Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Post »

Aguś, rabata wyszła rewelacyjnie. I tak czyściutko to załatwili. Teraz się zacznie najprzyjemniejsza praca :heja Bardzo jestem ciekawa efektów.
A co knujesz na froncie? no poza przesadzeniem świerka białego.
Czy pies ma już towarzystwo?
Napisz mi coś więcej o hortensji Silver Dollar. Na zdjęciu wydaje sie podobna do limelight ale chyba kształt kwiatostanu bardziej okrągły. Duża rośnie?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, panowie pięknie się uwinęli, w dodatku zabrali ze sobą darń, którą mieli wywieźć na wysypisko - to bardzo duży plus, bo było tego dużo... Pies jeszcze nie ma towarzystwa - musimy się wybrać do Kordusa i podjąć decyzję... Na froncie podcięłam nieco trawnik, także duża Inversa będzie w tej chwili rosła w rabacie... Zrobię zdjęcie i wytłumaczę swoje plany.
Hortensję Silver Dollar kupiłam wiosną, więc niewiele jeszcze mogę o niej powiedzieć poza tym, że tworzy piękne kwiatostany... ona z tego co pamiętam nie rośnie olbrzymia, do półtora metra. Moim zdaniem jest warta zainteresowania...
Dominiko, faktycznie wiąz jest atrakcyjny i szybko rozrastający się - takie drzewka leżą w kręgu moich zainteresowań :) Dzięki za opis i zdjęcia - będę go miała na uwadze razem z klonem tatarskim, ale to w drugim rzucie... najpierw muszę zapełnić dwie rabaty :) Cieszę się, że efekt Ci się podoba!
Jacku, witam i zapraszam :) Myślę, że nie ma się czym szokować ani tym bardziej onieśmielać, bo atmosfera swojska... - będzie mi miło niezwykle, jeśli po prostu mój ogród przypadnie Ci do gustu :) Może masz jakieś swoje spojrzenie na moją nową leśną rabatę? Czy zaplanowane nasadzenia są według Ciebie ok?
Gosiu, żebyś widziała tych dwóch panów - machali szpadlami w takim tempie, że aż mi wstyd było, że się z poprzednią rabatą tyle czasu nam zeszło :oops: Najważniejsze jednak, że najgorsza robota za nami...
Dziękuję za wzmiankę o odmianach żurawek - rozejrzę się za nimi przy najbliższych zakupach, bo faktycznie nie chciałabym się poddawać. Ja swoich nie wykopywałam, bo mają listki i nawet kwitły, ale są takie malutkie, a ja chciałabym dorodne...
Lesiu, dzień dobry i zapraszam :)
Beatko, panowie uwinęli się w tempie sprinterskim :) Jak się cieszę, że jest to już zrobione, mówię Ci! Co do zakupów, to muszę poczynić uzgodnienia z M. - najpierw powinniśmy posadzić RH i wrzosy, we wrześniu zamierzam przesadzić trzy dorodne azalie i dosadzić lilie orientalne... na drugą rabatę przed domem mam nieskomplikowany pomysł... później pokażę zdjęcie i napiszę co i jak.
Haluś, bardzo się cieszę, że zarys nowej rabaty także przypadł Ci do gustu! Efekt jednak będzie dopiero po nasadzeniach i wykorowaniu, a na to potrzebuję czasu...
Aga, dzięki! Muszę teraz zgrabnie zarządzić finansami i będzie super ;-))
Aneczko, najgorsza robota za nami, a przed nami sama przyjemność :)

I zaległości:
Marzko, oczywiście, że wpadnę zobaczyć z czym się teraz próbujesz zmierzyć... dla mnie rabaty różane to wciąż wyzwanie, ale postaram się pomóc :)
Justyś, grzybki z własnego ogrodu - zaraz lecę sprawdzić co urosło po nocy (burzowej)... Właśnie, grupowanie róż ma swoje plusy - bez względu na to, czy kierujemy się kluczem jednolitej kolorystyki czy misz-maszu... najgorsze rozwiązanie to utykanie na siłę, a tak jest u mnie... muszę to zmienić.
Kasiu, jak tam dzisiaj pogoda? Lampa? U mnie gorąco i duszno... nad ranem była burza i zapowiada się niesamowicie upalny dzień... Co do grupowania róż, to widzę je u siebie na osobnych rabatach (takie mam możliwości)... Zatem na jednej będą różowe bladawce, na kolejnej żółcie z kremami, na jeszcze kolejnej purpury i na ostatniej ciepłe barwy (morele, pomarańcze etc). Nie podoba mi się, jak obecnie róże u mnie rosną - nie ma efektu, którego oczekiwałam... Monotonię kolorów (jeśli można w tym kontekście o niej mówić) zamierzam przełamywać roślinami towarzyszącymi. Może to się jakoś uda.
Jolu, wątków i wpisów jest bardzo dużo, dlatego bardzo doceniam że chce Ci się kontynuować lekturę mojego topiku... Cleome kupiła mi Kasia, 10 sadzonek maleńkich wyhodowanych przez ogrodnika... być może spróbuję z własną produkcją, po zebraniu nasion jesienią.
Majutek, cieszę się że maluchy jakoś sobie radzą... gdyby Diabolo padła, to podeślę nowe!
Bino, czyli zaopatrzyłaś się w brzozy - to super! Zapraszam i dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu!
Iwonko, co Ty kochana zamierzasz roundapować??
Małgosiu, to w takim razie jeśli zamawiasz jesienią Pashminę, to weź i dla mnie, ok? Ze dwie :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Perz kochana, perz... ;:161
Jednym słowem powiedziałam "basta" i zlikwiduję fragment trawnika na którym już nie widać sianej przeze mnie trawy :lol: Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj dopiero , co rozmawialiśmy o zarysie nowej rabaty , a dzisiaj już jest zrobiona :shock: . Wygląda nader ciekawie - spora , ciekawy zarys i nadaje całości wyrazu ;:108 . Agusiu... teraz , to nadchodzi najprzyjemniejsza chwila ; wybieranie , zakup i sadzenie w kompozycji ;:138 .
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aga, rozmach przy tworzeniu rabaty imponujący, jej kształ bardzo mi się podoba.

