersiana WR631

Teraz kolej na mediolobiwki:
R(M). atrovirens var. haefneriana, R(M). atrovirens var. huasiensis WR313, R(M). atrovirens var. ritteri RH1386, R(M). atrovirens var. zecheri WR650

R(M). haagei var. amblypetala WR295A, R(M). malochii KHM9840, R(M). nigricans var. carmeniana WR690, R(M). odehnalii SE109

R(M). pectinata var. orurensis, R(M). pectinata

R(M). pectinata var. atrovirens, R(M). pygmaea var. diersiana WR631

Melduję się w Twoim wątku. To jest to co "tygryski lubą najbardziej". Moje klimaty. Piękne roślinki.
Pozdrawiam
Artur.
Pozdrawiam
Artur.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne choć w większości młode roślny. I obiecująco zapączkowane. Takie jakie lubię i sam prowadzę. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Śliczności. I fajno, że w pączkach. W oczekiwaniu na swoje kwiatuchy pooglądam Wasze :]
Natomiast póki mnie nie wygonisz, to bym się przyczepił do błędu ;P Ta WR 313 to jest ewidentnie forma M. atrovirens v. haefneriana. Podejrzewam, że z kwiatkiem lekko podchodzącym pod róż/fiolet bo takie WR 313 ja kiedyś miałem. Huasiensis ma bardzo charakterystyczne ciernie, podobne trochę jak u ajlosterek. Obecnie sam mam tylko jedną pewną siewkę, a podejrzewam, że akurat ta bestia nie jest samopylna :/
No i te pectinatki poza tą ostatnią (właśnie, co to jest pectinata v. atrovirens? masz fotki z kwiatami?) to zapewne wszystko M. haagei (lub jeśli kto woli pygmaea) var. orurensis. To oczywiście nie błąd tylko nomenklaturowy bałagan. Opis pectinata popełnił Backeberg, tylko że zrobił to długo po Fries'ie, który parę lat wcześniej opisał gatunek pygmaea (co ciekawe pierwszy opis dotyczy Echinopsis pygmaea). Bo pectinata to właśnie odpowiednik pygmaea. Ta nazwa by już słusznie odeszła w zapomnienie (moim zdaniem powinna), gdyby nie Knize, który do niej powrócił i ogólnie zrobił niezły burdel
.
Natomiast póki mnie nie wygonisz, to bym się przyczepił do błędu ;P Ta WR 313 to jest ewidentnie forma M. atrovirens v. haefneriana. Podejrzewam, że z kwiatkiem lekko podchodzącym pod róż/fiolet bo takie WR 313 ja kiedyś miałem. Huasiensis ma bardzo charakterystyczne ciernie, podobne trochę jak u ajlosterek. Obecnie sam mam tylko jedną pewną siewkę, a podejrzewam, że akurat ta bestia nie jest samopylna :/
No i te pectinatki poza tą ostatnią (właśnie, co to jest pectinata v. atrovirens? masz fotki z kwiatami?) to zapewne wszystko M. haagei (lub jeśli kto woli pygmaea) var. orurensis. To oczywiście nie błąd tylko nomenklaturowy bałagan. Opis pectinata popełnił Backeberg, tylko że zrobił to długo po Fries'ie, który parę lat wcześniej opisał gatunek pygmaea (co ciekawe pierwszy opis dotyczy Echinopsis pygmaea). Bo pectinata to właśnie odpowiednik pygmaea. Ta nazwa by już słusznie odeszła w zapomnienie (moim zdaniem powinna), gdyby nie Knize, który do niej powrócił i ogólnie zrobił niezły burdel