Planuję ogród nieśmiało

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Planuję ogród nieśmiało

Post »

Celinko ależ z Ciebie pracuś, na pewno efekty dadzą Ci dużo radości. ;:63
U mnie konwalie już rozwijają listki ale moje to już weteranki , młode potrzebują więcej czasu aby się wychylić.
Moje młode siewki jednorocznych jeszcze dość małe, wysadzę je po 15 maja przez ten czas podrosną i nie zmarzną. Twoje aksamitki to już duże roślinki , jeszcze trochę słoneczka i pokażą kwiaty.
Odpoczywaj kochana ,żebyś mogła się jutro ruszać. :tan Po takiej pracy to Ci się chyba tylko kwiatki śnią ;:19
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko. ja mam pracę siedzącą, więc chętnie pracuję w ogrodzie. Jest to świetny sposób na zażycie trochę ruchu i powietrza :)

Wiem, powinno się wysadzać jednoroczne po 15 maja, ale moje miały już takie długie łodyżki - zamiast rosnąć, marniały. Stwierdziłam więc, że jeśli ich nie wysadzę, to mi popadają w tych wielodoniczkach...

Kwiatki to mi się śnią od jesieni... ;:306

Wiecie, dzisiaj u nas był grad. Waliło jak na wojnie kulkami wielkości dużego orzecha włoskiego. Straty: parę goździków i tulipanów połamanych, dwa pomidorki koktajlowe złamane, pąki kwiatowe na drzewach przetrzepane, trzy doniczki plastikowe pęknięte. Jak tylko zaczęło walić gradem, wybiegłam ratować, co się dało ;:306
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

avalonne pisze:Beatko.
Wiecie, dzisiaj u nas był grad. Waliło jak na wojnie kulkami wielkości dużego orzecha włoskiego. Straty: parę goździków i tulipanów połamanych, dwa pomidorki koktajlowe złamane, pąki kwiatowe na drzewach przetrzepane, trzy doniczki plastikowe pęknięte. Jak tylko zaczęło walić gradem, wybiegłam ratować, co się dało ;:306
Oj przy takim gradzie to mi nie byłoby do śmiechu.
Celinko jak nie będzie dużego mrozu to nic aksamitkom nie będzie , poza tym masz ogródek przy domu i w razie zapowiadanych przymrozków zawsze możesz roślinki okryć na noc .
Ja tylko tak mówię "nie przemęczaj się" ale sama jak pojadę na działkę to wrócić do domu nie mogę ;:306 , a jadę troszkę popracować i odpocząć , tylko ławka cały czas pusta stoi :;230 :;230
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Oj, mi też nie było.... :evil: Ponadto moi rodzice przyjechali do nas na grilla, więc jeszcze na gwałt nakrywaliśmy ich samochód dywanami - takie wielkie kule z nieba leciały, że baliśmy się, że uszkodzi karoserię.

Aksamitki nie powinny chyba zmarznąć - toż to chwast prawie :;230
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Oj ta rabatka różana pięknie się zapowiada - będę wpadać i podglądać :D
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Aniu, bardzo mi miło, że wpadłaś :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Przesyłam obiecane zdjęcia :)

Oto moja rabata z plakietkami:
Obrazek

Każda róża dostała odpowiedni podpis :tan
Obrazek

gałązki, którymi osłoniłam moją różę historyczną najpierw wypuściły pąki, a potem zakwitły - a to tylko gałązki wetknięte w ziemię :;230
Obrazek

A to moje osłonięte cudo :twisted:
Obrazek

Spóźniony prezent imieninowy dla mojego męża - został już zamontowany na stałym miejscu przy altance ;:oj
Obrazek

Zegar ma dwie tarcze. A tak wygląda z daleka:
Obrazek

Dzisiaj dostałam nową partię roślinek, które zamieszkają w moim ogrodzie:
Obrazek

Doniczki tarasowe z ułożonymi już kompozycjami ;:130
Obrazek

Czy ktoś może mi podać nazwę tej roślinki?
Obrazek

I na koniec moje begonie, które już zdecydowały się pokazać listki ;:oj
Obrazek
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Celinko Wasza altanka wygląda coraz bardziej uroczo i jeszcze ta brzózka przed nią ...bajka.
Ciekawe zakupy i zasiewy doniczkowe .Na ostatnim zdjęciu wypatrzyłam w doniczkach begonię , ładnie Ci powschodziły . Ja moje już zdążyłam przesadzić po 3 do jednej donicy bo wcześniej miały za ciasno .Przy okazji wyjaśniła mi się tajemnica ich długiego wychodzenia z ziemi. Mają bardzo rozrośnięty system korzeniowy , w budowę którego wkładają główne siły po posadzeniu bulwy. Dopiero później idą w liście.
Ja też dzisiaj akurat wstawiłam zdjęcia moich.
Życzę Ci dużo słoneczka ;:3 ;:3 ;:3 .Może w końcu się pokaże ;:333
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Beatko, brzózka jest święta - to oczko w głowie mojego męża :lol: ale postanowiłam ją polubić. :uszy

