Jejuu... ja dopiero tu trafiłam

i to przypadkiem
Informuję,że dostałam od prababci Dzielżany o których mówiłam - rude z żółto-czarnym środkiem, cebulice i szafirki starego typu

Póki co muszę zobaczyć czy się przyjmą ,jak tak to na jesieni się przypomnij
Dostałam też Dziewannę..ale po przeczytaniu wątku zastanawiam się czy nie było w tym jakiegoś ukrytego przekazu
Ze 'staroci' uchowały się też kosaćce... mniej więcej takie :

I o dziwo na sadzie po oczyszczeniu go z większości samosiejek i innych chaszczy odnalazłam trzmielinę oskrzydloną i stare jeżyny ... z dużymi,dorodnymi owocami - w sezonie są prawie czarne
Znalazłam również... szczypior. Przy wykopywaniu nie wiedziałam zbytnio co to - drobne , sinawe, smakowało lekko czosnkiem. Po wykopaniu ukazały się kępy drobnych jakby przezroczystych cebulek. Wsadziłam w donice i wczoraj pokazałam prababci. Okazało się,że pod każdym drzewkiem to znajdę - i faktycznie są. Wcześniej przy niskim koszeniu nie było ich widać. Okazało się,że były to 'dzikie' cebulki sadzone pod drzewami w ochronie przed chorobami... (coś takiego :
http://www.bio-forum.pl/messages/3280/74971.html )
Znając życie w przeciągu najbliższego miesiąca jak wszystko zacznie wychodzić to znajdę jeszcze sporo ciekawostek