Ogród w cieniu dębów
- avalonne
- 500p
- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród w cieniu dębów
A jakie dalie sadzisz? te wysokie? 

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
usa1276 też za pierwszym razem tak zrobiłam
To wykopywanie jest trochę kłopotliwe
mar33 Wi
tam w moich zielonych progach, dziękuję za miłe komplementy. Lubię ogród naturalistyczny , trochę po mojemu a trochę jak zarządzą roślinki
Zapraszam częściej
Jadziu u mnie też coraz mniej miejsca na nie kiedyś miałam dużo do obsadzenia a mało roślin, z kann sadziłam szpaler wzdłuż ogrodzenia i kilka kęp w innych miejscach .Teraz królują róże ,przybyło też kilka krzewów ozdobnych,dlatego tez mam ich coraz mniej ,z 5 doniczek u mnie wsadzę 3, reszta dla znajomej.
Celinko dalie sadzę karłowe (ok.15 cm) i trochę wyższe ( ok 30 cm), dużo ich nie mam, ale na małą kompozycję starczy. Lubię je bo kwitną całe lato i tworzą zgrabne ,zwarte krzaczki, w sam raz w "nogi" innych roślin.

mar33 Wi

Zapraszam częściej

Jadziu u mnie też coraz mniej miejsca na nie kiedyś miałam dużo do obsadzenia a mało roślin, z kann sadziłam szpaler wzdłuż ogrodzenia i kilka kęp w innych miejscach .Teraz królują róże ,przybyło też kilka krzewów ozdobnych,dlatego tez mam ich coraz mniej ,z 5 doniczek u mnie wsadzę 3, reszta dla znajomej.
Celinko dalie sadzę karłowe (ok.15 cm) i trochę wyższe ( ok 30 cm), dużo ich nie mam, ale na małą kompozycję starczy. Lubię je bo kwitną całe lato i tworzą zgrabne ,zwarte krzaczki, w sam raz w "nogi" innych roślin.

- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Beatko ładnie Ci wyłazi wszystko .Ja w tym roku mam tylko jedną kannę .Rośnie w doniczce ,ale gdzie jej do twojej .Lubię kanny ,ale one dużo miejsca potrzebują .W moim ogrodzie niestety ciasnota ,ale choć jedną muszę mieć . 

Beatko u Ciebie wszystko szybciej rośnie niż u mnie. Codziennie robię obchód i patrzę jak rosną roślinki. Uwielbiam wiosnę za to, że można obserwować takie przemiany w ogrodzie. Dalie karłowe i średnie najbardziej mi się podobaj, bo się nie przewracają, nie trzeba ich niczym podpierać. Miłego dnia.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- avalonne
- 500p
To samo miałam pisać co Julianka
wszystko u Ciebie szybciej rośnie, a ponoć masz ogród w cieniu dużych dębów
Wydaje mi się, że masz jeszcze szczególną rękę do kwiatów, skoro tak szybko wychodzą dla Ciebie z ziemi
U mnie zaledwie przekwitły krokusy i porozchylały się narcyze. Reszty jakoś nie widać...

Ja też wsadziłam kłącza dalii - dar od sąsiadki - ale takich ponoć dużych na ponad metr wysokich. Zobaczymy czy zechcą wyrosnąć, bo są w półcieniu...
Miłego dnia dla Ciebie!!!

Wydaje mi się, że masz jeszcze szczególną rękę do kwiatów, skoro tak szybko wychodzą dla Ciebie z ziemi

U mnie zaledwie przekwitły krokusy i porozchylały się narcyze. Reszty jakoś nie widać...

Ja też wsadziłam kłącza dalii - dar od sąsiadki - ale takich ponoć dużych na ponad metr wysokich. Zobaczymy czy zechcą wyrosnąć, bo są w półcieniu...

Miłego dnia dla Ciebie!!!

- anastazja B
- 1000p
Ewo dla jednej na pewno znajdziesz miejsce a trochę urozmaici ogród, lubię te ich liście jak u bananowca
Julianno to tylko takie złudzenie ,że szybciej ; po prostu robię zdjęcia tylko temu co już rośnie,w rzeczywistości jest więcej szarości .Choć przez ostatnie dni wszystko rozbudza się w ekspresowym tempie ( nieproszone chwasty też!)
Celinko właściwie już odpisałam Juliannie na to samo , ale ja mam wrażenie ,że u mnie wszystko z opóźnieniem
.Pierwiosnki fioletowa rzeczywiście pięknie zakwitły (choć jeszcze nie wszystkie) ,ale mam jeszcze inne odmiany ,które dopiero wyszły z ziemi, więc to kwitnienie jest rzeczą względną.
A jeśli chodzi o dalie i półcień, to jeśli będziesz go miała z przewagą cienia to lepiej je przesadź na słońce. Kiedyś rosła u mnie dalia ok.1metrowa w półcieniu, była bardzo gęsta i wiele pochowanych pąków się nawet nie rozwijało tylko wisiały takie mumie, z liśćmi też coś się działo. Jak się później doczytałam dalie bardzo lubią słońce , jeśli już to z malutka domieszką cienia
Jeszcze trochę mojej wiosny

Julianno to tylko takie złudzenie ,że szybciej ; po prostu robię zdjęcia tylko temu co już rośnie,w rzeczywistości jest więcej szarości .Choć przez ostatnie dni wszystko rozbudza się w ekspresowym tempie ( nieproszone chwasty też!)
Celinko właściwie już odpisałam Juliannie na to samo , ale ja mam wrażenie ,że u mnie wszystko z opóźnieniem

