Zielony świat Moniki cz. 2
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielony świat Moniki cz. 2
Edyś jest odmiana Magellana - ona zimuje u nas. Ale te o najpiękniejszych kwiatach niestety nie, trzeba przechowywać w piwnicy.
Moniśku, nie mam piwnicy i próbowałam zimować na klatce schodowej. Dwa razy mi nie wyszło. Co źle robię?
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Monia, a znasz kogoś co mu Magellanica przezimowała? Kolejny raz uruchomił mi się defetyzm 

- AnnaAgnieszka
- 1000p
- Od: 16 sie 2010, o 10:03
no no imponująca kolekcja fuksji,
dla dzielnego skrętnika co tyle kwiatuszków puszcza

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Monia ja sobie w połowie miesiąca zacznę robić sadzonki fuksji,pelargonii i koleusów na przezimowanie do domku.Starych roślin nie udaje mi się przetrzymać,szczególnie fuksji...Masz jakieś doświadczenie z lantaną?Kupiłam w netto w maju sadzonkę i tak myślę co z nią teraz zrobić...aha-jak byłam u siostry to gwizdnęłam jej dwie sadzonki niecierpków o pełnych kwiatkach-wsadziłam do słoiczka z wodą i już ładne korzonki mają-też sobie przechowam i na wiosnę zrobię sadzoneczki:)
- Niunia1981
Edyś - no to bez piwnicy kiepsko, na klate jest chyba za ciepło. Chociaż Justynka zimowała fuksje i pelargonie w kotłowni, w temperaturze chyba 18 stopni i dała radę. Ja też będę zimować pierwszy raz ale z tego co się dowiedziałam to trzeba obciąć gałązki naokoło 10 cm od doniczki, zerwać wszystkie liście i profilaktycznie opsikać Topsinem. Podlewać bardzo rzadko, dopiero regularnie na wiosnę. Nawozić chyba dopiero w kwietniu. Tyle teoria. Zobaczymy jak z praktyką
Kubasia - pewnie, że widziłam na forum tylko teraz mnie zabij nie pamiętam u kogo
. Ale kurcze pamiętam zdjęcie pięknej wielkiej fuksji Magellana wstawione w jakimś wątku o fuksjach. Może mi się uda namierzyć.
AnnaAgnieszka - witam kochana na mim balkoniku
dziękuję w imieniu kwiatków
Marzenko - to daj cynka kiedy będziesz robić sadzonki to ja też się zaraz za nie zabiorę. Spróbuję na dwa fronty - zrobić sadzonki i przechować stare. Zobaczymy jak wyjdzie. Co do lantany to zapytam Heliofitkę - ona zimuje lantany z powodzeniem i ma trzy różne kolory (już się do niej szeroko uśmiechałam o szczepki to na przyszły rok się z Tobą podzielę). Hm, niecierpek o pełnych kwiatkach - brzmi kusząco
Zapisz mnie w kolejkę
Ja mam niecierpka o dwukolorowych płatkach - wystarczy pobrać sadzonki i wsadzić do wody? Bo teoretycznie mogłabym przechować całą roślinkę na klatce ale one chyba tracą na wyglądzie, małe są ładniejsze. To wystarczy sadzonki przetrzymać przez zimę jak domowe?

Kubasia - pewnie, że widziłam na forum tylko teraz mnie zabij nie pamiętam u kogo

AnnaAgnieszka - witam kochana na mim balkoniku

Marzenko - to daj cynka kiedy będziesz robić sadzonki to ja też się zaraz za nie zabiorę. Spróbuję na dwa fronty - zrobić sadzonki i przechować stare. Zobaczymy jak wyjdzie. Co do lantany to zapytam Heliofitkę - ona zimuje lantany z powodzeniem i ma trzy różne kolory (już się do niej szeroko uśmiechałam o szczepki to na przyszły rok się z Tobą podzielę). Hm, niecierpek o pełnych kwiatkach - brzmi kusząco

