[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

Post »

Inez pisze:Pewnie, że nie ma się co zarzekać...bo i po co? co to da? - nic :lol: jeśłi to nam sprawia przyjemność to nie widzę sensu katowania się i powstrzymywania od kupna kolejnych okazów ;:172
Z jednej strony tak, ale mnie przeraża późniejsza zabawa i zimowanie tych okazów :wink: ;:224
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paula15 pisze:
Inez pisze:Pewnie, że nie ma się co zarzekać...bo i po co? co to da? - nic :lol: jeśłi to nam sprawia przyjemność to nie widzę sensu katowania się i powstrzymywania od kupna kolejnych okazów ;:172
Z jednej strony tak, ale mnie przeraża późniejsza zabawa i zimowanie tych okazów :wink: ;:224
No u mnie trochę inaczej z tym zimowaniem, bo u mnie jest to samo stanowisko i latem i zimą ;:224
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Inez pisze:
Paula15 pisze:
No u mnie trochę inaczej z tym zimowaniem, bo u mnie jest to samo stanowisko i latem i zimą ;:224
Ja się w tym roku zawzięłam i będę zimować w chłodzie :D Ale to będzie nie mała zabawa bo muszę je zapakować w kartony, przewieźć i umiejscowić na miejscu docelowym :| Jak o tym pomyślę to mi się odechciewa-dlatego będę zwlekać jak tylko najdłużej się da ;:224
Inez
500p
500p

Post »

Myślałam, ze koniec sezonu, że M. plumosa sie na mnie obraziła...a tymczasem....ma ona wianuszek z pąków.... :shock: :shock: :shock: ;:oj
podobnie M. gracilis i M. vetula - mają pączki...

Traktowane tak samo jak wszystkie kaktusy,w połowie września wszystkie ostatni raz podlane.
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p
Od: 5 sie 2011, o 23:13

Post »

;:180 masz śliczne kłujaki! :)
Co do włochaczy, widzę cztery: Oreocereus celsianus, epostoa, neoporteria i troll. Żaden nie kwitnie, czy po prostu nie udało Ci się uwiecznić kwiatów?
Ogromnie podobają mi się Fenestraria i Fritchia. Natomiast całkowicie zakochałam się w Cotyledonie - nigdy nie widziałam takiej rośliny ;:167 jest wspaniała!
Obrazek
Ha en bra dag!
Inez
500p
500p

Post »

Żaden z tych kaktusów, które wymieniłaś nie zakwitł u mnie. Nie słyszałam żeby Oreocereus i Espostoa komukolwiek zakwitły w warunkach domowych.
A Espostoa najpierw musi utworzyć cefalium (taki twór na wierzchołku) i dopiero wtedy może zakwitnąć. J
Chociaż...gdyby zapewnić im szklarniowe warunki to może twoje wnuki doczekały by kwiatów :)

Cotyledon (zwany pieszczotliwie kapustą ;:131 ) można spotkać w marketach, podobnie jaki friczię i fenestrarię. Sama widziałam nie raz przechadzając się po działach ogrodniczych popularnych marketów ;)

A może coś z Mammillarii Cię zainteresuje? na pewno szybciej doczekasz się kwiatów i są to kaktusy dosyć łatwe w uprawie.
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Mam mammilarię, mnoży się jak króliki. Mam też dziko kwitnącego echinopsisa, który bez przerwy strzela pąkami. Ale szukam czegoś nowego wciąz i wciąż ;).

Włochacze ostatnio chodza mi po głowie. Pytałam który kwitnie, bo wybrałabym włąśnie ten, ale skoro nie ma wyboru, wezmę ten który ma najładniejsze futro. Nie szkodzi, ze nie kwitną, i tak są ładne.
Obrazek
Ha en bra dag!
Inez
500p
500p

Post »

No to Oreocereus trolli będzie w sam raz
Obrazek
albo Austrocephalocereus dybowskii
Obrazek

albo Cephalocereus senilis tzw. głowa starca
Obrazek

a tutaj forma cristata tego gatunku....piękna:
Obrazek

Zdjęcia nie są mojego autorstwa pochodzą z czeluści internetu.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

To skoro mamilarki i włochacze to może Mammillaria hahniana? Łatwo zdobyć i ładna roślinka :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ten grzebień powyżej, to jak prosto od fryzjera, taki piękny przedziałek ma :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Trolli jest za bardzo popularny. Ale pozostałe - owszem ;). Skorzystam z podpowiedzi. Sa słodkie ;:167
Obrazek
Ha en bra dag!
Inez
500p
500p

Post »

Taaak, popieram, Mammillaria hahniana też ma dosyć obfite włosy, tutaj z mojej kolekcji:
Obrazek

Ojjj tak głowa starca z przedziałkiem jest niesamowita!! ;:152

Aaaa, jeszcze polecam Mammillaria plumosa, zobacz jaka jest piękna :)
Poniżej widok jaki zastałam dzisiaj na parapecie - jeden kwiat rozwinięty i mnóstwo pąków schowanych jeszcze między brodawkami:
Obrazek

Obrazek

A tutaj jej ciernie w powiększeniu (słaba jakość, bo to wycinek z większego zdjęcia):
Obrazek

M. vetula najwyraźniej zmałpowała po M. plumosa i też postanowiła zakwitnąć wtedy kiedy powinna sobie już zasypiać :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Zakochałam się normalnie ;:167
Obrazek
Ha en bra dag!
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Inez pisze:A tutaj jej ciernie w powiększeniu (słaba jakość, bo to wycinek z większego zdjęcia):
Obrazek
- pierwsze skojarzenie, Rafa Koralowa - koralowce "wyłapujące - czyhające" na przepływający plankton - fajna fotka ;:63 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Witaj Inez!!

Przeglądam Twój wątek strona po stronie i zakochuje się w każdej z Twoich roślin!! Masz przepiękne kaktusy. Nie potrafiłabym wskazać najpiękniejszego!! Będę częstym gościem na twoim wątku :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”