Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

Ewamaj chyba w każdym stadzie znajdzie się jakaś seniorka wymierzająca sprawiedliwość. U mnie tę rolę pełnił Darmokot jako matka i babcia rodziny. Co się pojawi - bo już nie mieszka w domu - to warczy i wrzeszczy na inne koty, aż w końcu się do tego przyzwyczaiły i nie reagują na nią. Dziś jak przyszła do domu na śniadanie to Sępik zaczaił się na nią za pudełkiem i gdy Darmokot zajadał się w najlepsze to wnuczka hycnęła jej na plecy a babcia z wrzaskiem przeleciała przez cały ganek wywalają miski z karmą i tylko ja z tego miałem robotę :evil:

"Michale Twój wątek jest zgromadzeniem miłośników kotów i drzew ;:306 Dobrego dnia "
Marysiu to zgodnie z jego tytułem :D Dziękuję miłego dnia również :wit
Marysiu amba to wpadaj do mnie szczególnie wiosną, specjalnie dla Ciebie powstawiam więcej zdjęć kwitnących drzew :D A dlaczego piszesz ,że nie masz serca do drzew? Jabłonie to są chyba najłatwiejsze w uprawie... A rysunek kociej rodziny kapitalny ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Moniko Kordia dobrze zapyli Reginę, natomiast sama Kordia może mieć mniej owoców, co nie znaczy,że wcale nie zaowocuje. Uważam, że wybór dobry
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Więc po raz kolejny dziękuję :) odmiany mam zapisane i wiosną zakupię
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam za małą działkę (800m2) i jakoś wolę rośliny ozdobne :oops:
Posadziłam sobie nawet jedną jabłonkę - właśnie ze względu na kwiaty, ale nie rosła, pokrzywiła się strasznie i wyglądała jak nieszczęsna pokraka. Niestety dostała eksmisję po kilku latach męki. Mam rajską jabłonkę, uwielbiam ją, ale to zupełnie co innego.....
A teraz to nawet nie mam zupełnie miejsca na taką prawdziwą jabłonkę nawet taką niskorosnącą :(
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Niezły ubaw masz z tymi kotami, tylko czasami musisz się dodatkowo napracować. ;:306
W swoim ogrodzie na początek posadziłam trzy wiśnie, dwie czereśnie , jedną jabłoń (oliwkę) i śliwkę (najzwyklejszą węgierkę).
Wiśnie po kolei padły (za wysoki poziom wód gruntowych - tak myślę), reszta rośnie i nawet owocuje. :lol:
Najlepiej wychodzi mi cięcie wiosną jabłonki. Śliwka się czasami obraża, a czereśnie ostatnio nawet dobrze obrodziły (w końcu mieliśmy dość ciepłą i wilgotną wiosnę). Chyba szarka dopadła śliwkę. Co można z tym zrobić ?
:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Prawie zobaczyłam biedną kocicę śmiertelnie wystraszoną i wkurzoną :roll: Koty zapewniają zajęcie ;:108
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu z wiśniami miewam ten sam problem - wiśnie szczepione co jakiś czas padają, szczególnie po przekroczeniu 18 roku życia - żadna dłużej nie przeżyła, natomiast wiśnie z odrostów korzeniowych dobrze dają sobie radę. Szarką śliwy zarażają się podczas szczepienia, nie istnieje środek, który całkowicie wytępi szarkę. Można jedynie zapobiegać jej rozprzestrzenianiu się poprzez tępienie zielonych mszyc na śliwach oraz usuwaniu i paleniu porażonych chorobą gałęzi jak również dzikich śliw rosnących w pobliżu - są one często siedliskiem choroby. Czereśni to się ogólnie wcale nie powinno ciąć a jeśli już zajdzie taka konieczność to w lipcu po zbiorach podczas suchych dni żeby nie dostała gumozy. Co do obrażania śliwki to one często owocują naprzemiennie tzn. jednego roku ma mnóstwo owoców, kolejnego mniej ale też ma. Zauważyłem u siebie,że śliwy zwykle owocują w lata nieparzyste, natomiast jabłonie w parzyste.
Ewo kocica mało, że była wystraszona to była jeszcze bardzo oburzona, jak to ktoś śmiał ją nastraszyć ;:306
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znam te kocie miny i zachowania-prawie jak ludzkie :D
Śliwek w tym roku nie było, więc nabieram ochoty na obecny sezon :D M nie chciał ciąć czereśni, okazuje się, że dobrze zrobił.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Moje czereśnie nabrały rozpędu i rosną jak szalone. :shock: I kto będzie tak wysoko właził na drzewo po owoce ?
Dlatego trzeba było je zastopować, jak to wyczytałam w jakimś poradniku. A kto ciął ? Oczywiście ja, jako
pierwszy amator-ogrodnik w rodzinie ;:306 Kupili mi tylko takie na wysięgniku narzędzie Fiskarsa , bym się nie potłukła
włążąc na drabinę . :;230
:wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Michale...przytulające się kocięta urocze...Uwielbiam te futrzaki....Codziennie obserwuję niesamowite popisy naszej młodej ,przygarniętej kotki Imki. Jej zachowania potrafią rozbroić największego ponuraka.
Myślę,że zima na długo nie zagości. Pozdrawiam cieplutko mimo,że za oknem mroźnie. ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie :wit Poniższe zdjęcia są robione mniej więcej z tego samego miejsca przez okres 6 lat. Dzięki temu zmiany w ogrodzie są lepiej widoczne. Zaczynamy od 2006
Obrazek
Obrazek
2007
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
2008
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazekObrazek
2009
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
2010
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek
2011
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
2012
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Teraz czekam na śnieg, który zapowiadali w ogromnych ilościach ale tu się nic nie zanosi żeby tyle go miało spaść a przyszły tydzień zapowiada się mroźno :?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia ogląda się przez chwilę, a prace przy tym tylko kawałku ogrodu trwały jakiś czas :D Widać jak się wszystko zmienia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Niesamowita przemiana, ale też widać ja wiele pracy zostało włożone! A z drugiej strony bardzo optymistyczny widok: bo 6 lat to nie aż tak wiele, a jak widać starczy, żeby ugór przekształcić w kwitnący busz :wink:
nie wyrobiłam z przycinką drzew przed nadejściem śniegu, ale sprawa nadal aktualna, więc będę Cię męczyć pytaniami, jak przyjdzie odwilż :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

