Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Ooo, dobrze, że przypomniałeś, no jasne, OBI. Tez sobie kupię :D dzięki NOTO ;:215
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Lawenda - 6 sztuk... L. Hidcote podobno już w przyszłym tygodniu będzie do kupienia w obi
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest chyba to, co bym chciała :uszy
Dzięki Olenkazz.
Ta jedna, jedyna kępka lawendy, która mi pozostała jest właśnie z obi z 6-paku. Eksperymentalnie posadziłam w skrzynce, w dobrej ziemi. W 2011
Obrazek
Bardzo mokre lato, mój wyjazd i ...... zastałam moją lawendę rosnącą jak ryż - w wodzie po kolana ;:131
Jedna przetrzymała. Wniosek - niezłej jakości były :uszy
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja w tym roku pokuszę się o rozmnożenie lawendy :D
mam dwa krzaczki ze 3 lata i jakoś do tej pory nie wpadłam na pomysł, że mogłabym z tych dwóch zrobić więcej ;:131
no, ale lepiej późno niż wcale ;:173
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli już zima by sobie poszła to pewnie,że lepszy ogród :roll:
Kasiu,co robiłaś z przycinanymi gałązkami?Bo przycinałaś...?Ja mam chyba 8 krzaczków i aż szkoda tych nie wykorzystanych sadzonek.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Wracając do skorupek z jajek ... Tak się zastanawiam, skoro piszą, że np 'kurzyńca' z ferm hodowlanych nie należy stosować, ponieważ do karmy drób ma dodawane hormony i szczepionki, to co z jajkami? Zaczęłam zbierać z własnych, ale skuszona wizją olbrzymiej ilości skorupek z zaprzyjaźnionej gastronomii poprosiłam o skorupki z jaj 'kupnych'. Teraz jednak zastanawiam się czy słusznie. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pacynko ja wykorzystuję wyłącznie kupowane jajca - mielę i rozrzucam dla wapnia jaki zawarty jest w skorupce - 85% całości to właśnie wapń. Staram się kupować ekologiczne ale nie zawsze mnie na nie stać. Wiem, że zawartość jajek fermowych zawiera jakieś ilości hormonów, którymi szprycuje się te biedne kurzyny aby znosiły jak najwięcej jajek, ale skorupka ....., nie wiem, czy do niej to przenika ;:131 No, to tyle na temat jaj.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Pacynka pisze:Wracając do skorupek z jajek ... Tak się zastanawiam, skoro piszą, że np 'kurzyńca' z ferm hodowlanych nie należy stosować, ponieważ do karmy drób ma dodawane hormony i szczepionki, to co z jajkami? Zaczęłam zbierać z własnych, ale skuszona wizją olbrzymiej ilości skorupek z zaprzyjaźnionej gastronomii poprosiłam o skorupki z jaj 'kupnych'. Teraz jednak zastanawiam się czy słusznie. Co o tym myślicie?
No tak , skorupki szkodliwe , a jaja :?: ;:oj ;:oj To dopiero musiała by być trutka , gdyby skorupy były szkodliwe. Wiem ,że od dawna wiele towarów jest nie do jedzenia tylko na sprzedaż , ale w tym przypadku jest ''przewałka'' . Skorupki są dobrym nawozem , nie mam recepty na dawkowanie , ale jak dużo dasz Pacynko pod lilie Św. Antoniego nie zaszkodzisz im. Wolno rozpuszczają się. ;:333
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

:D Myślisz tadku?;>
Staram się nie jeść tych kupnych. Uwielbiam jajka na miękko, wtedy wyraźnie czuć ich smak. Te ze sklepu jednak się nie nadają.
A skorupki... no dobrze, na Twoją odpowiedzialność ;)
A gdzie mam sypać skorupki pod lilie św. Antoniego? To chyba muszę poszukać u sąsiadów, bo u mnie takowej roślinki nie ma ;>
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Pomulczjemy swe żołądki i kości ;:oj :?: :?: :?:

Może przyjmujesz już wapń w formie tabletek? Skorupka od jajka nie będzie w niczym gorsza od tabletki z wapniem, a nie zawiera dodatkowych substancji jak na przykład sztuczne słodziki.
Aby skorzystać z wapnia zawartego w skorupkach jajek należy je odpowiednio przygotować, najlepiej w ten sposób:

skorupki jajek dobre (najlepsze?) źródło wapnia
Gotować przez około pięć minut.
Pokruszyć i drobno zmielić.
Spożywać dodając otrzymany proszek do żywności (np. kasz czy jogurtu).

Średnie zapotrzebowanie na wapń u dorosłego człowieka to około 1000 mg na dzień. Oczywiście nie możemy go całego pokryć suplementami (do których zaliczyłem skorupki). Optymalną ilością zmielonych skorupek będzie około pół łyżeczki, z którego przyswoimy prawie 400 miligramów wapnia. Pamiętajmy żeby nie przyjmować nadmiernych ilości żadnych suplementów - również właśnie wapnia, jak i również o tym, że suplementy nie zastąpią nam zróżnicowanej diety.