-
- 1000p
Moniś z niecierpkami to nauczył mnie 100 lat temu taki stary pan ogrodnik-normalnie trzeba uciąć łodygę,dolne listki usunąć i do wody wsadzić(tak jak z koleusami),po kilku dniach jak są już korzonki to do doniczki i jako kwiatek domowy przez zimę przechować.Ja stare fuksje jeśli przechowam to z daleka od młodych sadzonek,żeby mi się nie zainfekowały,z góry dziękuję za info o lantanie-poszukuję dobrego sprawdzonego sposobu zimowania.
p.s: pewnie,że dostaniesz sadzonkę niecierpka
p.s: pewnie,że dostaniesz sadzonkę niecierpka

- Niunia1981
Dzięki kochana, to też tak zrobię ze swoim niecierpkiem, to odwdzięczę się sadzoneczką.
Pytanie laika - stare fuksje i pelargonie do piwnicy a młode szczepki?? Jak domowe przechować??
Pytanie laika - stare fuksje i pelargonie do piwnicy a młode szczepki?? Jak domowe przechować??
- kubasia
Kochana, ale mi chodzi o osobistą znajomośćNiunia1981 pisze:Kubasia - pewnie, że widziłam na forum tylko teraz mnie zabij nie pamiętam u kogo. Ale kurcze pamiętam zdjęcie pięknej wielkiej fuksji Magellana wstawione w jakimś wątku o fuksjach. Może mi się uda namierzyć.

- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
powinnam się zachwycić skrętnikami ale te fuksje to mnie zatkały tak, że nic poza nimi nie widziałam, przede wszystkim poza tą czerwoną taka i fioletową... ech
p.s. Monia Ty coś tam o jakimś serniczku pisałaś chyba między wierszami...?
myślałaś, że nie doczytam i nie zechcę?????

p.s. Monia Ty coś tam o jakimś serniczku pisałaś chyba między wierszami...?

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
-
- 1000p
Monia ja tak zrobię bo młode fuksje i pelasie to u mojego sąsiada sobie rosną jak domowe.Stare mogą mieć szkodniki albo choroby-po co narażać maluchy?Do piwnicy chowam też kanny,dalie,kalle,krokosmie,acidantery,ismeny, mieczyki i inne takie tam
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Ale sobie poczytałam
Piękne fuksje.Szczególnie ta ''Izabela'' i postrzępiona

Piękne fuksje.Szczególnie ta ''Izabela'' i postrzępiona

Moniś, umarłam
Te Twoje fuksje są zajefajne. Super. Najbardziej przypadła mi Anabell, Izabela i Graham.
Boskie.
I znowu będę chora

Te Twoje fuksje są zajefajne. Super. Najbardziej przypadła mi Anabell, Izabela i Graham.
Boskie.
I znowu będę chora

- kubasia
Grahama nie mam
a chcę mieć 

- Niunia1981
Kubasia - osobistej znajomości z właścicielem fuksji zimującej w gruncie nie miałam
Grahama nie masz?? No co ty
Mniodkowa - ja na te falbaneczki napatrzeć się nie mogę
Szkoda ze masz taki upalny balkonik bo byś mogła sobie sprawić kilka takich cudeniek
No chyba że spróbujemy ukorzenić dla ciebie na próbę na przyszły sezon i w jakimś zacienionym miejscu balkoniku postawisz?? A serniczek pyszny. Mam jeszcze pół blaszki - zapraszam
Marzenko - no to chyba będę musiała dokupić jeszcze jeden stoliczek żeby mi się sadzonki zmieściły
Joluś - Izabela ma piękny głęboki kolor - ciężko uchwycić aparatem. Małe cudeńko
Edyś - no nie strasz mnie kochana
Annabel jest cała biała z lekkim różowym odcieniem - bardzo delikatna i smukła. Ma sporo pączków to jak się rozwiną będzie cudnie. Nie choruj tylko sobie spraw na przyszły sezon na próbę 

Mniodkowa - ja na te falbaneczki napatrzeć się nie mogę

Marzenko - no to chyba będę musiała dokupić jeszcze jeden stoliczek żeby mi się sadzonki zmieściły

Joluś - Izabela ma piękny głęboki kolor - ciężko uchwycić aparatem. Małe cudeńko

Edyś - no nie strasz mnie kochana