A jeśli chodzi o dalie i półcień, to jeśli będziesz go miała z przewagą cienia to lepiej je przesadź na słońce. Kiedyś rosła u mnie dalia ok.1metrowa w półcieniu, była bardzo gęsta i wiele pochowanych pąków się nawet nie rozwijało tylko wisiały takie mumie, z liśćmi też coś się działo. Jak się później doczytałam dalie bardzo lubią słońce , jeśli już to z malutka domieszką cienia
Jeszcze trochę mojej wiosny

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57

Pozdrawiam

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też dzisiaj wsadziłam dalie na grządkę bo już 3 dni były w wodzie .Myślałam ,ze nic z nich nie będzie bo były takie wysuszone .Jednak ożyły
.Wszystko w szybkim tempie zaczyna wychodzić z ziemi

Przyroda nadrabia stracony czas i rośliny teraz prześcigają się w rozwoju ,ogród lada dzień buchnie kolorami . Uwielbiam ten czas i kolorowe plamy w ogrodzie, aż chce się żyć.Goraco pozdrawiam Cię Beatko. 

Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- avalonne
- 500p
Beatko, jak to dobrze że można cieszyć się wiosenką, prawda?
Tyle radości przysparza
\
Wszystkie miejsca w słońcu mam już zajęte - nie dam rady przesadzić tych dalii. W miejscu, w którym rosną nie ma cienia przez cały dzień. To specyficzne miejsce. Przez kilka godzin jest bardzo ostre słońce, ale przez następnych kilka słońce chowa się za domem i jest półcień
.

Wszystkie miejsca w słońcu mam już zajęte - nie dam rady przesadzić tych dalii. W miejscu, w którym rosną nie ma cienia przez cały dzień. To specyficzne miejsce. Przez kilka godzin jest bardzo ostre słońce, ale przez następnych kilka słońce chowa się za domem i jest półcień

.
- Sylwia85
- 1000p

- anastazja B
- 1000p
Jadziu, Julianno jest fajne ciepełko - na taka pogodę czekaliśmy z dużym utęsknieniem. rośliny też na nią czekały i teraz mają swój czas , wszystko szybciutko wychodzi z ziemi, wszędzie pąki, bzy lada dzień eksplodują, forsycje już żółciutkie ; jest tak przyjemnie a zaraz będzie cudnie...
CelinkoWiosna jest suuper, uwielbiam jak słońce zalewa ziemię, wszystko ożyło a zaraz zrobi się cudnie zielono. A z roślinkami czasami trzeba poeksperymentować , jeśli nie masz innego miejsca na dalie to niech tak rosną,zobaczysz jakie będą efekty, może jej się tam spodoba. Masz tą przyjemność ,że będziesz mogła doglądać swoich kwiatów codziennie i w razie czego oderwać brzydkie pąki lub liście lub spryskać
Zapowiada się dzisiaj kolejny piękny dzień, oby tak dalej ; Życzę Wam wszystkim dużo pomyślności
liliowce śmiało w górę
podwójny hiacynt - nie spodziewałam się, ze powtórzy tą cechę

lilii coraz więcej wychodzi poopalać się na słoneczku

większość róż zaraz rozwinie listki

Na moich zdjęciach jeszcze dużo liści ale już większość uprzątnięta , po prostu najpierw cykałam a później sprzątałam...
CelinkoWiosna jest suuper, uwielbiam jak słońce zalewa ziemię, wszystko ożyło a zaraz zrobi się cudnie zielono. A z roślinkami czasami trzeba poeksperymentować , jeśli nie masz innego miejsca na dalie to niech tak rosną,zobaczysz jakie będą efekty, może jej się tam spodoba. Masz tą przyjemność ,że będziesz mogła doglądać swoich kwiatów codziennie i w razie czego oderwać brzydkie pąki lub liście lub spryskać

Zapowiada się dzisiaj kolejny piękny dzień, oby tak dalej ; Życzę Wam wszystkim dużo pomyślności

liliowce śmiało w górę

podwójny hiacynt - nie spodziewałam się, ze powtórzy tą cechę

lilii coraz więcej wychodzi poopalać się na słoneczku

większość róż zaraz rozwinie listki

Na moich zdjęciach jeszcze dużo liści ale już większość uprzątnięta , po prostu najpierw cykałam a później sprzątałam...

- Sylwia85
- 1000p
Beatko jak wszystko szybko u Ciebie rośnie
, dobra rękę masz do kwiatów:)

- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Beatko wszystko wychodzi z ziemi,tak długo wszyscy na tą chwilę czekaliśmy
Liliowce szybkie,moje nie są jeszcze na takim etapie
Lilie chyba sadziłaś jesienią?
Liśćmi się nie przejmuj,u mnie też jeszcze fruwają,nie wszystko da się ogarnąć za jednym razem
Miłego dzionka:)

Liliowce szybkie,moje nie są jeszcze na takim etapie

Lilie chyba sadziłaś jesienią?
Liśćmi się nie przejmuj,u mnie też jeszcze fruwają,nie wszystko da się ogarnąć za jednym razem

Miłego dzionka:)
- anastazja B
- 1000p
Sylwio, to nie ja to wszystko one...
-- 23 kwi 2013, o 06:51 --
Annes tylko ten jeden rodzaj liliowców mi tak szaleje (chyba to lilia rdzawa), inne były na jesieni przesadzane i dopiero wychodzą z ziemi, a lilie sadzone 2 lata temu.
Ja też jeszcze długo zmagać się będę z wszystkimi liśćmi ale po trochu, po trochu się je uprzątnie
-- 23 kwi 2013, o 06:51 --
Annes tylko ten jeden rodzaj liliowców mi tak szaleje (chyba to lilia rdzawa), inne były na jesieni przesadzane i dopiero wychodzą z ziemi, a lilie sadzone 2 lata temu.
Ja też jeszcze długo zmagać się będę z wszystkimi liśćmi ale po trochu, po trochu się je uprzątnie