Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.

Post »

Taversia nadzwyczajna!!! Od roku wegetował u mnie pojedynczy człon - już myślałam, że nic z niej nie będzie, zabrałam kilka dni temu z balkonu, i...właśnie wyrasta jej drugi człon pędowy!!! Po tym co pokazałeś będę jej w dwójnasób kibicować!
Napisałeś ,że Adenium rosną lepiej w mniejszych doniczkach...pewnie nic nie odkrywam, ale zauważyłam, że i haworcje znacznie lepiej sobie radzą w mniejszych doniczkach, nawet teraz - jeśli ceramiczna jest zbyt duża - sadzę do mniejszej plastikowej - i dopiero do właściwej..nie wiem - może chodzi o lepszą gospodarkę wodą...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

... ale zauważyłam, że i haworcje znacznie lepiej sobie radzą w mniejszych doniczkach ...
- ja 90% moich hawirsji poprzesadzałem po zimie do mniejszych doniczek w nowe luźne podłoże i dodatkowo dałem grubszą warstwę drenażu na dno doniczek. Również popieram Twoją wypowiedź, łatwiej kontrolować stan nawodnienia podłoża, po zaspokojeniu "pragnienia" przez rośliny, podłoże szybciej przesycha, korzenie są mniej narażone na długie przebywanie w wilgotnym podłożu. Pomaleńku "rehabilituję" moje rośliny po trudach zimowania. Będę robił fotki, pokażę jak dochodzą do "zdrowia".

Odnośnie Tavaresii, to już mogę napisać, że temat z kwitnieniem tej rośliny w tym sezonie "zamknięty", szkoda:
Niestety, to co nam się podoba i co piękne nie trwa wiecznie, chociaż mogło by trwać dłużej. W dniu wczorajszym kwiat jeszcze ładnie się prezentował, ale już widać pierwsze oznaki nadchodzących nieodwracalnych zmian:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- dzisiaj 7.40, zmiany w wyglądzie bardzo widoczne, kwiat jeszcze razem z rośliną:

Obrazek

Obrazek

- godzina 13.45 - to już nieodwracalny koniec:

Obrazek

- godzina 17.20:

Obrazek

Obrazek

- na następny taki widok przyjdzie poczekać do następnego sezonu. Piękny widok musi być, gdy rozkwitnie jednocześnie kilka pąków kwiatowych. Jestem ciekawy, czy w warunkach "parapetowych" można uzyskać nasiona tej rośliny ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny i bardzo oryginalny kwiat Tavaresii! ;:108
Ogromna szkoda, że tak szybko schodzi z niego powietrze.. Ale - warto czekać! :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla odświeżenia wątku, wstawiam fotki mojego Adenium obesum, które było tylko raz przycięte i "trzymam" tą roślinę w tej formie, tz. nie przycinam, żeby zobaczyć kwiaty. Już w tym roku wytworzyła na najwyższym pędzie, kilka pąków kwiatowych - niestety coś poszło nie tak - roślina zrzuciła pąki, w zasadzie przestały rosnąć, uschły i odpadły.

- roślina mierzy 40 cm od podłoża do stożka wzrostu:

Obrazek

- przy wiosennym przesadzaniu znacznie "podciągnąłem" ją nad podłoże, korzenie ładnie zgrubiały i przybrają pod wpływem światła słonecznego, ubarwienie kaudexu:

Obrazek

Obrazek

Pomimo że roślina nie zakwitła w tym roku, jestem zadowolony, bo bardzo ładnie kształtuje kaudex. Wiosną przyszłego roku, przesadzę do trochę większej doniczki, również "podciągnę" ją dość mocno nad podłoże. Moim roślinom na lepsze ich "zdrowie", bardzo dodatni wpływ, miałby dłuższy czas przebywania na bezpośrednim słońcu, gdybym mógł im ten czas przedłużyć. Niestety, parter ma swoje plusy, ale dla roślin takimi jakimi się opiekuję, jest więcej minusów :( , nie można mieć wszystkiego.
Mieczysław
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Już chwaliłam ;:138 śliczne :!:
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Koniecznie trzeba pochwalić Adenium, wspaniała roślina ;:108
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Adenium rewelacyjne ;:180 te korzenie wyciągnięte z ziemi pięknie wyglądają ;:138 ;:138
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Ale grubasek !
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Śliczny brzuszek. Piękna roślina pomimo, że nie kwitnie.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

A jakie ma liście ogromne ;:oj te mniejsze obrywasz?
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Aby w ten sposób ukształtować kaudex rośliny należy ją posadzić nieco ponad podłożem, ok, zrozumiałe ale czy roślina jest stabilizowana w jakiś sposób czy mimo wyciągnięcia części korzeni z substratu utrzymuje równowagę?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Każda roślina na poziomie trzyma się w pionie :;230
Piękna sadzonka :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / te mniejsze obrywasz?
- nie, nie obrywam. Moje rośliny z jakiś powodów wczesną wiosną "pozrzucały" lioście. Podejrzewam, że przyczyną mógł być oprysk przeciw przędziorkom (nie jestem na 100% pewien), które bardzo mocno zaatakowały moje rośliny. Teraz rośliny wypuszczają nowe młode liście, dlatego jest ich stosunkowo mało. Część roślin wypyszcza liście na całej długości pędów, część tylko z pąków na wierzchołku, tak ja ta na fotce. Liczę, że po jakimś czasie wyrosną nowe liście lub nowe młode gałązki z uśpionych pąków na całej długości gałązek.
/ ... / ale czy roślina jest stabilizowana w jakiś sposób czy mimo wyciągnięcia części korzeni z substratu utrzymuje równowagę?
- jeżeli roślina ma dobrze rozwinięty - rozrośnięty na boki system korzeniowy, nie będzie potrzebowała podpórki po "podciągnięciu" nad podłoże.
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie,
Twoja roślina to już spory okaz, bardzo żałuję tych opadniętych pąków.
Chciałam zapytać o nawóz bydlęcy.. Kupiłam ostatnio taki już gotowy do użytku,przefermentowany.. Wymieszałam w stosunku 1:10 z mieszanką ziemi,perlitu,wermikulitu i włókna kokosowego.. Czy w takie podłoże można siać nasionka? Zastanawiam się czy nawóz nie "spali" młodych sieweczek..
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / Kupiłam ostatnio taki już gotowy do użytku,przefermentowany.. Wymieszałam w stosunku 1:10 z mieszanką ziemi,perlitu,wermikulitu i włókna kokosowego. / ... /
- nie stosowałem nawozu do podłoża w które wysiewałem nasiona, ponieważ nie dysponowałem takim nawozem. Jeżeli nawóz jest dobrze przefermentowany - sezonowany, (masz taką pewność) - przez dłuższy czas, to nie powinien zaszkodzić młodym siewkom, a wręcz przeciwnie, powinien korzystnie wpłynąć na ich rozwój. Jeżeli masz 100% pewność, że jest dobrze przefermentowany, wymieszaj z podłożem i wysiewaj nasiona. Bydlęcy nawóz stosowałem, ale już podczas pierwszego przesadzania moich sadzonek. Myślę, że jeżeli zakupiony nawóz bydlęcy jest faktycznie dobrze przefermentowany, to powinien spełnić swoją rolę w pozytywnym wzroście roślinek - z siewkami nie powinno nic złego się dziać, a wręcz przeciwnie, powinny ładnie rosnąć.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”