Papryka - choroby,szkodniki,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka - choroby,szkodniki,problemy
To jest tak zwana dojrzałość konsumcyjna. Nasiona zbiera się w dojrzałości fizjologicznej ,czyli czerwonej. A jeszcze lepiej , jak zacznie więdnąć na krzaku.Będzie w zgodzie z naturą.
Pomidormen jednego dnia dać nawóz dolistny wieloskładnikowy a dzień później dać siarczan magnezu ? (mam siarczan magnezu siedmiowodny ale granulowany :/, więc takiego nie mogę użyć dolistnie ?)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lip 2015, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Posadziłem paprykę w mini szklarni z okien. 3 razy przy podlewaniu został dodany nawóz w płynie (azot, fosfor, potas), 2 razy dolistnie wapno i 1 raz dolistnie magnez z mikroskładnikami oraz żelazo. Krzaczki zostały raz mocno przycięte (prowadzenie na 4 pędy). Jak przyszły upały roślinki zostały niestety przegrzane (ponad 40*c). Od 10 dni staram się kontrolować temperaturę poprzez cieniowanie jak jest gorąc, np teraz temperatura powietrza w cieniu 34 i taka sama w szklarni. PROBLEM: masowo opadają zawiązki owoców; nawet nie rozwinięte pąki kwiatowe padają. Do tego dzisiaj znalazłem zmiany na liściu wierzchołkowym jak na zdjęciu. Co może być przyczyną tego zrzucania zawiązków? Na pierwszym zdjęciu "zbiór" tylko z dzisiaj.

Posadziłem paprykę w mini szklarni z okien. 3 razy przy podlewaniu został dodany nawóz w płynie (azot, fosfor, potas), 2 razy dolistnie wapno i 1 raz dolistnie magnez z mikroskładnikami oraz żelazo. Krzaczki zostały raz mocno przycięte (prowadzenie na 4 pędy). Jak przyszły upały roślinki zostały niestety przegrzane (ponad 40*c). Od 10 dni staram się kontrolować temperaturę poprzez cieniowanie jak jest gorąc, np teraz temperatura powietrza w cieniu 34 i taka sama w szklarni. PROBLEM: masowo opadają zawiązki owoców; nawet nie rozwinięte pąki kwiatowe padają. Do tego dzisiaj znalazłem zmiany na liściu wierzchołkowym jak na zdjęciu. Co może być przyczyną tego zrzucania zawiązków? Na pierwszym zdjęciu "zbiór" tylko z dzisiaj.

-
Luxabsolut masz poczytajkę. http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=katalog&t=niedobory
Pomidory i inne rośliny reagują identycznie na niedostatki i nadmiary w nawożeniu.Może coś dopasujesz.
Pomidory i inne rośliny reagują identycznie na niedostatki i nadmiary w nawożeniu.Może coś dopasujesz.
- Cyprian200
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2016, o 14:25
- Kontakt:
Papryka słodka i chili - szkodniki i choroby
Witam,
Nie znalazlem ogolnego tematu o szkodnikach w paprykach, więc założylem nowy.
Hoduje papryki amatorsko- chili de cayenne, słodka, ramiro, biała diament, habanero... Jak dotad, wszystkie rosliny mialem w domu. Ostatnio zauważyłem małe robaczki w bardzo dużych ilościach obsiadujące pęczki kwiatowe i liście na moich paprykach. Może wiecie co to jest i jak sobie z tym poradzic?

Nie znalazlem ogolnego tematu o szkodnikach w paprykach, więc założylem nowy.
Hoduje papryki amatorsko- chili de cayenne, słodka, ramiro, biała diament, habanero... Jak dotad, wszystkie rosliny mialem w domu. Ostatnio zauważyłem małe robaczki w bardzo dużych ilościach obsiadujące pęczki kwiatowe i liście na moich paprykach. Może wiecie co to jest i jak sobie z tym poradzic?

Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Papryczki padron zbiera się gdy są zielone tuż przed dojrzeniem, ze względu na szczególną cechę. Większość jest łagodna, ale część, mniej więcej jedna piąta, jest pikantna. Podaje się je jako tapas, smażone na oliwie i posypane solą. Jedzenie ich to taka swoista rosyjska ruletka i dodatkowa zabawa przy stole. Natomiast jak chcemy mieć pewność, że będą pikantne zrywamy czerwone. A na nasiona tak jak napisał KaLo.justa_be pisze:Chciałam spytać kiedy zebrać nasionka z papryki Pimiento de Padron? Czy one robią się czerwone? Bo wiem, że spożywa się je na zielono.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
WITAM
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby papryk. Niektóre krzaki zaczęły więdnąć jakby miały brak wody. Zrobiłem dokładne zdjęcia. Wykopałem też zwiędnięty krzak i tak już z niego nic nie będzie. System korzeniowy wygląda chyba w porządku
(korzonki są). Nie wiem czy łodyga tak powinna wyglądać. Pod krzakiem w ziemi też nic nie znalazłem. Może brakuje im składników pokarmowych??? ale jakich??? Proszę o pomoc...
Zobacz całą galerię
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby papryk. Niektóre krzaki zaczęły więdnąć jakby miały brak wody. Zrobiłem dokładne zdjęcia. Wykopałem też zwiędnięty krzak i tak już z niego nic nie będzie. System korzeniowy wygląda chyba w porządku
(korzonki są). Nie wiem czy łodyga tak powinna wyglądać. Pod krzakiem w ziemi też nic nie znalazłem. Może brakuje im składników pokarmowych??? ale jakich??? Proszę o pomoc...

Zobacz całą galerię
Pozdrawiam Krzysiek
To wygląda na typową dla papryki chorobę glebową - werticiliozę. Podobno preferuje lekkie gleby.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
WITAJ ABanABan pisze:To wygląda na typową dla papryki chorobę glebową - werticiliozę. Podobno preferuje lekkie gleby.
A czy jest jakieś lekarstwo na tą chorobę? Już jedna papryka mi padła i kilka zaczęło chorować
Pozdrawiam Krzysiek
-
Też mam podobne problemy i nie tylko z papryką.Ogórki i pomidory też się załapały.Wiosną zastosuję Polyversum.Może to coś da.
Też od kilku lat zmagam się się z tą chorobą. Z tego co udało mi się zaobserwować - pomaga nawiezienie ziemi gliną (iłem), świeży obornik pod korzeń, a na egzemplarzach wykazujących pierwsze objawy więdnięcia - podlanie Polywersum. W tym roku mam zaawansowaną werticiliozę na 2 krzakach z ok. 110 wszystkich. W zeszłym była na większości, ale w 2015 podlewałem tylko Polywersum. W 2014 nie robiłem nic - werticilioza była również na większości krzaków, ale była bardziej zaawansowana. Tak więc Polywersum ogranicza jej rozwój.
Dodam, że to co, co zdaje się, pomogło w przypadku papryki zupełnie zawiodło w przypadku bakłażanów.
Dodam, że to co, co zdaje się, pomogło w przypadku papryki zupełnie zawiodło w przypadku bakłażanów.
Pozdrawiam
Adam
Adam
U mnie na papryce pojawiła się mszyca, czym można ją zwalczyć. Myślę,że Ludwik najlepiej mógłby doradzić. pozdrawiam
Forumowicz twierdzi, że wyeliminował mszycę z papryki przy użyciu HT.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Plamy na papryce 'Trinidad Moruga Scorpion'
Witam wszystkich.
Mam pewien problem, mianowicie na papryce Moruga pojawiają się plamy (na liściach), nie wiem czym to jest spowodowane. Carolina reaper i Trinidad Scorpion Butch nie mają tej przypadłości.
Papryki co 3-4 dni obficie podlewane, nie nawożone, stoją nad grzejnikiem jak reszta papryk ale gorące powietrze od grzejnika nie uderza w liście bezpośrednio bo mają wysoką donicę.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Mam pewien problem, mianowicie na papryce Moruga pojawiają się plamy (na liściach), nie wiem czym to jest spowodowane. Carolina reaper i Trinidad Scorpion Butch nie mają tej przypadłości.
Papryki co 3-4 dni obficie podlewane, nie nawożone, stoją nad grzejnikiem jak reszta papryk ale gorące powietrze od grzejnika nie uderza w liście bezpośrednio bo mają wysoką donicę.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Plamy na papryce 'Trinidad Moruga Scorpion'
Patogen odglebowy przy styku z podłożem. Oderwij liść.