Ogród w cieniu dębów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w cieniu dębów

Post »

A jakie dalie sadzisz? te wysokie? :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

usa1276 też za pierwszym razem tak zrobiłam :;230 To wykopywanie jest trochę kłopotliwe

mar33 Wi ;:138 tam w moich zielonych progach, dziękuję za miłe komplementy. Lubię ogród naturalistyczny , trochę po mojemu a trochę jak zarządzą roślinki ;:108
Zapraszam częściej ;:138

Jadziu u mnie też coraz mniej miejsca na nie kiedyś miałam dużo do obsadzenia a mało roślin, z kann sadziłam szpaler wzdłuż ogrodzenia i kilka kęp w innych miejscach .Teraz królują róże ,przybyło też kilka krzewów ozdobnych,dlatego tez mam ich coraz mniej ,z 5 doniczek u mnie wsadzę 3, reszta dla znajomej.

Celinko dalie sadzę karłowe (ok.15 cm) i trochę wyższe ( ok 30 cm), dużo ich nie mam, ale na małą kompozycję starczy. Lubię je bo kwitną całe lato i tworzą zgrabne ,zwarte krzaczki, w sam raz w "nogi" innych roślin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Beatko ładnie Ci wyłazi wszystko .Ja w tym roku mam tylko jedną kannę .Rośnie w doniczce ,ale gdzie jej do twojej .Lubię kanny ,ale one dużo miejsca potrzebują .W moim ogrodzie niestety ciasnota ,ale choć jedną muszę mieć . ;:138
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Beatko u Ciebie wszystko szybciej rośnie niż u mnie. Codziennie robię obchód i patrzę jak rosną roślinki. Uwielbiam wiosnę za to, że można obserwować takie przemiany w ogrodzie. Dalie karłowe i średnie najbardziej mi się podobaj, bo się nie przewracają, nie trzeba ich niczym podpierać. Miłego dnia.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

To samo miałam pisać co Julianka :lol: wszystko u Ciebie szybciej rośnie, a ponoć masz ogród w cieniu dużych dębów ;:224 ;:306
Wydaje mi się, że masz jeszcze szczególną rękę do kwiatów, skoro tak szybko wychodzą dla Ciebie z ziemi ;:333
U mnie zaledwie przekwitły krokusy i porozchylały się narcyze. Reszty jakoś nie widać... ;:224 :)

Ja też wsadziłam kłącza dalii - dar od sąsiadki - ale takich ponoć dużych na ponad metr wysokich. Zobaczymy czy zechcą wyrosnąć, bo są w półcieniu... ;:130
Miłego dnia dla Ciebie!!! :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Ewo dla jednej na pewno znajdziesz miejsce a trochę urozmaici ogród, lubię te ich liście jak u bananowca :D

Julianno to tylko takie złudzenie ,że szybciej ; po prostu robię zdjęcia tylko temu co już rośnie,w rzeczywistości jest więcej szarości .Choć przez ostatnie dni wszystko rozbudza się w ekspresowym tempie ( nieproszone chwasty też!)

Celinko właściwie już odpisałam Juliannie na to samo , ale ja mam wrażenie ,że u mnie wszystko z opóźnieniem ;:224 .Pierwiosnki fioletowa rzeczywiście pięknie zakwitły (choć jeszcze nie wszystkie) ,ale mam jeszcze inne odmiany ,które dopiero wyszły z ziemi, więc to kwitnienie jest rzeczą względną.
A jeśli chodzi o dalie i półcień, to jeśli będziesz go miała z przewagą cienia to lepiej je przesadź na słońce. Kiedyś rosła u mnie dalia ok.1metrowa w półcieniu, była bardzo gęsta i wiele pochowanych pąków się nawet nie rozwijało tylko wisiały takie mumie, z liśćmi też coś się działo. Jak się później doczytałam dalie bardzo lubią słońce , jeśli już to z malutka domieszką cienia

Jeszcze trochę mojej wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Beatko, pięknie wszystko u Ciebie rośnie. Miło popatrzć :D Jak minął dzień ?
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też dzisiaj wsadziłam dalie na grządkę bo już 3 dni były w wodzie .Myślałam ,ze nic z nich nie będzie bo były takie wysuszone .Jednak ożyły :heja .Wszystko w szybkim tempie zaczyna wychodzić z ziemi
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Przyroda nadrabia stracony czas i rośliny teraz prześcigają się w rozwoju ,ogród lada dzień buchnie kolorami . Uwielbiam ten czas i kolorowe plamy w ogrodzie, aż chce się żyć.Goraco pozdrawiam Cię Beatko. ;:196
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Beatko, jak to dobrze że można cieszyć się wiosenką, prawda? :) Tyle radości przysparza :)\

Wszystkie miejsca w słońcu mam już zajęte - nie dam rady przesadzić tych dalii. W miejscu, w którym rosną nie ma cienia przez cały dzień. To specyficzne miejsce. Przez kilka godzin jest bardzo ostre słońce, ale przez następnych kilka słońce chowa się za domem i jest półcień :roll:
.
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

:wit Beatko z samego rańca :wink: przybiegłam się przywitać do Ciebie i życzyć miłego wtorku i ;:3
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Jadziu, Julianno jest fajne ciepełko - na taka pogodę czekaliśmy z dużym utęsknieniem. rośliny też na nią czekały i teraz mają swój czas , wszystko szybciutko wychodzi z ziemi, wszędzie pąki, bzy lada dzień eksplodują, forsycje już żółciutkie ; jest tak przyjemnie a zaraz będzie cudnie...

CelinkoWiosna jest suuper, uwielbiam jak słońce zalewa ziemię, wszystko ożyło a zaraz zrobi się cudnie zielono. A z roślinkami czasami trzeba poeksperymentować , jeśli nie masz innego miejsca na dalie to niech tak rosną,zobaczysz jakie będą efekty, może jej się tam spodoba. Masz tą przyjemność ,że będziesz mogła doglądać swoich kwiatów codziennie i w razie czego oderwać brzydkie pąki lub liście lub spryskać ;:108

Zapowiada się dzisiaj kolejny piękny dzień, oby tak dalej ; Życzę Wam wszystkim dużo pomyślności ;:215

liliowce śmiało w górę Obrazek

podwójny hiacynt - nie spodziewałam się, ze powtórzy tą cechę
Obrazek

lilii coraz więcej wychodzi poopalać się na słoneczku
Obrazek

większość róż zaraz rozwinie listki
Obrazek

Na moich zdjęciach jeszcze dużo liści ale już większość uprzątnięta , po prostu najpierw cykałam a później sprzątałam... ;:173
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Beatko jak wszystko szybko u Ciebie rośnie ;:oj , dobra rękę masz do kwiatów:)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Beatko wszystko wychodzi z ziemi,tak długo wszyscy na tą chwilę czekaliśmy ;:138
Liliowce szybkie,moje nie są jeszcze na takim etapie ;:224
Lilie chyba sadziłaś jesienią?
Liśćmi się nie przejmuj,u mnie też jeszcze fruwają,nie wszystko da się ogarnąć za jednym razem ;:108

Miłego dzionka:)
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Sylwio, to nie ja to wszystko one...

-- 23 kwi 2013, o 06:51 --

Annes tylko ten jeden rodzaj liliowców mi tak szaleje (chyba to lilia rdzawa), inne były na jesieni przesadzane i dopiero wychodzą z ziemi, a lilie sadzone 2 lata temu.
Ja też jeszcze długo zmagać się będę z wszystkimi liśćmi ale po trochu, po trochu się je uprzątnie ;:173
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”