Polikola - parapetowce
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: polikola - parapetowce
Mnie się wydaje, że je załatwili w sklepie. Być może były zalane i to jest spóźniona reakcja. Nie pozostaje ci nic innego niż cierpliwe czekanie i trzymanie kciuków. Można spróbować przesadzić, ale nie daje to gwarancji, że coś pomoże.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
A mi się wydaje, że to jest sprawa retardantów, którymi lane są nasze hibiskusy przez producentów. Jedne rośliny sobie lepiej radzą, inne nie 

- polikola
- 500p
- Od: 16 maja 2012, o 15:31
przędziorków nie ma na pewno (oglądałam dokładnie, poza tym są zabezpieczone)
korzeni nie oglądałam, obawiam się stresu u rośliny i zrzucenia większej ilości liści
odnośnie retardantu - coś w tym jest - sąsiedni hibiskus jest o połowę wyższy, ale i bardziej gęsty
korzeni nie oglądałam, obawiam się stresu u rośliny i zrzucenia większej ilości liści
odnośnie retardantu - coś w tym jest - sąsiedni hibiskus jest o połowę wyższy, ale i bardziej gęsty
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
No to w takim razie wina leży w doniczce.Wybij je z doniczek i jeśli mają mokro przesusz trochę i obetnij uszkodzone korzenie jeśli takie sa .Natomiast jeśli mają suche to rozluznij bryłe korzeniową i wypłucz pod kranem delikatnym strumieniem wody aby ich nie uszkodzić,mozna troszke przyciąć korzonki i sadzić do lekko wilgotnego podłoża, podlej na razie niewiele i czekaj.aha jak przytniesz korzonki to górę dla równowagi tez troszkę.
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
polikola pisze:bardziej jednak mnie martwią nowości od mamy - obydwa żółkną w zastraszającym tempie
nic z nimi nie robię, nie zalewam, nie przesuszam, szkodników nie mają (były zabezpieczone), może to kwestia aklimatyzacji
tak się właśnie dzieje z każdym kupionym ostatnio przeze mnie hibiskusem

kiedyś, powiedzmy 3 lata temu jak kupiłam hibka to jakby nie czuł żadnej zmiany, kwitł pięknie i sobie radził.. teraz wydaje mi się, że w hodowli coś im robią, aby sprzedać, a potem... radź sobie babo sama

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- IkaD
- 1000p
Ja mam jednego małego za 9 zł z kwiaciarni firmy holenderskiej http://www.vireo.eu i nic mu sie takiego nie dzieje ale może inne firmy rzeczywiście co ś robią tylko pytanie po co? Przecież klient już z takiej firmy nie kupi następnym razem
- Nolinka
Ja bym przesadziła, jak bryła korzeniowa jest w całości, to przesadzenie nie zaszkodzi roślinie.
- polikola
- 500p
w tej chwili to już jest wypłukana
podjęłam dość radykalne kroki, bo dwa moje hibiksusy wyglądają w tej chwili tak:

i ten gorszy:

spróbuję wymienić im podłoże, mieszanka własnej kompozycji, już im pokazałam gdzie jest kompostownik
Żeby nie było, że u mnie wszystko tak pięknie rośnie - jedna z moich Miltonii (uwaga drastyczne zdjęcia, nie dla wrażliwych)

Miltonia jest w takim stanie już dość długo, liczę na to, że jakieś oznaki chęci przetrwania pokaże

i ten gorszy:

spróbuję wymienić im podłoże, mieszanka własnej kompozycji, już im pokazałam gdzie jest kompostownik
Żeby nie było, że u mnie wszystko tak pięknie rośnie - jedna z moich Miltonii (uwaga drastyczne zdjęcia, nie dla wrażliwych)

Miltonia jest w takim stanie już dość długo, liczę na to, że jakieś oznaki chęci przetrwania pokaże
Pozdrawiam - Paulina
- Nolinka
Może się ogarną i zaczną rosnąć. Najważniejsze, to obserwować, czy wyrastają młode listki, jeśli tak to roślinki sobie poradzą. Po ostrym przycięciu, też zostają badyle, a roślinka odrasta. Lepiej już nic z nimi nie rób, bo ciągłym "gmeraniem" też można zaszkodzić. Zraszaj od czasu do czasu i zero nawozu.
Na temat miltonii się nie wypowiem, bo to nie moja bajka, ale chyba niezbyt dobrze to rokuje .
Na temat miltonii się nie wypowiem, bo to nie moja bajka, ale chyba niezbyt dobrze to rokuje .
- IkaD
- 1000p
No to bryła korzeniowa jest zdrowa ale wymagała natychmiastowego przesadzenia bo korzenie gołe i wołały jeść
teraz powinny się zabrać za odtwarzanie liści i pamiętaj nie nawozić po przesadzeniu jakieś 3 tygodnie.

- polikola
- 500p
obiecuję już nic nie robić, musiałam je przesadzić dla czystego sumienia, że zrobiłam dla nich wszystko co się dało
wiem, że to nie jest najlepszy moment na przesadzanie, o nawozie też wiem, o nadgorliwości sama kiedyś pisałam KaRo, zastosuję się do zasad (i będę podziwiać bez dotykania
)
Miltonia wg Jovanki ma marne szanse, ale nawet marne oznacza jeszcze możliwość uratowania, a że nadzieja ma zielony kolor to ten jeden ciągle nieźle wyglądający listek jest światełkiem w tunelu
sąsiad tych dwóch bidaków hibikusowych

trzyma kwiaty dwie doby
proszę nie zwracać uwagi na doniczkę 
wiem, że to nie jest najlepszy moment na przesadzanie, o nawozie też wiem, o nadgorliwości sama kiedyś pisałam KaRo, zastosuję się do zasad (i będę podziwiać bez dotykania

Miltonia wg Jovanki ma marne szanse, ale nawet marne oznacza jeszcze możliwość uratowania, a że nadzieja ma zielony kolor to ten jeden ciągle nieźle wyglądający listek jest światełkiem w tunelu
sąsiad tych dwóch bidaków hibikusowych

trzyma kwiaty dwie doby

Pozdrawiam - Paulina
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest przepiękny! I jakie zdrowe ma liście... Skąd go masz? 

Wpadłam tu na chwilkę i zauroczyły mnie .. kociaki

Podziwiam Twoje różnokolorowe Hibiskusy i Storczyki

- polikola
- 500p
Karolina_ - przytargałam do z Kauflandu, podejrzewam, że doczekał aż ja go wezmę tylko dlatego, że nie kwitł i miał tylko pąki
eva- - kociaków już u mnie nie ma, kotka też jest w nowym domu, ja byłam tylko tymczasowym
tu na zdjęciu jeszcze u mnie

eva- - kociaków już u mnie nie ma, kotka też jest w nowym domu, ja byłam tylko tymczasowym
tu na zdjęciu jeszcze u mnie

Pozdrawiam - Paulina