Jak gęsto sadzisz begonie? Ja swoje będę wsadzać do wielkiej donicy tarasowej i nie wiem jaki przyjąć rozstaw ;:224 Twoje begonie to wielgusy ;:108 A jak się miewają Twoje kanny? Bo ostatnio jak je widziałam, to były naprawde wielkie ;:215 Moje dopiero puszczają ;:209
Miłego dnia dla Ciebie i słoneczka też trochę ;:196 ;:168
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p
Od: 17 kwie 2013, o 16:14

Post »

avalonne pisze:ja mam pracę siedzącą, więc chętnie pracuję w ogrodzie. Jest to świetny sposób na zażycie trochę ruchu i powietrza :)
To tak jak ja. Dlatego strasznie lubię coś robić, szczególnie na świeżym powietrzu.

To jak u ciebie zabrakło aksamitek to ja chyba będę miała ich albo akurat albo też ich zabraknie.

Kompozycja w doniczce pierwsza klasa.

ZEGAR BOSKI ;:167 podoba mi się taki styl.

To cię "patyki" w konia zrobiły i zakwitły :;230

Czekam na zdjęcia z lata, bo musi być tak pięknie!
między kwiatkami schowana ja i moja pasja - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65537
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

:wit Celinko
Nazwa tej roślinki o którą pytałaś to jasnota plamista, też ją mam podoba mi się ze względu na wybarwienie liści :)
Pełen profesjonalizm w ogrodzie odnośnie tabliczek z nazwami róż :D
Ja też sporo czasu spędzam w ogrodzie, a dzisiaj korzystając z niepogody nadrabiam zaległości na forum.
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Kasiu, Twoje uznanie jako florystki dużo dla mnie znaczy ;:oj ;:168
Długo się wahaliśmy, czy powiesić ten zegar na ogrodzie, ale w końcu postanowiliśmy zaryzykować :) Mój M. zabezpieczył łączenie silikonem i liczymy że nie zamoknie :twisted: i że się nie popsuje :twisted:
Wiesz, ja rozdałam połowę swoich aksamitek, bo stwierdziłam, że po co mi tyle ;:306 I w rezultacie teraz dosiewałam - ale już wprost do gruntu.

Aniu, dziękuję za podanie nazwy ;:196
Mi tez podobają się listki tej roślinki - a teraz czytam jeszcze że ona kwitnie na fioletowo takimi trąbkami. Słyszałam, że trzeba jej co jakiś czas uszczykiwać pędy, żeby się ładnie rozrastały :) Czy próbowałaś rozmnażać tę roślinkę z uciętych wierzchołków?

Dzisiaj mimo deszczu wybrałam się na ogród ;:306
Posadziłam do gruntu cynie i lwie paszcze.
czosnki między różami i pomidorkami wschodzą już :) jabłonki kwitną cudnymi kwiatkami - kocham je po prostu ;:oj
Oceniałam straty po wczorajszym gradzie - parę pomidorków złamanych i co najgorsze - uszkodzone donice tarasowe... Nic jednak na to nie poradzę.
Krety rozpoczęły swoją krecią robotę i zaczynają ryć. Założyliśmy pułapkę na kreta, ale czy to coś da.... :shock:
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Celinko co do rozstawy begonii nie jestem znawcą tym bardziej , że są różne odmiany. Sądząc po moich powinno to być nie mniej niż 15 cm.
Moje jeszcze nie są takie duże , one dopiero się rozkręcają; Twoje tez niedługo urosną sadziłaś je po prostu później , ale jak złapią jeszcze trochę słoneczka też się rozbujają ;:108
Kanny prawie wszystkie wywieźliśmy do domku działkowego i tam czekają do połowy maja na wsadzenie do gruntu. Została jedna doniczka ,największa i chyba pójdzie na balkon ,bo zaczynam się martwić jak ją zawieziemy ;:oj - sama roślina przekroczyła 1m, a z doniczką 1,5m rośnie jak szalona!
wkleję zdjęcie w moim wątku
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Wiesz Beatko, po raz pierwszy posadziłam begonie, więc nie mam wyobrażenia o tym, jak będą wyglądać docelowo. Zastanawiam się też nad tym, że pewnie różne odmiany różnie rosną. Mam kaskadowe, podwójne, dwukolorowe i dużą begonię fimbraitę c. Myślałam nad tym, żeby je wszystkie posadzić w dużych donicach tarasowych.

No to piękne te Twoje kanny :) ;:138
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Parę zdjęć dzisiaj zrobionych ;:138

Kwitną jabłonie - uwielbiam je jak kwitną :) Mają takie śliczne kwiaty - i ten zapach ;:138
Obrazek

Moja rabata wiosenna buja się w kolorach :tan
Obrazek

Szafirki to moje ulubione wiosenne kwiaty - zawsze przyciągają wzrok :lol:
Obrazek

Narcyzy już przekwitły, ale tulipany nadal czarują ;:oj
Obrazek
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”