Ziemiórki jakie preparaty stosować

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Preparaty polecane na ziemiórki

Post »

;:145 ;:145 ;:145
No niestety... Albo Polysect nie wybił mi jednak wszystkich ziemiórek, albo przyleciały z zewnątrz. Odrodziły się jak feniks z popiołów :evil:
Ogłaszam wszem i wobec, że nienawidzę ziemiórek i już nie będę się z nimi bawić. Tym razem będzie Nemycel ;:163
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przykro mi to mówić, ale ziemniak nic Ci ie da. Możesz tym sposobem tylko troszkę ograniczyć populację ziemiórek, ale ich się niestety nie pozbędziesz. Wygląda na to, że jedyną skuteczną metodą są nicienie.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z nicieniami się zgadzam w 100%, ale jeśli chodzi o koszty, to ekonomia wskazuje na kohinor, a wcześniej na żółte tablice przylepne. wynalazków typu ziemniak, płyny domowej roboty.
Moje wątki
Festina Lente
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wyczytałam również,że zamiast ziemniaka można stosować cząstki jabłek - larwy wnikają w nie i po 2 dniach resztki usuwamy,powtarzamy rozkładanie świeżych owoców systematycznie aż do wyeliminowania szkodników.
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Ja w zabobony nie wierzę. :D
Moje wątki
Festina Lente
MalyPsikus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2016, o 00:48

Ziemiorki - jaki środek na rośliny jadalne ?

Post »

Witam

Jaki środek zastosować do zwalczenia ziemiórek w doniczkachdomowych w których mam cebulkę, szczypiorek, bazylie, oregano itp ?

Kiedyś działała woda z octem zabarwiona na żółto z dodatkiem płynu do naczyń. Kiedyś, bo w tym roku nic się nie topi.
Tylko dużo łapie się na żółte lepki na muchy. A larwy nadal pewnie siedzą w ziemi.
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18

Post »

Nicienie glebowe są rozwiązaniem naturalnym ekologicznym, stosowane przez pieczarkarzy.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Re: Ziemiórki jakie preparaty stosować

Post »

kurcze, ja też walczę z muszkami...
Prawdopodobnie podarowała mi koleżanka z kwiatem lub zwyczajnie kupiłam je z ziemią, bo nagle powyskakiwało tyle muszek, że koniec świata.
Wycztałam wiele sposobów i próbuję, podlewałam już herbatkami ziołowymi,kawą, mam taśmy , w każdej doniczce mam wstawiony ząbek czosnku, poruszam ziemię, tłukę tego na potęgę. Ziemia już przed zasazeniem była nawet w lodówce...
I nic, latają jak opętane. Usiłuję się trzymać z dala od chemii, bo mam mnóstwo młodziutkich roślinek, niektóre dopiero kiełkują, część jadalna, ale chyba czas najwyższy zastosować tu któryś z wymienianych przez was preparatów. Wygoglowałam kilka i widzę że jednak sporo z nich już nie jest w sprzedaży. Będę szukać jeszcze z listą w jakimś ogrodniczym itd, mam nadzieję że się uda...
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sprzedaży z zarejestrowanych na ziemiórki tylko Polysect z chemii, oraz preparaty biologiczne z nicieniami - najbardziej skuteczne.
Na razie oblep wszystkie doniczki żółtymi lepami - naprawdę znacznie redukują liczbę ziemiórek.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

muszę doczytać jeszcze o tych nicieniach, bo mnie zainteresowało.

Rozumiem, że larwy zjadają korzonki?
Czytałam , że wielu z was popadały roślinki nagle i niespodziewanie. Chyba mnie też to dotknęło, choć zwalałam winę na moją niewprawną hodowlę i słabą pogodę... Czyli to, że roślinka kiełkuje, wyrasta, a kiedy ma już pierwsze listki to nagle upada i gnije to wina larw?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Lepiej nie przelewać i nie mieć tak mokro w doniczkach, to wtedy można ich uniknąć. W kwiatach dobrze sprawdził do zwalczania go, chociaż nie ma go w programie ochrony, Karate Zeon 050 CS.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Staram się,ale z najbardziej oblężoną doniczką mam lekki problem,bo to awokado które usiłuję odratować i raz że muszę mu zapewnic stałą wilgoć to jeszcze stoi na podstawce ze żwirkiem i wodą.
To jest najgorsza doniczka. Juz nawet odizolowalam ją od innych i dzieje się teraz tak że jak tylko się siada na kanapie to z kwiatka zrywa się stado much...
kuzynkacos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2017, o 12:35

Post »

Witam, mam ogromny problem z ziemiórkami. Chwilowo zwalczam je pestycydem dojelitowym wymienionym kilka postów wyżej na razie liczba muszek się zmniejszyła :heja . Ale w tej chwili bardziej martwią mnie małe biało-żółte robaki, które rozpełzły mi się po całych fiołkach afrykańskich ;:202 . Nie widać ich raczej na glebie, a na liściach i kwiatach, które niestety musiałam dzisiaj obciąć z łzą w oku ;:145 . Już nie wiem co robić. Czy to są larwy owych ziemiórek?
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Post »

jesteś pewna, że te robale to ziemiórki, larwy ziemiórek siedzą w ziemi i jedzą korzenie, dorosłe muchy nie szkodza poza tym, że płodzą kolejne pokolenia larw. Możesz zrobić zdjęcie tych "robali"?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Nie wychodzą na powierzchnię bo mają delikatne ciała i po prostu wyschłyby na śmierć. Dopiero w stadium muchówki wywijają harce na zewnątrz.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”