kasia28x pisze:Skorupki już gromadzę, jednak z przeznaczeniem na rośliny, jakoś nie mogę się przekonać do ich jedzenia
I nie rób tego bo najwyżej sr...... ki dostaniesz
Jeżeli natomiast chcesz przyjmować wapń - proszę, co wyszukałam
Szythima
Naturalny lek na osteoporozę
Żyjmy zdrowo ? Recepty naszych babć
Źródło:
http://www.maya.net.pl/ zakładka zdrowie
Składniki:
1 jajko (tylko wiejskie, z pewnego źródła, nie może być pęknięte)
około 1 szklanka soku z cytryny (ok. 4 ? 6 cytryn w zależności od wielkości, bez uszkodzeń skórki)
Sposób przygotowania:
Jajko dokładnie umyć w zimnej lub letniej wodzie, najlepiej przy użyciu szczoteczki.
Cytryny umyć, wycisnąć około 1 szklanki soku. Sok przelać przez gęste sitko.
Włożyć cale jajko w skorupce do szklanki i zalać do pełna sokiem z cytryny. Szklankę przykryć białą, papierową serwetką nie powlekaną folią lub papierem śniadaniowym.
Odstawić na 10 dni w ciemnym miejscu ? nie stawiać bezpośrednio na słońcu.
Po 10 dniach delikatnie wyjąć jajko ze szklanki na łyżce, tak aby nie uszkodzić skorupki.
Pozostały w szklance sok z cytryny pić 3 razy dziennie po 1 łyżeczce, np. z herbatą.
UWAGA:
Skorupka może być bardzo miękka, łatwo ją przeciąć łyżką. W przypadku rozlania się jajka należy ? bezwzględnie ? wylać całą zawartość szklanki!
Także jajko wyjęte w całości (tzn. bez uszkodzenia) nie nadaje się do spożycia ? należy je wyrzucić!
Dodatkowe informacje:
Sok starcza naokoło 10 dni, nie zmienia smaku. Do soku cytryny przechodzi około 85% wapnia ze skorupki jajka. Jest to jedyny sposób na przyswajanie naturalnego wapnia przez organizm w 100%.
Naturalną kurację należy kontynuować nieprzerwanie ? jajko zalewane sokiem cytryny należy nastawiać co 10 dni.