To chyba najbardziej ruchliwe miejsce w Twoim obejściu, chyba że wszędzie tak się zmieniało. Bo z tego co widzę to w ciągu roku trzykrotnie się zmieniało. A i roślinność Ci się zmieniała czyli koncepcje, gust...? Czyli dom rozbudowywałeś? Ale zmiana ogromna właściwie tylko drzewa w tle są te same ;:306
U mnie śnieg po kolana ale temperatura wyższa tylko -3 było rano! Rośliny po puchową pierzyną!
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo postaram się jeszcze kilka takich relacji wstawić w najbliższym czasie.
Pat moja oferta doradzania wciąż aktualna, czekam na pytania :D
Marysiu Generalnie patrząc na całe obejście to wszystko się tak zmieniało tylko z tego miejsca miałem najwięcej zdjęć. A roślinność cały czas zmieniam,coś wsadzę, za rok mi się odwidzi i wędruje gdzie indziej i tak w kółko. Dom miał zmieniany dach w 2007 a cały był rozbudowany w 2009/2010 i jeszcze później byłą komórka na drzewo dobudowana, i jeszcze w 2009 powstał garaż przed domem. A drzewa w tle mam nadzieję, że mnie przeżyją bo bardzo je lubię i nie chciałbym za swojego życia zobaczyć podwórko bez nich :? Śniegu trochę nasypało przez noc około 20 cm leży ;:138 U mnie już -1*C, niech już przystopuje bo się rozpuści, potem chwyci mróz i będzie lodowy pancerz ;:185
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit Przyszłam na chwilkę, ale gdy zobaczyłam reportaż jak się może wspaniale zmienić puste pole w zaczarowany ogród - zostaję :D Oczywiście, jeżeli można :oops:
I jeszcze obietnica podobnych porównań, to bardzo nęcąca propozycja, lubię takie wspaniałe retrospektywy ;:63
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”