Warto wiedzieć, że warunkiem dobrego wykorzystania wapnia jest obecność witaminy D, której źródłem mogą być np. ryby czy jajka. Jeżeli przyjmujemy suplementy zawierająca magnez warto przyjmować je razem z wapniem w stosunku 1:2 (magnez:wapń), co zapewni najlepsze wykorzystanie obu pierwiastków.
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

Skorupki już gromadzę, jednak z przeznaczeniem na rośliny, jakoś nie mogę się przekonać do ich jedzenia :D
Mam pytanie trochę z innej beczki. Mój tata hoduje gołębie i z tej hodowli ma produkt uboczny w postaci gołębich odchodów (guano :D ). Jak to wykorzystać? Bo, że wartościowe to mi się o uszy obiło, ale jak wykorzystać i nie zmarnować tegoż nawozu i roślin? A i jeszcze królicze kupki mam możliwość pozyskać- warto?
Jakiś g...y post napisałam :;230
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

kasia28x pisze:Skorupki już gromadzę, jednak z przeznaczeniem na rośliny, jakoś nie mogę się przekonać do ich jedzenia :D
Mam pytanie trochę z innej beczki. Mój tata hoduje gołębie i z tej hodowli ma produkt uboczny w postaci gołębich odchodów (guano :D ). Jak to wykorzystać? Bo, że wartościowe to mi się o uszy obiło, ale jak wykorzystać i nie zmarnować tegoż nawozu i roślin? A i jeszcze królicze kupki mam możliwość pozyskać- warto?
Jakiś g...y post napisałam :;230
Kasiuhoć to tylko g....o , to Ty masz dziewczyno złoto ;:215 ;:108 ;:108 A można z nim różne rzeczy robić . ;:224 ;:224 Właśnie do beczki i gnojówkę robić. Na wzbogacenie kompostu wyśmienite ;:108 . Do gleby też można , ale tylko na jesieni i niezbyt dużo. Ma dużo azotu i wapnia. Przy fermentacji w beczce sporo azotu ulatnia się. Wystarczy to co zostanie. Rozcieńczać 1 do 20. Litr gnojówki 20 wody , nie odwrotnie. Lepsze to niż Azofoska , nic sztucznego , gleby nie zasala. ;:215
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Zgadzam się z Tobą Tadziu w zupełności,też tak robię,ale coś Wam opowiem.Sąsiadka(no taka z piątego domu dalej :wink: )poszła do szpitala,mąż jej w tym czasie czyścił gołębnik i całą zawartość wyrzucił do ogródka(nie ogrodu ;:185 ,ogródka 4x2m) a rośnie tam rhododendron,lilie,i takie tam kwiatuszki.Delikatnie powiedziałam,że rhododendron ucierpi,ale nie chciałam się mądrzyć za bardzo.Nic nie spalił,wszystko rośnie bez uszczerbku,no i bądż tu mądry człowieku ;:131 Po co się bawić w proporcje :roll:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasia28x pisze:Skorupki już gromadzę, jednak z przeznaczeniem na rośliny, jakoś nie mogę się przekonać do ich jedzenia :D
I nie rób tego bo najwyżej sr...... ki dostaniesz ;:131
Jeżeli natomiast chcesz przyjmować wapń - proszę, co wyszukałam
Szythima

Naturalny lek na osteoporozę
Żyjmy zdrowo ? Recepty naszych babć

Źródło: http://www.maya.net.pl/ zakładka zdrowie

Składniki:
1 jajko (tylko wiejskie, z pewnego źródła, nie może być pęknięte)
około 1 szklanka soku z cytryny (ok. 4 ? 6 cytryn w zależności od wielkości, bez uszkodzeń skórki)

Sposób przygotowania:
Jajko dokładnie umyć w zimnej lub letniej wodzie, najlepiej przy użyciu szczoteczki.
Cytryny umyć, wycisnąć około 1 szklanki soku. Sok przelać przez gęste sitko.
Włożyć cale jajko w skorupce do szklanki i zalać do pełna sokiem z cytryny. Szklankę przykryć białą, papierową serwetką nie powlekaną folią lub papierem śniadaniowym.
Odstawić na 10 dni w ciemnym miejscu ? nie stawiać bezpośrednio na słońcu.
Po 10 dniach delikatnie wyjąć jajko ze szklanki na łyżce, tak aby nie uszkodzić skorupki.
Pozostały w szklance sok z cytryny pić 3 razy dziennie po 1 łyżeczce, np. z herbatą.

UWAGA:
Skorupka może być bardzo miękka, łatwo ją przeciąć łyżką. W przypadku rozlania się jajka należy ? bezwzględnie ? wylać całą zawartość szklanki!
Także jajko wyjęte w całości (tzn. bez uszkodzenia) nie nadaje się do spożycia ? należy je wyrzucić!

Dodatkowe informacje:
Sok starcza naokoło 10 dni, nie zmienia smaku. Do soku cytryny przechodzi około 85% wapnia ze skorupki jajka. Jest to jedyny sposób na przyswajanie naturalnego wapnia przez organizm w 100%.
Naturalną kurację należy kontynuować nieprzerwanie ? jajko zalewane sokiem cytryny należy nastawiać co 10 dni.
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Mariolka Twój przepis tez spróbuje ale ja skorupki na wsi zezyrom dodając otrzymany proszek do żywności (np. kasz czy jogurtu, twarogu).Nie jem zmielonych skorupek łyżką na sucho, a sr**ki nie mam :lol:
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”