Witaj Marysiu.
Widzę, ze żyjesz już wiosną.
Ale nic dziwnego, bo i na forku już wszyscy robią wiosenne plany.
A już za miesiąc ruszymy na pierwsze prace ogrodowe.
Więc oby do wiosny.
Nie tylko liliowce, bo i róż sporo przybyło.
Też mam nadzieję na bardzo kolorowy i pachnący ogród w tym roku.
Co to za roślina z biało obrzeżonymi liśćmi ?
Marysiu od dziecka w ziemi robiłam trochę więc rozumiem ,ale teraz to dla zabawy przedtem dla chleba.
Irena mówiła że na twojej działce to same cuda się dzieją .Moje podwórko jest duże i potrzebuję rady
znawcy co gdzie i z kim i kiedy . .Będę podpytywała
Ewo na trzecim zdjęciu jest irys reticulata 'Katharine Hodgins' Grażynko to irys jaki nie wiem bo kupiłam go w szkółce Żurka bez etykiety jeśli przetrwa zimę to dobrze jeśli nie są zabezpieczone dodatkowe sadzonki w inspekcie ,ciekawe kwiatki ale szukałam i wcięło ,drobne blado błękitne wzdłuż pędu zwrócone na boki ale kwiaty nie są podobne do irysa czekamy do wiosny
Marysiu bulbokodium cudne, moje w zeszłym roku miało tylko dwa kwiatki. Roślina na trzecim zdjęciu wygląda mi na żywiec gruczołowaty. K.Hodgins pięknie Ci się rozrósł, u mnie mniejsza kępka, ale kwitł.
Marysiu, czy ten niby irys nie ma coś wspólnego z miecznicą szerokolistną, ale wydaje mi się, że ona kwitnie na kremowo. Ciekawa jestem czy moja sadzonka, którą mi przysłałaś przeżyje. Zimuje pod przeźroczystą osłoną w towarzystwie delospermy, chiastofila i jeszcze kilku innych wrażliwców. Pierwiosnek ma śliczny kolor. Czy na ostatnim zdjęciu to jest może pragnia syberyjska?
Czekam z niecierpliwością na cd.wiosennych nowinek.
Janeczko w każdej chwili jestem gotowa na pomoc jeśli tylko będę umiała
Lidziu wszystko rozpoznane ,ten niby irys ma tak ułożone kwiatki jak miecznica ale duuuużo większe jak przeżyje i zakwitnie zobaczymy a na ostatnim zdjęciu jest hylomekon japoński to krewniak maków podobno ,nie sprawdzałam
Znowu się naumiałam u Ciebie nowych pięknych roślin. U mnie dzisiaj wiosna, teraz jest + 12 . Na działce wszystko rozmarzło , jakieś hiacynty już się wychylają. Oj , co to będzie , jak przyjdzie mróz.
Doczytałam, co slila napisała i już wiem, że pytałam Cię o żywca Już gdzieś go widziałam, chyba u kogry. Zastanawiałam się, jakim cudem pokazujesz zimowita wśród wiosennych kwiatów-bulbocodium bardzo podobne. Też się tak przechyla? U mnie zimowity w pewnym momencie leżą na ziemi lub innych roślinach.
Marysiu mar zgadza się, hylomekon to mak japoński.
Marysiu Masko nie przesadzaj, o roślinach wiem niewiele w porównaniu do Marysi, ale staram się ją chociaż troszkę "dogonić" . Ciągle się uczę, a to jest bardzo dobre dla ćwiczenia pamięci, która niestety z racji mojego wieku szwankuje