Ja nie chcę rabaty różanej. zwykłą taką z krzewami i bylinami, żeby w miarę bezproblemowa była i łatwa w pielęgnacji. Róże później będę sadzić chyba na podwórku/przedogrodzie od strony bramy. Tam chyba obwódka z bukszpanów a wypełnienie różami i lawendą + lilie azjatki.
x-ag-a
---

Post »

Marzko, tak, przepraszam, już doczytałam i odpowiedziałam u Ciebie jak widziałabym tę rabatę :)
Dziękuję za uznanie!
Jagódko, po raz pierwszy skorzystaliśmy z pomocy przy tej niewdzięcznej pracy i powiem Ci, że to był bardzo dobry pomysł... Panowie zrobili to szybko i mamy kłopot z głowy... teraz tylko fundusze i sadzenie :)
Iwonko, ach ten perz... ja się boję używać roundup'u w ogrodzie... Ty robisz to miejscowo, na chwasty rosnące wśród innych roślin?
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Aguś, będziemy miały 'Pashminkę' ;:138 Ale fajnie :tan
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, Pashmina to spełnienie marzeń... :)
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Kształt rabaty wyszedł cudownie - teraz czekam czym ją obsadzisz :)
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Agniesiu, ja też często chodzę zła jak osa - ale nie na FO!
Wiesz co, chętnie obejrzałabym teraz Twój ogród z lotu ptaka, żeby zobaczyć układ tych wszystkich rabat względem siebie i gdzie w tym wszystkim są dom, taras i woda - no wiesz, taki plan. Uwielbiam takie obrazki i wędrowanie po nich wzrokiem :)
Rabata super! A z tymi rabatami, to jest tak, jak mawia moja koleżanka: "najpierw wydałam fortunę na trawnik, a teraz wyszarpuję go i wyrzucam po kawałku, żeby tworzyć rabaty!"
Czy Pashminy zamawiacie u Gosi-Deirde? A kiedy one będą do odbioru? (czytaj: "do zapłaty")
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Na sam perz bezpieczniejszy jest Fusilade - to typowy selektywny herbicyd, nie rusza dwuliściennych (ale chyba trzeba uważać z nim przy iglakach (tak mi kolega powiedział, nie sprawdzałam). W każdym razie ja będę pryskać nim trawę i perz w borówkach, już po owocowaniu. Bo wyrwać się tego całkiem nie da, przerasta okropnie.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aguś rabata zapowiada się ciekawie, czekam na nasadzenia...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Agus, zięki, że byłaś. Jak rano zobaczyłam tyle gości i propozycji, to najpierw musiałam to 3x przeczytać. Przespacerowałam się po zaprzyjaźnionych ogrodach, żeby to przetrawić i dopiero mogłam odpisać. Wzruszyłam się jak wielkie wsparcie jest na forum.
Od Ciebie chcę zapożyczyć trochę- ten fragment z brzozami i jałowcami kolumnowymi
x-ag-a
---

Post »

Marzko, zawsze do usług, a zakątek brzozowo-jałowcowy śmiało projektuj :)
Iwonko, dzięki - mam nadzieję, że efekt finalny będzie satysfakcjonujący :)
Dominiko, dzięki za polecenie herbicydu... muszę go wypróbować na mój zakątek chwastowy :twisted:
Małgosiu, wybierz się do mnie i obejrzyj na żywo - zapraszam serdecznie :) Pashminy dzięki uprzejmości Gosi zapewne będą w PL ok listopada, a płatność ~we wrześniu...
Aniu, witam serdecznie po raz pierwszy i dziękuję za miłe słowa!

Dziś kupiliśmy dwa ogromniaste RH - żelazną pozycję Cunningham's White oraz giganta Catawbiense Grandiflorum... Mam też na oku 30 sztuk wrzosów pączkowych oraz magnolię gwiaździstą... na kawałek nowej rabaty na froncie szykuję kule bukszpanu... to chyba zamknie działania ogrodowe na ten rok :)
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Aga działacie jak błyskawica ;:oj wszystko dzieje się u Was szybko i dokładnie. Widać tu ogromną pasję i jak wiele serca wkładacie z M w swoje cudne otoczenie, a wszystko co czynicie poparte jest wielką wiedzą ogrodniczą ... opisując swoje starannie przemyślane rabatki pobudzasz u czytającego wyobraźnię... człowiek raz , że oczami wyobraźni widzi Wasze kompozycje , a dwa cisną się do głowy wszelkie nowe pomysły i zmiany we własnym ogrodzie ;:180 Wiele z nas może się od Was uczyć dobierać rośliny, tworzyć cudne kompozycje i brać przykład z konsekwencji jaką stosujecie w ogrodzie ;:180 Wielki szacun ;:180

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”